מזמן לא הייתי בתערוכה שגרמה לי לחשוב (על אמנות ולא רק), כמו "קרנפים" של חליל בלבין ומרב קמל בגלריה עינגע. "ממולאים", זה השם הגנרי שהם העניקו לפיסול הרך שלהם: עשרות בובות בד זעירות (20-40 ס"מ גובהן) מפורטות ואינטנסיביות שעיצבו ותפרו; הרבה זימה ואלימות, מגע של קומיקס, סוריאליזם, פיוט, בליל של גבוה ונמוך, תולדות האמנות וישראליאנה – מצלעות כבש ומג"ב ועד שבתאי צבי וט"ו בשבט.
הבובות הוצבו על עמודים בחדר הפנימי של הגלריה, יער של עמודים שביניהם משוטט הקהל
כך זה נראה מרחוק:
יש לי שלוש הערות ארוכות על התערוכה: על המרחב, על האטימולוגיה של הדימוי, ועל הזיקה של הבובות ליצירות אחרות.
*
נתחיל במרחב:
כשנכנסתי לתערוכה מיד חשבתי על שמעון סטיליטס המכונה גם "איש העמוד", נזיר סגפן מן המאה הרביעית שנטש את מנזרו (או גורש ממנו) וחי בראש עמוד שבנה, וממנו עבר לעמודים יותר ויותר גבוהים שאליהם נכבל בשרשרת. הוא היה הראשון בסגפני העמודים, טרנד מתעתע, כי מצד אחד מתרחק לו נזיר העמוד מכל הבלי העולם, הוא חשוף לפגעי הקיץ והחורף ואין לו אפילו כברת אדמה להשתרע עליה. ומצד שני הוא נגוע באקסהיביציוניזם, ראוותנות והעמדה עצמית על כן.
העמוד לא היה אגב, הבחירה הראשונה של שמעון. בהתחלה הוא ניסה צורות יותר קונבנציונליות של התבודדות, כמו סוכות וסלעים. המעבר לעמוד לא נבע רק מרצון להחמיר בסיגוף, זו היתה דרך יעילה לחמוק מהטרדות המעריצים, מה שעושה אותו אפילו יותר עכשווי ופפרצי.
שלא לדבר על הסקס; בין הניסים שעשה יש כמות בלתי מתקבלת על הדעת של נחשים (כולל נחש שמבקש מן הקדוש לרפא את זוגתו הנחשית), ואיך שלא מסתכלים על נחשים – מהצד התיאולוגי של סיפור גן עדן או מהסימבוליקה הפסיכואנליטית – הסקס נמצא במרחק נגיעה. ובהמשך לכך מתברר שיש לעמוד גם תקדימים בפולחנים פגניים, וקדושים מתבודדים בכלל, מתנסים על פי המסורת הנוצרית בשלל הזיות ופיתויים. כך נראים למשל פיתוייו של שמעון סטיליטס בסרטו של לואיס בונואל (גם בלי תרגום זה לגמרי מובן).
*
ובחזרה לחליל בלבין ומרב קמל – אם אמנות היא שיקוף של המציאות (בכוונה או לא), אז אחיזתנו בארץ מתפרקת; אין בכלל טריטוריה ב"קרנפים", רק קצות עמודים שביניהם פעורה תהום.
בפעם הקודמת חשבתי על התפרקות המרחב כשצפיתי ב"דירת שני חדרים" 2013, הגירסה של ניב שיינפלד ואורן לאור למחול שיצרו ניר בן גל וליאת דרור ב1987. לניר וליאת היתה דירה על הבמה, שלד ברזל של דירת שני חדרים. שיינפלד ולאור הסתפקו במלבן מסקינג טייפ שהודבק לבמה בתחילת המופע והוסר בסופה.
ההבדל בין המרחב של הדירה הראשונה לשנייה הוא כמו המעשייה על שלושת החזירונים ברֶוֶורְס – מבית הברזל לבית המסקינג טייפ. ובעצם ישנה גם גרסה לאומית למעשיית החזירונים: "מאויב לאוהב", כך קרא עגנון לסיפור שבו הרוח עוקר את האוהל שנטע ומתנכל לכל מבנה שהוא מקים עד שהוא בונה בית אבן עם יסודות עמוקים. דירת מסקינג טייפ זה הכי לא יסודות ושורשים. אולי זו האחיזה בארץ שמתרופפת, ואולי רק הד נוסף של מחאת האוהלים. (מתוך הפוסט ההוא על שתי הדירות)

"קומנדו ארמון" על הברזלים 1961. צילום קרן אור, אוסף טוני אשקר. "נוער הברזלים" כך קראו בילדותי לחבורות של "פושטקים" שישבו על הברזלים שהפרידו בין המדרכה לכביש והציקו לעוברים ושבים (בעיקר לעוברות ושבות). העמודים של "קרנפים" הם כמו אותם ברזלים אחרי שהתפרקו ונסחפו זה מזה.

מימין לשמאל – "מג"ב", "מפגרת עם חתול", "תקרית אלימה", מתוך "קרנפים" מרב קמל וחליל בלבין, גלריה עינגע
על כל עמוד של "קרנפים" מוצגת סצנה קטנה, תיאטרון בראשי תיבות שבו מככבת דמות אחת או יותר. אין מקום לתפאורות. הבמה הזעירה דורשת פתרונות פונקציונליים (בסגנון מיטת קומותיים או קבורה בקומות) וכוריאוגרפיים (למשל הפירמידה האנושית של המג"בניקים המתערטלים) ו"קומבינות" אחרות שהופכות את התערוכה לקרקס, סייד שואו של פריקים תלושים; החתול נח על רגליה של המפגרת, הכרית שעליה היא שרועה דבוקה לגופה, ואפילו לעץ שהיא חובקת כמו רקדנית-עמוד אין שורשים אלא רגליים, כאילו נדד לפה מכַּן אחר שקרס.
ואגב, גם שמעון סטיליטס עשה עוד צעד לכיוון הקרקס – כשעמד שנתיים על רגל אחת (בחיי, בגלל שהשנייה כאבה לו. ותודה לאביעד קליינברג, שבספרו "רגל החזיר של האח ג'ינפרו" מצאתי את כל הפרטים המאלפים האלה).
"קרנפים" מתחזה לתערוכה מגניבה של הוללות פרוורטית והומור פיוטי עד אינפנטילי, ובו בזמן היא גם מתעדת את התפוררות הביחד, את אובדן הפרטיות, הבושה והתקשורת האנושית. זה אנחנו שם על העמודים, רחוקים לכאורה אבל גם קרובים. בולענים מסתוריים חוררו את הטריטוריה והשאירו כל אחד לעצמו, אבל מי ששרד לא מודע לקטסטרופה, הוא ממשיך לחגוג. לא מדובר בתערוכה פוליטית שנוצרה מתוך אג'נדה. היא פשוט משקפת בתמימות, בלי שיפוט ואפילו בהנאה מסוימת את מה שקורה מסביב. אני לא נוסטלגית. אני זוכרת היטב כמה שקרי ודכאני היה הביחד ההוא, אבל אני כבר לא בטוחה שהעכשיו יותר טוב. לא בהמון.
הארכתי דיי. שתי ההערות האחרות יחכו לפעם אחרת.
והנה גם פוסט ההמשך.
*
ובשולי הדברים – קשה לי מדי לכתוב על מה שקורה בימים אלה. מוטי פוגל בטא את מה שאני מרגישה במילים מדויקות. וגם אילנה סישל ורומי אחיטוב, במודעת האבל שהדביקו ברחובות ירושלים.
עוד על אמנות ומרחב
האישה הוויטרובית – על רבקה הורן
פוסט ארכיטקטוני – על הבית שנבנה לאתגר קרת בוורשה
עוד פוסט על מרינה אברמוביץ' (ויש גם מוסר השכל)
הבשורה האחרונה של פרה אנג'לי'קו
הנאהבים חסרי המזל (על ניקולא פוסן)
שני גנים – על גיא בן נר וטמיר ליכטנברג
וכן הלאה
תודה רבה מרית, על משב הרוח הרענן בתוך אוגוסט הקשה הזה. התערוכה מאוד מסקרנת ומרתקת, מעניין אם יוצריה הושפעו מבונואל, הקישור שעשית נפלא, והקטע מהסרט בתוך הסטילס של דימויים מהתערוכה יוצר עוד משמעות שלא יודעת להגדיר במילים – הקטע מהעבר "חי" / שחור לבן ואילו התערוכה העכשווית סטטית / בצבע. החיבור הזה עשה לי משהו… וכן, גם המודעה. עצוב ומדכא. אפשר להתאבל גם על הקיץ הישראלי שהוא תמיד רווי אלימות בשנים האחרונות, ונטול תקווה.
הו, ורד, מרענן? תבוא עלייך הברכה. ואני חשבתי שאני מדכאת… היוצרים לא הושפעו מבונואל או משמעון. הם לא היו מודעים לסימבוליות של המרחב, אבל כמו שכתבה נורית זרחי (ועוד לא נלאיתי מלצטט – "לא בכוונה זה פשוט בכוונה אחרת…") ולא חשבתי על העבר-ש"ל-חי / צבע-הווה-סטטי (אולי בגלל שהפסלים כל כך חיים בעיני. הסטטיות נראית מדומה, הקפאה של אחת-שתיים-שלוש דג מלוח, ברגע שתפני את הגב הם יתחילו להתרוצץ. הצילום קצת משטיח הופך אותם לאובייקטים 🙂 ) אבל את צודקת שזה בוחש.
התערוכה כבר התחלפה. אבל התמונות והעבודות לעולם עומדות.
בהחלט, מאוד חיים גם בעיני, הפסלים האלה פשוט נפלאים ויש בהם הרבה דינאמיות. "בוחש", זו המילה שחיפשתי.:) מקווה ששלחת ליוצרים את הפוסט, באמת יש קשר עם בונואל, גם צורני וגם במהות הסוריאליסטית. חבל שהתערוכה כבר ירדה. ולא מדכאת, האירוע המחריד מדכא והוא לא קשור לתערוכה, וטוב שהבאת כי אנחנו חיים כאן ואי אפשר שלא להתייחס. הבלוג שלך מפלט מכל חוסר האיזון והתוחלת שבחוץ.
סוג ההומור/אמנות הזה מזכיר לי את "zoo ארץ zoo" (מ-1975).
"בולענים מסתוריים חוררו את הטריטוריה והשאירו כל אחד לעצמו" – נכון.
ובעניין המודעה, ראי גם https://instagram.com/p/6ExGKeLUAV/?taken-by=debbieeylon
ורד, תודה רבה.
רוני, אני מבינה למה אתה אומר את זה, ואולי גם מסכימה בקצה, אבל לzoo ארץ zoo היתה אג'נדה וסאטירה. הסבטקסט היה מוחצן כמו במחזות של חנוך לוין (ויש עוד דברים שאכתוב כבר בפעם הבאה, בלי נדר 🙂 ).
דבי, גם המודעה הזאת היא של אילנה ורומי. הכאב הוא אותו כאב. השנאה היא אותה שנאה. והרשויות הן אותן רשויות. ההבדל הוא רק בעצמת הייאוש שאני מרגישה. בעתיד של הקהילה הלהטבית אני יכולה לראות קצת אור ובעתיד האחר רק חושך.
כן, היה לי ברור ששתיהן באו מאותו מקור. ואני שותפה להערכתך. ובכל זאת היה טוב לגלות אצלך את המודעה האחרת, כי כשראיתי את המודעה "שלי" בתל אביב הצטערתי שאין כזאת גם על עלי דוואבשה ושמחתי(?) להתבדות.
הטיגריס ואני הלכנו לתארוכה יום לפני שננעלה, היא הותירה תחושה של יער מראות מעוותות, השתקפות מוכרת וזרה שאפשרה לנו לשחק בניחוש השמות של העבודות כפי שהתת-מודע תימלל אותן.
יער מראות מעוותות, אומר שיש לך חוש לעצב ולאגדה. רוב האנשים שאני מכירה התבייתו על ההילולה הקומיקסית. מעניינים אותי מאד ניחושי השמות (ויפה התמונה שלך מטיילת ביער עם הטיגריס 🙂 )
ה"פושטקים" האלה מ"קומנדו ארמון" בתספורתם הקצרה נראים לי ממרומי גילי כל כך ילדותיים. היום הם בני שבעים-שמונים, והייתי רוצה לדעת מה כל אחד מהם נהייה, ואיך העביר את חייו. (האם הם נסעו לחופשות ביוון, החלום שמוכר הסרט, ואגב, בשנות השישים כתבו יון בו' אחת…). נולדתי בחיפה, גרתי תקופה ארוכה בהדר הכרמל והתמונה הזאת מזכירה לי נשכחות (בלי להיות נוסטלגית). תודה לצלמים. מעניינת האסוציאציה שלך שקישרה בין גדרות הברזל לעמודי התערוכה.
אורנה (ארנה!), כן, יון. געגועי לכתיב החסר. כזכור https://maritbenisrael.wordpress.com/2008/08/12/געגועים-לגופה-של-העברית/ (והעמודים האלה לא נראים לך כמו ברזלים מפורקים שממשיכים לשבת עליהם כאילו כלום?)
[…] קרקס התלושים (על הקרנפים של חליל בלבין ומירב קמל) […]
[…] קרקס התלושים של חליל בלבין ומרב קמל (וגם תעלומת האווז הדו-ראשי) […]
[…] על קרקס התלושים של חליל בלבין ומרב קמל […]
[…] מתוך "קרנפים" של חליל בלבין ומרב קמל (מתוך הפוסט קרקס התלושים) […]