אני, מה אני מבקשת בסך הכול? שיהיה לי במה לשחק, כלומר על מה לחשוב. אלא שמנת יתר של מחשבות יכולה גם לשתק, בייחוד בימים אלה כשאין לי פנאי להתעכב. אז לא כתבתי על החשיכה הוורודה של איציק ג'ולי, וכמה חודשים אחרי, היא עדיין תקועה בגרוני כמו התפוח של שלגייה.
ועכשיו שהיא חוזרת, אני בכל זאת מנסה.

על it itches של פדר כבר כתבתי כאן.
*
1. המתחזה
ובכן, ג'ולי מציג אינסטליישן של פיסול, אור וסאונד במרכז תרבות מנדל:
Pink Darkness (Or maybe it's about Victor and Binyamin)
הוא חתום עליו בזהות חצי בדויה כמוסבר בתוכנייה:
ביצירה זו ממשיך ג'ולי, שפועל תחת השם I.G, גם את העיסוק בהתחזות. בספרו "ספר הכיוונים" התחזה למאייר וגורו, ב"שמש על יוטה" לאמן וידיאו ואנימציה, וכעת לאמן פלסטי. הרצון לפעול במדיה שאין לו בה הכשרה מקצועית והוא אינו מעורה בשיח שלה מייצרת עמדה של אי מעורבות ומנסה להרחיק את נטל ההליכה בעוד מנגנון וכך גם אולי להרהר על הצורך לייצר משמעות.
ובכן, כשג'ולי קורא לעצמך מתחזה, למה הוא מתכוון בעצם? האם הוא מבטא ספק ואירוניה עצמית, מצטנע או מקדים תרופה לביקורת עתידית? האמן מודה מראש שאין לו הכשרה ושאינו מעורה בשיח, ומה הלאה?
כל התשובות נכונות, אבל שימו לב גם לסיפא של הפיסקה שבה משוחרר ג'ולי ממעורבות וממחויבות כדי להרהר בצורך ליצר משמעות. ובלי לכפור בצורך הזה, אני מזהה בהצהרה גם מידה לא מבוטלת של הטעיה, ניסיון להסיט את תשומת הלב מן החשיפה הכרוכה בכל יצירת אמנות, לא משנה כמה היא מוצפנת. זה מאפיין אגב את כל הטקסט המלווה את העבודה ומתחיל כבר בשמה; אולי זה בכלל על ויקטור ובנימין, לא על ג'ולי, מה פתאום.
.

מתוך Pink Darkness מאת איציק ג'ולי, בשיתוף האמנית הפלסטית לי נבו, שביצעה בפועל את המיצב, ואמן האור יואב בראל. לחצו להגדלה

מתוך Pink Darkness מאת איציק ג'ולי, בשיתוף האמנית הפלסטית לי נבו, שביצעה בפועל את המיצב, ואמן האור יואב בראל. לחצו להגדלה.

מתוך Pink Darkness מאת איציק ג'ולי, בשיתוף האמנית הפלסטית לי נבו, שביצעה בפועל את המיצב, ואמן האור יואב בראל. לחצו להגדלה
.
המרחב כמו שואל: מה המשמעות של להיוולד לתוך מערכת? אילו כוחות פועלים על מערכת הרבייה האינסופית? כיצד ניתן להבין את כוח הפיתוי של מערכות גדולות על מערכות קטנות יותר?
(מן התוכנייה)
כמו בהרהור הקודם, מוצגות גם כאן שאלות מופשטות ושכלתניות, ואם לא די בזה הן מיוחסות ליישות אובייקטיבית, פשוטו כמשמעו. זה המרחב ששואל, לא איציק ג'ולי חלילה – והשאלות האלה מסיטות את תשומת הלב מן העובדה, שיש כאן גבר שעושה תערוכה על מערכת הרבייה הנשית (מקדש או מחסן הוא קורא לזה, ורק על ה"או" הזה אפשר לכתוב פוסט), גבר שמפסל שַׁחלות ותולה אותן על הקיר כמו ראש של צבי מפוחלץ בפונדק ציידים (ואם זאת פרודיה זה אפילו יותר מופרע).
בגלל זה התעלמתי מן הרמזים שג'ולי שתל בכותרת. עם כל הכבוד לוויקטור ובנימין, כמו שאמרה לי פעם המכשפה שטיפלה בי, "מה שאני רואה, אני ממילא רואה, ומה שאני לא רואה – לא יעזור גם אם תגידי…"
.

מימין, מערכת הרבייה הנשית על פי ויקיפדיה. באמצע שחלות "מפוחלצות" מתוך חשיכה ורודה. משמאל, מבט אל השחלות מתוך זכוכית מגדלת ענקית שמוצבת במרחק מה לפניהן.

רפי בלבירסקי, סטילס מתוך עבודות הווידאו – דדו-מזוכיזם ויום כיפור precious/ בלבירסקי דגם מפות צבאיות מספרו של חנוך ברטוב על דדו וטיפל בפני השטח שלהן טיפול חושני מלוכלך ומנוכר שממקם אותן איפשהו בין תרשים אנטומי, שירה גרפית ומפת פנטזיה. כל השמות – מ"האגם המר הגדול" ועד "לקקן" ו"פורקן ,""מצווה, "טלויזיה" ו"כישוף" – מופיעים כלשונם במפות המקוריות. (השוואה בין השחלות של בלבירסקי לשל ג'ולי? בפעם אחרת)
*
2. מתחת לפני השטח של גוף עירום יפהפה
.

ונוס אנטומית, נלקחה מפה לחצו להגדלה
.
"הבה ניזכר במאוימות ואפילו במיאוס העולה בנו כשאנחנו מנסים לדמיין את מה שמתרחש מתחת לפני השטח של גוף עירום יפהפה – שרירים, בלוטות, ורידים…" כתב פעם הפילוסוף סלבוי ז'יז'ק במאמר שנחרט לי בחודי מחטים בזוויות העין (ככתוב באלף לילה ולילה) על דיוויד לינץ' כפרה רפאליט. ז'יז'ק עוסק בזגזוג של הפרה רפאליטים בין אוונגרד לקיטש פסאודו רומנטי ו"מיניות טחובה נגועה ברקב ובמוות." חשבתי על כך בזמן ששוטטתי בחשיכה הוורודה, ופתאום בצד, משני עברי עמוד, נתקלתי בזוג רגלי נשים תותבות ממולאות בחול צבעוני כמו בקבוקי חול אילת, ספק הדמיה של גרביים ספק מזכרות משונות של רוצח סדרתי.

מתוך Pink Darkness מאת איציק ג'ולי, בשיתוף האמנית הפלסטית לי נבו, שביצעה בפועל את המיצב, והתאורן ואמן האור יואב בראל
*
3. התמונות המופיעות בחלומותינו
"התמונות המופיעות בחלומותינו, כותב קולרידג', מייצגות את התחושות אך הן אינן הגורם להן, כפי שאנו עשויים לחשוב. אין אנו חשים אימה משום שהספינקס מאיים עלינו, אנו חולמים על הספינקס כדי לתרץ את האימה שאנו חשים."
חורחה לואיס בורחס, מתוך "ראגנאראק", "גן השבילים המתפצלים"
חלון הפרספקס האובלי "המנופץ" הוא בעצם ואגינה דנטטה (פות נשכני) שדרכה משקיפים אל מערכת הרבייה. ה"שבר" שנגרע ממנו מונח כשלולית על הרצפה, שבה משכשכים גורי ואגינה דנטטה (לרגע חשבתי שחלמתי על זה, אבל הם עדיין למטה בתמונה).

מימין, Pink Darkness מאת איציק ג'ולי, משמאל, רישום של איציק ג'ולי (המקור יותר לירי ומחויך מגלגולו התלת ממדי)

השלולית, מתוך Pink Darkness מאת איציק ג'ולי, בשיתוף האמנית הפלסטית לי נבו, שביצעה בפועל את המיצב, והתאורן ואמן האור יואב בראל
.
מערכת הרבייה הנשית משמשת כבית גידול למיתוס אישי. תחושה חזקה של פנטזיה ומטמורפוזה שורה על המיצב, בריאה מלאכותית כמו ברומנטיקה הגרמנית והכלאת מין בשאינו מינו. למשל הדמות החייזרית הבאה, שעיניה שחלות, צווארה שפופרת אור, רגליה צווארי ברבור וכפות רגלי ראשי ברבור, והיא ספק מחרבנת מחצב זוהר לתוך פעמון זכוכית.

מתוך Pink Darkness מאת איציק ג'ולי, בשיתוף האמנית הפלסטית לי נבו, שביצעה בפועל את המיצב, והתאורן ואמן האור יואב בראל. לחצו להגדלה
.
ובעצם לא ברור אם מדובר במיתוס פגום שננטש עוד לפני שהפסלים נחצבו עד הסוף (כמו העבדים של מיכלנג'לו), או שדווקא הושלם והתנוון בהילוך מהיר; משהו בצקתי נגלד-נרקב-גודל על הדמויות.

מיכלאנג'לו.
.
לילדוֹת של "חשיכה ורודה" אין פרופורציות אידאליות של פיסול יווני, הן נראות כמו פריקיות של סייד שואו עם ידיים שהתארכו לזנבות אין אונים וחלקי ברבורים, ואפילו לדברים שנשמרים בפורמלין אצל Ripley's Believe It or Not!
.

מתוך Pink Darkness מאת איציק ג'ולי, בשיתוף האמנית הפלסטית לי נבו, שביצעה בפועל את המיצב, והתאורן ואמן האור יואב בראל
*
4. שירים על מות ילדים
ג'ולי מצהיר ששאב השראה משירי מות הילדים שהלחין גוסטב מאהלר. ומות הילדים אמנם נוכח בעבודה אבל גם כאן יש טוויסט. כי פרידריך ריקרט כתב את השירים כאב שמקונן על מות ילדיו (כאן אפשר לקרוא כמה מהם בתרגומה של ענת פרי) וב"Pink Darkness" אין שום דבר אבהי, היא כמו ספוגה בזכרונות סודיים וכאבי ילדות שנקרשו. אבל יכול להיות שהפסקתי לדבר על החשיכה של ג'ולי והתחלתי לדבר על שלי.

דמיאן הירסט, מתוך Treasures of the Wreck of the Unbelievable 2017
.
וכך או אחרת, מדובר בעבודה רבת סתירות ושכבות שאפשר להמשיך ולקלף: חשיכה חשאית וראוותנית (אני הייתי מוסיפה גם "חלון ראווה" ל"מקדש או מחסן" שכתובים בתוכנייה – ובכלל יש משהו דמיאן הירסט'י בעבודה, בניכוי הקפיטליזם, אם כבר היא נוטה למין צניעות סובייטית). שמתהדרת במערכות רבייה ונגועה במות הילדוּת, שכלתנית אבל גם מאגית ופריקית, אפלה ואופורית כשמה "חשיכה ורודה", בעיקר בזכות יואב בראל התאורן שמקנה לה זוהר של שלטי נאון ישנים, של לונה פארק נטוש.
יש ב Pink Darkness משהו סטרילי (יותר ממשהו, הכניסה לשטחה מותנית בכיסוי נעליים) מה שמקרב אותה כביכול ל it itches עדו פדר. ועם זאת מדובר בעבודות שונות אם לא הפוכות. פדר שייך לעידן של פני השטח, לא מעניין אותו המתחת. ואילו אצל ג'ולי יש איכות פסיכואנליטית ומין רומנטיקה של יחסי גוף ונפש שמביסה את הדיבור השכלתני.
הרצפה השחורה המבהיקה של המיצב הזכירה לי את "מול הראי" של אידה פינק, שבו מתואר הראי כאגם צהוב שמתוכו קורנים פניה של הגיבורה. ועם לילה הוא הופך לתהום שחורה של נבואת לב.

מתוך Pink Darkness מאת איציק ג'ולי, בשיתוף האמנית הפלסטית לי נבו, שביצעה בפועל את המיצב, והתאורן ואמן האור יואב בראל
כל התמונות מן המיצב צולמו על ידי איציק ג'ולי
*
עוד באותם עניינים
בואו נדבר על נתון של מרסל דושאן
בקומה העליונה גרה התמימות (פרנסיסקו דה גויה)
שמלתך האדומה המנוסרת (על מיכאל בורמנס)
מרחב של גברים שרועים בתוך אמבטיות משתעשעים בצמות כרותות
ארבע נערות ובובה של איש (פרנסיסקו דה גויה)
*
ובלי קשר אבל כדאי (גילוי נאות, נמר הוא בני היקר וגם השתתפתי בייעוץ אמנותי)
מחר (כמעט היום), שבת 5.5 בשעה 20:00 בתיאטרון תמונע – נמר גולן וג'וזף שפרינצק מציגים את
האיש שלא הבחין בשום דבר – מופע קרקס חדש וחפצים ע"פ טקסטים של הסופר רוברט ואלזר
בפייסבוק ולרכישת כרטיסים קוד קופון להנחה באתר ובטלפון basta

ג'וזף שפרינצק ונמר גולן, מתוך "האיש שלא הבחין בשום דבר:
מרית, אולי אני טועה אבל בעקבות הפוסט והתמונות הרגשתי שזה פחות "מיניות טחובה נגועה ברקב ובמוות" ופחות ונוס האנטומית, שהמבט עליה הוא חיצוני, ויותר מיתוס שנרקם מתוככי הגוף, במבט מבפנים.
ואם שחל הוא אריה אז שחלה היא לביאה, לא…..? 🙂
זנב לשחלות 🙂 (אני יודעת שאני חוזרת על עצמי אבל הכינויים שלך גורמים לי אושר. פעם כשהייתי ילדה היו מקריאים את רשימת השמות בתחילת כל שיעור. כתבתי פוסט על הלחש-נחש הזה שנכנס לי לתוך הנשמה, ולפעמים מתחשק לי להקריא את רשימת השמות שלך בתחילת כל פוסט, זה משהו בין רשימת נוכחות לפיוט הגנאולוגי של התנ"ך). ובאשר לחשיכה – אני חושבת שהצילומים מוסיפים לה זוהר וקסם ומחפים על איזה ניוון או פגם גנטי שמורגש כשמסתובבים שם. אבל זה לגמרי מיתוס שנרקם מתוככי הגוף (ולא בכדי, כי הגוף הוא המקום שבו קורית הנפש). ומצד שלישי זה גוף של שחלה והרוקם הוא שחל…
(תודה, מרית…..!) ככה זה כשמסתכלים על תערוכה מבעד לתמונות, אבל אם הייתי צריך לבחור בין התערוכה לפוסט – הייתי בוחר בפוסט…..
הזכיר לי מיצב קריפטוני של מייק קלי
וגם באחד מ"שבעה סיפורים גותיים" של דינסן (נדמה לי), איזה תיאור פסיכי על גבול קניבלי של אוהב שחומד את פנים-אהובתו. מתחת לעור.
זנב לשחלות, תודה, אבל אתה לא יכול לדעת אם לא היית בתערוכה (זה נקרא אינסטליישן, אבל בגלל שמסתובבים בתוכו גולשים כל הזמן למילה תערוכה).
אור, האיזק דינסן זכור לי במעומעם. הצלת אותו מהנשייה ברגע האחרון. יש טענה שככה לאונרדו דה וינצ'י צייר את המונה ליזה – קודם את כל האנטומיה ואז הוא צבע עליה עור (לא יודעת אם יש הוכחה או שזאת אחת מהאגדות האורבניות שמנסות לפצח את קסמה, אבל זה גובל בכבשה הנכונה בתוך הקופסא של הנסיך הקטן).
ולא מכירה את המיצב הזה של קלי.
בקשר ל… אהממ…
הרבה פעמים כבר מימי הביניים זה היה הרקע של ישוע…
https://bestofpainting.com/fra_angelico#filter=*&sort=default&gid=1&pid=1450_the_last_judgement_central_panel
אחלה תמונות, בייחוד של פרה אנג'ליקו היקר (התחתונה עם הקברים הפתוחים ואגם השמיים היא בכלל). אבל מהו האהממ, ואגינה? מה, כל מסגרת אובלית לאהממ תיחשב? נדרשת קצת יותר ספציפיות, לא? או שיש פה משהו שאני מפספסת…
🙂
זה לא ממש אובלי.. יש שם שפיצים…
עד כמה שזכור לי (ובגיל שלי אפשר למדוד את זה כבר במשורה) זה גם מסמל את הרחם… או את שער הרחמים (רבים של רחם האישה)…
https://en.wikipedia.org/wiki/Mandorla
אבל לא מצאתי סימוכים לזה כעת…
מתקשר ללידה בכל אופן…
נראה לי….
אני לא יודעת בקשר לשער הרחמים – כי זו כבר מטפורה והרחקה (פתאום נזכרתי בשירת דבורה, הֲלֹ֨א יִמְצְא֜וּ יְחַלְּק֣וּ שָׁלָ֗ל רַ֤חַם רַחֲמָתַ֙יִם֙ לְרֹ֣אשׁ גֶּ֔בֶר" שפירושו שכל לוחם יקבל אישה או שתיים כשלל), אבל ככלל זה נשמע לי ישיר וגרפי מדי לאיקונוגרפיה הנוצרית להושיב את ישו בתוך רחם. אפילו בציורי הבשורה למרים (שעליהם כתבתי למשל פה http://wp.me/pSKif-jGl ) כשהרחם הוא הנושא הם תמיד נזהרו וציירו אותו בעקיפין. אבל אולי דווקא כאן כשאף אחד לא חושד הם הגניבו אותו בחזרה… ואתה צודק כמובן בקשר לשפיצים. בלינק שנתת זו צורה מתימטית עם שם דגי. אולי ככה היא מתקשרת לישו.
http://www.latimes.com/entertainment/arts/la-et-cm-mike-kelley-kandor-review-20171104-htmlstory.html
נכון ותודה! לגמרי מזכיר.
געגועים לפוסט:
(( 🙂 ))
גם אני מתגעגעת. מחפשת סדק בעומס.