

תמונת השנה של איתי רון בתערוכת "עדות מקומית"*: צעירים חרדים שטיפסו על עץ להשקיף על לוויית הרב קנייבסקי. תמונה יפה, קצת עצובה וארצית, כי מוות של מי שהיה יקר לרבים, וקצת חלומית ומעוררת חיוך על מבוגרים שכמו חזרו לילדותם (אוי ואבוי לו לשובב / חור גדול במכנסיו וגו'). ותוסיפו על זה את הקדרות האגבית של המציאות: מינימליזם של שמיים כמעט לבנים, סבך הקווים של הענפים החשופים, ובגדיהם השחורים של המטפסים הנאחזים בהם כעדת שַׁחרורים. אחד מהם מפנה את ראשו לעברנו. ציציותיו הלבנות משתלשלות כענפי ערבה בוכייה.
ונזכרתי בצעירים של ג'וטו די בונדונה, אלה שטיפסו על עצים, להשקיף על כניסת ישוע לירושלים.
רַבִּים מִן הֶהָמוֹן פָּרְשׂוּ אֶת בִּגְדֵיהֶם עַל הַדֶּרֶךְ וַאֲחֵרִים כָּרְתוּ עֲנָפִים מִן הָעֵצִים וְשָׁטְחוּ אוֹתָם עַל הַדֶּרֶךְ. וַהֲמוֹן הָעָם שֶׁהָלְכוּ לְפָנָיו וְאַחֲרָיו קָרְאוּ: הוֹשַׁע־נָא לְבֶן־דָּוִד! בָּרוּךְ הַבָּא בְּשֵׁם יְהוָה! הוֹשַׁע־נָא בַּמְּרוֹמִים!" (הבשורה על פי מתי).
האנשים בציור של ג'וטו (התמונה השלמה למטה, לחצו להגדלה) פושטים את בגדיהם ככתוב, ופורשים אותם לרגלי החמור. אחד מהם מנופף בענף שכרת לפני שיניח אותו לפניו. ייתכן שהמטפס השמאלי מנסה לכרות ענף נוסף כדי לרפד את דרכו. והאחר? אולי זה סתם פרחח שטיפס להשקיף, או טיפס לקטוף ענף ונשאר להשקיף. זה לא נראה כמו זכי:
וְהִנֵּה אִישׁ, זַכַּי שְׁמוֹ, וְהוּא מֵרָאשֵׁי הַמּוֹכְסִים וְעָשִׁיר. וַיְבַקֵּשׁ לִרְאוֹת אֶת ישוע מִי הוּא וְלֹא יָכֹל מִפְּנֵי הָעָם כִּי שְׁפַל קוֹמָה הָיָה. וַיְקַדֵּם וַיָּרָץ וַיַּעַל עַל שִׁקְמָה אַחַת לְמַעַן רְאוֹת אֹתוֹ כִּי שָׁם דַּרְכּוֹ אֲשֶׁר יַעֲבָר בָּהּ (הבשורה על פי לוקאס).

זו אמורה להיות תהלוכת ניצחון והכתרה, אבל אנחנו – כמו ג'וטו ובני זמנו – יודעים מה שהאנשים בתמונה עדיין אינם יודעים: זה השבוע האחרון בחייו של ישוע. בעוד כמה ימים ייצלב. תהלוכת ההכתרה כומסת כבר את תהלוכת הלווייה.
אז מה רציתי להגיד? שבני אדם הם בני אדם, שהמשותף ביננו רב על המפריד. שהאמת הזאת (שנחבלה כבר מזמן) נמצאת בסכנת ריסוק. שג'וטו אהוב עלי, כי הוא אף פעם לא נוקשה ודוגמטי. לא משנה כמה הציור שלו דתי, הוא תמיד חי ואנושי. וכך כותב ג'ורג'ו וסארי (היסטוריון האמנות הרנסאנסי) על תמונה אחרת, שבה צייר את ישו התינוק נמסר לשמעון הקדוש בבית המקדש (בתקריב למטה, לחצו להגדלה):
מלבד החיבה הגדולה הניכרת בזקן המקבל את ישו, רואים שם את תנועתו של הילד, הירא מפניו, כשהוא מושיט זרועותיו בחרדה לעבר אמו; שום דבר לא יכול להיות מלבב ויפה יותר מזה.

ומי לא היה פעם (או לא היה לו פעם) תינוק כזה שרוצה לידיים של אמא?
*
*"עדות מקומית" היא תערוכה לצילומי עיתונות ותיעוד המוצגת בימים אלה, במוזיאון ארץ ישראל. אצרה, לאה אביר.
*
כבר פעמיים קודם, הגעתי לג'וטו דרך צילומי עיתונות
עוד צילום בעיר האושר
כאב, מסתורין, עירום, עוצמה ופגיעוּת בצילומי הילדים של סאלי מאן
פיוטי במובן הקשה והעמיד של המילה
יורם קופמינץ, תערוכה (ויש גם קטלוג)
נטרפה על ידי תנין – פינה באוש והלמוט ניוטון
להתבונן בתצלום של אלי סינגלובסקי
ועוד המון
צלול ומקסים
ואני נזכרתי בבילי הולידיי ששרה Stange Fruit ומפחיד כמה הכול נראה שוב קרוב כל כך.
נהדר
נהדר, לי זה הזכיר את Strange Fruit – 'פרי מוזר' של בילי הולידיי – את השיר כתב אייבל מאירופול משורר ומורה יהודי אמריקאי (וגם קומוניסט) שכתב אותו בעקבות מעשה לינץ' מזעזע בשני צעירים שחורים תומס שיפ ואברהם סמית', שבוצע ע"י המון גזענים במריון שבאינדיאנה בשנת 1930.
השיר הפך בעקבות הביצוע של בילי הולידיי לאחד מהמנוני התנועה לזכויות האזרח בארה"ב. מאירופול ואשתו אימצו את ילדיהם של אתל ויוליוס רוזנברג, לאחר שאלה נתלו בעוון בגידה. דוקטורוב כתב את ספרו 'ספר דניאל' על האימוץ של ילדי רוזנברג.
זה מקסים. בדיוק הולכת השבוע לתערוכה הזאת. רציתי לשאול משהו בעניין טכני ואולי שולי, האם יש מצב להגדיל קצת את הפונטים בבלוג? גם עם המשקפיים זה עדיין קטן לי באופן חריג. חוצמזה אל תפסיקי. תודה. הדי
הקשרים נפלאים. תענוג לקרוא.
עדת שחרורים על ערבה בוכיה 🙂
מזכיר לי את הסצנה ב״זכרונות״ של פליני, שם הדוד שהוצא לטיול מבית המשוגעים עולה על עץ ומסרב לרדת וכל הזמן רק צועק שהוא רוצה אישה.
נפלא ואנושי. תודה גם על זה.
אחותי היקרה, תודה.
תמי, אויה… אסוציאציה נפלאה ונוראה. ואני כל כך השתדלתי לא לדרוך ברע… אפילו בחרתי בשחרורים על פני עורבים כדי לא לגלוש לטורפי הפגרים של הבלדות הסקוטיות, מסוג:
שְלשָה בְנֵי עורֵב עַל ראש עֵץ הֵם יָשְבו
שְחורִים כַאֲשֶר תְדַמו וּתְשַוו .
אָמַר הָעוֹרֵב הָאֶחָד:
"אַיֵה פַּת שַחֲרִית נִסְעַד?
הִנֵּה בַּשָדֶה הַיָרֹק הַלָז
נָח אַבִּיר מְדֻקָר, מָגִנוֹ מֵעָלָיו… וכו' (תרגם נתן אלתרמן כמובן)
דוד, תודה!
דודו, תודה. זה שיר נפלא ונורא, והמציאות מתקרבת אליו במהירות מבהילה. (לא זוכרת את ספר דניאל, רק את רגטיים, וגם אותו אני זוכרת בעיקר בגלל הרגע שבו הבנתי שהוא נשאב לתוך מיכאל קולהאס 🙂 )
הדי, תודה רבה. אבדוק את עניין הפונטים, אבל אם את קוראת דרך המחשב, תלחצי על Ctrl ועל + וזה יגדיל לך כל מסך כמה שתרצי.
פיש, משמח לשמוע, תודה.
איריס איריסיה, כמו ציור שלך 🙂
יהודה, זוכרת היטב את הדוד הזה. פעם הייתי במסיבת תחפושות בבית עם גלריה, ומישהו ישב בראש המדרגות של הגלריה, ורגם אותנו באגוזים בצעקות ווליו אונה דונה…
ורד, תודה לך. אני פשוט לא מצליחה לעצור את הדליפה של החדשות לתוכי.
[…] "תמונת השנה" בתערוכת "עדות מקומית", צעירים חרדים שטיפסו על עץ להשקיף על לוויית הרב קנייבסקי, צילם איתי רון. מתוך הפוסט הזה […]
איזו בריחה מהמציאות העכשווית, להתייהפיhפות אסתיטית\ פתיינית! חרדים "סתם"? הלוייתו של מי?קנייבסקי HOW?, זצ"ל, בעירוב המזעזע בין דת לפוליטיקה, קנאות חרדית חשוכה שהשתלטה עתה על מדינת ישראל! איזה ניתוק של יפי\יפות הנפש!!!!!!
אבישי, אתה מרגיש יותר טוב עכשיו? אני בספק. משהו השתנה לטובתך? לטובת מה שחשוב לך? המצב נורא ומפחיד. וברגע הזה אני לא רואה מה אפשר לעשות כדי לתקן אותו. אבל אני יודעת שאם שוכחים שיש בני אדם בצד השני, שהם שונים זה מזה, כמו שאנחנו (ויש הרבה סוגים של אנחנו) שונים זה מזה, המצב נהיה יותר גרוע, כי הרעל מתפשט מהמציאות החיצונית ללב ולנפש ומשכפל את עצמו. ככה שזאת לא התייפייפות אלא הישרדות. הגנה עצמית נגד הזעם המעורב בשנאה שמחשיך כל תקווה. ואמנות זה לא אסתטיקה, זאת נקודת משען שאף אחד לא יכול לקחת לך.
הי מרית. זה יפה ומלבב באופן שקרי וכדאי ללכת עוד כברת דרך קטנה בפוסט הזה . דרוקמן היה ימין קיצוני שהקצין את מוריו הקודמים. וחסידיו אלה שעל העצים מקצינים אותו אפילו יותר כי חסידים שוטים הולכים תמיד על דרך הדרש ולא על הפשט ואין את מרצ שתהיה מולם.ג'וטו מראה לנו אימה סמויה ומלמד הסתכלות קדימה בזמן.אבל מזמן הייתי צריכה להתמודד עם מיכאל קולהאוס שכדאי לדבר עליו.הוא שרף הכל בדרישה לצדק ואמת.הוא לא ראה דרך הכוונת את עוברי האורח האזרחים הביי פאס.לא יודעת למה אני תמיד רואה אותם ואולי יש שיגידו פחדנות. אבל הרציונל היה גם ענין הלבד וכל כך הרבה משתפי פעולה קרנפים וקונפרמיסטים והיה צריך לחכות לעוד אנשים אנושיים כי באפן אישי בשבילי קולהאוס זאת התאבדות וכפיתה בחלוק משוגעים.ועכשיו הם עושים מיכאל קולהוס כשהאמת והצדק לא לצידם רק נקמה עיוורת ושורפים הכל.במי ולמה הם נוקמים? הם לא יודעים לענות על זה. .בכל מקום התנועה שלהם היא של פחד.המצב הוא בתחום הפסיכופתולוגיה והם הופכים אזרחים חיים למתים מהלכים.
לא אנונימי dart434
לא אנונימי.dart434.
dart434, אני לא בטוחה שהבנתי הכל. את מאד נסערת וגם אני. אני עושה שריר כדי לתחזק ולהפגין קצת שפיות. ורק אגיד שבלוויה של הרב קנייבסקי היו 350,000 איש, ואני לא מאמינה שהם היו מקשה אחת.
ניסערת זאת לא מילה מתאימה אני במצב של זועמת. שמת לב שלא שחטתי את קנייבסקי למרות שאפשר היה ורקהבהרתי שהיה קיצוני וחסידיו יהיו קיצוניים אף יותר ?הדבר היחיד שיאמר לזכותו שיצא לאחרונה נגד הרב טאו בענין תקיפת נשים גם אם בלשון רפה.הוא מת. ומה שחשוב להבין כרגע זה שחסידיויהיו קיצוניים יותר.חולקת על זה שהם לא מיקשה אחת.במצב היום של הציונות הדתית כבר לא מדובר באידיאולוגיה שהיא מוטרפת אלא גם בהרבה כסף מקומי וזר שזרם וזורם ויזרום אליהם ושמתדלק אותם.לענין הלעשות שריר ולתחזק ולהפגין שפיות אני בעד ואת עושה זאת מצוין.זאת רק תוספת קטנה אך לי חשוב להגיד אותה. רק אומר שכנרדפת לא בחרתי במיכאל קולהואס למרות שאפשר היה והסברתי למה. יש מספיק ספרים אקזיסטנציאליסטים של אחרי השואה שלמדתי מהם..הם סימנו v ומסמנים את כל מה שאסכולת פראנקפורט דיברה עליו. ממליצה על הספר מישחק השח של צוויגלמדתי ממנו הרבה.ותודה שהבאת ובטח שהבנתי את הסערה שלך בין השורות.
כומסת. יופי 🙂
🙂
הפוסט שלך נהדר מרית.
אבל הייתי בתערוכה ולמעט מציג אחד או שניים (הנורווגי והיפני בוידאו ארט) יצאתי עם ריקות גדולה. בעיניי רוב המצלמים על צילומיהם מנצלים מצבים טרגיים להנכחת האגו שלהם במוזיאון לקול ציקצוקי הקהל.
אוי, אני מצטערת. לא הייתי בתערוכה, רק ראיתי את הצילום הזוכה. ובמחשבה שנייה זה לא מפתיע. צלם עיתונות זה מקצוע קצת משחית. אם את לא מישהו כמו אלכס ליבק שתמיד מביט הצדה אל השולי כביכול והמוזר ולא אל החשוב והדרמטי (כמו שאיתי רון עשה, הוא פשוט התבונן), אז יש סיכוי שתהפכי לרודפת זוועות. כי כמה שזה יותר נורא זה יותר "שווה" והסף עולה כל הזמן. (ותודה 🙂 )