שרון רז מתעד מבנים נטושים בסכנת הכחדה.
אני חוזרת לתמונות שלו שוב ושוב. לא בגלל החשיבות ההיסטורית והחברתית (הראויה לכל הערכה, אבל כמו שאמר לעצמו פנחס שדה באחד מחלומותיו "אין בזה כדי לגאול אותי"), אלא בזכות איכותן הפלסטית והפיוטית.
בפוסט שהעלה לאחרונה "פרידה מאיצטדיון קרית אליעזר", היו ארבע תמונות של קופות סגורות שלא יוצאות לי מהנפש. מתחשק לי להתבונן בהן קצת ולהגיד למה ואיך הן שירה.
וחוקרת המשטרה? חכו ותראו.
והנה שלוש תמונות מתוך הארבע:
ועכשיו שיעור קצר בשירה ללא מילים, או שש הערות – חמש חזותיות בעיקרן ואחת לגמרי מילולית – על ארבע תמונות של שרון רז.
*
1. לבן על לבן
שלוש פעמים מופשט גיאומטרי, לבן על לבן, כמו אצל קזימיר מלביץ' הסופרמטיסט הסובייטי (1918), או להבדיל – בזמן ובמקום ובתכלית האמנותית – כמו בדגל הלבן המוחק והמחוק של ג'ספר ג'ונס (1955) אמן הפופ. (ההשוואה בין השניים היא נושא לפוסט בפני עצמו, אבל לא אכתוב אותו עכשיו. אני בתמונות של שרון רז).
*
2. קווים אנכיים ואופקיים
שלוש פעם מופשט גיאומטרי נוסח דה סטיל קווים אנכיים ואופקיים בלבד. כמו בציורים של פיט מונדריאן או ברהיטים של חריט ריטבלד.
*
3. ריקוד הסורגים
למעלה, סטילס מריקוד המוטות של אוסקר שלמר, הפסל שניהל את מחלקת התיאטרון של הבאוהאוס. פעם בכמה זמן אני חוזרת לריקוד הזה שהוא מעין סרט אנימציה חי, שבו הרקדן הוא בין השאר המפעיל והאנימטור של הקווים.
גם הקופות של שרון רז נראות כמו סוג של אנימציה: שלושה הבזקים מ"ריקוד הסורָגים".
והנה גם שילוב של שיחזור חי ומחוות סקנד לייף לריקוד המוטות של שלמר:
*
4. מסך הברזל
ומן הרקדן אל הבמה: שלוש הקופות של איצטדיון קרית אליעזר הן גם במות תיאטרון עוורות וחסומות. במות פרוסֶניוּם קלסיות שהועתקו גם אל תיאטרון הבובות. מבחינת המבנה אין כמעט הבדל בין "תיאטרון החלון" של תיאטרון הבובות לקופת הכרטיסים.

במות פרוסניום (משמאל במת שחקנים, באמצע במת תיאטרון נייר שמחקה במת שחקנים, ומימין תיאטרון חלון של תיאטרון בובות)
*
5. טלאים אישיים

מימין טלאים בג'ינס, משמאל, מפית (פרט) ממעזבון הרוקמת יוכבד נאמן
בהערות הראשונות הדגשתי את הצד הגיאומטרי המופשט. אבל הקופות הללו הן בו בזמן גם מלאכת יד. הן שונות זו מזו כמו טלאים שנתפרו על חורים בקיר. הסורגים הם תכים ותפרים ורקמה של ברזל.
*
*
6. מה ראה המשורר?
החשיבה שלי היא מטפורית. תמיד היתה, זה הבסיס של הבסיס. (הכינוי של בחזותי היה המורה למטפורה). מטפורה היא דרך להאיר מושג אחד בעזרת אחר. היא מבוססת על אנלוגיה, על דמיון בין שני האברים. למשל דמיון בין קופות כרטיסים לבמות תיאטרון או לטלאים. המרחק בין העולמות השונים והפער בין הגדלים מספקים שפע מתח, אירוניה ודו משמעות, שילוש המאפיין כידוע, כל מטפורה טובה.
"פרידה מאיצטדיון קריית אליעזר", כך קרא שרון רז לפוסט המצולם. סדרת התמונות שהבאתי היא שיר על קופות סגורות, תיאטרונים קטנים עם מסכי ברזל, טלאים על חורי איצטדיון ישן שממתין להריסה; הסורגים הם בעצם תפרים, לבן על לבן כדי להסוות את הקרע והתיקון, וכן הלאה.
נותר רק לכתוב את זה בשורות קצרות וקצובות. מבחינה חזותית אגב, זה כבר לגמרי מוסיקלי: המרווחים בין הסורגים מספקים את המשקל והמקצב. וביחד עם הלבן-על-לבן הם מחזקים את הצד הפורמליסטי המופשט שנמצא במתח יפהפה עם הדימויים הטעונים.
וזה לא משנה אגב, ששרון רז לא עיצב את הקופות. זה הוא שבחר לצלם אותן. האמנות כבר מזמן (ותודה למרסל דושאן) הכירה ברדי-מייד כיצירה.
ועוד משהו קטן לסיום: "המשורר" הוא סיפור משעשע של קארל צ'אפק, שבו מנסה חוקר לאתר מכונית שדרסה קבצנית שיכורה. שניים מעדי הראייה חסרי תועלת. הם הזדרזו לעזור לקבצנית במקום לרשום את פרטי המכונית. בצר לו פונה החוקר לעד השלישי והפחות מבטיח מכולם: "הוא מין משורר שכזה. כשקרה האסון, הוא פרץ בבכי ורץ הביתה כמו ילד קטן." המשורר היה שיכור בזמן התאונה, אבל הוא כתב שיר כשהגיע הביתה. הוא קורא אותו לחוקר: "צעדת בתים אפלים חד שתים שלוש עמוד/ השחר מנגן על מנדולינה/ מדוע עלמתי מדוע זה תסמיקי/ ניסע במכונית של מאה ועשרים כוחות סוס עד קצווי תבל/ או לסינגפור/ עיצרו עיצרו המכונית דוהרת/ אהבתינו הגדולה מוטלת באבק/ נערה פרח שבור/ צוואר הברבור, חזה תוף ומצילתיים/ מדוע יבכו עד בלי די"
זה סיפור ארס פואטי שבו הופך חוקר משטרה מתוקף הנסיבות, לחוקר שירה. הוא מנסה להבין את השורות הסתומות, והמשורר אמנם עונה על כל שאלותיו בקלות ובבהירות (למשל: – למה סינגפור? – אולי משום שחיים שם מַלַאים. – מה הקשר בין המכונית לבין המַלַאים? – אולי היתה זאת מכונית חומה, אחרת מה טעם לכתוב על סינגפור? וכן הלאה. לא ניכנס לזה על אף הפיתוי, הסיפור המלבב כולו נמצא בספר הזה). לבסוף הם מגיעים לשורה "צוואר הברבור, חזה תוף ומצילתיים". אלה ספָרוֹת מסביר המשורר לאחר מחשבה: הברבור הוא הספרה 2 הצווארית, החזה הוא הספרה 3 דמויית השדיים, והתוף והמצילתיים הם ביחד 5: "הבטנון דומה לתוף ולמעלה המצילתיים". "האם אתה בטח כי מספר המכונית היה 235?" שואל החוקר. "לא שמתי לב לספרה כלשהי," מצהיר המשורר, "אך משהו דומה לזה חייב היה להיות שם…" (זה מוכיח את עצמו כמובן, כולל הסינגפור).
ולמה נזכרתי בצ'אפק? כי זה בכלל לא משנה כמה ממה שכתבתי היה בשיקולים של שרון. הוא כמו המשורר הגיב למה שראה, מה שהופך אותי כנראה, לחוקר משטרה. חבל ש"בילוש תמונות" אינו מקצוע מוכר.
*
בפעם הקודמת שכתבתי על שרון רז על שרון רז היתה לו תערוכה. וגם עכשיו יש לו תערוכה (לגמרי במקרה, כך יצא). היא פתוחה עד סוף החודש!
*
עוד באותם עניינים
האישה הוויטרובית (על רבקה הורן)
פוסט ארכיטקטוני? (על הבית של אתגר קרת בוורשה)
*
פוסט יפהפה מרית
וזה מה שהיה חסר לי בו כדי שיצא מושלם:
"אך יפה מכל השירים
הפרוכת הלבנה
שרקום עליה בחוט לבן
לך דומיה תהילה". זלדה
תודה דודו, ואיזה תוספת מעולה! שקלתי להוסיף הערה על ארונות קודש וחזרתי בי, אבל אם היה לי ציטוט כזה לא הייתי מתאפקת.
זה יפה. אני אוהבת מעשה טלאים כמו זה עושה כאן. אני גם נורא אוהבת לבן על לבן.
מרית קרובתי, תודה על הפוסט היפה על אמן הצילום הזה, שבפירוש מעדיף את שנחבא מאחורי הגדר ונושא כבר את בשורת ההרס הקרב. לטום ווייטס יש משפט בשיר "התשיעית
עד שלוש עשרה" (הכוונה לשדירות, אני מניח) על בית הנושא את חלומותיהם של כל אלו שאי-
פעם דרו בו. זה מה שאני חש בעבודות הצילום של שרון רז. לא רק את התיעוד החיצוני של
המיועד להריסה, אלא את התנועה הפנימית של חלומותיהם של כל מי שאי פעם עבר באתרים
הנטושים שהוא בוחר לצלם/לתעד.
ועוד דבר, "המשורר" של צ'אפק מתחיל את קובץ סיפוריו "האיש שידע לעופף" (מזכיר לך משהו בילדות?); כבר כמה פעמים דגדג לי לכתוב עליו ותמיד לא מצאתי מה להגיד. גם על זה שמצאת
מה להגיד עליו (ישר כשקראתי את הכותרת שאלתי בלבי: צ'אפק? מרית?) תודה, ברכה, ונפנופי כנפיים שנשמעים כמו תוף מברשות.
מזמינה אותך לצלמת-משוררת נפלאה, שלומית כרמלי
https://www.facebook.com/shlomit.carmeli
מכמיר לב ויפיפיה גם יחד, מרית. תודה
בלקסיקון התכים הרקומים יש תך שנקרא ״חלת הדבש״ [honeycomb stich] שמתקשר לי על שלמר, מונדריאן ודה-סטיל שהבאת
http://www.victorian-embroidery-and-crafts.com/honeycomb-stitch.html#top
ומצאתי גם את הדבש הזה. לשיקולך אם מתקשר או לזרוק לפח:
מסופר על מלך שברשותו היה דבש טעים במיוחד. עלה פעם חשש בליבו שיבוא יום והדבש בארמון ייגמר. החליט לקרוא לשלושה אנשים נאמנים, הפקיד בידי כל אחד מהם כד שלם של דבש וביקש שישמור עליו כעל בבת עינו.
עברו שנתיים והדבש בארמון נגמר, נזכר המלך בשלושת הנאמנים ומיד הזמין אותם שיבואו לארמון עם הדבש.
הראשון פתח ואמר "אדוני המלך אינני יודע איך להגיד לך אבל כל כך הרבה שמעתי על הדבש המלכותי החלטתי לפתוח ורק להריח ואז התפתיתי רק לטעום קצת, אינני יודע איך קרה שפתאום מצאתי שהכד ריק, אני ממש מתנצל". המלך כעס מאוד ושלח אותו לכלא לשארית חייו.
השני הגיע ונתן למלך את הכד הסגור חתום בחותמו של המלך, המלך חייך וציוה לתגמל אותו בשק של זהב.
השלישי אמר, "אדוני המלך, שמעתי כל כך הרבה על הדבש והחלטתי רק לטעום קצת, התחלתי לאכול ממנו ולא יכולתי להפסיק אך כשהגעתי לחצי הכד פתאום נזכרתי שזה הדבש שלך ואסור לי לאכול ממנו, סגרתי והנה החצי שנשאר, אני מוכן לקבל עלי כל עונש שתחליט".
המלך חייך וביקש לתת לו שני שקים של זהב.
קפץ הראשון ואמר "אדוני המלך אני לא מערער על משפטיך אבל איזה שהוא השאיר רק חצי וקיבל כפול ממני?". "כי הוא טעם ובכל זאת השאיר"… ענה המלך.
מרית היקרה. וואהו. איזה פוסט מרתק ואיזה כבוד גדול הוא לי. מעריך את זה ושמח על כך. תמיד מעניין ומלמד לראות ולקרוא את הזוויות שלך על דברים. את מחברת בצורה מקורית מאוד בין אמנויות והקשרים, נהדר לקרוא. גם אני מצאתי את הקופות הללו מעניינות במיוחד ועיניי התחברו. מעבר לכך שבאופן כללי בחרתי לצלם לתעד ולהפנות זרקור אל קופות רבות נוספות בעשור האחרון, של אצטדיונים, של בתי קולנוע וכ"ו. יש בכולן דמיון ושוני. תמיד מעניין לראות איך אנשים שונים נתפסים לצילומים שונים ומגוונים שלי. מודה לך מאוד, זה פוסט שונה ומרתק. שרון
מחסנאית, תודה. לקח לי שנים והתבגרות להבין את הלבן על לבן.
שועיקי 🙂 תודה. הסיפור האהוב עלי בספר הוא עדיין ההילה. אבל זה פשוט מלבב.
שושי, מי שאין לו פייסבוק (ולי אין, הדף המקרטע הוא טעות אופטית, לא אני מטפלת בו) לא יכול להיכנס.
דורית, תודה רבה! המעוינים האלה מקסימים אבל הם הרבה יותר ארלקינו מאשר דה סטיל ומונדריאן שאוהבים אנכי ואופקי. מעוין זה אלכסוני מדי לטעמם (כמו שאומר אדון הכט בספרי "אסור לשבת על צמות": המעוין הוא צורה שמחה כי הוא מרובע שיכור. ועל הדבש אני עדיין חושבת.
שרון, בכיף גדול. הצילומים האלה שלך הם מרחיבי נפש ותודעה. תענוג להסתכל דרך עיניים שלך.
אז נתפשר על זה?
חלש הפעם. ממש חלש.
למי שממש חלש – אין על דבש:
דורית (1), איך נתפשר? זאת שורת מחוללות מחגיגות הביכורים בקיבוץ גן שמואל (יש לי חברה יקרה שעשתה על זה מאסטר ומכאן הבקיאות).
אנונימי, אם מישהו עושה משהו רע, הטוב ביותר זה לסלוח לו (יאנוש קורצ'אק)
דורית (2), זה מעולה! כמו המשימות חסרות השחר שמקבלים באגדות.
אז בכל זאת באה מנוחה ליגעה (-*
אני חושב שהתכוונת לווידאו הזה:
זה שיחזור נטו של שלמר. אני בחרתי גרסה משולבת של שיחזור ומחווה מסקנד לייף. מצא חן בעיני שזה עוד חי ועוד באבולוציה.
לי זה התקשר לזה:
http://www.designboom.com/art/starn-brothers-big-bambu-installation-jerusalem-06-17-2014/?utm_campaign=daily&utm_medium=e-mail&utm_source=subscribers
זה מקסים אבל מזכיר לי יותר את השושלת הזאת http://wp.me/pSKif-ikC
רשומה עשירה, עמוקה ומפרה שהזכירה לי בדרכי אסוציאציות נפתלות את הסיפור "המשחק הסודי" של אלזה מורנטה מתוך הקובץ "הרדיד האנדלוסי".
תודה רבה ארנה! אמנם לא קראתי את הרדיד, רק שלושה אחרים (שמתוכם הכי אהבתי את כזב וכישוף, דווקא), אבל אני אוהבת דרכי אסוציאציות נפתלות שמובילות למשחקים סודיים.
שמחתי על אופן השמוש בצ'אפק, שאת ספוריו אני אוהב מאד /קופות הן דבר מרתק משום שהן מייצגות תרתי דסתרי, כלומר דבר והפוכו, בקשר בין אנושי- פתח שדרכו שני אנשים נקראים לתקשר, והפתח עשוי כך שהתקשורת תהיה מוגבלת, חס ושלום שלא יוכלו ממש לגעת זה בזה! /ממש הופתעתי מהצלום הכללעי של 3 הקופות יחד, שהן שונות זו מזו, כאלו הכל נעשה באלתור ולא על פי מודל. / אני מקנא בשרון ידידי שאחת כמותך כותבת על עבודתו…
אביב, תודה רבה! אתה ממש צודק בקשר לקופות, איך הן מנסות להפריד ולחבר בבת אחת. וגם אני השתגעתי מהצילום הכללי, מבחינה חזותית זה כמו סיפור פואנטה. הרי קופות זה דבר כל כך פונקציונלי וטכני וקר וכאן זה לגמרי טלאים על חורים, שום שכפול או חלוקה סבירה של חלל.
לפני שעשיתי תיאטרון בובות מכרתי כרטיסים בקולנוע. חלק הכרחי בהכשרה.
קופות סגורות עצובות, ואין מניין לדמעות לזלוג. קראתי את שני הפוסטים האחרונים בסדר הפוך, רואה את הקשר ביניהם.
רוני, את לגמרי צודקת. בעקבות מה שכתבת כמעט הוספתי את העבודה הזאת של יוכבד וינפלד לפוסט http://dp-heart.com/wp-content/uploads/2013/11/YochevedWeinfeldstitchedfaces.jpg
איזה פוסט מדהים, כתוב וערוך צלול ונקי ונפלא.
תודה רבה רבה.