כבר מזמן אני רוצה לדבר על זכרונות ילדות. לא מן הזווית הפסיכולוגית או הנוסטלגית או השד יודע. אלא על סוג מסוים של זכרונות שנקרא לו בינתיים "זכרונות עתידניים" עד שאמצא מילה יותר מדויקת. יש לי כמה משלי, ובמשך השנים נדבקו אלי גם זכרונות של אחרים שהלכו אחרי כמו חתולים עד שהבנתי סוף סוף מה הם רוצים.
אבל לפני כן כמה דברים על ילדות:
יש משחקי חברה כאלה שממיינים אנשים; האם אתה איש של יום או של לילה, אישה של חורף או של קיץ, של חתולים או של כלבים? החלוקה הקובעת מבחינתי היא בין אנשים שמחוברים לילדותם בכל מיני חבלי טבור, לאנשים שחתכו אותם כביכול ועברו לצד השני.
אני אומרת כביכול כי ילדות ובגרות הן לא טריטוריות נפרדות, ואדם שנִכְרת מילדותו לא נראה לי יותר סביר מעץ שנִכְרת משורשיו. הבוטניקה של הנפש היא אמנם יותר פלאית מן הבוטניקה הרגילה. יש חיים אחרי ההיכרתות אבל באיזה מחיר?
תמיד חשבתי (במובן, ידעתי) שגילים לא מתחלפים. הם מצטברים. כלומר, את ממשיכה להיות בת חמש ובת שתים עשרה וכל השאר בצד גילך הרשמי. אלה פשוט שכבות שונות של הנפש, חלקן מודלקות – גם במובן דלק וגם במובן דלקת – ופעילוֹת, ואחרות רדומות או מושתקות באופן זמני או קבוע.
ובו בזמן אני מאמינה (שוב במובן, יודעת) שהילדות היא השורש (במובן הדקדוקי) שממנו נגזרים כל הגילים הבאים. שכל מה שאתה עשוי להיות נמצא בך כבר בילדותך, באופן גולמי ולא מפורט אבל גם הרבה יותר מרוכז ועוצמתי.
אברהם סוצקבר, אחד מגדולי משוררי היידיש ובכלל, קרא לזכרונות הילדות המוקדמת שלו תמונות יהלומים שהמשיכו לנצוץ בתוכו ולפניו מבעד לכל המחשכים (והיו הרבה מחשכים בזמן השואה) ובשלב מסוים התחילו לתבוע ממנו שייתן להן מילים, שיאכיל אותן במילים. סוצקבר טען שבכל שירתו, עד סוף ימיו, נוצצת והומה ילדותו. אני איתו.
אנשים שמתנשאים על הילדות נוטים לשכוח שהבגרות לא מביאה איתה רק שכלולים והרחבות אלא גם צמצומים, חסימות ושחיקות. ואני לא מדברת רק על טראומות שמצלקות ואוטמות חדרים בנפש. היידע הוא לא רק ברכה, כפי שמסביר קרל אובה קנאוסגורד ב"מוות במשפחה": "יידע הוא מרחק, יידע הוא קיפאון, והוא אויבה של המשמעות." (הציטוט המלא פה)
אני לא מתגעגעת לילדות כמו ביאליק ("אין יין עז וּמתוק גם יחד כאגדת ילדותנו! טִפּה אחת מִשֶּׁלָּהּ דַּיָּהּ פעמים לשׁכּר את הלב עד כדי טֵרוּף! עד כּלוֹת הנפש!" הוא כתב ב"ספיח"), ולא רק משום שילדותי שלי לא היתה מציאה גדולה; אני אוהבת את הריבוי, את העושר והעומק שנצבר עם הזמן, ואני גם אוהבת להתחקות אחרי אותם רגעים מכוננים, זכרונות עתידניים שאוצרים את תמצית הנפש.
אחרי שבחנתי כמה וכמה זכרונות כאלה, שלי ושל אחרים, אני יכולה להעיד שגם הפשוטים שבהם הם פואטיים ושופעים. יש בהם איכות מיתולוגית. הפוסט הזה יוקדש לאחד מהם, זיכרון מגיל ארבע שמופיע בספרי "אסור לשבת על צמות" (הספריה לעם, עם עובד 1996). נתתי אותו לדמות המכונה בשם "הצמות" על שום צמותיה הארוכות. ועכשיו אני רוצה להחזיר אותו לרשותי ולהראות איך ברגע ההוא בגן הילדים הונחה גם אבן הפינה לעיר האושר.
ובכן…
בגן הילדים שבו למדתי היו שתי חברות בשם נטע ועופרי. הן היו יפות, טובות-לב וגדולות ממני בשנה, אולי יותר, כלומר מקסטה נעלה בהרבה משלי. עופרי היתה גבוהה ממני, וכהה באיזה אופן נעים במיוחד, כמו צל בשעת הצהריים. לנטע היתה צמה בצבע דבש כהה שהמבוגרים קראו לו שטֵני, מילה שדמתה מדי ל"שתן" וכאילו רמזה באופן מכוער על צבע הצמה. התכווצתי בכל פעם שאמרו אותה.
יום אחד בזמן שציירה החליקה צמתה של נטע מכתפה והתלכלכה בצבע גואש ירוק. היא פרצה בבכי תמרורים, משוכנעת שמעכשיו תהיה לה צמה ירוקה, או שיצטרכו לגזור לה. כמה דקות לאחר מכן נכנסתי לשירותים של הגן. נטע עמדה מול הכיור הקטן, פניה אדומים ומבריקים מדמעות כמו תפוח נחמד. עופרי עמדה לצדה. בידה השמאלית אחזה שפופרת קטנה מפלסטיק כתום שקוף (השפופרות האלה ששימשו בשעתו לאיחסון תרופות מוחזרו לשימוש בגן הילדים). היא שטפה את השפופרת ביסודיות, מילאה אותה במים צלולים, טבלה בה את קצה הצמה, נדנדה אותו קלות עד שהמים נעכרו, הוציאה, סחטה בעדינות, שפכה את המים, הדיחה את השפופרת ברוב עסק ומילאה אותה שוב במים נקיים. הן היו כל כך שקועות במלאכה שלא הבחינו בי.
בהיותי ילדה מפוכחת ועניינית קלטתי כמה זה לא יעיל. הרבה יותר פשוט לפתוח את הברז עד הסוף ולשים את הצמה מתחתיו. כמעט אמרתי להן, ופתאום הבנתי (בכאב מסוים) שהן לא זקוקות לעצתי. הן לא מיהרו. אסון הצמה הוליד טקס שנערך על רצפת השירותים המבוצצת. ואני הייתי הפולשת המציצה לסוד שלעולם לא יהיה שלה. הייתי כל כך בודדה בגן; מישהי שלמדה איתי טוענת שציירתי רק פרח אחד על כל דף וזה נחשב לבזבוז. היא זוכרת אותי כי הגננות לחצו עלי "למלא" את הדף ובשום פנים לא הסכמתי. חשבתי שתמיד אהיה בודדה. שהחמלה הזאת, היופי הזה, לעולם לא יהיו שלי. הייתי אומללה מאד וגם מאושרת, כי בצד הקנאה והרחמים העצמיים קלטתי גם את היופי. כי באותו רגע, גם אם לא יכולתי לנסח את זה במילים, נפתח בתוכי מרחב חדש (שאפשר לקרוא לו עיר האושר) הבנתי מה זאת אמנות ואיך היא תציל אותי.

Kaye Blegvad
רחיצת הצמה היא אמנות, כי היא עושה בדיוק מה שאמר ויקטור שקלובסקי (חוקר ספרות רוסי 1893-1984): לוקחת פיסת מציאות פשוטה ויומיומית ומטפלת בה בצורה לא צפויה, מסבכת אותה ותוך כדי כך משבשת את האוטומטיות של קליטתה, מגלה אותה מחדש למי שצופה בה ומאפסת את השחיקה. (הוא קרא לזה דאוטומטיזציה ובעברית "הזרה", וביתר פירוט כאן).
לו שמו את הצמה תחת זרם מים, כפי שכמעט הצעתי בטפשותי, זה היה נכנס לי מעין אחת ויוצא מהשנייה. הסיבוך וההאטה העצימו את השיער, את הפצע, את החמלה ואת האהבה בין שתי הילדות. הרחצה נטענה במשמעות ובעוצמה רגשית. זאת היתה פייטה עם צמה (צמה ראשונה מתוך רבות), תיאטרון פיוטי ספונטני שבו הצמה, האיבר-חפץ, היא כלי שאוצר ומציף את כל הרגשות והיחסים והמשמעויות. כל האהבה שלי לאמנות נוצרית, כל ההבנה האינטואיטיבית והאינטימית של מהותה, נטועה בשירותים של גן הילדים בבאר שבע.

צמות. מתוך ההצגה שיצרתי על פי שלוש אחיות של עגנון. מתוך הפוסט על הסיפור ועל ההצגה
ובאותו יום בגן גיליתי גם שהזדהות היא לא האופציה היחידה. גיליתי שגם ההתבוננות היא אושר. שאפשר לחוות משהו ברגש וגם במחשבה, מבפנים וגם ממרחק. גיליתי שהמורכבות היא הפתרון. שהיא מאפשרת לי להישאר בכאב, להכיל את כל עוצמת הרגש מבלי להתפוצץ או להתמסמס. לא ידעתי כמובן על קיומם של סטניסלבסקי או של ברכט, אבל מיד תפסתי שאני ברכטיאנית. שאני אוהבת את הפיצול, את שבירת האשליה, את התנועה בין החום של הרגש לקרירות של הצורה ולשחרור של המחשבה, שיש לי מקום במרחב שנפתח בין השניים וקוראים לו עיר האושר.
*
היה לי עוד פרק שלם על חממת האמנים של הקרון, אבל זה איכשהו קלקל את הזיכרון והפך אותו לפרסומת. אז לא הפעם. אבל ההרשמה לשנת הלימודים הבאה בעיצומה. אנחנו מחפשים אמנים מכל התחומים שמבינים שהילד הוא אבי המבוגר. לפרטים: tammy@traintheater.co.il | טלפון 02-5618514 שלוחה 118
*
עוד באותם עניינים
חייל הבדיל של אנדרסן בתיאטרון האפי של ברכט
לשבור את החזיר, אתגר קרת, דוד פולונסקי
איך נראית ילדות? על שיר אחד של ביאליק ואיור אחד של בתיה קולטון
*
ושלוש הודעות
הלגיון של אורין יוחנן מגיע לתל אביב לתיאטרון קליפה!
יום שישי 05.08.16 / 21:00 || יום שבת 06.08.16 / 21:00 כרטיסים
*
פיזיקאים משני המינים שרוצים לפעול נגד השנאה והגזענות, לעשות משהו טוב וממשי (בתשלום), מוזמנים להצטרף לאחד המאמצים היחודיים לשילוב תלמידים מצטיינים מהמגזר הערבי בתחומי המדע וההנדסה.
הפרטים פה וגם פה. תרגישו חופשי להפיץ!
*
ואם תמיד חלמתם ללמוד הפעלת בובות ממאסטר סיני, זו ההזדמנות שלכן! סדנת אמן, 3 ימים באוגוסט.
*
רגע היצירה. איש אינו יודע מתי הוא מתחיל, מתי הוא נמשך, מתי הוא בוקע את זמן דגירתו. והבקיעה, האם היא מימושה השלם של הדגירה, או שהיא כבר פעולת הדגירה של הבקיעה הבאה. והנה בקוראי את סיפור הצמה הירוקה, נשאבתי גם אני לתוך הסיפור. למדתי ממך ולא חשקתי בפתרון יעיל יותר. יש בי את ההתבוננות שלך והיא מתקשרת עם בוטניקת הנפש שבי. הרגש משתנה מעניין וסקרנות [למה מה האיווי שלי?] , להזדהות עם יצירת עיר האושר. אכן יש לו אופנים שונים לאושר. את הוספת את ההתבוננות, ואני מזדהה עם ההתבוננות שלך, חש אלמנטים של אושר נובטים בתוכי. אצלי זה די שכיח. משלא לשמה בא לשמה. ההתבוננות הטבעית שבי נעזבה על ידי, משום שאת לקחת את הפיקוד . יכולתי לחוש הזדהות ברגע שאוטומאט ההתבוננות שלי סופק על ידך.אילו אפשר היה ללמד אושר דרך אושרם של האחרים. לא דרך חיקוי לעתיד אלא דווקא דרך הזדהות והסתפקות בכך שנטע ועופרי חוות רגעי קסם. הן בריטואל הנפלא, שמייצר בידוד מהחוץ וקירבה כה אינטימית, שניתן לשאת בה את כאבי המחר. בקרבה הזו נזרעים עצי הפרי של ימים שכונים.
אילו אפשר היה ללמד וללמוד, ולא לשכוח, או פחות לשכוח, שאדם יכול להיות מאושר גם מאושרו של האחר. שאין זה מבטל את זה. שתחושות הזרות והאין, אינן בהכרח עדות ההכרה לעצמה לדרך ללא מוצא, למרמור ודיכאון. שגלום בה יש רחב יותר, בו האני מצטמצם לנקודה זעירה בתוך העצמי הקולקטיבי.
תודה מרית למרגליות ילדותך.
טקסט מפעים. מצליב זמנים, רעיונות ותחושות. תודה
הקריאה במאמר כאן מילאה אותי ברגש חם ואוהד ושמח ועדין. תודה. אורלי פרידלנדר
כל מי שהיה בילדותו פרח עציץ כל היום הגנה יציץ יבין היטב על מה מדבר זיכרון הצמה שלך, כלומר לא שלך, אבל בעצם כן. שלך
יפהפה. אהבתי את הרעיון של הצטברות הגילים, של האמנות כטיפול לא צפוי בפיסת מציאות פשוטה, ושל האושר הטמון בהתבוננות.
עמוס, תודה לך על תגובתך.
ענת, תודה רבה!
אורלי, משמח במיוחד.
דודו, נכון, חשבתי על העציץ של ביאליק בדרך ואחר כך שכחתי. אני חושדת שאנחנו רבּים יותר ממה שחשבנו בילדות. דויד גרוסמן סיפר פעם בראיון שפגש את חבר הילדות שעל פיו כתב את גדעון (מ"ספר הדקדוק הפנימי"), התגלמות הילדים-הפרחים המאושרים באשר הם. גרוסמן די חשש מתגובתו של "גדעון" שהסתער עליו באהבה ושאל איך ידעת, איך הבנת? ובסוף התברר שהוא ראה את עצמו באהרן, הפרח-עציץ.
עדה, איזה כיף, תודה.
כתיבה יפה, שלמה ורגישה. שאפו גדול!
((((((((((((((((((((( )))))))))))))))))))))
או לחילופין
((((((&$%^@#$&^!~#$*^&^%))))))
או
(((((:()))))
ובכל אופן
((((()))))
הי, אני לא משתמש אנונימי! למה אני לא מזוהה? את מזהה אותי בכל מקרה, נכון?
מאוד התרגשתי למקרא הבלוג
הרגשתי שהמילים מתערבבות בי לזכרונות.
מדויק ונוגע.
תודה
תודה מרית יקרה. בדרכך המיוחדת גם להווייה שלי.
מרית, הנפש היא צמה, כפי שנאמר בפירוש בתהילים: "צמה נפשי לאלהים, לאל חי". ואף כי לא צמה נפשי לאלהים ולאל, ל'חי' היא צמה מאוד….. והזכרון הזה – והפוסט הזה -מלא חיים ויופי.
לאונרדו דה וינצ'י, אגב, חיפש מים ומצא צמות:


המים הם תלתלים ובני תלתל, בדיוק כמו שכתב – בערך -רבי יהודה הלוי,
"הָמוּ גַלִּים
בְּרוּץ תָּלְתַּלִים":
אברום, תודה רבה.
רוני? (((&%#@)))
מיכל, אנונימי, לא ציפיתי לעוצמת התגובות. תודה רבה.
כופר נפש, אני דווקא חשבתי שהנפש היא ספירלה. אני אחשוב מחדש. וללאונרדו דה וינצ'י היה מנגנון האט בראייה או יכולת להקפיא תמונה, אחרת איך הוא הספיק לראות את כל זה (ועוד המון) בצלילות ובדיוק כזה (הצחקת אותי עם הבערך) ותודה רבה!
הזיכרון שלך עורר אצלי שמחה והתפעמות וגם הרבה מחשבות. גם אני הייתי, ולפעמים עד היום, מהמתבוננים מן החוץ, אבל לא זכור לי רגע מכונן אחד שבו הפכתי לכזו.
בתור ילדה שעברה הרבה דירות, באף מקום לא באמת הרגשתי שאני 'במקומי הטבעי', אבל מהר מאוד למדתי לאהוב את היכולת הזו, להפוך לרואה ואינה נראית ולהתבונן מקרוב באחרים ובאינטראקציות ביניהם. הרגשתי כמו חייזר, שמנסה לחקור את המין האנושי ולהבין אותו, אבל חווה אותו רק מבחוץ, וידעתי שלא הייתי מחליפה את יכולת ההתבוננות בתמורה להשתלבות 'אמיתית' בחיים שלהם.
לקח לי הרבה שנים להבין שאין סתירה – שאפשר להיות 'בתוך' אינטראקציות חברתיות בלי לוותר על היכולת להתבונן בהן מבחוץ.
אפילו היום אני מייחסת את הבחירה שלי לעסוק במחקר אקדמי לאהבת ההתבוננות הזאת, לרצון להסתכל על הדברים מבחוץ כדי להבין אותם 'באמת'.
טקס רחיצת הצמה, אם הבנתי נכון, נלמד מהאופן בו שוטפים את שיער המכחול מן הצבע. ובאמת בצמה צויירה עיר האושר.
תודה רבה על הפוסט הנהדר.
תמר, זהו, שמעבר לשבחי ההתבוננות – אני לא אוהבת שיש רק אפשרות אחת, אני אוהבת את התנועה, את המתח בין להיות ללהתבונן. תומאס מאן הבין את זה. צטטתי פה פעם ממכתב שלו: "כי געגועים יוצאים ובאים בין התודעה לחיים. החיים אף הם כמהים לתודעה. שני עולמות שהיחסים ביניהם אירוטיים ללא הבהרה של הקוטביות המינית … כאלה הם החיים והתודעה. לכן אין איחוד ביניהם, רק אשליה קצרה ומשכרת של איחוד והבנה, מתח נצחי ללא פתרון."
יעל, איזו תוספת נפלאה על שני חלקיה. תודה!
מענין ויפה, כמו תמיד.
ועוד משהו בהקשר לשיער, כובע וזמן, מתוך דברי פתיחה שקראתי בשיח גלריה בשבוע שעבר בתערוכת היחיד שלי "מי שעומדת מלפני, מאחורי ומצדדי" [אוצרת: מירב רהט].
עיבוד חופשי ומדלג לקטע ממסיבת התה המטורפת בספר "עליסה בארץ הפלאות" של לואיס קרול:
שולחן היה ערוך מתחת לעץ בחזית הבית, וארנב האביב והכובען הסבו לידו ולגמו תה. נמנמן עצים נראה יושב ביניהם, שקוע בתנומה עמוקה.
"את צריכה להסתפר" אמר הכובען. שעה קלה היה מתבונן בעליסה בסקרנות רבה, ואלה היו מילותיו הראשונות.
"אתה צריך ללמוד שאסור להעיר הערות אישיות," אמרה עליסה בשמץ חמרה: "זאת גסות רוח".
הכובען פקח את עיניו לרווחה למשמע ההערה; אך כל שאמר היה רק: "למה דומה עורב לשולחן כתיבה?"
"זהו, עכשיו יהיה לנו פה קצת בידור!" חשבה עליסה. "אני שמחה שהתחילו לשאול חידות. אני חושבת שאצליח למצוא את הפתרון" הוסיפה בקול רם.
"האם התכונת שאת חושבת כי תצליחי למצוא את התשובה לשאלה?" שאל ארנב האביב.
"בדיוק," ענתה עליסה.
"אם כן עליך לומר מה שאת חושבת" המשיך ארנב האביב.
"זה מה שאני עושה" ענתה עליסה, "לפחות… לפחות אני חושבת מה שאני אומרת, וזה אותו הדבר, לא?"
"בכלל לא!" אמר הכובען, "הרי זה כאילו אמרת ש'אני רואה את מה שאני אוכלת' זה אותו הדבר כמו 'אני אוכלת מה שאני רואה'!"
"זה כאילו אמרת" הוסיף ארנב האביב, "ש'אני אוהבת מה שנותנים לי' זה אותו הדבר כמו 'נותנים לי מה שאני אוהבת'!"
"זה כאילו אמרת" הוסיף הנמנמן, שנראה כמדבר מתוך שנתו, "ש'אני נושם כשאני ישן' זה אותו הדבר כמו 'אני ישן כשאני נושם'!"
אליס נאנחה מתוך עייפות. "אני חושבת שהיית יכול לעשות שימוש טוב יותר בזמן," אמרה, "מאשר לבזבז אותו על חידות שאין להן פתרון."
"לו הכרת את הזמן כמוני" אמר הכובען, "לא היית מדברת על לבזבז אותו. הוא לא אחד שמתבזבז!"
"אני לא יודעת למה אתה מתכוון," אמרה אליס.
"ודאי שלא!" אמר הכובען, מנער את ראשו בבוז, "אני מתערב שלא דיברת עם הזמן אפילו פעם אחת!"
"אולי לא," ענתה אליס בזהירות; "אבל אני יודעת איך לנצל אותו."
"זהו! זה מסביר את הכול," אמר הכובען, "הוא לא סובל כשמנצלים אותו."
מתוך תרגומו של אוריאל אופק (1989, מחברות לספרות) ותרגומה של רנה ליטוין (1997, הספרייה החדשה).
פרטים על התערוכה כאן
http://katzr.net/ea8ed5
יופי לקרוא אותך,היתה לי הרגשה שמזמן לא כתבת, נראה שטעיתי. בינתים אני גם תחת הרושם שהבלוג שלי אינו מגיע אל אלו שקבלו אותו בעבר, לכן אעלה פוסט לנסיון, כזה שאומר "הלו הלו, אחד שנים שלוש (כן) ואבקש לדעת אם כן או לא.
נעמה, איזה יופי. יש כנראה ממד ארכיטיפי בילדות האלה שמתעסקות זו בשערה של זו. ומעניין שמרינה ואוליי – בני הזוג – בחרו בגב אל גב.

תודה אביב.
מרית קרובתי, קודם כל הצמות והזיכרון מגיל הגן הזכירו לי כל אחד בדרכו את "צמות" ואת הפתיחה של "טבע דומם". אבל דווקא רציתי להסב את תשומת הלב לטקסט קצר מאת דאב פילקי, מחבר קפטן תחתונים המהולל, שאני נזכר בו מזמן לזמן.
"אנחנו חייבים לשאול את עצמנו, למה רוב המבוגרים כאלה? הם אף פעם לא היו ילדים בעצמם? הם לא נהנו לצחוק ולעשות רעש ולהשתולל כשהיו צעירים? אם כן, מתי הם הפסיקו? ומדוע?
אני לא יכול לדבר בשם כל המבוגרים, אבל אני בכל זאת אעשה את זה.
אני חושב שהרבה יותר קל למבוגרים לרמוס כיף של אחרים מאשר להרהר בחיים שלהם ולנסות להבין מתי שהם התקלקלו בצורה כל כך נוראית ואומללה. זה פשוט מדכא מדי למבוגרים לחשוב על כל העשורים של הפשרות, הכשלונות, העצלות, הפחד והבחירות מעוררות החרטה שלאט-לאט הפכו אותם מילדים אוהבי ריצה, כיף וצחוק לזעפנים מתלוננים סופרי קלוריות, שנעלבים בקלות ודורשים שקט ושלווה"
[דאב פילקי, קפטן תחתונים והרובו-מכנסים הרדיואקטיבי המרושע: סיפור גבורה עשירי, תרגם מאנגלית: ארז אשרוב, כנרת בית הוצאה לאור: תל אביב 2014, עמוד 24]
ובכן, אני חושש שלמרות שיש כמה חוות דעת המתנגדות להערכה הזאת (ביניהם חברי ילדות) הייתי בעיניי עצמי ילד זקן ופצוע, כה זקן ופצוע, שמאז אני רק הולך ומצעיר (אם יש משהו שנותר קבוע הוא הפצע), אבל מדי פעם מתלבשת בי רוח הילדות והזיקנה. אני חושש שכאשר את מתאר את הילדות שמשהו מרוכז בעוצמה, שאחר כך מתפרץ ומתרחב ומתפשט, זה אולי נכון למי שבכל זאת היתה להם בילדותם רגעים של התבוננות טהורה; אצלי היה רק געגוע טהור והתמודדות יומיומית עם בית וסביבה, שכל חושיי עמדו על כך (והם היו דרוכים ביותר) שאיני מתאים להם ולא הם מתאימים לי, והיו גם הרבה מאוד עדויות מוחשיות לכך.
זיכרון נהדר. נהנתי לשמוע אותו וגם לקרוא
יפיפיה, מרית, ומרחיב את הנפש מעל כ—-ל הריאליטי המבעית של ימינו. נהדר. כאילו שציטטת את מחשבותי שלי. תודה רבה
וחיבוק לצמה (:
והידיים של הבנות בשורה נראות קצת כמו מספרי אחות ביצפר: https://llamaproducts.com/images/product/bandage_scissors_1.jpeg
שועיקי, על אף העוגמה (כמו בשיר של לורקה "רומנסה על עוגמה שחורה") יש משהו מרנין בהסתננותו של דאב פילקי אל חבורת הסופים והפילוסופים וחכמי הקבלה מימי הביניים שאתה תמיד מצטט.
אתה נפלת אל בין מבוגרים רעים מאד בילדותך. שמור להם מקום של כבוד בגיהנום של ההורים. אני רק יכולה לחבק אותך.
שושי, תודה. כיף שבאת.
דורית, מלכת המספריים את. רק מלהסתכל על המספריים האלה בא לי ריח חריף של פלסתרים ותחבושות. ותודה רבה!
וואוו. תודה. עצוב . יפהפה
אני מזדהה כל כך עם מה שכתב שועי, גם אני הייתי ילד מבוגר, ובכלל – היות ילד בחברה של ילדים יכול להיות דבר קשה מנשוא. לכן אני חושב שבתור מבוגרים * אנחנו, לפעמים, ילדים יותר טובים 🙂 – לא במובן של "ילדים טובים", כמובן, אלא כאלה שילדיותם מנצנצת ביתר שאת וחופשיות.
* כלומר, אלה שעוד נושאים בחובם באהבה את הגרעין שאת מדברת עליו
שכחתי גם לומר, ש"זכרונות עתידניים" הוא שם נהדר. לא מזמן קראתי את המאמר הבא:
http://odyssey.org.il/209141
שבו פרופ' יקיר אהרונוב טוען שבמקביל לתנועה מן העבר לעתיד, יש תנועה הפוכה – מן העתיד לעבר. לשתי התנועות האלה אני קורא "דחוף ומשוך" *, על שם החיה מ"דוקטור דוליטל" שיש לה שני ראשים – העבר דוחף והעתיד מושך….. 🙂
* אם כי השם הקודם, "דחיק וסליק", מוצא חן בעיניי יותר 🙂
תודה אחותי.
כופר נפש, כבר כתבתי פעם שכל שנה בילדות שווה שבע שנים כמו אצל כלב, בגלל זה הפצעים והזכרונות כל כך עמוקים. ודחיק וסליק (לא קראו לו דחיקסליק במילה אחת?) נראה לי שם מתאים למרינה ואוליי שלמעלה.
הי מרית, מענינת ההתבוננות ונקודת המבט בסיפור הצמות. האטה.
נהוג לספר בזכרונות כל שבע שנים . שבע שנים ראשונות ושבע אח"כ..
לכוהנת הגדולה שהייתה אימי היו עיניים לבנות (עיוורון) ואני הייתי אדם זקן עוד לפני שלמדתי ללכת.
לילדה היפה בגן שלי היו סוסים. אבל לי היה אבא עם מסרטת קולנוע. אבא שלי החביא כנפיים בזרועותיו ולמזלי תמיד אפשר היה לצחוק איתו. אמרו שהאדם הוא תבנית נוף מולדתו. לא מזמן קראתי שהאדם הוא תבנית בית אימו. ניזכרתי במוטי מיזרחי האומן שאמר שהאדם תבנית המכשלות וההזדמנויות שעמדו מולו והבחירות שעשה בהם.מאמינה למוטי פסל נהדר האיש עם הכנפיים על האופניים.
ואני מי אני מה אני? סתתתאאם ניזכרתי בקוראים לי ברברה של הגשש.:-)
יום טוב ומוצלח.
🙂 תגובה מאד משחררת…
[…] זה משהו מאוד מהותי בחוויית העולם שלי. כתבתי על זה בזכרונות עתידניים, למי שרוצה […]