לפני כ-15 שנים קראתי ספר עב כרס על מרסל דושאן בתסכול הולך וגובר, כי על אף התיאורים והתמונות ששובצו בספר, לא הצלחתי לדמיין חלק גדול מהיצירות. קחו למשל את "הזכוכית הגדולה" שנקראת גם "הכלה מופשטת על ידי רווקיה, אפילו"; אני זוכרת קטע משונה עם אבק ש"אוּשר" על ידי דושאן כחלק מהיצירה. לא הבנתי איך "הוקפא" האבק; זה כמו לעצור את הזמן, עד היום אני לא מבינה.

מרסל דושאן, "הכלה מופשטת על ידי רווקיה, אפילו" 1915-1923 (הכּלה של דושאן לעולם לא תופשט על ידי חתניה אלא דווקא על ידי רווקיה, ואפילו, כדי שהתודעה תמעד).

מתוך המופע Walkaround Time, 1968 כוריאוגרפיה: מרס קנינגהם, עיצוב במה: ג'ספר ג'ונס. ג'ונס שמאד הושפע מדושאן יצר סדרה של תיבות שקופות עם אלמנטים מתוך "הזכוכית הגדולה". (את "נתון" לעומת זאת, הוא כינה "יצירת האמנות המוזרה ביותר שהוצגה במוזיאון כלשהו".)
.
אבל לא על "הזכוכית הגדולה" אני רוצה לדבר הפעם, אלא על "נתון", העבודה האחרונה והמסתורית שעליה שקד דושאן במשך עשרים שנה, בזמן שפרש כביכול מן האמנות לטובת השחמט; לא הצלחתי לדמיין את "נתון" ברמות הכי ראשוניות של – חי, צומח, דומם, ציור או פסל ומה בעצם רואים שם. מן הספר למדתי שדושאן דאג שיצירותיו (הלא רבות, בלי שום יחס להשפעתו) ירוכזו במוזאון לאמנות בפילדפיה; הוא נעזר לשם כך בידידים אספני אמנות. מסתבר שעל אף (או שמא "בצד"? קשה להתחייב אפילו למילת יחס כשמדובר בדושאן) ההימנעות ושוויון הנפש הקוּלי שלו, הוא היה מאד מתוכנן ומחושב בכל הנוגע לדימוי ולחותם האמנותי שלו.
באותה תקופה גרנו בתוך יער בחוף המערבי של ארצות הברית והייתי במצב לא טוב. בימים טובים קשה להזיז אותי מהבית אבל בתקופות של דיכאון התרופה היחידה שלי היא נדודים, מסעות. וכך עלה בדעתי לחצות את אמריקה, "לעלות לרגל" לפילדלפיה שבחוף המזרחי ולפתור אחת ולתמיד את תעלומת היצירות של דושאן.
סידרתי כרטיס חופשי ברכבת שהיתה אז, ואולי גם היום, אמצעי תחבורה עממי וָמטָהּ ונסעו בה בעיקר עניים; וייאט טרש, נוודים ונשים שחורות בתסרוקות פיסוליות קשות ומבהיקות. ארזתי קצת בגדים, ביוגרפיה של דיאן ארבוס (זה היה המסע שבו זרעתי אותה) ומפת רכבות. מעבר ליעד הסופי ולשניים שלושה מקומות כמו ניו אורלינס או שיקגו (נסעתי בזיגזגים חריפים) לא היו לי תוכניות. היו לילות שהעברתי בכסא שלי ברכבת, ופעמים אחרות ירדתי בהחלטה של רגע, בלי לדעת היכן. ברינו שהתגלתה כלאס וגאס של העניים, ישנתי בסליזי מוטל בשם ארמון וינזדור שווילונותיו מחוררים מסיגריות. בדנבר גרתי במוטל כלובים (לכל חדר היתה גם דלת סורג בנוסף לדלת הרגילה), באל פאסו, שדמתה לגיהנום יותר מכל עיר אחרת שהכרתי, שאלתי נהג אוטובוס על הדרך למלון; השמש זה עתה שקעה, עדיין היה קצת אור ורציתי ללכת ברגל, אבל הנהג המבועת השביע אותי לחכות קצת לסוף המשמרת שלו והקפיץ אותי באוטובוס הריק. לניו אורלינס הגעתי בשלוש לפנות בוקר בגלל תקלה ברכבת; שעות ארוכות נתקענו בשומקום. הנערה היפהפייה שהתנדבה להדריך אותי נכנסה לקריז ו… נו, זה באמת סיפור ארוך שיסופר בפעם אחרת. עכשיו אנחנו בדושאן.
"נתון" אגב, זה רק שם קיצור, כינוי חיבה. השם המלא הוא "נתונים: 1. מפל המים / 2. הגז לתאורה". אני מדפדפת ביומן המסע שלי לראות מה כתבתי עליו. היומן מתפקע מתיאורים, צילומים, מחשבות, הערות על יצירות אמנות מפילדלפיה (בעיקר על האוסף יפהפה של אמנות מימי הביניים והרנסנס). אבל רק משפט אחד על התצוגה של דושאן: "התרגשתי, לא כמו שמתרגשים מאמנות, כמו שמתרגשים מפגישה עם ידיד שלא ראו אותו הרבה זמן ושגם לא יראו אותו הרבה זמן אחר כך." וזהו. לזיכרון יש איכות של חלום בהקיץ, ועכשיו אני צריכה להתחיל מהתחלה, ואני שוב מתקשה להחליט על הדברים הבסיסיים ביותר: דו או תלת מימד ומאיזה חומר בדיוק. הנה, תראו. (ולמי שצריך התראת תכנים בוטים – הם תיכף יבואו).
לא פלא שהתבלבלתי; הדלת הגסה שמשדרת רחוב קבועה בתוך חדר במוזיאון. נקבי ההצצה הזעירים אינם מתיישבים עם חור הגדול הפעור בקיר לבנים. היוטיוב (ראו למטה) אמנם פותר את התעלומה. באינטרנט מצאתי גם דגם זעיר של "נתון" בתוך אקווריום שקוף. אבל האינטרנט הגיע במאוחר, דושאן לא לקח אותו בחשבון בזמן שמילכד את התיעוד (ואני משוכנעת שהוא מילכד), ובינתיים נפתרה חידת החורים, אבל רק באופן טכני, הצרימה נשארה, זה לא באמת מסתדר; נקבי ההצצה בדלת הגסה הריאליסטית (אם כי חסרת הידית, וגם זה מציק כמו אבן קטנטנה בנעל של התודעה) נותנים תחושה של סיפור. אבל הם לא משקיפים לתוך חדר אלא למין לימבו: חלל חשוך, צר מכדי לשמש סימטה או מסדרון, שתחום על ידי קיר פרוץ ומעבר לו מעין טבע עם אישה מעורטלת (תיכף נגיע לאישה). הגיבוב הזה מערער את האוריינטציה ואת הביטחון, דושאן כמו מציע סיפור ביד אחת, חותר תחתיו ביד שנייה ומדחיק את השיבוש בשלישית ומשאיר רק טעם לוואי. וזה לא נהיה פשוט יותר בהמשך.
.
קחו למשל את החומרים המרכיבים את העבודה; כמה מהם "אמיתיים", כלומר מיובאים אחד-לאחד מן המציאות, כמו למשל הענפים והעלים היבשים או העששית הדולקת. אחרים "מזויפים" (למרבה המזל) כמו עור האישה; דושאן השתמש בעור חזיר שמתח – אף אחד לא יודע על מה, אבל כן, זה תלת מימדי, אם תהיתם. העצים הרחוקים לעומת זאת, מצויירים על צילום בטכניקות אמנותיות מסורתיות עם תוספות קולאז'יות, ואילו המפל מפכפך בזכות אפקטים אשלייתיים מעולם הירידים ופנסי קסם.
לא הייתי נטפלת לחומרים לו הניגודים היו גלויים ומודעים כמנהג המודרניזם (קולאז', אסמבלז' וכן הלאה), אלא שדושאן הצניע אותם, ערבב דו-מימד בתלת-מימד וחיבר את המרכיבים למין שלם מוזר-מימטי, כמו אחרון התפאורנים הריאליסטיים שאבד עליהם הכלח. דושאן תמיד טען שהאמנות היא אחיזת הרוח, התודעה, ופתאום הוא שוקע עד מעל לאוזניו באחיזת עיניים.
ואולי קיר הלבנים הוא אותו קיר רביעי מפורסם, שדושאן "שובר" פשוטו כמשמעו; הוא מממש את המטפורה. ומעבר לקיר השבור הוא אמנם עיצב במה עם תפאורה ותאורה סוגסטיבית, בדיוק כמו בתיאטרון שלא סבל. הוא העדיף להשתעמם ב"הפנינג" שבו דברים "פשוט מתרחשים":
הפנינג אינו תיאטרון, הוא לא בימתי, והוא גם לא ציור אף שהוא בהחלט חזותי. זו עוד צורה של ennui או שעמום. … משעמם אינה המילה המדויקת אבל בהפנינג דברים פשוט מתרחשים, כמו בכל מקום אחר, זו צורה נאה של אדישות.
(מרסל דושאן, ההדגשה שלי)
איפה אדישות ואיפה "נתון". מתישהו ציטטתי כאן את הכרזתו של דושאן, שהוא סותר את עצמו בכוונה, כדי לא להיגרר אחרי טעמו שלו. "נתון" היא ללא ספק ההמחשה האולטימטיבית של העיקרון הזה.
.
ועוד כמה מילים על "התפאורה": הנוף הקסום של "נתון" (קסום כמו הנוף שנמצא למשל ברקע של המונה ליזה; ובכלל יש לי תחושה חזקה של זיקה בין שתי היצירות שעוד לא הצלחתי לתמלל), גולש בקלות לנוף המתקתק של תמונות זימה שכמותן היה תולים פעם במועדנים אפלוליים. מצד אחד זה נוף שוויצרי שצולם ליד פּוּיִידוּ ונצבע על ידי דושאן והושלם בתוספות מודבקות, אבל התוצאה הסופית אינה נוף כרומו של פאזלים וז'ורנלים. בנוף של "נתון" יש משהו טחוב ומלאכותי, צבעיו זוהרים מדי. הוא מזכיר נוף נגוע בפסולת תעשייתית שרואים לפעמים בחצרות אחוריות של ערים.
בקדמת "הבמה" שוכבת אישה עירומה ברגליים פשוקות וערווה מגולחת. תמיד מזכירים את מקור העולם של קוּרְבֶּה כהשראה של דושאן; התנוחה אמנם דומה וגם הקומפוזיציה עם הראש החסר. אלא שקוּרְבֶּה היה מהפכן חם, בדיוק ההפך מדושאן שמזכיר דמות מ"אליס בארץ הפלאות" עם משחקי המילים הכפייתיים שלו, הנזילות המגדרית, החידתיות והגחמנות השיטתית.
"מקור העולם" הוא מבחינות רבות ההפך מ"נתון", כמו שֶׁחום הפוך מִקור ונוכַח מִנעדר, הדמיון רק מבליט את השוני, שניכר כבר בשמות היצירות. וכך או אחרת, קוּרְבֶּה (החביב עלי בזכות עצמו) ו"מקור העולם" זכאים לרשומה נפרדת. הם הוזכרו רק כדי להסיר אותם באופן רשמי.

ליתוגרפיה של מרסל דושאן, 1968, בעקבות ציורו של גוסטב קורבה "אישה עם גרביים לבנים" 1861. דושאן הוסיף בז (בצרפתית faucon) – שנשמע כמו כּוּס מזויף (בצרפתית – faux con).
.
העין נמשכת אל הפות הפעור של הדמות: בגלל האירוטיות, ובגלל המיקום האמצעי, ובגלל שאין לה ראש או עיניים שייתחרו על המבט. וגם בגלל החורים שדרכם נשקף הפות; אלה לא רק חורי הצצה אלא חורי חדירה אל התמונה, כעין הדים מטרימים של הנקב[ה].

מתוך "חלון אחורי", סרט המציצנות האולטימטיבי של היצ'קוק. מעניין שהסרט נוצר ב-1954, בעיצומה של התקופה שבה עבד דושאן (בסודיות גמורה) על "נתון".

מתוך "חלון אחורי", סרט המציצנות האולטימטיבי של היצ'קוק. מעניין שהסרט נוצר ב-1954, בעיצומה של התקופה שבה עבד דושאן (בסודיות גמורה) על "נתון".
.
ובחזרה ל"נתון" – מה שתמיד הפריע לי הוא המיקום האנטומי שבו צוייר הפות; בגלל ההקצרות הוא לא יוצא באמצע הגוף, אלא קרוב מדי ובאופן מטריד לרגל השמאלית של האישה. ואם לא די בזה הוא משונן כמו קרע (כמו צלקת הברק של הארי פוטר). וגם המקום שבו שוכבת הדמות משונה. היא שרועה על מדרון מכוסה בענפים ורגלה הימנית ממש מתחככת בקיר. מה פתאום היא נדחפת לשם ככה, שלא לדבר על המצע הדוקר של הענפים. ובמחשבה נוספת, הגוף נטול הראש נראה כגופה שהושלכה (או אפילו נערכה ובוימה באופן טקסי) על ידי רוצח סדרתי.
האינטרנט מלא בתמונות מחרידות מזירות רצח. גופות עירומות, פשוקות רגליים, מושלכות בין קוצים או ערוכות עליהם בתיאטרליות, כפילות ואחיות של "נתון"; אני לא רוצה ולא מסוגלת להשתמש בהן כדוגמאות, וכשאני מחפשת תחליף אני נזכרת בסינדי שרמן. לא בתמונה מסוימת, אלא נניח שילוב של כמה:
.
יש דמיון בבוטות ובאברים שנחתכים מן הפריים, אבל אצל סינדי שרמן אין שקט ואין ספקות (אולי רק בצילום השלישי עם עקבות ריבועי הדשא שסודקים את האותנטיות), האלימות מוחצנת ומחופצנת. ואילו אצל דושאן יש עדינות לופתת-משונה. היד המורמת עם העששית כמו סותרת את תמונת הרצח או טוענת אותה במסתורין ובנופך אגדתי.
דושאן עצמו אגב, כינה את הדמות של "נתון" בחיבה, "האישה שלי עם הפות הפתוח" (אישה במובן woman, לא במובן wife). אולי בגלל זה לא מקובל לראות בה גופה.
וישנם גם המים והגז שחוזרים ברבות מעבודותיו של דושאן, כפי שנוהגים לציין שוב ושוב. אבל מה זה אומר בעצם, מעבר לעובדת נוכחותם?
אם ניקח לשם השוואה, את יוזף בויס יריבו של דושאן: החומרים החוזרים אצל בויס הם לֶבֶד ושומן, שמאחוריהם משתרך שובל מקרקש של הסברים; החל מסיפור הפציעה המיתולוגי שטוען אותם בכוחות של הגנה וריפוי, ועד לנופך הפרולטרי של הלבד המתקשר לעוני ולבגדי נידונים. השומן לעומת זאת, מסמל שינוי, טרנספורמציה: כשהוא קר – הוא חומר מוצק ובעל צורה, וכשהוא מתחמם – הוא הופך נוזלי וכאוטי. הוא מזין ונותן אנרגיה אבל גם מעלה על הדעת את הגופות הנשרפות בכבשנים. ואם לא די בזה – שני החומרים משמשים גם מעין אלטרנטיבה לפסלי השיש והברונזה הסטָטיים והיוקרתיים.
ומה אנחנו יודעים על המים והגז ביצירת דושאן? שהם הופיעו ביחד על שלט אמייל בבניינים צרפתיים של סוף המאה התשע-עשרה: EAU et GAS A TOUS LES ÉTAGES (מים וגז בכל קומה). יופי, עוד רדי מייד.
העששית, אם להאמין לפרשנים, היא סמל פאלי. ייתכן. זה קצת כללי מדי לטעמי. אם כבר, הדמות כולה מזכירה לי את החירות מפסל החירות, או בשמו המלא "החירות מאירה את העולם". אולי זאת היא (בין השאר) ששוכבת שם בין הענפים היבשים, אולי דושאן החליף את הלפיד במנורת הגז שלו?
.
.
עשרים שנה השקיע דושאן ב"נתון". הרבה יותר מארבע השנים שליאונרדו דה וינצ'י השקיע בדיוקן המונה ליזה (ועדיין לא החשיב את יצירתו כגמורה, כך שאולי אפשר לערער על הזכייה). ובכל מקרה, עשרים שנה זה כמעט שיא גינס, וזה בולט שבעתיים אצל אמן כמו דושאן, שכמה מיצירותיו – למשל המשתנה-מזרקה המפורסמת – נוצרו בהינף חתימה. ונשאלת השאלה, מה לקח לו כל כך הרבה?
יש לזה צד טכני; דושאן לא מיהר לשומקום. אחרי שמתח את עור החזיר לראשונה, עלה בדעתו שהעור ייראה יותר אמין אם יצבע אותו מבפנים, ולכן הסיר אותו והתחיל מהתחלה. אבל עשרים שנה?! מה עוד שהוא לא טרח על כל פרט. מי שפירק את היצירה והרכיב אותה מחדש בפילדלפיה הופתע מהבלגן והרישול ששררו מאחורי הקלעים.
התשובה שלי? חלק גדול מהזמן הושקע בהצפנת היצירה, במערכת מורכבת של סתירות והעלמת הראיות, שדושאן עבד עליה כמו אדם שמתכנן את הרצח המושלם, את המלכודת המושלמת בשחמט. הוא לא השאיר שום מידע על "נתון". לא פתקים, לא רישומים, לא ראיונות, שום דבר מלבד חוברת טכנית של הוראות לפירוק והתקנה. וזה בולט שבעתיים כי בצד "הזכוכית הגדולה" למשל, הוא פרסם את "הקופסא הירוקה", מארז של רישומים, טקסטים והעתקי יצירות הקשורים ליצירה, שעל פיהם מפרשים אותה עד היום. יש משהו מצחיק עד כדי פרודיה בביטחון ההזוי שבו מדברים עליה (ראו תיאור היצירה בויקיפדיה) לעומת הבלבול והזהירות שבהם מטפלים ב"נתון". בויס שהתקנא בשתיקתו של דושאן עשה מיצג בשם "שתיקתו של דושאן זוכה להערכה רבה מדי" (גם אני מקנאה).
פעם קראתי שרק חלק זעיר מן המוח עסוק בראייה בזמן שמביטים. החלק הפעיל יותר הוא הזיכרון שמארגן את האינפורמציה הנקלטת על פי היידע הנמצא ברשותו. לפעמים נדמה שמרסל דושאן ניצח את המנגנון הזה. יותר מכל אמן אחר שאני מכירה, הוא הצליח, בזכות יכולת מוּלדת ואימון שיטתי, להשתחרר מכוח הכבידה של היידע המוקדם. המרכיב הבלתי תלוי בחשיבתו מושך את השטיח (במין אגביות מתעתעת) מתחת לתודעתו של הצופה/הקורא.
וכך או אחרת – ככל הידוע לי איש לא פיצח את "נתון" באופן גורף ומשכנע. דושאן עצמו טען ש"אין פתרון כי אין תעלומה" (ובו בזמן ליבה את התעלומה בתחבולות פנימיות וחיצוניות). וגם הפוסט הזה הוא בעיקר הקדמה לשיחה.
*
עוד באותם עניינים
חיוכי האתמול והמחר, לאונרדו, בויס, דושאן
איך לא ראיתי את גרון עמוק, חמש פעמים
האוונגרד והקסם של מרי ריינולדס
*
על יצירות נוספות
הבשורה האחרונה של פרה אנג'ליקו
ניקולא פוסן – הנאהבים חסרי המזל
על שמלת הכאב של רבקה הורן – OVERFLOWING BLOOD MACHINE
על סוסוס – הרצפה הבלתי מטואטאת
ועוד
*
מצוין!
תודה! 🙂
תודה על ההצצה המרתקת… ואני חושבת על השם, etant donne, או נתון, והרי זה בדיוק ההפך. בדיוק כפי שציינת על האמירה "אין תעלומה" שהיא מלבה את התעלומה…
…זו פילגש בגבעה, ויש בה גם ה"לפני" וגם את ה"אחרי" – היא מושלכת פה למרגלותינו, רגע אחרי לילה של התעללות (או עשרים שנה), והיא מחוברת פה מחדש על ידי איזו איזיס פלאית, או קאלי, שהצליחה לאסוף את כל איבריה. וכרגיל במקרים כאלה, משהו אובד, משהו חסר, משהו לא במקום, ואיפה לעזאזל הראש שלך?!
(בדמיוני הנסיכה-אנדרואיד-בעור-חזיר קמה לתחיה, תרה אחר בוראה-אלוהיה, ונוקמת בו בנוסח בלייד ראנרי)
(ושאלה הלכתית: זו יצירה כשרה?)
מרית קרובתי, קודם כל, דושאן (בואי נעשה הסכם עודפים: אצלי: דישאן אצלך: דושאן) משום מה נוגע לי בכמה וכמה מעבודותיו בדברים שעוד לא מצאתי דרך להסביר. כמי שלא גדל בבית שוחר אמנות באופן מיוחד, ואת הידע שלו בתחום צבר די לבד, וללא הדרכה, עד הרבה אחר גיל 20 שלי הכרתי בעיקר את המונה ליזה המגולחת, ואת כתובת המצבה: (בעצם) אלו תמיד אחרים שמתים. ובהתחלה דישאן נראה לי כסוג של גימיקן של האמנות יותר מאשר אמן או צייר (סוג של קופירייטר מעולה, אם תרצי). רק הרבה אחר כך התחלתי להעמיק ואולי גם להבין, וזה הסתיים בינתיים בהערכה די עצומה (אני חושב שהוא אחד האמנים שכתבתי עליהם לא מעט) חוץ מזה שהחד אופן שלי כולו הומאז' לדישאן.
אשר ל"כלה מופשטת על ידי רווקיה" הייתי מזכיר גם את העבודה הידועה פחות: Fresh
Widow ("אלמנה טריה"), משחק מלים על Fresh Window הנה כאן: http://www.tate.org.uk/art/artworks/duchamp-fresh-widow-t07282
העבודה הזאת נוצרה בשנת 1920, שעה שדושאן כבר היה בתהליך עבודה על הזכוכית הגדולה. אלו אינן רק עבודות זכוכית בלבד, אלא באחת ישנה כלה בשניה אלמנה (האם היא אלמנתם השחורה של רווקיה?).
אשר ל"נתון" יש לי המון מה לכתוב על כך. קל לי מאוד להתייחס לדימוי של הגופה הנשית המוטלת כהומאז' למה שנותר מאירופה (ואולי מן המין האנושי כולו אחרי 1945). אגב, היצירה כנראה נוצרה בשלהי המלחמה ואולי מעט אחריה. זו נראה לי מהרבה בחינות סוג של מחוות-הצטרפות מאוחרת לאותה שריפה ענקית שבה הועלו באש בפריז בשנת 1941, יצירות של מקס ארנסט, פרנאן לז'ה, חואן מירו, פרנסיס פיקאביה ופיקאסו כ-" אמנות מנוונת" (אגב, אמנים, כותבים ושחקנים צרפתים לא מעטים לא ממש מחו נגד השריפה) . אולי יצירתו של דושאן מעמידה אותי מול האיום המתמיד אליו חשופה יצירה אוונגרדית בכל מקום מפניהם של השמרנים-הלאומנים-הריאקציונרים. בכל אופן, לא נראה לי שאבר המין לכאורה המתואר בעבודה הוא נשי במובהק. אני חושב שזהו איברה הסינגולארי לגמריי של ררוז ס'לאווי (ההטרונים הנשי של דושאן), שהיתה כלה, והיתה אלמנה, וסופה שנעשתה גופה המניפה את מנורת הגז (כפסל החירות), כדיי לציין כי חירות המחשבה והאמנות (הרחק מממסדים, פטרונים, מכתיבי טעם, מפלגות, רודנים) הם עדיין (לדאבון לב) עניין ליחידים/ות.
לסיום כפיים, כיילפות (ביאליק- דובא רבא רברבא), שריקות, קנסטנייטות, צעדי סטפס, צעד תימני, פלמנקו, צ'רדאש, מכות בשליש, וכמובן שאפו (עם הכובע) על הרשימה שלמעלה, שאכן הקרקס בא לעיר.
אוי, זה טוב מאוד.
ואני מאוד אוהב את סיפורי ארצות הברית שלך
(ויש בהם ניחוח עז של ספורי חניכה)
לי, בדיוק ההפך זה שמו השני של דושאן :). אני לא יודעת למה, אבל תמיד נדמה לי שאת מדברת מאד בשקט. אני מקרבת את הראש כדי לשמוע.
פרפרגולם, בדיוק! (עם עור חזיר? אני מתפלאת עלייך).
שועיקי, אם אגיד דישאן, תצא מאדאם רוזנברג מורתי לצרפתית מקברה ותחבוט באפי. והיום אחרי שפרסמתי את הפוסט חשבתי שדושאן היה ליצן. לא במובן הגימיקי אלא במובן ההכרחי המחיה. ותודה מיוחדת על הכילפות. אני חושבת שאפילו מרינטי היה מעריך את דובא רבא רברבא.
דודו, תודה! (ותדע לך שהשלדים שלך עדיין רודפים אותי. הנה עוד אחד, קצת מצחיק http://artssake.tumblr.com/post/29282631898 )
תודה שאת מקרבת את הראש כדי לשמוע :). בצמות?
מרית, היה כמובן את המשורר המשוחף-המשופם שהיה מחזיק שפן על כתפו, קונסטנטין קונסטנטיני, שהיה יוצר בתל-חי (הוא עקר משם מעט לפני שהיא נפלה) רדי-מיידס של
שירי ביאליק וסיפורי ברנר בחימר. אומרים, פעם הגיע ברנר ורצה לקרוא מסיפוריו. אמרו לו החברים 'כזאת כבר שמענו', והראו לו את העבודות שיצר קונסטנטיני בחומר ובלבנים. ברנר כל-כך נעלב שהשתקע בנוה צדק-יפו. הוא כל כל השתקע שם שהיה קשה להוציא אותו. זה היה נראה כאילו שהוא שקע בחימר בלתי נראה ועכור, שהקשה עליו את התנועה מחוץ לעיר העברית הראשונה. מה שטראגי הוא שקונסטנטיני עקר מתל חי זמן קצר לפני נפילתה. יש אומרים כי לו רק היו החברים משאירים אותו שם בשעה שעבד על יצירתו הגדולה "חומת החימר הגדולה", שזכתה לשם: "החֲבֶרָה מכותרת על ידי חברֵיהָ" לא היה שום סיכוי שערבים ייכנסו לחצר תל חי בחיפוש אחר צרפתיים. אגב, קונסטנטיני עקר לפריז ושם פתח דוכן חמוצים ויין, שילוב שניסה להריץ כנגד השילוב הצרפתי הנדוש והבורגני של גבינות ויין. הוא גם היה שחקן דמקה אמן, אבל זה כבר סיפור לגמריי אחר. יש אומרים שהוא נפל בתהום ההיסטוריה על יד פריז (כמו שעל יד ליסבון יש מקום המכונה "פי הגיהנם", על יד פריז יש את "תהום ההיסטוריה").
שכחתי לציין (גם לצייר) את עבודתו המאוחרת המרשימה של קונסטנטיני: "נתוּן-תקוּם". יש אומרים שמנהיגי התנועה הציונית שלא שכחו לו אף פעם שעזב את תל חי ופתח חנות חמוצים ויין ליד הז'ה-דה-פום בגני טיולרי, העלו את היצירה באש ובנו במקומה חיקוי גס שזכה בתנועת המושבים בכינוי בובות "נחוּם-תקוּם". לא מעט מאכערים התעשרו מהן. סיפור לא קל, שגם הוא עתיד ליפול בעוד רגע קט לתהום ההיסטוריה.
מה מה מה?!? 🙂
חכי, חכי, על קונסטנטין קונסטנטיני יש סיפורים ארוכים כמו קונסטנטינופוליס. פעם עוד אספר על התקופה שבה שירת קונססטנטין ק' כמחסל מלפפונים בחומץ בשוק השחור של פריס, על יד מורטות העופות. צריך לזכור כי ססמתם של צעירי פריס באותם ימים היתה: "רזיסטנס, שוק שחור, מסיבות". ופעם בניו יורק הוא גם שיחק דמקה עם דושאן לצלילי "ערב של שושנים" בביצוע מרים מקבה. חוץ מזה לא הבנתי מה לא ברור (-:
"אבוי לי שאיני כל האנשים וכל המקומות!" כתב אלוורו דה קמפוש, הטרונים של פסואה, מטרונום של הנפש. אף שחי בליסבון הציץ פעם לתהום ההיסטוריה, אבל לקח לה לא מעט שנים להציץ בו בחזרה, ולצרוח.
(צר לי מרית אבל אם כך לא אוכל לתלות את העבודה בסלון. למרות שקיוויתי שהיא תסתיר את חור ההצצה לשכנים, שאני חושדת שהפך דו כיווני)
פוסט מרתק. תודה
שועי 🙂
פרפרגולם, הם יתאכזבו בפילדלפיה.
תודה נורית, וברוכה הבאה.
איזה פוסט יפה.
(סתם מחשבות:
דלת וקיר/חומה, שניהם דימויים עתיקים לאישה. שניהם פרוצים ונדמה לכן שגם הדמות פרוצה, מופקרת (מופקר: שאין לו בעלים, כל אחד יכול לבוא וליטול אותו ללא התנגדות. כמה נורא לכן המושג אישה מופקרת, מכל הבחינות).
לפרוץ הוא גם להרחיב ('ופרצת ימה…'), כמו שבשמה של רחב הזונה מתגלם גם הרחוב, הדרך הציבורית הלא-אקסקלוסיבית שפתוחה בפני הכל, וגם המרחב. רחב שגרה בקיר החומה היא הפתח הלא חוקי, מן שער-פילגש, שמאפשר את ההריסה של בני ישראל לארץ, הכיבוש הראשון. על זונות שפועלות כמתרבתות וסוכנות של הסדר הקיים דווקא יש מאמר מרתק: http://northwestern.academia.edu/MiraBalberg/Papers/1292127
נדמה שיש פה אפשרות לזנות אל עולם אחר, עולם-חלום (הכל מתרחש בצד השמאלי של הדמות) אבל כמו שאמרת כל פרט פה צובט ומעיר אותך כל הזמן באורח ברכטיאני.העין רוצה לתבוע את הגוף לצורכי תשוקתה, אבל אינה יכולה. לא רק שהנקב אטום ומשובש אלא שהוא אפילו נדמה בעצמו לעין. המבט חוזר כמו בומרנג למביט.
ויש כאן כאילו משל בודהיסטי כי אחרי שהמבט ניתז מהגוף, היד שולחת אותו מהגוף-החומר אל המאור, אבל האם הוא אמיתי יותר מעור החזיר שנמתח על מה שלא יהיה, מהו מותר האור על העור…?)
תודה מיטלשה היקרה
פרפרגולם איזו שרשרת יפה קלעת פה. (ובעצם רציתי לשאול ממתי דלת וקיר הם דימויים לאישה ואז נזכרתי ב"אני חומה ושדי כמגדלות", ודלת יותר דומה מקיר). וגם החלום והצביטות ונקב הבומרנג. ביחוד נקב הבומרנג. תודה.
יופי של פוסט.
תודה :)!
נכון לקיץ האחרון, אל-פאסו, על אף השירים והאמריקנה המתעתעת, היא עדיין גהינום קטן עלי אדמות….
אלון
גיהנום קטן נשמע כמעט חמוד. גור גיהנומים כזה, בית בובות. אל פאסו היתה של גדולים. 🙂
[…] פורסם לראשונה בעיר האושר […]
ממשיכה לפזר סימנים במסלול הקריאה שלי…
שני דברים גרמו לי להגיב: האישה שלא נראית כמו עוד גופה מושלכת מושחתת בגלל הנוף הזרחני/אגדתי והרמת הפנס, והמילים שחותמות את הפוסט "אין פתרון כי אין תעלומה".
שני הדברים האלה ממש הדהדו לי את הסרט האוהב עליי פיקניק בצל ההר. בסרט הזה, שלוש תלמידות בגילאי תיכון נעלמות במהלך טיול. ההיעלמות שנחקרת ומתפרשת בהתחלה כמקרה רגיל של חטיפה והתעללות, הופכת בהמשך ליותר ויותר סתומה ומסתורית מכיוון שהראיות משבשות, סותרות, או פשוט לא קיימות. המשפט אין פתרון כי אין תעלומה, תמיד יעיר בי את הסרט הזה.
גם בו יש תחושה חלומית משבשת מקברית, אם כי בצורה מאוד מאוד שונה.
זאת בטח רק הנטייה שלי להמיר כל צרה ממשית פיזית שאתה לא אני לא כל כך יודעת להתמודד, בצרה נפשית. אבל נתון נראה לי כאילו האישה חושפת בעזרת הפנס את היערות שהיא מסתובבת ונטרפת בהם. יערות פרטיים של סוד ותעלומה. בגלל זה גם לא באמת רואים את הפנים שלה. כאילו היא לא מודה בפנינו שהיא מודעת אליהם. המצע שהיא שוכבת עליו אומנם דוקר אבל הוא לא זר. כאילו לא הניחו אותה שם אלה היא באה לשם לשכב בעצמה. בגלל זה יש כאן משהו שלא באמת מזעזע או מפחיד אותי. יש מקום להתרפק.
כמה טוב שאי אפשר באמת להסביר.
פתאום אני חושבת שברור שהתעלמתי מכל הצדדים של האלימות המינית שבאמת זועקים מהתמונה הזאת. אבל אולי זה כמו באגדות שבהן הדמויות שרות על המוות שלהן אחרי שנאכלו. אולי מכאן הרמת הפנס והנוף שנחשף
שירה, מחקרים מוכיחים שאנחנו לא רואים דברים כפי שהם, הציפיות המוקדמות, ההקשרים והיידע הקודם מסתיר לנו (כך יכולה כיפה אדומה לחשוב שהזאב הוא סבתה שהשתנתה). הנטייה הזאת שלך לנתק דברים מן ההקשר (או יותר נכון, להשעות אותו ולהיזכר בו קצת אחרי) היא משחררת. הסימנים שאת משאירה פה מזכירים לי את אחת מגרסאות כחול זקן, "החתן השודד" של האחים גרים. הגיבורה לא סומכת על שביל האפר לביתו של החתן, היא מפזרת עדשים בדרכה, ועד שהיא חוזרת הם נובטים וצומחים…
ו"פיקניק בצל ההר" כנראה ימשיך לרדוף אותי עד שאראה אותו סוף סוף, בפעם הקודמת הוא צץ בפוסט על מות הילדה https://maritbenisrael.wordpress.com/2015/07/31/galina/
מרית אהלן
יש לך מושג מתי הוצגה העבודה לראשונה לקהל? האם הוא חשף אותה שנתיים לפני מותו, או שאחרים חשפו אותה לאחר מותו?
לא זוכרת מהמותן. נדמה לי שהוא חשף, אבל צריך לבדוק בספר.
תודה רבה
השגתי כבר את כל הפרטים (-:
נשלח מה-iPhone שלי