לא מזמן החלטתי להיות בוטניקאית של קסם, כלומר לחקור את עצי הפלא של האחים גרים (אם זה יצליח אולי יזמינו אותי ללמד בהוגוורטס, על אף מוגלגיותי).
הפוסט הראשון עסק בסיפור סינדרלה (ההפך ממה שחשבתם). ואילו הסיפור של היום – "עין אחת, שתי עיניים, שלוש עיניים" – כה שופע קסם, צחוק ורוח טובה, שאני לא מבינה איך לא הפך לסרט או – אפילו עדיף – למופע של תיאטרון חזותי.
מוקדש לידידי היקר אילן נוי, עץ פלא בפני עצמו, שנולד (עוד מעט) בט"ו בשבט.
*

איור ג'ים קיי, מתוך המהדורה המאוירת להפליא של הארי פוטר ואבן החכמים. בניין הוגוורטס של ג'ים קיי הוא ספק חי, ספק צומח ספק דומם. הנזילות הזאת מאפיינת גם את "עין אחת, שתי עיניים, שלוש עיניים".
וראשית התקציר:
היה היתה אישה ולה שלוש בנות: לבכורה קראו עין אחת כי היתה לה רק עין אחת באמצע המצח, לאמצעית קראו שתי עיניים בגלל פניה הרגילות ולצעירה קראו שלוש עיניים, נחשו למה. שמעון לוי שתרגומו נאמן עלי בדרך כלל, קרא להן "חדעינית, דועינית ותלתעינית" שמות קצת קליניים וזואולוגיים לטעמי, אני מעדיפה להיצמד לישירות ולחמימות של הכינויים, "עין אחת, שתי עיניים, שלוש עיניים". ובכל מקרה: שתי עיניים סובלת מהצקות בגלל המראה הרגיל שלה. אמה ואחיותיה מלבישות אותה בסמרטוטים, מרעיבות אותה ושולחות אותה לשדה לרעות את העז, ושם היא יושבת ובוכה עד "ששני נחלים קטנים זורמים מעיניה", ואז מופיעה ידעונית ומגלה לה מילות קסם. די שתאמר, "עיזה מֶךְ/ שולחן הֶעָרֵךְ" ומיד יופיע שולחן קטן עמוס בכל טוב, ודי שתאמר, "עיזה מֵק/ שולחן הסתלק" והכל ייעלם. האחיות חושדות שמישהו מאכיל אותה ומחליטות לרדת לשורש העניין. עין אחת מצטרפת אליה למרעה ושתי עיניים מרדימה אותה בשיר: "את ערה, עין אחת?/ את ישנה, עין אחת?" ונהנית מארוחת הפלאים. ביום הבא מנסה שלוש עיניים את כוחה. שתי עיניים מרדימה גם אותה בלחש השינה אבל מתבלבלת בחשבון ושרה: את ערה, שלוש עיניים?/ את ישנה שתי עיניים?" והעין השלישית נותרת ערה ומרגלת. וכשהן חוזרות הביתה שלוש עיניים מדווחת על שולחן הפלאים והאם שוחטת את העז בהתקף קנאה. ושוב פורצת שתי עיניים בבכי, ושוב מופיעה הידעונית ומיעצת לה לקבור את קרביה של העז על סף הבית. ולמחרת בבוקר אמנם צומח על סף הבית עץ נפלא עם עלוות כסף ופירות זהב. כששלוש הרשעיות מנסות לקטוף מפירותיו הענפים חומקים מידיהן, הן קוטפות רק אוויר. רק שתי עיניים מצליחה וזה מלבה את קנאתן. ואז מופיע אביר יפה תואר ושואל של מי העץ, ומכריז שמי שתביא לו ענף תקבל מה שתרצה (זה המקום שבו הזיקה של הסיפור ל"סינדרלה" הכי גלויה). עין אחת ושלוש עיניים מכריזות שהעץ שלהן אבל לא מצליחות לקטוף שום ענף, העץ ממשיך להתל בהן, ואילו שתי עיניים מגלגלת תפוח זהב מן החבית שלתוכה תחבו אותה אחיותיה, ועד מהרה היא נחשפת כבעלת העץ. האביר לוקח אותה לארמונו, ממלא את כל מחסורה ונושא אותה לאישה. אחיותיה המסכנות מנסות להתנחם בעץ, אבל למחרת בבוקר גם הוא נעלם, מתברר שצעד בעקבות שתי עיניים ונעמד מתחת לחלונה החדש. ברבות הימים יורדות האחיות הרעות מנכסיהן ומתדפקות על דלתה של שתי עיניים כקבצניות. היא מטפלת בהן כל כך יפה שהן ניחמות על רשעותן.

מספר העיניים של האם לא נמסר בסיפור, עניין שהטריד מאד את משתתפי חממת האמנים של הקרון שעסקו בסיפור. מאיה גסנר הציעה אם רבת עיניים, והיא גם הציעה לעצב עז שפרוותה עשוייה מנייר טישו לניגוב דמעותיה של שתי עיניים. בתמונה, איור של טים ברטון לשירו "נערה רבת עיניים".
*
סיפורי האחים גרים משקפים את המציאות הקשה שבה חיו נערות. הסוף הטוב של רבים מהם הוא כמו שמיכה קצרה מדי שעבודת הפרך וההתעללות שחוו מציצות מתוכה כמו בהונות חשופים. פה ושם מבליח סיפור שרוח טובה שורה עליו; ראו טוב לב מנצח צייתנות וגם יופי לא מזיק, וגם "עין אחת, שתי עיניים, שלוש עיניים" משלב קסם של חלום בהקיץ שבו הכול מתרחש מעצמו לפי משאלת הלב, עם פיכחון משועשע והומור סלפסטיקי.
ב"פיכחון משועשע" אני מתכוונת לרגע שבו שולחן הפלא צץ פתאום "מכוסה מפית לבנה ועליו צלחת עם סכין ומזלג וכף כסף, המאכלים המשובחים ביותר ניצבו סביב-סביב, העלו אד והיו חמים עדיין כאילו יצאו זה עתה מהמטבח", ומיד אחרי התיאור המפורט והמפתה מציין המספר ששתי עיניים אמרה את "התפילה הכי קצרה שידעה" והסתערה על האוכל. וכשהשולחן מתפנה מעצמו בלחש קסם, היא אומרת לעצמה, אכן משק בית למופת… היא לא רק שבעה אלא גם משועשעת.
אני לא מעלה בדעתי שום סיפור על התעללות שמצליח להישאר מואר כל כך ונקי מאכזריות. זה קיים בכל המישורים:
אחיותיה של הגיבורה אמנם לועגות לה על שתי עיניה, משליכות לה בגדים גרועים ושיירי אוכל ודוחפות אותה מפינה לפינה. ואף שלסעיף האחרון יש צד כוריאוגרפי-סלפסטיקי הוא עדיין לא חוצה את גבול הסדיזם והפסיכיות של אגדות אחרות: הן לא שולחות אותה בשמלת נייר לשלג, ללקט תותים בין קוצים (כמו ב"שלושה גמדים ביער"), היא לא צריכה לשאת מים בחבית מחוררת (כמו ב"נמפת המים") והן לא שופכות לה עוד ועוד עדשים לתוך האפר, כמו בסינדרלה.
האחיות הרעות הן מלכתחילה יותר מגוחכות ממאיימות. כשהן לועגות לה בגלל שהיא רגילה (בעלת שתי עיניים) לעומתן המיוחדות – לא לגמרי ברור אם זו יהירות עיוורת או רמייה עצמית נוגעת ללב, שנועדה לעזור להן לשאת את כיעורן.
ובהמשך לכך – גם עונשן אינו אקסטרימי; לא מרקידים אותן עד מוות בתוך שיח קוצים כמו ב"רולנד האהוב", לא גוררים אותן עירומות בתוך חבית מסומרת כמו ב"נערת האווזים" (עונש שהמרשעת שם, המציאה לעצמה בעוורונה, כמו שקרה להמן הרשע ב"ככה ייעשה למלך…"). היונים של סינדרלה לא מנקרות את עיניהן של עין אחת ושל שלוש עיניים. הדבר הכי נורא שקורה להן הוא שעץ הפלא משטה בהן ומושך את ענפיו בסצנה סלפסטיקית. והסיפור אפילו מאפשר להן להתחרט ולחזור בתשובה.

העץ שמרחיק את פירותיו מן האחיות הרעות הוא גרסה קומית של עונשו הנורא של טנטלוס המיתולוגי, ששחט את בנו פלופס ובישל אותו והגיש לשולחנם של האלים. עונשו היה לעמוד רעב וצמא בתוך מים מתחת לעצי פרי. בכל פעם שהוא מתכופף לשתות המים נסוגים, בכל פעם שהוא מושיט יד לפירות הרוח מרחיקה אותם, ובנוסף לכך תלויה מעליו אבן גדולה שמאיימת לרוצץ את גולגלתו. בתמונה טנטלוס, Willi Glasauer 1864
והרוח הטובה חודרת גם למנגנון העלילתי: כל טעות של הגיבורה וכל פעולה שננקטת נגדה מובילים לשיפור במצבה (קצת כמו בסיפור יוסף: מרגע שאחיו זורקים אותו לבור מתחיל תהליך נסיקתו, כל ירידה היא מנוף לעלייה, והטוב מורעף בסופו של דבר גם על האחים, "אַתֶּם חֲשַׁבְתֶּם עָלַי רָעָה; אֱלֹהִים חֲשָׁבָהּ לְטֹבָה, לְמַעַן עֲשֹׂה כַּיּוֹם הַזֶּה, לְהַחֲיֹת עַם-רָב.") ב"עין אחת, שתי עיניים, שלוש עיניים" השידרוג אפילו יותר זריז: מרעיבים אותה והיא זוכה בשולחן פלאים, כשהיא שוגה בשיר ערש העז שלה נשחטת, וכבר למחרת היא מתגלגלת בעץ פלא שמשיג לה רווחה ואהבה.

איור של זאב רבן, ל"מעשה העז" מאת ש"י עגנון, עוד סיפור עם עז פלאית שיודעת קיצור דרך מפולין לארץ ישראל, ובכל פעם היא חוזרת כש"דדיה מלאים חלב מתוק מדבש וטעמו טעם גן עדן". גם העז הזאת נשחטת במהלך הסיפור (מתוך טעות טרגית אמנם ולא בצרות עין). שירי העם והערש היהודיים מלאים גדיות ועזי פלא, לפעמים צחורות, לפעמים זהובות, שעומדות מתחת לעריסות ומביאות שקדים וצימוקים.
*
והנה הגענו לעז שנהפכת לעץ (בעברית גם הצלילים קרובים).
יצורים חיים שמתגלגלים בצמחים קיימים באינספור מיתוסים. לרוב מדובר באוהבים מתים, החל מויליאם ומרגרט גיבורי הבלדות הסקוטיות ("עלתה מלבה שושנה אדומה,/ עלה מלבו הסרפד," בתרגום נתן אלתרמן) ועד פירמוס ותיסבי שדמם צובע את פירותיו הלבנים של עץ התות. (כאן כתבתי על המטמורפוזה שלהם ועל ציורו הנפלא של פוסן, "נוף עם פירמוס ותיסבי"). אלא שבכל המקרים שעולים בדעתי, הגלגול מופיע בסוף המיתוס כמין מצבה פיוטית לטרגדיה. ואילו כאן הגלגול מתרחש בעיצומו של הסיפור; העז המזינה והאימהית הופכת לעץ הנדיב של הגיבורה.
לפי דעתה האופטימית של המעשייה אי אפשר להרוג את האהבה, רק לשנות את צורתה ולשדרג אותה לשלב הבא. העז מתגלגלת בעץ בזכות הזיקה החזותית-פיוטית; סבך המעיים פשוט הופך במין דיזולב (בעברית "השלבה") לסבך השורשים. והעבר החייתי הזה, הגֵנים החייתים, הם שמעניקים לעץ את היכולת הקסומה והמצחיקה להלך.

האהובים עלי מכל יצורי "שר הטבעות" הם ללא ספק האנטים, העצים העתיקים והמהלכים, אבל לא מצאתי שום איור שמתקרב לתמונה שראיתי בדמיוני, אז אני מסתפקת בעצים הלוחמניים שאייר ו. ו. דנסלו לקוסם מארץ עוץ.
*
ועוד בעניין הגלגול מן המת לצומח, והפעם במציאות. הצלם הנרי הרגריבס שיחזר סעודות אחרונות של נדונים למוות. הם הלא יכולים להזמין ככל העולה על רוחם, ואחד האסירים הזמין רק זית בודד, מתוך כוונה לאכול אותו בשלמותו, בתקווה שעץ זית (פיוס ושלום) יצמח מתוך גופו.

צילם הנרי הרגריבס, מתוך פרוייקט הסעודות האחרונות
ולבסוף – יש מעין "פגם" במעשייה, ובזאת אני מתכוונת לידעונית, שצצה ברגעי משבר ומספקת הנחיות כמין דאוס אקס מכינה של אמצע הסיפור, וחושפת את קוצר ידו של המחבר שלא מצא דרך יותר טבעית ואלגנטית להתניע את קסמיו. אבל כמו שהעלילה הופכת כל רעה לטובה, כך גם הפגם הזה מתהפך בקלות לטובה ומרענן את התבנית המעט מיושנת של המעשייה. יש משהו מודרני בשרירותיות של הופעת הידעונית ברגע הנכון, משהו ברכטיאני, מודע, קצת אירוני ומצחיק, שנע בין "רוח הסיפור" של תומאס מאן ב"הנבחר" לבין תידאוש קנטור, הבמאי הפולני שנהג לעלות על הבמה בכל הצגותיו, ולפקח על השחקנים ולהעיר להם ולהנחות אותם תוך כדי הצגה.
*
עוד ט"ו בשבט בעיר האושר, עצים, אמנות, עצים וגם גיא בן נר וטמיר ליכטנברג
עוד על האחים גרים
מה עושות הנסיכות בלילות? (על הנעליים השחוקות ממחולות)
גן עדן מושחת, שלוש הערות על רפונזל
האישה שרצתה להיות מלך (על הדייג ואישתו)
*
ובלי קשר – בגלריה יאיר בתל אביב נפתחה תערוכה של מורי ורבי
*
וההצגה, על כל צרה שלא תבוא, חוזרת לתיאטרון תמונע!
יום שישי 22/1 בשעה 20:00
יום שבת 23/1 בשעה 20:00

יפה מאוד,
בקשר לעז וכל זה, אני מניח שהמקור בהרבה אגדות זה ״קרן השפע״
https://en.wikipedia.org/wiki/Cornucopia
שמקורה, לפי היוונים בעז שהניקה את זאוס…
קרן השפע מופיעה כמובן באין ספור ציורים וסיפורים.
נראה לי שמאחורי זה נמצאת הגישה היוונית, שכל כך שונה מהגישה היהודית.
היהודים שמו מבטחם באל.
כישוף, לפחות בתאוריה, היה עבודה זרה.
וזה מאוד נוח, לבטוח באל… אבל לא ממש פרקטי.
הגישה היוונית היא תמיד יותר פרקטית. ובעצם קרן השפע בסופו של דבר היא סוג של מכונה ליצור אוכל…
האנושות אימצה את הדרך היוונית, וזה מה שכל הזמן מנסים לעשות- מכונות לסיפוק הצרכים שלנו…. כדי שלא נצטרך לשים את מבטחנו באל (שמכזיב…) כפי שהגישה היהודית מצפה.
סיפור נפלא! למרות שקראתי רבות באחים גרים – לא זכור לי שקראתי אותו.
מוצא חן בעיני שהשונות היא בעלת ערך, והרגילות היא חיסרון. אין הרבה סיפורים כאלה… כמובן שיש פה היפוך, והשונות היא גם מפלצתית, שתי עיניים היא ה"מאוזנת" היחידה. ואולי הסיפור מדבר פחות על מבנה גופני ויותר על מבנה נפשי? אולי עין-אחת רואה רק דרך העין השלישית, ושלוש-עיניים רואה גם בעולם הרגיל וגם בעולם הרוחני? בכל אופן בעולם הזה הן אכזריות מאד, כך שהראיה שלהן ודאי אינה "מפותחת" כראוי.
מרית, למה היידעונית היא פגם? האם אין זה יפה שהעולם מצמיח לנו את כל צרכינו? האם האדמה שמצמיחה עצים שנותנים לנו פרי יפה למאכל אדם באמת כל-כך שונה מהיידעונית שצצה ברגעי הצורך ונותנת את העצה הנחוצה? אומרים שכשיודעים לשאול את השאלה הנכונה, התשובה "מגיעה". יתכן שזה דווקא סימן לכך ששתי-עיניים ידעה היטב כיצד לשאול 🙂
העיניים תפסו אותי לגמרי. לא ידיים, לא רגליים, לא עוד אוזן, דווקא עיניים. ואני סוטה כאן קצת לתל בראק בצפון מזרח סוריה, שבו נתגלה 'מקדש עיניים' סביב 3300 לפני הספירה, עם אלפי צלמיות קטנות של עיניים כמו אלה:

http://catherinewillis.tumblr.com/image/45179869445
או דמות גדולה וקטנה שמסמלת הורות:
וגם דמויות עם 4 עיניים – אולי משפחה?
חיפוש גוגלי קצר בתמונות של tell brak יוביל אותך לאוצר של תמונות עיניים.
כולן באות בסט, זוגיות.
גם במיתולוגיה זו העין החריגה, חסרת הזוג, היחידה במצח כמו של הקיקלופים המפלצתיים מהמיתולוגיה היוונית, או העין השלישית שיש לה תכונות על טבעיות – הן שמפחידות. ואכן, שלוש-עיניים מגלה את האמת גם בסיפור.
חולי, תודה! וקרן השפע בטח, אבל איך אתה יכול להתעלם מכל העזים היהודיות שהגנבתי לפוסט. נכון שאין פיות ביהדות (אפילו כתבתי על זה פעם http://wp.me/pSKif-kaq) אבל עזי פלא יש ויש. חלקן צחורות, חלקן זהובות ורובן מביאות שקדים וצימוקים ורימונים וחרובים ועוד כהנה פינוקים. עד כדי כך שספר עיוני על הזמר היהודי שקניתי פעם נקרא "מתחת לעריסה עומדת גדיה".
גיא, זו באמת תעלומה איך הסיפור הזה חמק מתחת לראדרים של כולם… ובאשר ל"שגיאה" זה לא נאמר ביחס לתוכן אלא לצורה – כתחבולה ספרותית זה קצת ירוד (אף שאפשר למנף את זה כמו שרמזתי…), בדיוק כמו דאוס אקס מאכינה – הפתרון האולטימטיבי לטרגדיות שהמחבר לא הצליח להתיר את הסבך שלהן באופן אורגני ונזקק לאל שיעשה סדר. עדיף שהעלילה תתקדם מתוך עצמה ולא תזדקק ל"קביים" בדמות ידעונית עם הוראות הפעלה.
כמומניפה, איזה יופי מקדש העיניים הזה, אני מרגישה כאילו חלמתי עליו! (כולל הגבות אגב, שהן כמו אדוות של אבן האישון ששקעה בתוך הראש).
כן, הגבות-אדוות, וההדהוד שלהם על הגוף. ויש צלמיות שהן רק עינים, חורים, על גוף. כמו משקפיים ענקיות
http://vignette3.wikia.nocookie.net/history2701/images/3/38/NE14.png/revision/latest/scale-to-width-down/180?cb=20130420203846
גם למארק שאגאל היו המון המון עזים יהודיות מסביב
כמו מניפה, העיניים-שיש-להן-גוף נפלאות. כשהייתי קטן ועשיתי מעשה מסוכן, נניח- לחצות כביש סואן לבד, העיניים של אמא שלי היו צצות פתאום, נוכחות בכל ורואות הכל…..
מרית וחולי, אם כבר המיתולוגיה היוונית, נזכרתי בשלש הנשים הזקנות, אחיותיהן של הגורגונות, שחולקות במשותף עין אחת ושן אחת, ותמיד רבות עליהן –
ומכאן רק הידרדרתי הלאה, אל שלוש המכשפות של "מקבת", והלוא אין זה כה מופרך, שכן גם אצל מקבת העצים הולכים על רגליהם:
"מקבת: …מי יזיז יער, מי על עץ יפקוד
לקפוץ משורשיו? חזון מתוק!
שום מת סורר מקבר לא יחרוג
עד שיזוז היער, ומקבת יחיה קצבת חיים, ולא ימות
אלא בבוא יומו…."
(בתרגום של אברהם עוז)
וגם אני אוהב את האנטים 🙂
מרית, אני לא בטוח שהסיפור נקי מאכזריות – האם, למשל, דוקרת את העז בליבה – זו רשעות צרופה, שמטרתה להכחיד את הרוך והאמון עצמם. איזה מזל ש"אי אפשר להרוג את האהבה"…..
האחיות, אגב, לא משתנות סתם ככה, אלא מכוחם של חיי סבל; כמו הגיבור של "הנס ברזל" שאחרי שהוא עובר נסיונות קשים כדי לזכות באהובתו מידי אמה המכשפה, מעביד את אהובתו במשך שמונה ימים, רק כדי שתטעם קצת ממה שעבר עליו….
כמו מניפה, אני חשבתי שאלה שדיים, שהחורים הם הפטמות… אולי זה שניהם, מין הבלחה מוקדמת של סוריאליזם נוסח מגריט 🙂

נועה, נכון, המון. ואגב בספר הזה על הזמר היהודי מדברים על כמה אבותינו היו מגדלי צאן ועד כמה זה גם חלחל לשפה, ביטויים כמו "נכסי צאן ברזל" התלמודי, ושורה של ביטויים תנכיים, "צאן אדם" מיחזקאל, "צאן אובדות" מירמיהו, "צאן ההריגה" מזכריה, "צאן טבחה" מתהילים, וכן הלאה…
חציץ, אבל היער של מקבת זה סוג של תיאטרון (שגם אותו אני אוהבת…)
ובאשר לשחיטת העז – זה אכזרי, אבל כיוון שהעז לא מתה להרגשתי אלא התגלגלה בעץ נפלא, זה לא נחרט כמו שעובדות נחרטות.
ובאשר לאחיות – בדרך כלל רשעים אצל האחים גרים לא מקבלים הזדמנות לחזור בתשובה, ויסורים זו תרופה מסוכנת, לפעמים היא מצרפת ומזזכת, ולפעמים היא אוטמת ומרעילה את הדם במררה.
מרית ק', הצחקת אותי. מוגלגית? יש גירסות סותרות אם הגחת לעולם על גבו של ינשוּף או שהוא פשוט אצלך בבטן (-:
לא טענתי שביהדות אין עזים… עובדה- אפילו אצל הגשש יש עז…
🙂
הפלא באגדות העכו״ם והפלא שיש בסיפורים היהודים לדעתי שונים במהות כמו שטענתי.
ביהדות המוסר האלוהי (שהוחלף ב״מוסר״ ציוני…) תמיד עומד מאחורי. באגדות זה נראה לי אחרת.
חולי, תמיד אהבתי את סירטו של הבימאי הניגרי הגולה, אֶטוֹבִימְלָה תַּיִשׁ: "העז" שעסק בעז חולבת בערבות פנסילבניה. במיוחד אהבתי את זיקוקהּ של האמירה בסרט על פני כ-100
(בהמות) דקות בלבד. קונסטנטין קונסטנטיני מגלה ארצות וסוחר עבדים שהפך לסוחר עיזים ומבקר קולנוע הכניס פעם לבית קולנוע פריסאי עדר עיזים שהביא עימו מגבעות אלבניה. העיזים זללו את כל בית הקולנוע ממסד ועד טפחות. גם את הסרט המקורי. לא הותירו פילם על פילם. כל מה שנותר מן הסרט הוא פעיה רחוקה. הן אפילו אכלו את המוסר-השכל. היה להן טעים.
שועיקי (( 🙂 )) (הצחקת אותי בחזרה)
חולי, פתאום נזכרתי בגרסה שלך לסיפור יהודי 🙂 יכול להיות שאתה צודק בנוגע לסיפורים, אבל השירים וביחוד שירי הערש גנבו את הגבול דרך הליריקה לאגדה.
נפלא, בהחלט יכול להצטרף לתיק העבודות שלך למשרה בהוגוורטס. ובאותו עניין, לי היה ברור ששתי עיניים היא היא הידעונית, שכמו הארי פוטר הצעיר מפציעה ברגעי משבר בפרצי כישוף כאילו בלתי נשלטים.
תודה יעל, האבחנה שלך נשמעת מאד מדויקת.