מאמר זה הוא מעין חלק שני של "על נסיך צפרדע של האחים גרים – הרהורים על אהבה, ערכים וממסד"
כמה עובדות ביוגרפיות:
יוזף בויס (1921-1986), אמן גרמני. יצר רישומים, פסלים וקופסאות תצוגה אבל נודע בעיקר בזכות אישיותו הכריזמטית השנויה במחלוקת, ובזכות כמה מיצגים שנחרתו בזכרון הקולקטיבי של עולם האמנות.
ב-1944 כששירת כקשר בחיל האוויר הגרמני, התרסק מטוסו בחזית הרוסית. הטייס נהרג ובויס נמצא על ידי יחידת חיפוש והועבר לבית חולים שדה. מאוחר יותר טען שחולץ מן השלג על ידי טַטַרים נודדים שמשחו את גופו החבול בשומן חיות ועטפו אותו בלֶבֶד. רק כשבועיים לאחר מכן, על פי גירסתו, הופיעה יחידת החיפוש. הסיפור הפך למיתוס המכונן של בויס האמן. זה היה המקור לשימוש בחומרים בלתי קונבנציונאליים כמו לֶבֶד ושומן, ולתפיסת האמן כשַׁמַן המאפשר מעבר בין מצבים פיסיים ורוחניים.
ב-1951 סיים את לימודיו באקדמיה לאמנות בדיסלדורף, וב-1961 חזר אליה כפרופסור לפיסול מונומנטאלי, ופיתח בהדרגה את התיאוריה שלו על התפקיד החברתי, הרוחני והפוליטי של האמנות. בין השאר הושפע מרודולף שטיינר, יונג, נובליס, שילר, ג'יימס ג'ויס, לאונרדו דה וינצ'י ופרצלסוס, האלכימאי בן המאה ה-16 (ותודה לויקיפדיה). הוא העלה על נס את "כוחה המשחרר של האמנות", וראה בחברה יצירת אמנות ענקית שכל אדם יכול לתרום לעיצובה בתהליך שנקרא "פיסול חברתי". בהמשך להכרזתו המפורסמת ש"כל אדם הוא אמן" הוא ביטל את דרישות הכניסה לשיעוריו, מה שהוביל בסופו של דבר לפיטוריו הרעשניים ב-1972. הוא המשיך להיות דמות מרכזית בעולם האמנות וגילה מעורבות גוברת בפוליטיקה, נגד נשק אטומי ובעד הסביבה, (ב-1982 למשל, נטע 7000 אלונים בדוקומנטה בקאסל).
בשנה שבה למדתי אמנות בבצלאל (אני עוזבת סדרתית של מוסדות) נלחש שמו ביראת כבוד על ידי התלמידים הנחשבים. הוא נתפס כהכלאה בין אמן-על לקדוש, מה שעורר אצלי התנגדות אינטואיטיבית מעורפלת, שהלכה והתחדדה במהלך השנים.
"בסיסית, בויס לא היה זר לנו," כתב גבי קלזמר כעבור שנים, ב"סטודיו" מס' 40. "היה בו משהו 'צבאי': היחס שלו לבגדים כאל 'מדים', הנוכחות ה'שׂדאית' (מלשון שדה), 'כלי נשק', 'מנות קרב' וכו'. והרי שרון ואני היינו יוצאי סיירת. ידענו לקרוא את השפה שלו."
הצבאיות הזאת, שהמלנכוליה של בויס כאילו הכשירה ועמעמה, הטרידה אותי כבר אז, שלא לדבר על האוטוביוגרפיה המומצאת. אני לא מצליחה לאתר את המאמר שהפריך באותות ובמופתים ובתאריכים את סיפור ההצלה הטַטַרי, אבל נשאלת השאלה, מה איכפת לי בכלל? הרי כל האוטביוגרפיות הן בסופו של דבר מומצאות, ואני ממילא מאמינה בכל המיתוסים והאגדות ומסכימה עם הצייר פרנסיס בייקון ש"צריך להמציא את הריאליזם מחדש, צריך להמשיך ולהמציא אותו כל הזמן," ועם ואן-גוך שכתב לאחיו על שקרים שהם יותר אמיתיים מן האמת הליטרלית. אז מה בכל זאת מטריד אותי? משהו באופי החמקמק של הסיפור, בטשטוש הגבולות בין טקסט דתי-מיתולוגי להונאה יחצנית. בייחוד כשלוקחים בחשבון את היומרות ה"חינוכיות" של בויס; כך למשל מתואר המיצג המפורסם שלו "זאב ערבות: אני אוהב את אמריקה ואמריקה אוהבת אותי" (1974), באתר של מוזיאון חיפה:
"במהלך המיצג […] שהה יוזף בויס במשך שלושה ימים עם זאב ערבות – טורף שנחשב לחיה מקודשת עבור האינדיאנים. בתחילת המיצג הובל בויס משדה התעופה JFK בניו יורק על אלונקה בדרכו אל גלריה רנֶה בלוק, כשהוא עטוף בכל גופו בלֶבֶד (חומר מבודד הנקשר לסיפור הצלתו כטייס בצבא הגרמני במלחמת העולם השנייה). לאחר שהייתו במחיצת זאב הערבות, שבמהלכה נרקמו יחסי גומלין עדינים ביניהם, הובל בויס עטוף הלבד באמבולנס חזרה לשדה התעופה. בויס העיד כי במהלך המיצג הוא תפקד כמעין שמאן מודרני, אזרח גרמני שחי את תהליך האמריקניזציה המואץ של שנות ה־50. ההתייחסות ל"רוח החופש" המיתית של זאב הערבות קיבלה כאן ממד חברתי־פוליטי: ריפוי שורשיה של הטראומה האמריקנית בשל הכוחנות שהופעלה כנגד האינדיאנים, והתייחסות סימבולית לאמריקניזציה המייצגת את השתלטות המערב הקפיטליסטי כולו."
מן הניסוח האוהד מבצבצת מגלומניה שַׁמַניסטית ששופכת אור לא מחמיא על "הפיסול המונומטלי" של בויס (שֵׁם השיעור אותו לימד באקדמיה בדיסלדורף), ועל "הפיסול החברתי" שהמציא, (מונח שמלכתחילה מעלה על הדעת תרגילי סדר ומפגני ראווה, בניגוד מוחלט לכוונה המקורית). השילוב בין מלל נונקונפורמיסטי והטפות מוסר מפעיל אצלי נורת אזהרה. יש לי חשד עמוק במטיפים, באמנים טוטליים ורדיקליים, שמִן הרדיקליות שלהם נודף ריחו של הממסד הבא. וכן, בויס הוא אמן מוכשר, וגם לעבודה הזאת יש איזה חן ליצני-מלנכולי-מנוכר. אבל אמיתות מוחלטות הן קצת משעממות מבחינה אמנותית, ומחוצה לה הן מפחידות. מישהו תמיד נרמס בשְׁמן, בסופו של דבר.
לא מזמן קראתי מחדש את "מלך צפרדע או היינריך ברזל" (נסיך צפרדע) של האחים גרים, והסיפור הזה החזיר אותי לבויס. התחלתי לחשוב על הדימיון והשוני בין ה"יום בחברת קרפד" שנכפה על הנסיכה, לחגיגת ה"שלושה הימים בחברת זאב ערבות" של בויס. בין הילדה המבוהלת, הכועסת, האישית, שלא מעלה על דעתה שיש למעשים שלה קיום מופשט, סמלי, שאפשר בכלל לערער על צדקת הקרפד, לבין האמן המשועשע, הצודק, שמנכס לעצמו את ההסטוריה ואת התרבות, שמנופף באמיתות מוחלטות כמו אביה של הנסיכה שתובע ממנה לקיים את הבטחתה ולא לבוז למי שעזר לה בשעת צרה. ואלה שתי דרישות שונות, אגב – הראשונה נוגעת למעשים, לפעולות שעליהן התחייבה, ובשנייה הוא מנסה להכתיב לה גם את רגשותיה.
וחשבתי גם על המקום של ה"אהבה" (במרכאות כפולות) בשני הסיפורים. ה"אהבה" שהממסד כופה על הנסיכה, ו"ה"אהבה" השַׁמַניסטית העקומה, האירונית (שלא לומר זחוחה) של בויס, הנוטפת משֵׁם המיצג: "זאב ערבות: אני אוהב את אמריקה ואמריקה אוהבת אותי".
ב-1965 הציג בויס בתערוכת יחיד בדיסלדורף את "איך מסבירים תמונות לארנבת מתה". האמן שפניו מכוסים בדבש ועלי זהב, הסתובב בגלריה כשהוא מערסל ארנבת מתה בזרועותיו וממלמל ולוחש לה הסברים לרישומים התלויים על הקירות.
תמונת המיצג תוארה על ידי כמה מבקרים כ"מונה-ליזה החדשה של המאה ה-20", מה שהעיד על המקום שכבשה בתודעה הקולקטיבית של עולם האמנות, וגם על יופיה המיוחד. ובאמת קשה לעמוד בפני הליריות והמלנכוליה האפלה שלה. עלי הזהב, המלמולים, הילדותיות הוולט-דיסנית של הארנבת, הדבש ומר המוות. כמו בשיר של אלזה לסקר שילר:
[…]
הבה נחלוק בגעגועינו.
ונתבונן בדמויות העשויות זהב.ברחוב יושבת לה תמיד מתה
ומבקשת נדבות בקול תחינה.או בקינה של פאול צלאן:
[…]
חלב שחור של שחר אנו שותים בלילה
אנו שותים בבקר ובצהרים אנו שותים בערב
אנו שותים ושותים
[…] שערך מזהב מרגריטה
שערך מאפר שולמית אנו חופרים קבר באוויר, שם לא שוכבים בצפיפות
אבל ההשוואה למונה-ליזה היא גם מטעה לטעמי, כי המודל של הדימוי הזה נמצא באמנות הנוצרית. בויס והארנבת הם גלגול – או שמא מוטאציה – של הפְּיֶטה הנוצרית. (פְּיֶטה = רחמים באיטלקית, יצירת אמנות המציגה את מריה מערסלת את ישו המת.) האֵם המתאבלת הוחלפה באמן-השַׁמָן. ההילה המוזהבת כמו התפשטה לתוך הפָּנים. הבן הצלוב הוחלף בארנבת, כלומר בטבע, שאנחנו, בטפשותנו ובחטאינו, צולבים.
ועולה בדעתי גם וולפגנג בורכרט, הסופר בן גילו של בויס (פאול צלאן, אגב, היה מבוגר מהם בשנה אחת) שחייו הבוגרים הקצרים נעו בין החזית הרוסית לבתי חולים ובתי כלא. אני נזכרת בסיפור חג המולד האפל שלו "שלושת המלכים הכהים", שבו שלושה אנשים בחליפות מדים ישנות, אחד עם קופסת קרטון, אחד עם שק, ושלישי בלי ידיים, מביאים מתנות לתינוק שנולד בחורבות המלחמה. "קדושים משונים," אומר עליהם אבי התינוק כשהם חומקים בחזרה אל תוך הלילה. וזה מה שאפשר להגיד גם על התמונה הזאת של בויס: "פְּיֶיטה משונה"…
ובעצם, יש למיצג עוד מקור דתי. המלמול אל הארנבת הוא גלגול של הדרשה המפורסמת שנשא פרנציסקוס הקדוש לציפורים. פרנציסקוס, בן למשפחת סוחרים שחילק את כל רכושו, שאהב טבע ואדם, שחיבר את שיר הברואים עם "אחינו השמש, אחותינו הלבנה", זכה לפופולריות מיוחדת בדור הפרחים של שנות הששים, התקופה שבמהלכה נוצר המיצג.
ומעבר ליופי ולאלוזיות הדתיות, קיים גם המימד הנונסנסי של המיצג – שנמצא כבר בכותרת האבסורדית שלו: "איך מסבירים תמונות לארנבת מתה" – שימושי מאד, למי שרוצה להסביר תמונות לארנבת מתה. בצד הקינה והטקס השַׁמַניסטי מדובר בעבודה ארס-פואטית, ספוגה באירוניה לאמנות המושגית (שבויס היה חלק ממנה), לחידתיות ולשכלתנות שלה. הצד הליצני, המנוכר, של היצירה מאזן את היופי ואת העוצמה הרגשית ומונע מהם להשפך לכל הצדדים.
(רק עכשיו בזמן שאני כותבת אני קולטת עד כמה העבודה הזאת חלחלה לתוכי. עד שחזרה וצצה בלי משים, בבנות הדרקון בקטע שבו קוסמת החיות הקטנה מערסלת את הארנב הדרוס…)
המיצג אגב, הכיל פרטים נוספים, שכמו "נשטפו" ממנו במהלך השנים. פה ושם מוזכר אשוח מת שהיה מוטל באמצע הגלריה, ורבים אחרים מציינים את הלֶבֶד שעטף את רגלו של בויס ואת לוחית הברזל שנקשרה לנעלו, בגלל החשיבות הסימבולית שייחס בויס לחומרים: הדבש שנוצר על ידי הדבורים מייצג (על פי בויס את שטיינר) חברה אידאלית מלאה חום ואחווה. הזהב, מתכת אצילה ומטרת העבודה האלכימית, מסמל את השמש, הברזל מייצג גבריות, כוח וקשר לאדמה, והלֶבֶד את הריפוי הטַטַארי.
הפרשנות האיזוטרית הזאת מחזירה אותי אגב, לבעיות שלי עם בויס. לא רק משום שהיא סותמת ומצמצמת את העבודה. עצם הנסיון להכתיב אותה מגחיך את הפראזות הגדולות על החירות. "האמנות בשבילי היא מדע החירות", הכריז בויס. ומה לעשות שאחת החירויות הבסיסיות לטעמי היא חירות הקריאה וההבנה. יצירת אמנות טובה היא ראי של כל מי שעומד מולה. מרגע ששוּלחה לדרכו, אי אפשר לשלוט במה שישתקף בה. וטוב שכך, כי "איך מסבירים תמונות לארנבת מתה" חורג בהרבה מן המניעים המוצהרים שלו ואפילו מן הליריות שנכנסה לי לתוך הנשמה. הוא משקף-מבשר את רוח הזמן – בבינתחומיות שלו (כולל קורטוב שַׁמַניזם ניו-אייג'י), במתח הרגשי-רעיוני, בערבוב הפוסטמודרני בין גבוה לנמוך (פְּיֶטה עם ארנבת) ובמוּדעות הסביבתית.
*
גירסה מורחבת של המאמר (בתוספת כמה וכמה גילויים מרעישים) בסיפורים יכולים להציל.
*
עוד באותו עניין חיוכי האתמול והמחר – כלומר לאונרדו דה וינצ'י, מרסל דושאן, יוזף בויס והמונה ליזה
*

ארז ישראלי, איך מסבירים תמונות לבויס מת
תודה.
אהבו להגיד בויס בגלל האוונגרד , חידושים רעיוניים והרבה גרמניה והשפעות גרמניות ונאציזם שהוא התמודד איתו בעבודתו.
לגבי הנאציזם – לא חקרו את זה מספיק.
לגבי שאר הדברים
הוא לא היה יותר מעוד אמן נסיוני, לא מעבר
אהבו לספר על הלבד הארנבים והזאב, ידוע ומוכר, לא היה צריך לקחת את זה ברצינות.
ליונתן תודה,
ולxopir –
לא מסכימה. זה לא קשור לנאצים. אם כבר תקפו אותו בגלל שהוא כביכול לא התמודד עם ההסטוריה. ההילה שלו היתה של מהפכן, של איזו חירות גדולה שהוא סימל, ואני הרחתי דרכה את סרחון הגורו והממסד. והוא לא היה עוד אמן נסיוני (עם כל הכבוד שיש לי, ויש הרבה, לאמנים נסיוניים) הנסיוניות שלו היתה מדוייקת מאד לרוח הזמן, שזה אחד הסימנים של גדולה, והכי חשוב מבחינתי – הוא היה ליריקן אמיתי, משורר חזותי כמו שניסיתי להסביר ולא שכנעתי אותך…
היצירה של בויס כולה מתכתבת עם עברו הגרמני ובכלל זה גם עם מלחמת העולם השניה . חבל שאת לא יודעת את זה.
היצירה של בויס מתכתבת עם הטראומות האישיות שלו במלחמה, ולא עם העבר ההסטורי הלאומי. זו היתה אחת הטענות נגדו, שהוא בורח למיתוס ולפנטזיה במקום להתמודד עם ההסטוריה הגרמנית, (טענה טפשית מאד לדעתי, כי הוא, כמו כל אמן אחר, צריך לעשות מה שנכון לו, ולא למלא ציפיות של מישהו, וכמובן שגם את הבריחה הזאת אפשר לפרש כמו סוג של התכתבות…)
הוא טוהר מאשמת "הבריחה" בזכות ההצעה שהגיש לעיצוב אנדרטת אושוויץ ברקנאו, ועדיין הוא לגמרי מושקע בשמניזם הרודולף שטיינרי שלו ובנושאים ירוקים. וגם כשהוא מתמודד עם נושא הסטורי כמו בזאב ערבות, הוא מעדיף להתמודד עם ההסטוריה של אמריקה ושל כל העולם,
הרשי לנו להשאר חלוקים.
במקום להחליף הכללות, אולי תראה לי איך שתי העבודות המאד ידועות שעליהן כתבתי מתייחסות להסטוריה הגרמנית. אני סקרנית (באמת סקרנית) לשמוע את הפרשנות
יש לך עוד דוגמאות
לא הבנתי. אמן למופת.
בעיות עם צבאיות?
עם מיתוס?
עם סיפור שלא לגמרי ברור?
אז למה את מתעסקת באמנות?
אם עולם ההקשרים שלך בנוי רק על היות התמונה המפורסמת דומה ל"פייטה", המצב עגום.
את סבורה שיש לך ראש שרץ למרחקים, אבל הכתיבה שלך מגלה שהדמיון שלך עצור וכבול.
יום אחד עוד אכתוב פוסט על כל הבנים שהרגזתי ברשימה הזאת על בויס (ועם יונתן הסליחה). שום רשומה אחרת שלי לא עוררה כזאת עוינות (וגם כזה עניין. לא מזמן היא טיפסה למקום הראשון מבחינת מספר הכניסות). מעניין למה.
מה הבעיה שלך, אחר? על מה אתה כועס בדיוק?
זו שאלה אמיתית. אני באמת סקרנית.
אם תקרא את מה שכתבתי תמצא הרבה הקשרים מעבר לפייטה
והבעיה שלי היא עם המגלומניה השמניסטית והפיסול החברתי, עם הכוחנות שמאחורי הדיבורים על החירות, וגם זה כתוב.
כתבה מעניינת מאוד.
http://www.imeet.co.il/
http://www.xn—-zhcdbmb6lij.com/
אכן רשומה מעניינת שכמו כל דבר – עם חלקה אני מסכים ועם חלקה לא. רציתי רק להעלות דבר אחד – יצירת אמנות טובה היא ראי של כל מי שעומד מולה"
מצחיק – בדיוק אתמול עברתי בפגישה עם מיכל היימן את מבחן MHT שאכן – חלק ממה שהוא עושה זה בוחן את הצופה – אולם לא כל יצירת אמנות טובה היא ראי של הצופה – מה עם החלק של כוונת ורעיון היוצר לגביה (כשהדבר בא יותר לידי ביטוי באמנות מושגי) מהו אומר הראי כשאת מתבוננת במודעת האבל של גידעון גכטמן ? – http://cafe.themarker.com/view.php?t=749712
ברוך הבא, אמן סודי.
ולשאלתך – אם לנסח את זה על דרך ההמעטה – לכוונתו של היוצר אין זכות וטו על משמעות היצירה. היא מעניינת אותי באופן אישי והיסטורי, אבל מה שקובע הוא מה שיש ביצירה, מה שמשתקף בה.
אני לא זוכרת את שמו של הרב החכם מכולם, שאין פוסקים הלכה על פיו כי הוא יכול "לטהר את השרץ בק"ן טעמים". וזוהי גם הסכנה בייחוס משמעות יתר לכוונתו של היוצר.
ואגב – במידה מסוימת כבר עניתי על זה ברשומה – בעניין זאב ערבות – בויס "התכוון" לריפוי וחירות, ולי נשקף משהו אחר בתכלית.
ובאשר לגדעון גכטמן – אופטיקה לירית היא הרבה יותר גחמנית מכפילתה המדעית. ראי רגיל הוא משקף כל, הוא לגמרי ניטרלי, חסר העדפות. מראה לירית דומה יותר לחפץ קסום שצץ רק ברגעים מסוימים, כשיצירה נוגעת לטוב או לרע, בנפשו של צופה.
רבות מהרשומות באתר – על אגדות, על מיצגים, על תיאטרון מחול, על קולנוע – מתארות את מה שנשקף לי. אבל העבודה הזאת של גדעון גכטמן אינה משקפת לי כלום לעת עתה (זה עניין נזיל שיכול להשתנות עם הזמן).
מציעה לך לראות את זה
http://lieforms.wordpress.com/2010/05/10/0-0-5/
היי מרית, בעקבות ההערה שלך על בויס, שעלתה בהקשר של התערוכה של יורם קופרמינץ ובלי כל קשר לתערוכה (שפני הסלע הנעלבים לא הניחו לי). הלכתי לשוטט קצת בערבות בויס שלך, כאן באחת הסמטאות הצדדיות בעיר האושר. וגיליתי, כי בניגוד לשאר הבנים, אין לי שום בעיה עם הדברים שכתבת (הנה בן שאין לא בעיה עם הדברים שכתבת).
ישנה בעיה שחוזרת כמו פַּאטֶרְן אצל אומנים גרמנים, הטוטאליות הזאת שלהם מדכאת את הדמיון ומעלימה את האדם הייחודי, בעקבות השאיפה לתרגם את התפיסה האומנותית שלהם לַמְצִיאוּת בקנה מידה של אחד לאחד (את יכולה
לראות את זה למשל אצל לני ריפנשטאל, פסבינדר, ורנר הרצוג, בויס ועוד).
כמו הקרטוגרפים הגדולים של בורחס, שרצו להכין מפה של העולם בקנה מידה של אחד לאחד. דבר המכריח אותם לברוא עולם שלם כהעתק למקור.
ורנר הרצוג עשה סרט על גרמני בשם 'פיצקרלדו' המשוטט בדרום אמריקה ומתבונן אליה מבעד לעיניה של התרבות המערבית . בשביל פיצקרלדו האינדיאנים הם סטטיסטים שכל יעודם בחיים הוא להגשים את החזיונות התרבותיים/אומנותיים שלו. המשימה המרכזית שפיצקרלדו העמיד עצמו לפניה, ובה עוסק גם רוב הסרט, היא העברת הספינה מנהר אחד למשנהו, ביבשה. לשם כך אמורה האוניה לטפס על גבי הר. למבצע ההנדסי המסובך מגויסים מאות אינדיאנים, העובדים בפרך. כדי להגשים את המטרה הנשגבת, מוכן פיצקרלדו להקריב אינדיאנים, ככל שיידרש. וכנ"ל במאי הסרט ורנר הרצוג שבזמן שהעלה את האנייה לראש ההר, בעת ביום הסרט, הרג תוך כדי כך 11 אינדיאנים, עובדי הפקה בלתי נחשבים, שנמחצו תחת האנייה כשירה עליהם באוויר באקדח כדי "לעודד אותם" למשוך. מין משהו גרמני שכזה.
מזכיר גם את האופן שבו מחפיצה לני ריפנשטאל את הסודנים היפים שלה, שנהפכו להיות לה לצעצועי הדמיון הטבטוני שספג מהלומה עזה בעקבות התבוסה הנאצית. מעין ניסיון גרמני מגושם לעשות סובלימציה להפיכת הדמות האנושית לפטיש אלילי נשגב שהופיעה בסרטיה הנאציונאל-סוציאליסטיים.
ולסיכום בעיקר אני מסכים עם דברייך: "יצירת אמנות טובה היא ראי של כל מי שעומד מולה. מרגע ששוּלחה לדרכו, אי אפשר לשלוט במה שישתקף בה".
אכן ניתנה האמת להיאמר.
טיה, לא הכרתי את הגנתונים האלה, תודה.
דודו, נכון, נכון. וזה באמת החלק של התיעוב, אבל כשזה מגיע לליריות אני פשוט לא עומדת בפניה. והוא ליריקן לא פחות מאלזה לסקר שילר אהובתי או מפינה באוש.
ואפילו הסכסוך המצחיק והקטנוני עם דושאן והתחרות עם לאונרדו שעליהם כתבתי בחיוכי האתמול והמחר –
http://wp.me/pSKif-f9r
לא יכולים להאפיל על זה.
ואם אתה כבר שם שווה לקרוא את השיחה בתגובות.
(ואני כבר יודעת שאתה לא בן כזה.)
גם אני לא הכרתי עד שהעבודה הזאת עלתה לרשת והוסבר לי ההקשר……וגם לא הכרתי את הבלוג המדהים שלך עד שכתבת על יורם את הפוסט המאלף.
תודה לך על הבלוג כולו !
תודה טיה, שמחתי מאד. זה ממש לא מובן מאליו בשבילי שיש עם מי לדבר.
[…] אושר, אבל יש מרחבים סיפוריים שפשוט מתפוררים מנגיעתן. יוזף בויס התלונן בשעתו על הסברים שדוחקים החוצה "דמיון, השראה, […]
פוסט יפה. אני לא בעמדה של להסכים או להתווכח.
כל הכבוד על האומץ לטבול את הידיים ולבחוש.
נהניתי מאוד מהישירות והפשטות של הכתיבה שלך. בעיני זו מעלה.
חן חן מהשה וברוכה הבאה. ישירות ופשטות זה אידאל ואתגר. ובאשר לתוכן, זו רק הטיוטה והשפריץ ראשון. ההמשך בספר שלי, רק שייצא כבר. .
תודה רבה לך. אני נהנית מאוד לקרוא כל פרסום ופרסום (מן הרגע שבו נכנסתי לכאן, דרך חיפוש מידע על המיצג של מארינה אברמוביץ', אני מודה ומתוודה שאני לא יכולה להפסיק לגמוע את הכתוב).
לא רבות הפעמים בהן אתה קורא מידע ומרגיש שאתה לא רק מחכים ומרחיב את אופקייך, אלא גם מתפתח מבחינה אישית ומחשבתית. באופן אישי רציתי להודות לך- אני כתלמידת אמנות בתלמה ילין מרגישה שאני נחשפת בעיקר ליחס לעבודות אמנות שנראה לי רדוד מידי וחיובי מידי. עולם האמנות מצא לו גיבורי תרבות והוא מחבק אותך ולא מסכים להרפות לרגע ולבחון את הדבר עצמו. לכן אני חייבת להביע הערכה לפוסט כמו זה, שמתייחס לבויס בביקורתיות (שאני שותפה לה, אגב). משום מה בעולם האמנות הבעת ביקורת על "מאסטר" כזה נחשבת למעשה שדורש אומץ. חבל שכך, אבל תודה שגייסת את האומץ הזה ושאת מאירה עבורי את עולם האמנות באור מעניין ומאתגר הרבה יותר. את פשוט מצויינת.
דר, ברוכה הבאה ותודה גדולה על המילים המשמחות והמרגשות!
התוודעתי לבויס לראשונה במוזיאון לאמנות מודרנית בברלין לפני שלוש שנים ועף לי השכל לגמרי. מאז הנחתי אותו לאנחות, ואתמול נתקלתי בו שוב חזיתית בתערוכה המציגה בימים אלה במוזיאון ישראל.
אני בגדול לא שותף לסייגים שניבעו כאן, ואולי אני עוד אחד מהבנים שביקורת מסתייגת על בויס מחרפנת אותם – הגם שמעולם לא שריתי עם בצלאלניקים, והחוויה שלי עם בויס אוטונומית כמעט לגמרי (עד כדי מעשה האוצרות). אם להתייחס נקודתית כדי לא לפרוש יריעה רחבה מדי בתגובה לפוסט ב-WordPress, אני חושב שדווקא ההתחייבויות המאוד קונקרטיות של בויס למשמעויות של המעשים והחפצים שלו היא הערך המוסף של הפרסונה הפנומנלית שהוא מגלם (ויש הבדל בין מגלומניה בגרוש לבין מגלומניה במיליון דולר), מבחינתי העמדות המפורשות האלה משאירות-כופות-מחייבות *אצלו* מקום להשראה ענקית שהתחולה שלה הרבה יותר רחבה מאשר ה"קריאה" החופשית אצל אמנים אחרים. אחד האמנים היחידים שהפרשנות שלו יותר מרחיבה מאשר מצמצמת.
אורן, ראשית ברוך הבא, ואין לי שום רצון לחבל במפגש העוצמתי שלך עם בויס.
ובכל זאת שתי הערות; מגלומניה – בגרוש או במליון דולר, היא עדיין מגלומניה. ההתנגדות שלי קשורה גם למזג. כשמחלקים את העולם לחסידים ומתנגדים, אני שייכת לשניים. תמיד.
ובאשר לפרשנות – מי שחסם וצמצם אותה היה דווקא בויס עצמו. בספר שלי "סיפורים יכולים להציל" שייצא סוף סוף בספטבר, יש פרק גדול על בויס שעושה לו יותר צדק מהפוסט הזה. וזה מה שהקדמתי וכתבתי על הפרשנות:
"כל אחד מזהה, אם במודע ואם לא, את הבעייתיות שבמתן הסברים," אמר בויס, "בייחוד כשמדובר באמנות וביצירה, או בכל דבר שיש בו מן המסתורין ומן החידה." הצהרות מעין אלה חסמו ביעילות רבה את השיחה על "איך מסבירים תמונות לארנבת מתה", או שימשו לחלופין כעין כליא-ברק הקולט ומעצב כל ניסיון פרשני. "הקושי שבהסבר" חוזר על עצמו לעייפה בכל הטקסטים שקראתי על העבודה – מקרוליין טיסדל ועד רותי דירקטור – וחוסם מראש כל פנייה ל"דמיון, השראה, אינטואיציה, געגוע", שבלעדיהם, על פי בויס, אי אפשר להבין שום דבר.
ולא שאני מקִלה ראש בהתראת השכלתנות. כדי להסביר את יצירתו של בויס צריך לנקוט אמצעי זהירות. כל מי שהישיר מבט אל הגורגונה המיתולוגית מדוזה, מצא את מותו; ובמקרה של "איך מסבירים תמונות לארנבת מתה" חל מעין היפוך: לא המסביר בישירות הוא שנופח את נשמתו, אלא היצירה עצמה. כדי לשמור על פעימת החיים שלה מוכרחים לצדד את המבט, לצפות בה באופן עקיף.
כדי לנצח את מדוזה צפה פֶּרְסֵאוּס בהשתקפותה במגן מלוטש, מתנת האלה אתנה. אני מתכוונת להיעזר במראות השבורות של האסוציאציות (האם בויס היה מאשר את ההשוואה? אולי בזכות ההקשר השמאניסטי: הדם שנלקח מצִדה הימני של מדוזה היה יכול להחיות מתים, ואילו הדם מצִדה השמאלי היה רעל קטלני). ומבלי להיכנס להשוואות פרטניות, אני מתכוונת להשתמש במעשיוֹת של הפרק הקודם כבמעין סביבת קסם שתגן על המיצג בזמן שאני מסבירה.
[המעשיות הן שלוש אגדות שאני מנתחת בפרק קודם]
לא מצאתי סתירה למה שכתבתי, ונהניתי לקרוא. אז סבבה.
ארנב ממחנה ריכוז
1. בויס מסתובב עם ארנב מת
2. בויס מסתגר עם זאב פראי
זו אמנות. הפעולות מתרחשות בגלריה. לו התרחשו במרחב הציבורי, ברחוב, יש לשער שהיו מעמיסים אותו על אלונקה ישר לבית חולים לחולי רוח ולא היה זוכה לתשואות. נאמר אחרת, אם זה לא היה בויס שבזכות התואר אמן הוא יכול לעשות הכל והוא אוהב את אמריקה, סופו מי יישורינו.
ולבויס האמן יש רגשות מעורבים כלפי אמריקה אשר שלטה החצופה "שלטון קולוניאלי" בגרמניה המובסת. באמת נורא. יש לגרש את האמריקאים הקולוניאליסטים שהקימו מחנות צבא בשטח הגרמני!! האמריקנים שכחו את גרמניה ששלטה שלטון קולוניאלי ברוב אירופה ושרפה את הספרים ומעשי האמנות והאנשים. הם מוכנים להכיר בתואר האמן שלו ולהציג את עבודותיו בגלריות היוקרתיות שלהם. ומסתבר שגם אנו הישראלים המתפעלים ממנו כל כך ומציגים את "יצירותיו" במוזיאון הלאומי בירושלים!
שכחנו לך שהיית חיל בצבא הכובש, "רק טייס", אולם אני רוצה לדעת מה הפצצת קודם נפילתך
(נניח שהסיפור שלך נכון.) אמן אינו מעל האדם, ואני לא שוכחת ולא סולחת. ולא סולחת לך גם את "מעשיך האמנותיים."
הבה נתבונן בפעולות אלו מנקודת מבט אחרת:
1. ארנב מת שאין אנו יודעים האם מת על קדושת האמנות מרצונו, נגרר בידי רפה רוח.
2. זאב פראי, שנלקח ממקום הולדתו, היער, נכלא יש לשער בגן חיות נגד רצונו, ואז מכניסים אותו לחדר עם איזה פסיכי שמנסה להשתעשע על חשבונו, נכנס על אלונקה מפחיד, אותו במעילים על הראש ויוצא על אלונקה, ואכן איזו גבורה שהוא לא מטייל בניו יורק.
המשפט של בשביס זינגר " לבעלי החיים כל בני האדם הם נאצים וכל יום הוא טרבלינקה" הוא תמצית הפעולות הללו, וראו ההרצאה של גארי יורופסקי.
http://www.youtube.com/watch?v=omweihtaYwI
.
אני אקצין את העניין
1. תארו לכם את האמן החברתי בויס פוסע בגלריה עטוף דבש וזהב, והוא מסביר אמנות לתינוק מת. בויס חייל גרמני, ולכן נשאלת השאלה הבלתי נמנעת: האם הוא ירה בתינוק בזרועות אמו, או אסף אותו גוסס מרחובות הגטו?
2. במקום זאב הערבות תארו לכם שהיה מסתגר עם צועני, או יהודי, או קומוניסט, או הומוסקסואל? האם הגלריה הייתה מעמידה עצמה לרשותו כולל יחסי ציבור, צילום וידאו וכו'.
האמת שחבל שמת, בויס הטייס והאמן ואיש האוונגרד האמן החברתי, רק חבל שלא מת כשנפל על ביתו של היטלר בהרים. מעשה זה היה מעשה אמנות חברתי רב עצמה והוא היה זכור בהיסטוריה העולמית ולא רק כאפיזודה אמנותית.
ולעניין הלבד והשומן. אני לא יודעת האם זה מעשה אמנות, או טיפול מול קהל. לא מעניין איך ריפאו לי איזה חייל נאצי. במקום "אמנות" היה צריך לעבוד בבית אבות יהודי. כל מעשיו אינם הומאניים ורחוקים ממחילה.
מירי היקרה, וואו איזו תגובה. קשה ומרתקת. הוויכוח המשמים (אותי) על בויס והנאציזם מעולם לא עשה את הדבר הפשוט שאת עשית, להניח את השואה כמו שקף על עבודותיו, לשבש את התמונה לרגע כמו בחלום. וטוּשֶׁה על הקולוניאליזם האמריקאי בגרמניה.
לא עולה בדעתי להתווכח עם הרגשות שלך. רק לצדם אגיד עוד כמה דברים על העבודות: הפוסט הזה על בויס הפך בסופו של דבר לפרק בספרי "סיפורים יכולים להציל", ונוסף לו עוד הרבה נפח, תובנות ומידע. בראשי פרקים אני יכולה לומר, שלדיבור אל בעלי חיים מתים יש שורשים עמוקים באגדות, למשל ב"נערת האווזים הקטנה", סיפור נפלא של האחים גרים שאני מנתחת בספר, שבו הדיבור אל הראש הכרות של הסוס הוא שלב חשוב בגאולה של הנערה. וגם שלפרשת הזאב יש מודל דתי (ואי אפשר להפריז בתשתית הקתולית של יצירתו, לטעמי היא הרבה יותר נוכחת מהחותם הנאצי) – פרשייה שבה פרנציסקוס הקדוש מאסיזי דיבר פעם עם זאב רע והפך את לבו. אני חושבת שבויס האימפריאליסט והמגלומן ניסה להיכנס לנעליו של פרנציסקוס הקדוש כמו שנכנס בהזדמנויות אחרות לנעליו של ישו ושל לאונרדו דה וינצ'י. וגם מעניינת מאד הזיקה בין בויס לבין סנט אקזופרי. לא אכנס כאן לדקויות הקירבה בהשקפות של השניים (אפילו הוספתי דיאלוג משלי ל"נסיך הקטן" שמתרחש על כוכביתו של האמן), אבל גם הנסיבות החיצוניות דומות. כמו שהתרסקות מטוסו של בויס הולידה את מיתוס הריפוי הטטרי, גם התרסקות מטוסו השל סנט אכזופרי הולידה את "מיתוס" הנסיך הקטן. וסנט אכזופרי דווקא לחם בנאצים ואף הקדיש את הספר לידיד נפשו, ליאון ורת היהודי.
אם את שואלת אותי, איפה שיש אנשים יש הפתעות וסיבוכים ומורכבויות. הכאב והכעס מסתירים אותן אבל לא מעלימים.
בויז משתמש בכלים עלומים כדי לחבור לקליקה מצומצמת של גדולי האמנות. (לשם נעים לו להשתייך) על הדרך אוסף למחסן הכלים שלו, דימויים בעלי פרשנויות נרחבות.בויס מאפשר לכל אחד לבנות מגדלים של תאוריות ולהתיישב על שולחן הפילוסוף או התאורטיקן. ועל הדרך משאיר סימני שאלה פתוחים באשר לבהירותם של דימויו. במפעל הקרוי על שמו
אין לדעת מהו המוצר הסופי.