אחרי תשע שנים נפלאות, חממת האמנים של תיאטרון הקרון נסגרה. (אל תשאלו ואני גם לא אענה.)
"מעשה בעולם" היא ההצגה האחרונה שנולדה בחממה, שילוב של בובות גוף עם תיאטרון מחול. וזו גם ההצגה האחרונה של תיאטרון הקרון שאותה ליוויתי אמנותית. ביימתי ועיצבתי את הכוריאוגרפיה ביחד עם אביב הורוביץ היוצרת.
ההצגה זכתה בשני פרסים במסגרת תחרות "פרס הבמה להצגות ילדים ונוער לשנת 2021" של אירגון אסיטז': פרס ״הצגת השנה לגיל הרך״, ופרס כוריאוגרפית השנה, לאביב הורוביץ ומרית בן ישראל.
בפסטיבל חיפה הבינלאומי להצגות ילדים 2020 זכתה ההצגה בציון לשבח על שפה ייחודית ומעוררת השראה, וכן, בפרס עיצוב התנועה לאביב הורוביץ ומרית בן ישראל, ופרס עיצוב הבמה והאביזרים למיכאל הורוביץ ואביב הורוביץ.
טריילר מחדר החזרות:

אביב הורוביץ ואיתי ביבס, מתוך "מעשה בעולם", צילם כפיר בולוטין
שיחה עם היוצרים:
***
(מכאן והלאה זה כבר לא רלוונטי, אבל לא מתחשק לי למחוק)
חממת לימודי הסבה והמשך לתיאטרון חזותי ותיאטרון בובות אמנותי לילדים
(למה שרק מבוגרים ייהנו מאמנות?)
בובנאים, פסלים וציירים, להטוטנים, אנימטורים, מוסיקאים, מאיירים שרוצים להפיח חיים באיורים, כוריאוגרפים שרוצים להרקיד סיפורים, שחקנים שרוצים לשחק בבובות, מספרים שרוצים לדבר בשפת החפצים, אמנים מכל התחומים – מוזמנים להרפתקה בתאטרון הקרון. הסודות והכלים של מיטב אמני הקרון ואמנים אורחים בניהולן האמנותי של מרית בן ישראל ורוני מוסנזון נלקן.
14 מפגשים לימודיים, אחת לשבועיים, החל מנובמבר 2019
בוגרים ובוגרות עם עבודות מבטיחות יוזמנו להצטרף לקרון ליצירת עבודה באורך מלא.
הצגות הקרון שהחלו דרכן במסגרת לימודי החממה – הסנדביץ' הרעב, מעיל הפלאים, יואל אמר, ים קטן, טיול לילי, למה בכה הדג, הכתר שהלך לאיבוד ועוד… ההצגות מופיעות בארץ ובפסטיבלים בינלאומיים וזוכות לשבחים ופרסים. האחרון והטרי מכולם – פרס ההצגה הטובה ביותר בפסטיבל חיפה 2019 (בנוסף לפרס העיצוב) להצגה "האיש והתיבה" שנולדה בחממה!
פרטים נוספים על ההצגות באתר התיאטרון – www.traintheater.co.il
ליצירת קשר, דנה: טל. 02-5618514 שלוחה 118 dana@traintheater.co.il.
על מה מדובר בעצם?
ובכן…
.

איור: בתיה קולטון, מתוך סדרת גלויות על פי פרקי "חפץ לב, יסודות תיאטרון הבובות האמנותי". זה הפרק שעוסק בתיאטרון חפצים.
.
בתיאטרון הקרון עושים תיאטרון בובות אמנותי. כלומר: תיאטרון חפצים (כמו בתמונה למעלה), תיאטרון חומרים (הצגה שכולה נייר, או פח, או זכוכית – סנדרלה מזכוכית למשל), תיאטרון בובות, תיאטרון דימויים (חזותי-פיוטי), תיאטרון מחול וגוף, תיאטרון סיפור ואיור, ועוד ועוד.
ובמילים אחרות: תיאטרון בינתחומי ורב תחומי, ששואב השראה והפרייה מכל אמנות ואוּמנות (צורפים, אולי מתחשק לכם ליצור הצגה עם בובות-תכשיטים?). תיאטרון שרגלו האחת נטועה בתיאטרון הבובות העממי והמסורתי והאחרת בוחשת באוונגרד ובמודרניזם.
.

איור: בתיה קולטון, מתוך סדרת גלויות על פי פרקי "חפץ לב, יסודות תיאטרון הבובות האמנותי" מאת מרית בן ישראל ורוני מוסנזון נלקן. מתוך הפרק העוסק בתיאטרון הבובות העממי והמסורתי.
.
וכל זה לילדים.
למה דווקא ילדים?
כי אמנות יכולה להציל. למה שרק מבוגרים יינצלו?
ובכל זאת יש הבדל בין תיאטרון אמנותי לילדים ולמבוגרים. לא?
יש ואין. יש מעט (ממש מעט) דברים כמו סקס, שהם מחוץ לתחום. ויש הכרח לשמור על מידה של קומוניקטיביות. ילדים עוד לא יודעים שצריך לסבול בשביל אמנות. ואם תשאלו אותי זאת לא בעיה אלא מנוף. מגבלות הן קרש קפיצה, דווקא חופש מוחלט משתק. ושיעור בקומוניקטיביות (רגשית ורטורית) הוא רווח נקי בשביל כל יוצר.
.

איור: בתיה קולטון, מתוך סדרת גלויות על פי פרקי "חפץ לב, יסודות תיאטרון הבובות האמנותי" מאת מרית בן ישראל ורוני מוסנזון נלקן. מתוך הפרק העוסק בעיצוב החלל. בתמונה היער של "זהבה ושלושת הדובים" הוא בעצם שמיכה המונחת על ברכיה של השחקנית והמפעילה שהיא גם אמא של זהבה.
.
ובדיוק בשביל ההרפתקה הזאת נפתחה החממה של תיאטרון הקרון; לימודי המשך והסבה לאמנים מכל התחומים שרוצים ליצור תיאטרון אמנותי לילדים.
זה המקום היחיד שבו אני מלמדת בקביעות כי זה תענוג לשחק ולחשוב, לגלות עולמות, להפיל את הגדרות בין אוונגרד לקומוניקטיביות.
הלימודים מתקיימים אחת לשבועיים (עם הרבה עבודה בין המפגשים). הם לגמרי מעשיים וממוקדים בגילוי וזיקוק השפה האמנותית הייחודית של כל משתתף.
והפרס הגדול – אימוץ הפקה על ידי תיאטרון הקרון. כלומר תמיכה אמנותית, כספית ושיווקית.
.

איור: בתיה קולטון, מתוך סדרת גלויות על פי פרקי "חפץ לב, יסודות תיאטרון הבובות האמנותי" מאת מרית בן ישראל ורוני מוסנזון נלקן. מתוך הפרק העוסק בתפקידיו החדשים והבלתי צפויים של המפעיל. כאן למשל, פרצופה של המפעילה הופך לבמת הצגה על חייה של חווה מגן עדן. חווה מצוירת על הפנים ומונפשת על ידי "העוויות"…
.
ואלה ההצגות שנולדו בחממה וגדלו בתיאטרון הקרון. כל אחת יחידה ומיוחדת במינה. היה לי הכבוד והעונג ליילד את כולן (גילוי נאות):
ההצגה הראשונה שנולדה בחממה היא מעיל הפלאים של ארנן ברייר. את התלבושות והבדים עצבה ולי מינצי, גם היא בוגרת החממה הראשונה. זו הצגה מצחיקה ופיוטית וקסומה לכל המשפחה, מגיל 4. (ומאז שנכתבו הדברים האלה היא כבר זכתה בפרסים ונדדה ברחבי העולם).
אורנן ברייר חזר אל החממה ושם נולדה גם הצגתו "האיש והתיבה" (שנקראת באנגלית "מכונת אהבה קטנה") שגם אותה ליוויתי אמנותית ביחד עם נעמי יואלי, ושאף היא הספיקה לזכות בשלל פרסים בארץ ובעולם.
*
מן החממה השנייה נולד יואל אמר, תיאטרון מוסיקלי של רונית קנו בהשראת יואל הופמן שגרף את ארבעת הפרסים הגדולים בפסטיבל חיפה 2014: פרס המוסיקה, פרס המחזה, פרס הבימוי ופרס ההצגה הטובה ביותר! "יואל אמר" נבחרה גם להצגת השנה לילדים בטקס פרסי הבמה 2015.

רונית קנו ודניאל ספיר, ביואל אמר
*
וחדשה, חדשה ורבת קסם וחיוך – ים קטן, תיאטרון בובות בתוך מים שיצרו ליאת שבתאי ומעין רזניק, שכבר הספיקו לזכות בציון לשבח בפסטיבל חיפה ולנסוע ברחבי העולם.
בעקבות ההצגות במוסקבה קנו הרוסים גרסה של ההצגה כדי שיוכלו להציג אותה בעצמם.
*
ובינתיים נולד גם "טיול לילי", הצגה יפהפיה ומלאה נפש של מיכל בן ענת וגוני פז.
*
וגם למה בכה הדג? של הילה פלשקס, שתרגמה את הנונסנס של עודד בורלא לספרי ענק תיאטרליים בהשראת הפופ ארט.
*
ובקרוב, באוגוסט 2017 – הכתר שהלך לאיבוד? הממיס במתיקותו, של אפרת הדני.

מתוך "הכתר שהלך לאיבוד" מאת אפרת הדני
*
בימים אלה נפתחת ההרשמה לחממה השמינית.
לפרטים אפשר לפנות לדנה 02-5618514 שלוחה 118 dana@traintheater.co.il
*
*
עוד על תיאטרון בובות אמנותי:
אתם עומדים להתאהב – על חפץ לב, יסודות תיאטרון הבובות האמנותי
על האוסף הכי הכי – הצגה שמושפעת משירת ההַייקוּ היפנית ומן האוונגרד האירופי של תחילת המאה העשרים, ואשר מצליחה במין קסם, להפוך את המקורות הללו לנגישים ומחויכים, בלי לפגוע במהותם ובלי להתאמץ, כאילו מאז ומתמיד נועדו לילדים.
על קרקס קוביות – הצגה בהשראת הבלט הטריאדי של אוסקר שלמר, פסל וראש מחלקת התיאטרון המפורסמת של הבאואהאוס.
למה הבלונדיניות תמיד זוכות בתפקידים הכי טובים? הצגה נפלאה לילדים ובני נוער שעוסקת בגזענות במלוא העוצמה והפיוט ובלי למעוד לדידקטיות.
על פיראט באמבט – בשנה הבאה גם הספר (בהוצאת כתר, עם איורים של שמרית אלקנתי!)
על השושנה הישנה – תיאטרון סיפור ואיור של נעמי יואלי
על קו נקודה – צורות קמות לתחייה, תיאטרון מינימליסטי לפעוטות בהשראת קנדינסקי.
החממה (הראשונה) בפסטיבל הבובות הקודם

"כסא המתנה לעלה נושר", איור: בתיה קולטון, מתוך סדרת גלויות על פי פרקי "חפץ לב, יסודות תיאטרון הבובות האמנותי" מאת מרית בן ישראל ורוני מוסנזון נלקן. מתוך הפרק העוסק בעיבוד ובבימוי.
*
[…] נותרו מקומות בחממת האמנים של הקרון לשנה […]
אפשר לקנות את הגלויות הנפלאות?
אני לא חושבת…
[…] חממת האמנים של הקרון […]
שלום מרית, במקרה "נפלתי " על האתר שלך – לא מאמינה במקריות… ורציתי לדעת איך אפשר לשמוע את הוידיאוים – הקול לא עובד.
אני בובנאית החיה בארה"ב כבר כ-30 שנה פלוס ושמחה לראות איך התפתח התחום בארץ.
אהבתי את האתר שלך והייתי רוצה לשמור על קשר.
אילת
אילת, ברוכה הבאה. אצלי הקול עובד מצוין. את יכולה לנסות אותם גם באתר של תיאטרון הקרון. ושם אגב, הקרון הנדיב העלה את כל הספר שכתבתי ביחד עם רוני נלקן מוסנזון על תיאטרון בובות אמנותי. http://www.traintheater.co.il/he/%D7%A1%D7%A4%D7%A8-%D7%97%D7%A4%D7%A5-%D7%9C%D7%91
וכדי לשמור על קשר את מוזמנת להרשם לעדכונים מצד שמאל.
[…] חממת האמנים של הקרון […]
מרית מה שלומך??
רציתי לבדוק האם ניתן להירשם עדיין לחממה לשנת 2018-19..
השארתי פרטים במייל של דנה מהקרון.
גרעין האהבה לתאטרון בובות נטמן אצלי אי שם בפגישות המופלאות אצלך בבית כשעבדנו על האיור לבנות הדרקון.
אני עובדת עם מחנכות בגיל הרך בשנים האחרונות וזה בכלל מעלה מחשבות על חינוך לאמנות בגיל הרך ועוד…
הלוואי שעוד ניתן להירשם
שנה טובה
חמוטל
חמוטל! אפשר גם אפשר. המועד הבא והאחרון לראיונות הוא ה24 באוקטובר. אז שרייני לך אותו. כתבתי לך גם בפרטי.
[…] חממת האמנים של הקרון […]
((((())))) והאותיות שנוזלות לי על הלחיים.
מה פתאום למחוק, מרית!!! היה מה שהיה ויהיה מה שיהיה. ונהיו כל כך הרבה דברים. וההצגה של אביב היא מהמשובחות שנולדו אי פעם. ואיזה מזל שאנחנו. והאהבה מעל הכל.
ולא יודעת למה כתוב שאני אנונימית.