זאת היתה פעם תעלומה בשולי הפוסט על יעקב שטארק, הצייר שהתאהב באחותה בת השתים עשרה של סבתי; ארבע שנים חיזר אחריה עד שנישאו, וארבע שנים לאחר מכן הוא גווע מדלקת ריאות והותיר לה בת שהפכה לדודתי יודית מרת הנפש (ובמידה רבה גם לגיבורת ספרי אסור לשבת על צמות, ערבבתי את העצב שלה בשלי). האלמנה הצעירה נישאה מחדש ליעקב חוטימסקי ועקרה לטבריה, שם נולדו לה עוד שתי בנות. כל הבנות נקראו על שם חבלי ארץ – יהודית על שם יהודה, שומרונה על שם השומרון וגלינה על שם הגליל.

גלינה חוטימסקי, כ' טבת תרצ"א – כ' טבת תש"א
גלינה חוטימסקי חייתה עשר שנים בדיוק. ביום הולדתה העשירי, כשיצאה לקטוף פרחים עם חברותיה, היא נפלה בין הסלעים ונהרגה*. זה קרה בשנת 1941, שנה נוראה במיוחד במלחמת העולם השנייה (א' שבקיאותו בהיסטוריה מרשימה בהרבה משלי, מוסיף שבארץ נערכו אז לפלישת הנאצים).
חבריה לבית הספר כתבו ספר זכרונות. הנה ההקדשה.

שימו לב לסיום: "במה ננחמך אם יקרה? אשרי היודע למצוא בעצמו את המקור לניחומיו." היום לא היו כותבים כך, זה ישיר מדי. (לחצו להגדלה)
הספר נשמר בבית סבתי. נהגתי לקרוא בו בילדותי. "את גלינה עזבת אחרייך עולם מלא שוד וחמס, דמים נשפכים בכל קצווי תבל, ולא הפסדת כלום," כתבו הילדים (הדסה מאמן מכיתה ה', במקרה הזה, ולמטה יוסף לידר).
זה הרעיש אותי; המלנכוליה השחורה של הילדים שלא אוזנה על ידי פאתוס לאומי. התקנאתי בפטור שקיבלו. רק ילדה אחת, תמר לבר מכיתה ח', מדקלמת ברגע האחרון של הספר, "גדול הכאב וגדול הצער אך אנו נתגבר על כל הצער ונמשיך את עבודתנו למען גאולת הקרקע ובניין הארץ."
כשכתבתי על שטארק רציתי לצטט מן הספר אבל הוא נעלם (להלן "התעלומה"), ורק בשבעה על מות אבי הוא שב ונתגלה, כאילו יש רשת סודית שמקשרת בין כל המיתות. חנה סקר אחייניתה של גלינה שלחה לי סריקה מלאה: שלושים וארבעה טקסטים שכתבו תלמידי בית הספר העממי בטבריה (אפילו שם לא היה לו) מכיתה ב' עד ח'; הקצר ביותר בן שתיים וחצי שורות, הארוך בן שני עמודים, קצת שונים ממה שזכרתי והרבה יותר עשירים ומרתקים; מבחינה היסטורית, מגדרית, לשונית, נפשית, פואטית.
את ההיסטוריה אני משאירה לאחרים. על המגדר אולי אכתוב בפעם אחרת. הפעם אני מתעניינת בַּספרות: התוכן צפוי למדי – הקטנים מביעים צער ומספרים בשבחה של גלינה, הגדולים יותר חוזרים גם על סיפור האסון והאזכרה. ועל רקע האחידות מתבלט השוני בצורה; אין תבנית מוסכמת לכתיבה על מות ילדה ביום הולדתה, ושלל האמצעים הספרותיים והסגנונות הופך את הספר ללקסיקון פואטי בזעיר אנפין, שיעור מאלף בכתיבה ספרותית בכלל ובכתיבת קינות והספדים בפרט.
ולא שאין קלישאות בספר, שמות תואר כמו טובה, חביבה, יפה וטהורה חוזרים שוב ושוב, והפועל "קטף" מככב במובן הישיר והמטפורי. גלינה היא ה"פרח שעוד לא הספיק לפרוח" (חנה קרסננסקי, כיתה ז'), והטקסטים מלאים במשחקי מילים כמו "גלינה הלכה לקטוף פרחים ותיקטף מן העולם" (חנה תורג'מן, כיתה ח'), וכמובן מאנישים את הסלעים: "והסלעים קטפו את הפרח היפה הזה. הם גלגלו אותה אל התהום…" (יהודית לבנזון כיתה ה'), ומדברים אליהם: "האין לכם די פרחים כי לקחתם גם את הפרח הקטן מאיתנו…?" (לאה שליטין מכיתה ז'). איילה טאג'ר מכיתה ז' מאשימה את הסלעים שלבם לב ברזל אחרת לא היו לוקחים את הפרח הנחמד.
ולמה בעצם לא כתבה לב אבן? האם לב אבן אצל סלעים זה דווקא בסדר, כמו לב בשר אצל בני אדם? היגיון שלם של פיוט ופנטסיה מסתתר מאחורי הדימוי האבסורדי של סלע עם לב ברזל.
ובין הקלישאות מתנצנץ לו פתאום פרט ספציפי שמחייה את הטקסט: כששמואל שרמן המפוכח מכיתה ה' מספר איך בסוף היום שוחררו כיתות א ב ג ד וכיתות ה ו ז ח חיכו להודעה חדשה, ופתאום הוא כותב, "את גלינה הביאו המורים והניחוה על השולחן."
או כשנתן גנדלמן מכיתה ב' מונה את שבחיה של גלינה: "היא מימיה לא הרביצה בילדים. היא היתה בכיתה ה', ולא היתה מרגיזה אף אחד ולא היתה עושה מה שלא מרשים לה." "היא היתה בכיתה ה'" מזדקר לו מתוך השבחים, אולי משום שנתן עצמו קטן וכיתה ה' נראית לו כהישג ראוי לציון.
משה כהן מכיתה ח' הוא נער ההיפרבולות:
אין מילים בפי לתאר את כל מעלותיה של גלינה. היא היתה הראשונה בכיתתה בכל. גם בלימודים, גם בניקיון וגם במשמעת. המורה אשר היה יוצא מהכיתה תמיד היה אומר: 'גלינה קבלה את הציון הכי טוב בכיתה היום.'
אבל כשחנה תורג'מן מכיתה ח' שעבדה עם גלינה במטבח מספרת איך "נשמעה לפקודת המורה" ובשעת עבודתה "פניה הראו צחוק ועליזות כאילו באמת היה הדבר מצחיק," הלב יוצא אל גלינה.
"הכל אוטוביוגרפי והכל פורטרט. אפילו כסא," אמר פעם הצייר לוסיאן פרויד. והטקסטים האלה הם פורטרטים כפולים, של גלינה ושל כותביהם; ליוכבד ילוז מכיתה ו' יש רפלקס אלגורי (בהשראת תהילים, אולי?) גלינה שלה "עברה במשעול צר, מימינה תהום איומה משמאלה גדר." יש מי שמתענג על מליצות: "שֻׁדדה מאיתנו גלינה היקרה", ומי שנוטה אל הטראש וההורור. יעקב בלנקה מכיתה ז' למשל. הוא מתאר איך שכבה הילדה "…ראשה מרוסק ודם אדום וטרי כיסה את פני האדמה."
חלק משגיאות הכתיב פיוטיות: ראובן גרה הדייקן מכיתה ג' כותב פעמיים "הפסד" במקום הספד (אולי זה נטוע באטימולוגיה?). אצל יעקב בלנקה "עשוקה" (עסוקה) חבורת נערים ונערות במשחק, ואילו יוסף לידר מזכיר את השמחה והתורה אשר "סגפה" (ספגה) גלינה לקרבה. (ובין לבין אני מתענגת על הכתיב החסר. וכמעט שכחתי שהמרכאות היו פעם כמו נדנדה, אחד למטה ואחד למעלה. זה פרט ארכיאולוגי כמעט).
"חבל שקרה האסון הזה. אם לא היה האסון [גלינה] היתה פה בט"ו בשבט והיא היתה רואה איך בילינו את החג." כותבת גלילה גלובוס מכיתה ב', בנרקיסיזם של קטנים. ונתן וקשטדט מכיתה ו' מנצל את ההזדמנות לספר על אירוע דומה ודרמטי מאד שבו היה "כפשע ביני לבין המות":
אבל זה כאין וכאפס לעומת עזרא לוי מכיתה ז'. לנרקיסיזם של עזרא לוי יש נופך מיסטי ושטני. בבוקר האירוע כך הוא מספר, הוא החליט לשוטט מעט בהרים, וביושבו על אבן גדולה מול "התהום האכזר" התרוצצו במוחו מחשבות רבות –
וביניהן המחשבה ה"שטנית": "אם יפול מי שהוא בתהום הזה מה יקרה לו?" התשובה באה: אחרי זמן מועט לעוזבי את המקום העכור שמעתי מפי הילדים כי גלינה נפלה לתהום-המוות אשר ממנו היא לא תשוב. לבי החל לדפוק בחוזקה ודמיתי לעצמי כי למעני היא נפלה בכדי לפתור לי את השאלה.
עזרא הוא אקספרסיוניסט מולד שמעצב במה אפלה ודרמטית להגיגיו. כך למשל, הוא פותח את חיבורו:
בוקר חשוך, ההרים עוטים ערפל ההולך ומתפשט ומערפל את האויר ונותן צורה עגומה לעולם, כאילו התכונן לדבר מה רע והתעטף בשחורים.
זה הזכיר לי את פתיחת "מות אבימלך ועלייתו השמיימה בזרועות אמו", הנובלה של פנחס שדה:
זה הוא הסיפור על אודות חיי אבימלך מלך שכם, חלומותיו ומותו, ועלייתו השמיימה בזרועות אמו. סיפור זה אין בו נועם, רק עלטה, זעם וכליון-נפש, כמו ערפל המתאבך בעלות השחר על פני הגיא השומם, צף ומטפס על הרכסים, חותר אל תוך נקיקי-הסלעים, פורש זרועות מוזרות אל בין השיחים והשורשים נעווי-הצורה, מתפשט ומכסה את עין הנוף הקודר, – כמוהו היו חיי האיש הזה, וכזה הוא הסיפור.
ואילו בתיה שועלי מכיתה ז' נוקטת בגישה הפוכה:
בתיה מבינה באופן אינטואיטיבי שקינה ניזונה מיופי ואושר וטוהר, ובעיקר משאננותה של הגיבורה שלא יודעת מה מצפה לה. כל אלה מבליטים את הפגיעות והסכנה ומעצימים את האובדן. (כך למשל, זוכה זיגפריד, אחד מגיבורי שירת הניבלוגים, לסצנת צייד מרהיבה לפני שהוא עצמו נצוד ונרצח. כל פרט בסצנת הצייד מוסיף על תהילתו של זיגפריד ומלבה על דרך הניגוד את הצער על מותו).
הקריאה לאמא אגב, מהדהדת ברבים מן הזכרונות. הנה שולמית ברוג שהיתה שם.
רבים מן הילדים מפנים שאלות לגלינה, "למי הרעת? ממי גזלת כלשהוא?" "מדוע הלכת לסלעים ונהרגת?" וגם לחלל הריק: "גלינה איננה – איך יכול להיות הדבר?" שואלת שרה ירקוני מכיתה ו' "…ובשביל מה, בשביל פרח. הכדאי היה לה הדבר? כמה פרחים יפים יכלה לראות בימי חייה?" (אלה רק פירורים מתוך אינספור דוגמאות). הם לא מגבילים את עצמם לשאלת הקינה הקלסית "איך" ("איך נפלו גיבורים?" "איכה ישבה בדד?").
האם החיבור בין שאלה שאין לה מענה לקינה הוא מולד ואינטואיטיבי? ואולי זה פשוט חלחל מן הקינות של שיעורי התנ"ך. לא רק צורת השאלה חלחלה. לאה שליטין משתוקקת להעניש מישהו. לזעם שלה יש הדהוד תנ"כי. כשהיא כותבת, "ארורים תהיו הסלעים!" אני שומעת ברקע את דוד מקלל את הרי הגלבוע; הָרֵי בַגִּלְבֹּעַ, אַל-טַל וְאַל-מָטָר עֲלֵיכֶם וגו'. לאה מצרפת גם שיר שחיברה עם שורות כמו "… עליכם סלעים!/ עליכם רשעים!/ גלינה נופצה." האם רק אני שומעת את "על נהרות בבל" ברקע? (תהילים, מזמור קל"ז) – אַשְׁרֵי שֶׁיֹּאחֵז וְנִפֵּץ אֶת עֹלָלַיִךְ אֶל הַסָּלַע…
*
בכיתה ג' או ד' הוטל על בני הבכור לחבר שורת הספדים לגיבורים תנ"כיים. אני זוכרת שורה יפהפייה מן ההספד על שאוּל: "איך יכולת אפילו לשקול לרדת לַשאול בלי לשאול?" ולא סתם נזכרתי במילים האלה, כי למותה של גלינה יש תקדים מיתולוגי עוצמתי. הוא כל כך מזכיר איך נחטפה פרספונה בתה של דמטר אלת הדגן, על ידי האדס מלך השאול בזמן שקטפה פרחים. הנה רגע החטיפה כפי שתואר על ידי אברהם רגלסון (קורי היה שמה של הילדה במקור, את השם פרספונה שפירושו זורעת-הרס/מחריבת האור, היא קיבלה רק אחר כך, כשהפכה למלכת-השאול).
…חָשְׁבָה הַיַּלְדָּה לִמְצֹא פֶּרַח יָפֶה בְּיּוֹתֵר, וַתִּתְרַחֵק הַרְחֵק מְאֹד מֵחֲבֵרוֹתֶיהָ. פִּתְאֹם צָץ מִן הָאֲדָמָה לְרַגְלֶיהָ נַרְקִיס גָּדוֹל וְנִפְלָא, וְהוּא לֹא כְמוֹ הַנַּרְקִיסִים הַצְּהֻבִּים-הַלְּבָנִים הַיְדוּעִים לָנוּ כִּי אִם פֶּרַח-אַרְגָּמָן בֶּן מֵאָה פְּטוּרִים, וּבָשְׂמוֹ מְמַלֵּא אֶת כָּל הָאֲוִיר, עַד נִדְמָה כִּי יַשְׁכִּיר אֶת שְׁמֵי-מָרוֹם וַיִנְסֹּךְ מָתְקוֹ עַל עִמְקֵי-הֶהָרִים וְגַלֵי-הַיָּם. וַתִּשְׁלַח הַיַּלְדָּה אֶת יָדָהּ לִקְטֹף אֶת הַפֶּרַח הַנִּפְלָא, וַתִּמְשֹׁךְ אֶת גִּבְעוֹלוֹ בְּחָזְקָה, עַד זִעְזְעָה שָׁרְשׁוֹ. וְהִנֵּה נִפְעֲרָה הָאֲדָמָה מִתַּחַת לַפֶּרַח לְמוֹ עָרוּץ, וְהֶעָרוּץ אָרֹךְ וְרָחָב, וּמִתּוֹכוֹ יָצְאָה מִרְכֶּבֶת-זָהָב, רְתוּמָה לְאַרְבָּעָה סוּסִים שְׁחוֹרִים. וְיוֹשֵׁב-הַמֶּרְכָּבָה, אֶחָד עֲלוּם-פָּנִים, חָטַף בִּימִינוֹ אֶת קוֹרֵי וּמָשַׁךְ אוֹתָהּ אֶל תּוֹךְ הַמֶּרְכָּבָה פְּנִימָה. וְהַסּוּסִים הָפְכוּ פְּנֵיהֶם, וַיִּדְהֲרוּ בְּשַׁעַט עַל קַרְקַע-הֶעָרוּץ מַטָּה-מָטָּה, עַד מַעֲמָק שֶׁמִּמֶּנּוּ רָאֲתָה קוֹרֵי אֶת הַכּוֹכָבִים וְאֶת הַשֶּׁמֶשׁ בְּבַת-אַחַת. וְקוֹרֵי אֲשֶׁר יָד אַדִּירָה מַחֲזִיקָה בָּהּ, צָעֲקָה צְעָקָה גְדוֹלָה וְנוֹרָאָה. אַךְ עֲרוּץ-הָאֲדָמָה נֵסְגַּר מִמַּעַל לָהּ, וְהַכּוֹכָבִים וְהַשֶּׁמֶשׁ נֶעֶלְמוּ מֵעֵינֶיהָ, וְלֹא נִמְצָא לָהּ מוֹשִׁיעַ.
(מתוך "עין הסוס" סיפורים מן המיתוס היווני, אברהם רגלסון, עם חיתוכי לינול של עמוס חץ, פרק כד' כאן, באדיבות פרוייקט בן יהודה. עוד על סיפור פרספונה)

קברה של גלינה חוטימסקי בבית העלמין של כנרת
*
עוד באותם עניינים
מי שאיבד ילד – על סיפור פרספונה
שני סיפורים על מוות מאת סופי קאל
*
ובלי שום קשר – תזכורת הימנון לקופסא המופע המסתורי והפולח לב של מרב בן דוד, שייעלם כמו פנינה בין סדקי הרצפה אם לא תזדרזו. יום שני ה 3/8 בשעה 20:30 בחאן הקטן בירושלים כרטיסים. יום רביעי ה 5/8 בשעה 20:00 בתאטרון תמונע בת"א כרטיסים.
ואפרת מישורי פותחת סלון ספרותי
מרית, הכי הדהד בי מה שכתבת על רשת סודית שמחברת בין המיתות. זה נכון… וגם בין האובדנים, נדמה לי, כמו תדר מסוים שנפתח, כשמתאבלים קולטים יותר. (ואולי בכלל מדובר פה גם על משהו אחר…)
חוץ מזה, תגובה בנאלית-נוסטלגית – כמה טוב כתבו פעם יחסית להיום 🙂
ורגע לפני הסוגריים נזכרתי באסור לשבת על צמות, שכל כך נהניתי לקרוא אותו ואני תמיד נזכרת בו יחד עם החדר שקראתי אותו בו באיזה בית הארחה ליד הכינרת, חדר חום. (וזאת הייתה הפעם הראשונה שנתקלתי בשמך.)
מרית, (אני מושך את עצמי בכוח מתוגת החדשות ביומיים האחרונים) זה פוסט נפלא (אמירה טיפשית נורא, כאילו שהשאר לא…. 🙂 )
כשהייתי קצת יותר גדול מהילדים האלה נסערה המדינה מילד שנעלם ואחר כך התגלה שנרצח, וכתבתי עליו שיר שהתחיל ב"המוות בא בחטף" ונגמר ב"פרח בגן ילדות נקטף"…..
נזכרתי גם בדמיון שבין "איכה" לקינות עתיקות על ערים אחרות, כמו הקינה על העיר אוּר (שמופיעה ב"בימים הרחוקים ההם" של ש.שפרה ויעקב קליין.) אני חושב שהשאלה ללא תשובה היא מה שהופך שיר צער לקינה, כמו ילל תנים וזאבים – היא מנסה להדהד עוד ועוד, לחרות עצמה בנוף, לזכות בחזרה בנצח במקום שהתגלה שיש דווקא סוף.
(….והמילה "איכה" נשמעת גם כאנחת כאב- סליחה שאני מעלה שוב את הנושא, יחד עם שאר האנחות העתיקות: אוי, אבוי, אהה, אי, הה, הו, הוי, וכמובן אללי….)
לי, ללורקה יש שיר, רומנסה על עוגמה שחורה. וזה מה שהרשים אותי בילדות. זה הדבר היחיד שזכרתי, שהילדים מקנאים בה שהיא מתה, שהם מרשים לעצמם לבטא את זה. אבל כרגע אני בלב הברזל של הסלע, אני ממש מרגישה את ההתחבטות שגרמה לה לכתוב את זה, את השאיפה למצוא היגיון בפיוט. ותודה על אסור לשבת על צמות 🙂
חמור, החדשות הן זוועתיות. אי אפשר להימשך משם. המוות של גלינה לפחות לא בא מידי אדם. ואני נזכרתי דווקא בקינה של
א"ד שפיר (נדמה לי)אריה לודוויג שטראוס על מות אחותו, שבה הוא חורז "נעלךְ" עם "רגלך" ועוד כהנה חריזה דקדוקית נחותה כדי להעלות באוב את ה"איך" שלא נאמר. ו"אללי" תמיד נראתה לי קרובה באופן מסוכן להללויה. אלתרמן השתמש בזה ב"שיר אללי".יש עוד הדהוד, זה שבין המילה "אֵיכָה" ל"אַיֶכָּה". הראשון מופנה לאלהים, השני לאדם, לאנושיוּת, והוא היה יותר נוקב, בעיניי.
(היה=הרבה)
שלום מרית, אני מאוד אוהבת את הבלוג שלך.
מוות זה משהו כל כך מסתורי עבורנו, החיים.
בזמן שקראתי כל הזמן הסתחררו לי בראש תמונות מהסרט "פיקניק בצל ההר" של פיטר וויר מ1975.
בסרט יש אווירה של שמש ונעורים וכבדות של חום ושמש והרים ותמימות ובתולין וערבוב של כל המרחבים האלה של התבגרות וימי קיץ. במרכזו עומדת היעלמותה של נערה אהודה וטובה, מלאכית, יחד עם חברותיה, בהרים. השחקנים הם ממש מקבילים – סלע, ילדים, ילדות, וכל השיטוט בתחומים שבין אסור למותר בגיל הזה.
לפני שנתיים עשיתי פאטרן מאוייר בעקבות הסרט הזה ועוד מצבור של רפרנסים (כמו "חמש ילדות יפות" של סופיה קופולה והסרט "קארי" של בריאן די פלמה) ומחשבות על התבגרות כנערה. זה מתחבר לאוסף המחשבות שיש לי בנושא הזה, אז תודה רבה על ההובלה לשם והמחשבות המעניינות שלך.
תודה רבה אלה. את פיקניק בצל ההר אני לא מכירה, אבל כמעט כמעט כתבתי גם פיסקה על "מעיין הבתולין" של ברגמן, שזה כל מה שאמרת. ובסוף החלטתי לא להעמיס…

אם כך את ממש חייבת (לעצמך) לראות את פיקניק בצל ההר, סרט מכושף על היעלמות מסתורית של נערה בטיול בית ספר בתחילת המאה ה-20 באוסטרליה. ראיתי אותו כמה פעמים.
אני זוכרת את הסיפור על גלינה ומותה מילדותי. יהודית סיפרה לי אותו בדירתה, והוא נטבע בי כמו אגדה אפלה – הנסיכה זהובת הצמות יצאה לטייל ביום הולדתה, ובעודה קוטפת פרחים נפלה ונהרגה. היה בסיפור צבע אדום (השמלה? הפרחים? הדם?) ומן מוטיב של ״השמש זרחה, החיטה פרחה והשוחט שחט״ (יהודית לא חסכה מבת השבע שהייתי את הפרטים הגרפיים). בקיצור, עד היום זו עבורי יותר מיתולוגיה מארוע שקרה במציאות.
שרון (שרוני, של אלכס?) זאת באמת אגדה אפלה על התום והמוות, מפרספונה ועד כיפה אדומה שסטתה מהדרך לקטוף את הפרחים ונטרפה על ידי הזאב (הסוף הטוב הוא תוספת של האחים גרים, במקור היא פשוט נטרפה) וגם מעין הבתולין שבו הנערה זהובת השיער מספרת על עצמה שהיא נסיכה, והעלמה והמוות ואנאבל לי ואינספור אגדות ובלדות שמנסות לפצח אותו כאב. וגם ליודית עצמה יש תפקיד באגדה, סוג של מכשפה משונה, גם רעה וגם טובה כמו בסרטים של מיאזקי.
את פשוט קוסמת! בדיוק, אבל בדיוק מכשפה משונה מהסרטים של מיאזקי!
הכאב על המוות וסתמיותו עובר את השנים ומתחבר למיתות אחרות, סתמיות וכואבות לא פחות של ילדים כאן ועכשיו. מוכרחה לציין שאני התבוננתי בטקסטים מצד הצורה שלהם, ההקפדה על הכתיבה התמה, שרטוט השורות בעיפרון וסרגל שעוד ניכר למרות שהן נמחקו אחרי הכתיבה בדיו, ההקפדה לכתוב כל אותו בדיוק כמו שצריך, כאילו בדפוס. ברור לי שהילדים עשו כאן 'שיעורי בית', ושאלה טקסטים שנכתבו על גבי טיוטה לפני שהועתקו בקפדנות רבה. ודווקא יש בהם הרבה תבניות (שגם ציינת), מקראיות, מיתולוגיות. הכי הזדעזעתי מהמכתב של איה בוכמן בת כתתה וחברתה הטובה שגם היתה איתה ברגע המוות. 'הייתי איתה גם ברגע האחרון' היא כותבת ומוסיפה נקודותיים. ואני מחכה לשמוע משהו על החוויה עצמה, על התחושות של איה. ואין. הכל תמציתי כל כך, עובר לדיווח ענייני: בשנה העשירית לחייה נהרגה. ולקוני: חבל מאוד. חברה טובה היתה לי ואיננה.
לבי יצא לאיה בוכמן הקטנה שסגרה את הכאב בתוכה.
וגם בגלל התקופה וגם בגלל האזור ואופי המוות חשבתי על 'שתיים דובים' של מאיר שלו.
אסנת (וגם אלה) אחפש את הסרט. תודה.
כמו מניפה, המוות שבחדשות הרבה יותר נורא בעיני כי הוא נגרם במכוון על ידי אדם וכי הוא חלק ממציאות חשוכה שמזכירה לי גם את קינת הילדים על עולם מלא רציחות ושפך דם.
לגבי השורות – יש מצב שזה היה פנקס עם שורות עדינות, אבל את צודקת לגבי הכתיבה התמה והמוקפדת – ועל רקע זה שוב בולט ומרגש אותי ההעדר הברור של הצנזורה. איה בוכמן מוזכרת גם במקומות אחרים כחברה שעמדה ליד גלינה. ועכשיו שכתבת, באמת יש משהו כמעט מקראי בדיווח הלקוני שלה.
מרית, קראתי את הפוסט היפה שלך וחשבתי על החיים האינטלקטואליים העניים של הילדים שגדלים כיום בישראל (והילדים המבוססים גדלים בעוני משווע כמו כל האחרים). כמעט כל הספרים הם מוצרי צריכה, כמו קניות וכמו טלוויזיה. השאר הם הטפות מוסר במסווה חינוכי. או בידור חלול – או שטיפת מוח. מערכת החינוך פוחדת מתרבות וסולדת ממנה. הנפגעת הראשונה היא השפה; אוצר המלים נפגע והמחשבה מצטמצמת. את הרגשות אי אפשר להקטין או לבטל, אבל היכולת לבטא ניואנסים פוחתת. כמה יפה כתבו הילדים האלה ב-1941, ובאיזו עברית נהדרת, מרובדת. כמה מעניין לקרוא את המפה הנפשית של ילד ששולט בשפה. וכמה עצוב לקרוא טקסטים של ילדים בכיתה ג' או ד' בבית ספר ישראלי ממלכתי, כיום (וזה בהנחה שאפשר בכלל לפענח אותם)…
גליה, אני חושבת וחושבת על מה שכתבת… מצד אחד אני נזהרת מן המחשבה שפעם היה יותר טוב, כי נדמה לי שתמיד טענו כך, שהעבר מצויד במין פילטר מרכך (גם בספר הזיכרון לגלינה יש טקסטים קלוקלים שמפוסקים בהמוני נקודות – כלומר שלוש נקודות בחזקה, המקבילה לאינפלציית סימני הקריאה של היום), ובכלל, קשה יותר לשפוט את ההווה.
ועם זאת, אני חושבת שפעם היתה יותר חינוכיות אבל גם יותר אמנות, יותר אפשרויות. קראתי במקרה השבוע את "הגנב" ו"מטמון הזהב של ששונקין הזקן" מאת ש. פנחס, הלא הוא פנחס שדה, ספר שיצא בספריית דן חסכן המהוללת בתחילת שנות הששים, ונדהמתי מזה שפעם, בסיפור ריאליסטי לילדים שעוד קוראים עם ניקוד, היה מותר להתחיל סיפור במות האב ולסיים אותו במוות של ילד, חבר, משורר קטן ואמיץ. נדהמתי מזה ששדה כותב לילדים על כל נושא (למעט סקס) משמעותי בכתיבתו למבוגרים. מה לא נמצא בספר היפה הזה, המשורר הנביא, האמן המשלם מחיר על נאמנותו לאמנות (כולל תרגום של רומנסה סהרורית של לורקה, בגוף הטקסט), האם הצעירה הנוטשת, האישה הדמונית [כאן ילדה-נערה] וכן הלאה והכול בלשון יפהפייה ובלי שום התיילדות. ומנגד, במסגרת פסטיבל התיאטרון בובות בירושלים, נכחתי בהצגה מצליחה של תיאטרון לילדים ולנוער שהחינוכיות שלה עיכלה ועיקלה לי את הנפש, עד כדי כך שלא היתה לי ברירה אלא לצאת באמצע או להתחיל לצעוק את דעתי (יצאתי באמצע. אני קהל מנומס). אני חושדת שאת נמצאת יותר במגע עם מערכת החינוך, ושלו הייתי במקומך הייתי מרגישה בדיוק כמוך. אבל אני לא. והאופטימיות המולדת שלי טוענת ואולי מפנטזת שילדים תמיד ימצאו דרך לעקוף ולהסתנן לאמנות.
נכון, אני בקשר הדוק עם מערכת החינוך ופוגשת משהו כמו אלף תלמידים כל שנה, ואני נוסעת לכל פינה בארץ. אני באמת פסימית, אבל לא מסיבות נוסטלגיות. אני יודעת שבהרבה תחומים המצב כיום טוב יותר לעומת שנות ה-60 וה-70, כשאני הייתי ילדה. בהכללה אפשר להגיד שהעולם קצת יותר ער יותר לזכויות הילד, שקשה יותר להחביא התעללות ואלימות, שנשבר קוד השתיקה לגבי פדופיליה. נהיה קצת יותר נסבל (שוב, בהכללה, ובלי לספור את הקהילות הריאקציונריות) להיות הומו, להיות ילד ממשפחה חד הורית, להיות עולה חדש.
לעומת זאת, יש שחיקה עצומה במעמד המורה. המקצוע הפך לסידור עבודה נוח, והאנשים הטובים בורחים אחרי שלוש שנים בממוצע, מחפשים עבודה מתגמלת וקלה יותר. יש מעט מדי מורות משכילות ונלהבות. בהרבה מקרים הן לא מבינות מה זה אמנות או ספרות ובשביל מה צריך את זה. בעצם, אין בכלל הוראת ספרות בכיתות הנמוכות. ואם הם כבר קוראים את "פצפונת ואנטון", הם מחפשים בזה רק מוסר השכל וערכים. אחר כך, כשהילדים מגיעים לחטיבה ולתיכון, זה כבר מאוחר מדי. אם לא מלמדים מיקצועות הומניים כמו שצריך, ואם לשפה אין ערך אסתטי, ואם אף אחד לא מכיר בזה שלילדים יש נפש, ואם אין מקום לאף מלה של ספקנות, ולא לקריצה פוליטית (חס וחלילה), התוצאה היא בהכרח סוג של בערות.
תודה על ההמלצה על פנחס שדה, אחפש את הספר ואקרא אותו.
גליה, אני לא זוכרת שהיו לי כאלה מורים מרשימים. כלומר היו, אבל בודדים, וגם היום יש. ונפש… הספרים ידעו שיש לי נפש. עולם המבוגרים לא הכיר בה, וספקנות בכלל נמנתה על המידות הרעות, סוג של חולשת אופי. אני חושבת שההבדל העיקרי היום (מעבר לדברים הטובים שמנית) הוא בשלל ערוצי התקשורת והטכנולוגיה ואין לי שום יכולת להעריך את ההשלכות, ובתחום הספרות לילדים הצעירים יש דלדול והחבבה שמדכאים אותי מאד. בעיקר בגלל שאני זוכרת איך ספרים הצילו אותי.
ועם זאת, אני איכשהו אופטימית, אולי בגלל שאני מאמינה בילדים יותר מאשר בכל מערכת. אני מקווה שהם יצילו את עצמם. אני לא יודעת אם יצא לך לקרוא את מה שכתבתי פעם על צנזורה של טעם. http://wp.me/pSKif-j5z משהו כזה.
"הגנב" של פנחס שדה יצא מחדש בהוצאת כרטא כרומן נפרד. הוא יפהפה בעיני (אף ששדה מטיף, אבל זה לא קשור לילדים או לחינוך, הוא הרי הטיף גם למבוגרים, זה חלק מהפרסונה שלו). "מטמון הזהב של ששונקין הזקן" משעשע ומלבב בדרכו ורדיקלי פוליטית – הילדים מתיידדים במהירות עם ילד שהסתנן מירדן – אבל ככלל ההשפעה של מקושינסקי ואחרים קצת ניכרת מדי.
ולבסוף, מגע קרוב עם מערכת החינוך זה כמו חשיפה לחומרים מסוכנים. תיזהרי ותשמרי על עצמך.
ברור, אני יודעת שמגע קרוב מדי עם מערכת החינוך הוא דבר מסוכן. בגלל זה אני מצטערת שדווקא ילדים הם אלה שצריכים לעבור את זה יום יום…
איכשהו נראה לי שילדים יותר חסינים, גם העובדה שזה מוגבל בזמן עוזרת. פעם אפילו פיתחתי תיאוריה שזה לא נורא להיות נגד, שיש לזה צד חיובי. ואז במלחמת המפרץ הורים היו צריכים לשבת בכיתות, ואחרי יום אחד נוכחתי באיוולתי. זה הכניס אותי לקומהּ. לא צחוק. ועדיין אני חושבת שילדים יותר חסינים. יש להם יותר כוחות חיים והפסקות. ופה ושם יש מורה נפלאה. עדיין יש.
אבא שלי היה במחזור של גלינה, מעניין אם כתב משהו….יש אפשרות לראות הדפים האלו? הוא עד יומו האחרון היה פומפוזי במובן הטוב של זה, מדבר כמו כותב, נשמע מצטט כל הזמן – גם אם לא ידענו מה, אחרי מותו הסתבר שהיה מצטט משפטים וחוכמות מהקוראן, העברית והערבית היו שזורות ובלתי נפרדות אצלו, הכתב היה מצויר – כמו שילדים פעם למדו לכתוב – כמו שרואים כאן….מה שנקרא " קולות מן העבר" . אין סוף להפתעות פה. תודה!!!!!
באמת תהיתי אם יצוץ מישהו מן העבר… תגידי לי את שמו ואבדוק מיד!
תודה. שמואל (שמוליק ) בלוה. balva
מצטערת, בדקתי פעמיים. השמואל היחיד הוא שמואל שרמן.
תודה
רק עכשו קראתי את הפוסט המפעים הזה…. תודה רבה
תודה רבה עמוסי (השארתי לך את החלקים ההיסטוריים והאחרים).
מרית יקרה, רק הערב קראתי את הפוסט. הכתיבה שלך מדהימה. תיקון קטן, לסבי, האבא של גלינה קראו יעקב חוטימסקי, לפני מותו שינה את שמו לישראל, אבל זה כבר פוסט בפני עצמו. אנחנו צריכות להיפגש כדי להתעדכן. בכל אופן יש לי תמונה של גלינה עם הצמות בשחור לבן ואחפש גם תמונה של הקבר מבית הקברות של כנרת, נסעתי כמה פעמים וצילמתי.. אשלח לך במייל. חנה ביגר סקר
וואו, חנה, אנחנו באמת צריכות להתעדכן. תודה גם על התיקון ועוד יותר על התמונה האבודה. כשתמצאי את התמונה מכינרת אוסיף גם אותה.