- זיגפריד ואני
זה תמיד קצת מערער כשהקרקע של היצירה נשמטת ומתחלפת בעסקי האוויר של היחצון והשיווק, אבל מעולם לא חרדתי לגורל ספרַי; אני לא נוטה לחרדה, ומלבד זאת הקשחתי את עצמי, התאמנתי מילדות בלא-להיות-נזקקת. לשום דבר, לאף אחד ("הם לא יחליטו עלי", זאת היתה המנטרה שלי. יום אחד כשיעשו לי נתיחה שלאחר המוות, יגלו את המילים האלה חקוקות על לוח ליבי.)
אבל כל זה לא חל משום מה על בנות הדרקון.
זיגפריד, הגיבור הגדול של שירת הניבלונגים, טבל בדם הדרקון ועורו נהיה חסין כשריון. רק טפח נותר פגיע, כגודל עלה האלון שדבק בבשרו. ואצלי זה להפך: הטבילה בדם הדרקון מוססה את השריון שלי.

.
2. מכובדוּת
שירת הניבלונגים היא אֶפּוֹס, כלומר יצירה ספרותית המגוללת סיפורי גבורה והרפתקאות של גיבור או קבוצת גיבורים. וגם בנות הדרקון היא גם אפוס משונה, שמגולל את סיפורי הגבורה וההרפתקאות של קבוצת ילדות לא נחשבות.
ואני חרדה שהילדות האלה, הקרובות לי כנפשי, לא יזכו בכבוד השמור לגיבורים.
רונית מטלון שהעבירה את כתב היד של ספרי הראשון, אסור לשבת על צמות, לספרייה לעם ולוותה את הוצאתו לאור, חזרה ושיננה לי את ערך "המכובדות". לא הבנתי את זה בשעתו. לא רציתי להבין. הרתיעה שלי ממכובדות חושלה עוד בילדותי עתירת הפוליטיקאים והעסקנים. ראיתי בה מילה נרדפת לחשיבות עצמית ופוזה בלי תוכן (כמו אותה חליפה ב"שטן במוסקבה" שממשיכה לחתום על ניירותיו של ראש ועדת הבידור, ואף גוערת בנכנסים: "מה זה? הרי כתוב על הדלת בפירוש שאינני מקבל"). עד שפעם, לפני שנים, מוניתי לשופטת בפסטיבל עכו. בתום החגיגות חזרתי בהסעה לתל אביב. השופטים האחרים ירדו בזה אחר זה ואני נשארתי אחרונה. השעה היתה אחרי חצות והנהג שביקש להחניף לי אמר כמה הוא נרגש להסיע אנשים מכובדים כמונו, ומיד מחיתי בלי לחשוב: אני נראית לך מכובדת? וכמובן שהוא התחיל להציע לי הצעות מיניות. ובעודי מתעשתת בזריזות ומסיטה את השיחה לתינוק שמחכה לי בבית, פתאום קלטתי מה רונית ניסתה להגיד: מכובדות היא סוג של הגנה. גם ילדות שלא מסכימות שיחליטו עליהן זקוקות להגנה שהיא מספקת, להכרה, לתיבת תהודה.
אולי הרשיתי לעצמי להודות בזה כי הרגשתי פחות מאוימת. התחלתי להאמין שאפשר להיות שייכת בלי למשכן את הנשמה. ועכשיו אני שוב תוהה.
.
3. אוטוביוגרפיה או ראי?
כשנועה, הגיבורה התל אביבית של בנות הדרקון, מנסה לספר לילדות המקובלות בכיתה שלה על הרפתקאותיה בעיר האושר (של הספרים, לא של הבלוג), היא מצטנעת וקוראת לזה "סתם משהו קטן שעלה בדעתה".
היא חשבה שהן יגידו, "קטן?" ויתחננו שתמשיך, אבל הן רק שתקו במבוכה. תמרה מלמלה משהו על נועה והדמיונות המוזרים שלה, ונועה לא מחתה, כי מה היא תגיד, שאלֶה לא דמיונות אלא זכרונות שקרו באמת? עיר האושר לא הייתה מוזרה (אולי קצת משוחררת מהאפרוריות המשמימה של המציאות). אפילו התמונה השחורה הייתה מוכרת לה מבפנים, כאילו נרמזה על קיומה בכל לילה שבו הקיצה בין צללים מפחידים, בכל חורף שבו נשמה את הסירחון הסמיך של הכיתה, בכל פעם ששמעה את אוֹעָה מזדעקת, "אל תביט, אל תביט!" אבל לכי תסבירי את זה לילדות יהירות ואדישות. החסד שנטו לה אזל בהילוך מהיר.
מתוך בנות הדרקון [3] – כל הילדות
כי זה העניין עם ספרות: שמצד אחד "הכל אוטוביוגרפיה והכל דיוקן, אפילו כסא", כפי שאמר הצייר לוסיאן פרויד בחוכמתו (ועוד לא נלאיתי מצטט). וקריאה בספר – כל ספר – היא מפגש עם מי שכתבה אותו. ומצד שני – וכאן אנחנו נכנסים לתחום הנֵס – האוטוביוגרפיה של הכותב היא בו בזמן גם ראי שמשקף לכל קורא את חייו שלו. וההיפוך הזה, החפיפות הפלאיות בין נפשה של הכותבת לנפשה של הקוראת הן הן תרופה נגד בדידות, וראָיה שבני האדם (מכל המגדרים) הם אחים.
ואני פוחדת, ממש פוחדת, שבנות הדרקון לא יהפכו לראי, שכל פיסות הנפש שנגרפו לטרילוגיה שלי בשיטפון של החלום שבו התגלתה, לא ימצאו תהודה, ואני אשאר מרית עם הדמיונות המוזרים שלה.

*
עוד באותם עניינים
אוי, חס וחלילה, הטרילוגיה הזאת היא קליידוסקופ מרהיב של מראות, בטח בשבילי, לגמרי לגמרי!! וזה בדיוק כמו שכתבת מקסים – "וההיפוך הזה, החפיפות הפלאיות בין נפשה של הכותבת לנפשה של הקוראת הן הן תרופה נגד בדידות, וראָיה שבני האדם (מכל המגדרים) הם אחים."
אני מבין מאוד את החשש, אבל אני חושב על נפרדות. בנות הדרקון שלך עזבו את הבית, הן סובבות בעולם ויש להן חיים משלהן. אולי די בכך?
אל דאגה, אין סיכוי. כלומר, עבור חלק הדלתות יהיו חסומות כי המפתחות לא ברשותם ולא יהיו וממילא לא עבורם כתבת. עבור כל השאר – זו מתנה.
מרית יקרה, ומרית עם הדמיונות המוזרים שלה. לגמרי אני רואה את שתיכן ואת ההפרדה אבל מי יכול לעמוד בקצב שלך (של שתיכן), רוצה לומר שאת מהדהדת וחצי. בכל פוסט שלך את משאירה הדהוד. זה כמו מפת שולחן בסריגת קרושה. אם את בקלוזאפ על החורים או על האוויר ביניהם, זה ענין של הנפש ואיפה שהיא משוטטת. ברור שרק אם תתרחקי תראי את המפה כולה שבטח כבר מכוסה בכלים ותקרובות וכולי.
ותודה בהזדמנות זו על ספר תום המופלא שהגיע לפני יומיים וממלא את החדר בקריאות התפעלות, מיינד יו.
כל כך יפה זיקקת והגדרת את הפחד, והאסוציאציות שלך מרהיבות כתמיד. אל דאגה (אבל כמובן, הדאגה לא נפסקת כשמישהי אומרת "אל דאגה") המראה הרב־כיוונית פועלת!
(הקטע עם נועה נהדר, ומזכיר לי כמה סיטואציות דומות שנשארו חקוקות בי – כשמשחקות את המשחק הזה, להמעיט בערך עצמי כדי לקבל תגובה מגדילה, והתגובה הזאת לא מגיעה, ההרגשה המרומה המופסדת עזה כל כך, קשה לשכוח אותה. ואולי טוב שכך, כדי להפסיק לשחק בזה.)
הבולען שאמרת נהדר והסתובבתי איתו כמה ימים טובים והנה, (ומפני שאינני יכולה להביא לכאן דימוי):
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0Sgmmp1N66jn7cTLAZfCtiJyDZ62QVn571Mm12E2BpX2dsUwD8xi8JiTjgE7Z3Mjfl&id=1388092662
אני באמצע הספר השלישי, לא רוצה שיסתיים, טוב שקוראת לאט. לגמרי שם ובו זמנית כל הזמן לא מאמינה איך כתבת את כל זה. אני מכירה את הילדות האלה. בדקות מתומצתת את מציירת אותן, אבחנות כל כך מדוייקות, והן מופיעות בתודעה. ברור שהיו שם כבר קודם ואת רק תיארת אותן. יש משהו בספרים, כמו בך, שלא מסתדר עם שום אג'נדה. זה נוגע בהכל, נפשי, חברתי, פוליטי, אבל לא מחוייב לשום כלום שמחוץ ליקום עצמו. רציתי לכתוב היקום שבראת, אבל באמת ההרגשה שהוא שם ואת רק מתארת אותו. השעות שבהיתי בספלי הפורצלן של סבתא שלי סוף סוף מקבלות מילים. אני לא יכולה עדיין להסביר מה קורה לי, אלה באמת ספרים טרנספורמטיביים. אני לא יוצאת מהם כמו שנכנסתי. לא מתפלאת שעברת תהליך כזה.
איך כתבת את כל זה, איך?
יצאתי לרגע כדי לכתוב לך וחוזרת, למזלי אני עוד באמצע!
מרית, קראתי את כל הטרילוגיה בבת אחת ובנשימה עצורה. אני חושבת שהשנים שביליתי בעיר האושר הבלוג הכינו אותי לעיר האושר הספר. עומק – גודש – הרבדים, הרפרנסים הספרותיים, מדרש השמות, תיאטרון החפצים… חצי מזה היה עובר לי מעל הראש.
הספר ליווה אותי השכם והערב ונכנס לי לחלומות ולמחשבות ולמטאפורות.
והעברית!! אמנם זה לא בדיוק ספר פנטזיה אבל ספר אגדות /הרפתקאות שכתוב בעברית טבעית ומודרנית ולא תרגומית בכלל – איזה עונג. הביטויים היומיומיים במיוחד הפכו את הספר – כמו שכתבו פה לפני – לריאליסטי למרות הזרות של עולם אחר.
ועוד המון אבל לא רוצה להרוס לקוראות הבלוג עם ספוילרים.
מה שבטוח עיר האושר ממשיכה להתקיים גם אחרי שהספר נסגר.
מגיע לילדות כבוד של גיבורות – וגם לך.
נכון ובדיוק! על הכל ובמיוחד השפה שאורגת מרקמי מציאויות ועולמות
סביון אחותי, את היית שם! וגם כמו שאמרת פעם – אנחנו כאילו מאותה חתיכה. ועדיין כיף שאת מבינה ואוהבת.
הבהיר, כנראה שלא… כרגע הסברתי שזה לא פועל על בנות הדרקון. אני הרבה יותר טובה בזה עם הילדים שלי 🙂
נמלול, הביטחון שלך מצהיל את רוחי. ועזבי מפתחות, אני משאירה את הדלתות פתוחות. ובקיץ – כמו סבא שלי – גם מסירה את החלונות.
דורית, כן, גם חור בקרושה יכול להפוך לבולען. כשזה לא מכאיב זה יכול אפילו קצת להצחיק. זו אחת הסיבות שכתבתי "פנטזיה", כדי להיות משוחררת מהפרופורציות המצמצמות של המציאות. ונהדר על ספר תום!
לי, "אל דאגה" זה כמו פלסטר, זה פועל רק בעידן התמימות של דן הרופא.

והסיפא – בדיוק!
הוי רוני… גדול עלי להגיב על זה.
פעם כעסתי על יהודה עמיחי שכתב: "בכל יום של חיינו יחדיו / קהלת מוחק שורה מספרו." חשבתי שזאת חוצפה ורהב מצדו, לאיין את הכאב של קוהלת בהינף קולמוס, כדי לפאר את אהבתו. הפוסט הזה נכתב בקושי רב ובהמון כאב. פשוט שמעתי בעצתו של אבא של אמל (מבנות הדרקון): "כשאומרים משהו בקול הוא כבר נהיה פחות מפחיד". וזה גם ממש עוזר לגלות שמישהו מקשיב.
יעל, נהדר (גם לגלות שאת עדיין פה, חשבתי שרק עברת בעיר האושר).
מרית, לדעתי הטרילוגיה שלך תהיה קלאסיקה על זמנית. לספרים גדולים לפעמים לוקח את הזמן שלהם לחלחל, אני מבינה את החרדות. אני כן רואה בפייסבוק וטוויטר הרבה התלהבות מהטרילוגיה.
מזדהה עם עניין המכובדות המיותרת. נפח זה טוב אבל במכובדות יש קליפות על גבי קליפות. ויש בזה, בעיני, חוסר הבנה של הדברים החשובים באמת. על כל פנים מרגע שיצירה יוצאת לעולם היא כמעט לא שלך. למרות שהיא נשארת תמיד שלך ואם לא אוהבים אז לא אוהבים גם אותי, ובעצם אז מה? הפחד שלי זה שהביקורת תגיע עם רוע לב.
ריקי, ימים יגידו (תמיד אהבתי את הביטוי הזה, דמיינתי אותם מצטופפים וממתינים לתורם לדבר). אני יודעת שיש מי שהטרילוגיה נוגעת לה / לו באופן עמוק, וכמעט סגרתי את הפוסט לתגובות שלא אצא חתלתול שמקושש לטיפות. ומצד שני יש משהו מגעיל בצורך להפגין ביטחון חלקלק של סוכני מכירות, לא משנה מה מרגישים.
לוסי, רוע לב אף פעם לא נעים, אבל מטנף קודם כל את בעליו. זה מאד חריג בשבילי לדאוג ולחרוד. בדרך כלל אני טובה בלשחרר כי אין לי סבלנות להיתקע. אני עדיין מנסה להבין למה דווקא בנות הדרקון מחוללות כזה בלגן. הרי יחד איתן יצא "ספר תום", ולרגע לא דאגתי לגורלו.
ובאשר למכובדות: כשהייתי ילדה ראיתי את אבא שלי חולק כבוד גדול לכל מיני אנשים שהיו לא כלום בעיני, מלבד היותם "מכובדים". אני לא נחשבתי, הייתי "בסך הכל" ילדה. לא הבנתי במה הם עדיפים עלי (או על כל ילדה אחרת) לא רציתי להיות כמותם, רציתי שיכבדו אותי כמו שאני, ואם לא – אני לא משתתפת. אני חושבת שהרבה ממה שאני עושה פה, ממה שעשיתי בתיאטרון הקרון, הוא ניסיון לתקן את זה. ובבנות הדרקון זה נעשה בצורה הרבה פחות מוגנת.
העפת.
מרית יקרה מאוד,
מעניין, שבמאמר, שכותרתו ״חרדות״, ושמדבר בעיקר על פחד, בחרת לפתוח דווקא עם זיגפריד.
זה אולי תת המודע שלך או שלי או של המאמר, אבל בכל מקרה, נראה לי, שזה לא מקרי… 🙂
הרקולס, שמשון הגיבור ואפילו מצ׳יסטה האיטלקי, אופיינו בכוחם האדיר העל- ואל אנושי, הכוח, שהוא זה שנותן להם מעמד של גיבורים. הפחד לא היווה מרכיב מודע בקומפלקס גבורתם.
בניגוד לזה, אצל וואגנר, בטבעת הניבלונג (עוד גרסה המבוססת על הסגה) (אני לא זוכר איך זה במקור), זיגפריד הוא גיבור פר דפינישן, הוא קודם כול מוגדר כגיבור, והסיבה שנרמזת בהמשך היא, לא בהכרח כוחו הרב אלא,
זה – שאין בליבו פחד (בהמשך הוא לומד פחד מהו, כאשר הוא פוגש אישה…).
זיגפריד הוא אדם בלי פחד!
זה מה שהוא, שאר התכונות שלו הן די שוליות עד שליליות.
הפחד, לדעתי, הוא המנוע הכי חזק בעולם.
הוא יותר חזק ממחזור המים בטבע, מדחף מיני או מהרצון לשים סטירה ל…(לא חשוב… יש לי רשימה ארוכה…).
הפחד הוא הכוח, שמחזיק את כוכבי השמים במסלול.
הוא שרשרת, שאוסרת אותנו, וגם מעגנת אותנו לקרקע כדי שלא נאבד כבלון הליום בחלל.
הפחד הוא הדבר הכי דומיננטי בחיים שלנו.
ואצל גיבורים?
אני חושב, שאנחנו בדרך כלל חושבים, שגיבור באמת, בחיים, זה לא אחד שאין לו פחד, אלא זה מי שיכול להתמודד עם הפחד.
פחד זה מאוד אנושי.
גיבור, מצליח או מנסה להתמודד אתו.
זה שיש גיבורים ספרותיים ללא פחד, זה בסדר, אבל יש גם אנשים, שאין בליבם פחד.
פשוט אין להם את הדבר הזה פחד.
אנשים שלא מפחדים הם פסיכופטים, חד משמעי! אנשים כמו נתניהו, טרמפ ופוטין.
אומרים על כאלו, בין השאר גם, שאין להם בושה.
כי גם בושה היא סוג של פחד, שאין להם אותו…
ואצל כל בן אנוש שהוא גם בן אדם הפחד משחק תפקיד מפתח בחיים.
*****
אני מניח שהנושא הזה יושב עליך חזק… כי זו כבר הפעם השניה, שאת מזכירה את זה פה באתר.
ומשהו חכם בעניין הזה באמת שאין לי לאמר…
וגם קראתי בעיתון, שזה לא עוזר כשאומרים למישהו, שחושש, אל תחשוש… ושזה רק בסרטים ככה מפחיד…
מה שכן,
אני חושב, שאנשים, שמפזרים עקבות בזמן, כל מיני סוגים של עקבות, מגלים חששות מסוימים לגבי עקבות אלו. חרדות, גם ישירות לגבי העקבות, וגם כי מטיבען עקבות מובילות את הצייד (צַיָּד) לציד…
*****
היה המשך פה, אבל לא מוצלח, אז וותרתי….
🙂
דורית (בתגובה שהתרוממה כמו בלון שעזבו לו את החוט, אני עונה פה כי אין אפשרות להאריך את השרשור), את התחלת, הרבה לפנַי. את מטאטאת את כל הביעותים מתחת לקרושה ותחרים ורקמות של ילדות מבית טוב (ולפעמים גם מעליהם), באופן שבו הם גלויים ונסתרים בו בזמן.
חולי היקר מאד, את הטקסט של ואגנר אני לא מכירה, ואת שירת הניבלונגים קראתי די מזמן, כך שאני לא מוכנה להישבע, אבל למיטב זכרוני זיגפריד לאו דווקא חסר פחד, רק חזק לאין שיעור (הרבה יותר מהמלך גונתר, והשירותים האינטימיים שהוא מספק לו בעזרת הכוח הזה הם מקור כל הצרות). אני גם לא חושבת שפחד הוא כזה מנוע, בטח לא בשבילי, אני קרובה יותר לגיבור של האחים גרים שיצא ללמוד פחד (וסהדי במרומים שאני לא פסיכופתית). ולכן אני חסרת אונים עכשיו, אני לא יודעת מה לעשות עם החרדות.
ובשולי הדברים – אני לא חושבת שביבי חסר פחד, רק חסר עכבות.
מרית יקרה, זה נהדר ורחום ותודה על מה שאמרת.
more than meets the eye. נכון.
הביעותים והחורים והחרדות – כשמצליח לי להסתכל עליהן, לפעמים הן מסכימות לנוח מכל העולם הזה ולנזול בין החורים. כשיוצאים מגיעים למקומות נפלאים..
וחיבוק