1.
לקח לי זמן להתאהב ביוקו אונו. לפני יותר מעשור, כשכתבתי על העבודה שבה הזמינה את הקהל לחתוך את בגדיה מגופה, חשבתי שזה מפגש חד פעמי, אבל היא ממשיכה לצוץ בעיר האושר (13 פעמים עד כה, לפי ספירת התגיות) ואני ממשיכה לגלות כמה היא מקורית, יצרית, רגשית, רוחנית, אמריקאית, יפנית, פיוטית, מתעתעת, משעשעת, מלאה סתירות וידידת נפש.
ג'ון לנון כתב הקדמה לסִפְרהּ "אשכולית" (1964) כמובטח על העטיפה: "אשכולית, ספר הוראות ורישומים מאת יוקו אונו, הקדמה מאת ג'ון לנון". אני סורקת אותה עכשיו למענכם:


אונו אלופה בתעלולים כאלה: בלהציע משהו (נגיד הקדמה מאת ג'ון לנון) ולחשוף את התחתית הכפולה שלו, להצחיק או לעורר מחשבה.
*
2.
שוק הספרים הישראלי עדיין מתפקד, אבל דומה שעבר את קצה הצוק והוא ממשיך לרוץ באוויר כמו בסרט מצויר. במילים אחרות: הכותבים אמנם מתרבים אבל הקוראים מתמעטים, ואיתם הולך ומצטמצם גם מקומם של ספרים בתקשורת. ("לא איכפת לי במיוחד מה דעתם של העיתונים, אך יש להכיר בכך שבימינו אי אפשר לעשות דבר בלי העיתונות … כי היא מעוררת את סקרנות הקהל", כתב קלוד מונה לגלריסט שלו כבר ב-1883). ובחזרה לשוק הספרים: ככל שהתקשורת משפיעה יותר, המקום שהיא מקצה לספרות מצומצם יותר. וכשאני תוהה מה אפשר לעשות למען הספרים שלי – הטרילוגיה וגם ספר תום שיצאו השנה – עונים לי, מי בעוגמה ומי בהשלמה: דרוש סֶלֶבּ.
אונו שוב הקדימה את זמנה, אבל לנון היה בן זוגה. ומי מהסֶלֶבּים של היום בכלל מתעניין בספרות? מוכן לפעול למענה? בהנחה שהעוקבים בכלל ייענו להמלצה.
*
3.
זה מזכיר לי כמה מנחם פרי היה מרוצה מעצמו בסוף שנות השמונים, כשהצליח להחדיר סופרים למדורי הרכילות. זה נראה כמו כיבוש נוצץ, סיפוח של זוהר וסקס. אלא שכוכבים למיניהם הרבה יותר טובים בזוהר וסקס. וכשפג החידוש הסֶלֶבּיוּת פלטה את הסופרים, שיצאו קירחים מכאן ומכאן כי גם המכובדוּת, כמו יער גשם שנכרת, כבר אבדה.
*
4
נו, יצא פוסט קצת משונה: ספק מודעת דרושים, ספק קינה, ספק חגיגת יום הולדת שהתאחרה, כי ליוקו אונו מלאו 90 ביום שבו פרסמתי עוגת יום הולדת, כמעט הקדשתי לה, אבל מנרות כאלה אי אפשר לצפות לשום משאלה.
ובסופו של דבר, גם אונו לא זכתה להכרה הראויה לה. בפופ תמיד שנאו את המוזיקה המוזרה שלה ונטרו לה על פירוק הביטלס (לא משנה אם זה מיתוס או עובדה), וגם להפך: הפופ היה כתם על טוהר האמנות המושגית שלה. בעולם שמתקשה להכיל חריגות מדובר בחריגה אחת גדולה. אבל קירחת או לא – אני חושבת שהיא נפלאה.
*
נ. ב.
קירח מכאן ומכאן זה ביטוי מהתלמוד. אני מכירה אותו מספר האגדה:
לְמָה הַדָּבָר דּוֹמֶה?
לְאָדָם שֶׁיֵּשׁ לוֹ שְׁתֵּי נָשִׁים, אַחַת יַלְדָּה וְאַחַת זְקֵנָה;
יַלְדָּה מְלַקֶּטֶת לוֹ לְבָנוֹת [תולשת את שערותיו הלבנות],
זְקֵנָה מְלַקֶּטֶת לוֹ שְׁחֹרוֹת [תולשת את שערותיו השחורות] –
נִמְצָא קֵרֵחַ מִכָּאן וּמִכָּאן.
*
בגדי הכעס והאהבה, על Cut Piece של יוקו אונו
על ג'ון ויוקו של אנני ליבוביץ (מיד אחרי מיק ג'אגר)
יוקו אונו (או מלכת השלג) רק כשצללתי אל תוך שירי ההוראות הבנתי כמה ולמה היא יקרה לי כל כך
יוקו אונו והכוסון (על בגדי הגברים שעצבה)
*
ובלי קשר אבל שווה – בתקווה שנותרו כרטיסים. לחצו להגדלה:

*
ואם כבר מדברים על זה
רונית קנו (היוצרת השותפה מלמעלה) הוציאה השנה ספר ילדים נפלא
גולי הולכת לבית הספר, ויש גם בגרסת שמע
גם מצחיק עד כדי התגלגלות וגם מלא חסד.
פת××× ××××ת×: https://maritbenisrael.wordpress.com/2012/12/12/%d7%99%d7%95%d7%a7%d7%95-%d7%90%d7%95%d7%a0%d7%95-%d7%95%d7%94%d7%9b%d7%95%d7%a1%d7%95%d7%9f/
×-
<
div style="direction: ltr;">
<
p class="p1" style="margin: 0px; font-stretch: normal; line-height: normal; -webkit-text-size-adjust: auto;">Venomous phantom fata
ספרות גבוהה תמיד כתבו וקראו מעטים, אבל בחברה מעמדית קיצונית, שבה הם היו הרחק למעלה, הייתה להם תחושה מזויפת שהם הרוב. זה היה המצב פחות או יותר עד מלחמת העולם הראשונה. לא לחינם התנגד גוסטב פלובר לדמוקרטיה…
אחר כך רמת החיים עלתה והחברה הפכה שוויונית יותר (יחסית, כמובן). עדיין כתבו וקראו מעטים, אבל המעמדות העליונים הפכו להיות מגוונים הרבה יותר, ושוחרי הספרות היפה כבר הרגישו מיוחדים פחות ומעטים יותר. במקביל, רמת החיים עלתה והתפתחה תרבות פנאי שהתחרתה בספרות: ספורט, תיאטרון להמונים וקולנוע. רשת האינטרנט הנחיתה עוד מכה. עכשיו כולם יכולים לכתוב… לספרות יש עבר מפואר, ואני מאמין שנכונו לה עלילות גם בעתיד, אבל ההווה קצת קשה:)
אז אני לא היחיד שקרא את ספר האגדה מההתחלה עד הסוף כמה וכמה פעמים. עכשיו אנחנו כבר שותפים בסוד 😀
כמו תמיד את מראה לי כוונים בלתי מוכרים. לא בהכרח הכוון שאליו אלך, אבל כוון מענין בכל מקרה.
תודה
אורית?
הבהיר, בקנה מידה היסטורי שכזה לא הייתי אמורה להרגיש בכלל את הטלטלה אבל השינוי עצום. דוגמא קטנטנה: כשהוצאתי את בנות הדרקון הראשון ב2007 לא רציתי לערוך השקה. לא התחשק לי להטריח את חברי, והיחצנית הסבירה לי שהשקה לא עושים בשביל המאתיים אנשים שמגיעים אליה, אלא כדי שתוזכר בכל מדורי העיתונות שמדווחים על אירועים כאלה ותגביר את הנראות של הספר (בסוף עשיתי תהלוכה). ומאז נכחדו המדורים. זה קשור מן הסתם לבולענים של הטלוויזיה והטלפון. האם אנשים ייחלצו מהם? אני לא יודעת. אני רק יודעת שאין תחליף לקריאה.
זאב, אני קראתי רק פעם אחת… ובאשר לכיוונים – מעולה. אני לא אוהבת שיש רק אפשרות אחת, אם אין בחירה אני לא משחקת 🙂