בעקבות ההפיכה המשטרית (פברואר 2023) והטירוף המשתולל בימים אלה בכנסת, נזכרתי בפוסט הישן (והמעודד) הזה.
בקולנוע קטן בארצות הברית ראיתי פעם סרט תיעודי על ארוע שחברת המכוניות "ניסן" עורכת כל שנה בטקסס כדי לפרסם את עצמה. זוהי מין תחרות שכלליה פשוטים: עשרים ומשהו משתתפים מניחים את כפות ידיהם העטויות בכפפות על טנדר ניסן חדש. אסור לנתק את היד, אסור לשבת, אסור להשען על המכונית ואסור להסיר את הכפפות (כדי שהטנדר החדש לא יתמשמש חלילה בטביעות אצבעות). יש הפסקות קבועות לאוכל ולשירותים, ומי שנשאר אחרון – וזה יכול להימשך ימים – מקבל את האוטו.
"ידיים על גוף קשה" (Hands on a Hard Body) כך נקראת התחרות, וכך נקרא גם הסרט המלווה אותה בראיונות ובקטעי פרשנות. הפרשן הראשי הוא הזוכה של השנה שעברה, אשר משתתף גם בתחרות הנוכחית, מה שמרתיח את כולם, כי הוא כבר קיבל את שלו, שישאיר משהו לאחרים. הוא יושב על כסא נדנדה (עד כמה שאני זוכרת) ומהגֵג בכובד ראש. הוא בלתי מנוצח, לדעתו, אלא אם כן יבוא מישהו מהמַרינְס.
נדמה לי שמאוחר יותר, בעקבות הצלחת הסרט, הופק גם חיקוי הוליוודי. אבל הסרט שאני ראיתי היה דל תקציב ותיעודי עד העצם. אחד משלושת הפיינליסטים נעדר מחלקו הראשון; לא ספרו אותו בכלל. לא חשבו שיש לו סיכוי. אבל מכל הבחינות האחרות – ההרכב האנושי והתפתחות הארועים – זה היה סרט עם הרבה מזל.
מלבד החייל שהשתחרר זה עתה מהמרינס (אלא מה) יש ערב רב של אנשים: אישה שכל שיניה התחתונות חסרות, ובעלה שכל שיניו העליונות חסרות (או להפך) שבא לעודד אותה. נדמה לי שהם כיבו את המזגן באמצע הקיץ כדי להתאמן לתחרות. בחור צעיר עם פנים קצת אבוריג'יניות בטוח שיזכה. הוא לא יפרוש בשום פנים, אלא אם כן תפרוץ סופת ברקים. יש לו פוביה מסופות ברקים. בכל פעם שחוזרים אליו הוא מזכיר אותן. בפעם השלישית או הרביעית זה נהיה ממש מצחיק. אני לא זוכרת אם פרצה סופה; אין סיכוי שלא – לפי המזל של הסרט. הפרשן משבח את נעליה של אחת המתחרות בהשוואה למגפי הבוקרים של מתחרה אחר (מגפי בוקרים זו שגיאה חמורה). ויש אישה דתייה שאלוהים רוצה שתזכה. היא יותר מבוגרת מרוב המתחרים ולא נורא בריאה, אבל כמה משפחות מהכנסייה שלה מתפללות למענה ורוקדות במעגלי וודו כדי לתת לה כוחות. מדי פעם היא פורצת בהתקפי צחוק מיסטיים, הומה כיונה. הפרשן קצת מהסס בנוגע אליה. הוא לא יודע איך לשקלל את המרכיב הזה של האמונה. הוא ממש מזועזע לעומת זאת, מהתזונה של המתחרה המבוגר ביותר. ("המבורגרז אר פְּלֵיין פֶט"). אישתו של המתחרה המבוגר מעסה את צווארו. כמו חמאה, היא מדווחת. הוא מצית לעצמו סיגריה (סיגריה!).
השעות חולפות. המתחרים מתחילים לנשור. הידיים מזיעות ומגרדות בתוך הכפפות של ניסן. יש תלונות על השיפוט. אחת המתחרות נוטשת את הטנדר, צועדת לתוך הלילה מוטרפת, לא שועה לקריאות.
"כשנשארים רק חמישה מתחרים ואחד מהם עוזב," אומר הפרשן, "זו הִתעלוּת שקשה לתאר, זה כמו…" – הוא עושה הפסקה קצרה כדי למצוא דימוי הולם – "זה כמו להרוג את הצבי הראשון שלך," הוא מסכם בשביעות רצון.
בסוף נשארים שלושה מתחרים, וביניהם מי אם לא – הפרשן הזוכה משנה שעברה. הם נלקחים לבדיקת סמים כדי לוודא שאיש לא יזכה בְּמרמה. הפרשן נראה גמור. הוא בקושי עומד על הרגליים. אחרי בדיקת הסמים הוא כבר לא חוזר למכונית. נותרים רק שניים: הדתייה שאלוהים רוצה בנצחונה, והאיש המבוגר הרגוע, המעשן, אוכל ההמבורגר.
בשלב זה של הסרט נכנסתי לחרדה. נדמה היה לי שאני צופה במין מחזה מוסר מימי הביניים, שהדמויות בו מייצגות תכונות מופשטות. המחזה שמול עיני נסב על עתיד המדינה (והעולם בכלל). השאלה שעמדה על הפרק היתה מי ינצח? הפַנָטים והמשיחיים או המתונים הבוגרים והשפויים.
המצב לא בישר טובות; הפנטית המותשת, החולנית למראה, התחילה לשמוע שירי דת בווקמן שלה והזדקפה. מרגע לרגע היא כאילו התמלאה כוחות. זה היה מפחיד. איך אפשר להתחרות בדבר כזה? היא התחילה לשיר, ומרוב התלהבות – גם… למחוא כפיים. כלומר היא ניתקה את הידיים מהרכב והפסידה בתחרות.
אז לכל מי שדואג – זה היה סרט תיעודי: מה שמחזק את הפנטים הוא שיכשיל אותם בסופו של דבר. ובלבד שנתמיד.
המבוגר לא ממהר להרפות מהרכב. מה יעשה במכונית, הוא נשאל. הוא ייתן אותה לאישתו (המזילה דמעות של עייפות והתרגשות).
בסוף הסרט הוא נשאל אם יש לו איזה מסר לצופים.
הוא מהרהר לרגע ואומר: If you realy want to get something, keep your hands on it
ואז הוא נכנס לאוטו ונוסע.
ולמה אני מספרת את כל זה?
כי זה סיפור אופטימי. לא רק בקשר למזרח התיכון. קשה לתאר נקודת מוצא ירודה מזו; אבל הריאליטי החי הזה, שנועד לקדם מכירות, מתפתח לכוונים מפתיעים והופך למין קומדיה רוחנית. הנפש מנצחת את שרירי המרינס, בשקט, בלי לעשות עניין.
ונזכרתי בו גם בגלל המהומה סביב הריאליטי בכלל וסביב האח הגדול. כמובן שזה זבל. אבל מי שמשתתף בזבל ומי שצופה בו הם אנשים. ואיפה שיש אנשים יש הפתעות.
והנה הטריילר:
*
ובלי שום קשר – הודעה חשובה – בקרוב מאד (קצת שבועות) אתחיל לפרסם כאן באתר סדרה של מאמרים שאני כותבת על ספר הדקדוק הפנימי של דוד גרוסמן, או יותר נכון – על הקשר בין הספר לאמנות הגוף (Body Art).
זה משהו שמאד מסעיר אותי בחודשים האחרונים, ופונה לכל מי שמתעניין בקשר בין בשר לרוח, בין גוף למילה. אני מקווה לשיחה שתפתח עוד דלתות. ולכל מי שלא קרא את ספר הדקדוק הפנימי – ממש כדאי (בלי קשר לסדרה).
עוד זכרונות מאמריקה: הילדים שרצו לקרוא, מלחמה ושלום (טולסטוי) בחמש דקות, תמונות אקסטרווגנטיות-קסומות-דקדנטיות מתחרות התחפושות של הגייז בניו אורלינס, אלביס פרסלי לנצח, אבא של סופרמן מכוכב קריפטון, אה, אה, אה, אה!
מטורף לחלוטין, אם הייתי קוראת את זה בספר הייתי חושבת שזה מופרך.
רשימה מקסימה
ענק!
סיפור מעולה של סטיבן קינג בשם "The Long Walk" על תחרות בה המשתתפים חייבים פשוט להמשיך ללכת. ימים ושבועות הם הולכים, ועושים את הכל בהליכה – מותר להם לעצור למשך מקסימום 3 שניות כל שעה או משהו כזה, אותן הן מנצלים כדי לחרבן. מי שעוצר יותר מזה נורה מיד. הוא מביא שם את כל הדרמות הקטנות האלה, כמו שתיארת מהסרט: המועמד לניצחון שהתאמן שנים, הנער העני שרוצה סיכוי לגעת בשמיים, זה שעל ההתחלה נתקף בהתכווצות שריר ברגל ונורה מיד וכו'. אולי יום אחד גם זה יתממש.
נשמע כמו וריאציה על היידגר וההאחזות ביישות, בחיי!
כי מה היה לנו כאן יישות, זמן, וניסיון נואש להאחז בה באופנים שונים
אגב הזקנה לא הפסידה, בדמיונה היא עוד תעלה ברכב אש אל השמיים ואולי גם תקום לתחייה לאחר שלושה ימים בכדי להשתתף בתחרות הבאה
עוד דבר, האם הפסקול הכיל את
hand in glove
של הסמית'ס?
היי, היה סרט כזה הרבה קודם – "הם יורים גם בסוסים", עם ג'יין פונדה הצעירה. על תחרות ריקודים נון-סטופ בימי השפל הכלכלי. הפרס היה משהו מגוחך במונחים של ימינו.
קלישאתי, אבל באמת נשמע כמו נצחון הרוח
If you realy want to get something, keep your hands on it
הוא פשוט החליט שהרכב שלו, והמשיך בהתאם
אבל זה בדיוק כל הסיפור כולו.
שמחתי לראות את נקודת האור שאת מוצאת כאן. לא חשבתי עליה וזה באמת מעורר מחשבה וכיווני התבוננות נוספים.
תודה לכל המגיבים :-), ועוד כמה מחשבות בהמשך:
תחרויות של סיבולת הן אכן לא דבר חדש. אבל סרט כמו הם יורים גם בסוסים הוא בסופו של דבר סרט מעודן ואירוני, שמבוסס על ניגודים, על הדימוי האפל ורומנטי של בני אדם בלי כסף ובלי עבודה ובלי עתיד שממשיכים לרקוד על אף הכל.
התחרות של ידיים על גוף קשה היא שונה; יש בה – לפחות בנקודת ההתחלה – משהו גס במיוחד. החצנה חסרת בושה ודקויות של המניעים החומרניים. אולי בגלל זה חשבתי על מחזות מוסר מימי הביניים, כי הדמויות והסיטואציה פה הם אילוסטרציה של רעיון, רק בלי המוסר. האופן שבו הן כבולות לחפץ הזה שמותר לגעת בו רק בכפפות כי הוא צריך להשאר מבריק ונוצץ, והרדיו המקומי שמשדר את התחרות ברצף ועוזר לחברת ניסן למכור עוד מכוניות.
ומלבד זה ברור לכולם שהנעורים והבריאות והכוח ינצחו – כמו בפרסומות. ומה שקורה הוא לגמרי הפוך. מי שמגיע לגמר זה אישה לא בריאה עם עודף משקל ואיש מבוגר מעשן זולל המבורגר, ושניהם – כל אחד בדרכו נשענים על עוצמה רוחנית. צירוף מילים די משונה בהקשר הזה, אבל ככה זה. הכוח שלהם הוא פנימי (ובתור בונוס הטובים מנצחים, בגלל זה זאת קומדיה.) וגם משפט הסיום הוא נפלא בגלל הצמצום שלו. הוא לא מנסה לנפח את ההישג אלא מצמצם אותו לפעולה.
מוזר. אף פעם לא חשבתי על החיבור בין גרוסמן לקפקא, אבל עכשיו כשהעלית את זה, זה ממש מתבקש. מחכה לסדרה בכליון עיניים.
הי מירי – על גרוסמן וקפקא תצטרכי לכתוב בעצמך, הסדרה היא על גרוסמן ואמנות הגוף
מחכה לתגובותייך בכליון עיניים 🙂
ושועי – זה יפה איך כל דבר מזכיר לך פילוסוף. זה יוצר ציפיה כזאת. בפעם הבאה שאכתוב משהו אנסה לנחש מראש עם איזה פילוסוף זה יתחרז, (מן הסתם ללא הצלחה, כי פילוסופיה כמו מוסיקה אינם הצדדים החזקים שלי, ולכן גם אין לי מושג מה היה בפסקול
חשבתי על ההיבטים האמנותיים של פעולת סירוב האכילה, בכל מקרה אחכה
גורמת לי לראות מיני קשרים והקשרים
את ודאי מכירה את זה היטב
תוכלי לראות בהערה הקודמת סוג של הערת שוליים שבשולי השוליים
לטקסט היפה שלמעלה
ולאילו שבדרך
(-:
כמה מופרך, כמה מגוחך, כמה אמריקאי (למרות שלאור הצלחת תועבת האח הגדול לא אתפלא אם גםזה יגיע הנה…).
אני מנסה לחשוב מה היה קורה אצלנו, כשהספורט הלאומי הוא לא לצאת פראייר…
תודה על קרן אור אופטימית ביום לא אופטימי.
וספר הדקדוק הפנימי הוא אכן ספר נפלא- אני מחכה.
Put your head on my shoulder