אנחנו עדיין בהרמת מסך 2015 – והפעם "האבסטרקציה: מרחב לתפילה משותפת" של לילך ליבנה, מופע שהעלה את חמתן של מבקרות המחול (קלישאי, פומפוזי, יומרני, מביך, נבוב, בגדי המלך החדשים, לו אך היתה זו פרודיה – אלה כמה מן הדברים שנכתבו על המופע). גם אותי הוא קומם עד כדי כך שהתעורר בי עניין מחודש. כי ככה זה באלכימיה הפנימית שלי, כמות כזאת של אנטגוניזם נהפכת מיד לסקרנות.
פעמיים צפיתי (ובעצם השתתפתי) בעבודה ואני עדיין תקועה בלימבו הזה שבין אנטגוניזם לסקרנות. אני רוצה לשטוח פה את הקשיים שלי, לא כדי להתנפל או להעליב (אף שאני גם לא מתכוונת להלך על קצות האצבעות. הרווחתי את הזכות להתלונן) אלא כדי לפתוח בשיחה על שיתוף קהל ועל בּוּרקוֹת, על קלישאות ועל ז'אן ד'ארק ועל האמנות הבאה. אני מקווה שגם איציק ג'ולי וליבנה עצמה או עמיתיה יקחו חלק בשיחה ואולי תצא ממנה הבנה חדשה, כי באמת ובתמים, אולי יש פה משהו שאני מפספסת?
*

לילך ליבנה, הרמת מסך 2015
וראשית התקציר. זה מה שקרה שם פחות או יותר: הקהל התבקש לחלוץ את נעליו ואת תיקיו בכניסה ולפסוע במעגל לצלילי חלילן, בזמן שליבנה מזגה בירה לקונכיות וחילקה לכמה מן הנאספים. אחר כך הוזמנו כולם לשבת במעגל ולילך ליבנה לבושה בתחתונים, עורה מקושט בנצנצים, רקדה עם צעיף, ואז הגיעה השעה לפתוח את ה"סידורים" שהונחו ליד כל מושב ולהתפלל אל המופשט (שורה של הברות, נשימות, ותפילות שליבנה מלמלה בדבקות). אחר כך הגיע תורו של "טקס כיסוי הגוף" שבו התבקשו הנאספים לעטות "בורקות" כדי "לתת גישה לכל דבר שהוא שלנו והוא בלתי נראה". ליבנה נשאה תפילה לגוף המוחשך, והחלילן (שינגן בהמשך גם בכלי שאיני יודעת את שמו על בסיס מפוח – שני הכלים נבחרו מן הסתם בזכות הנשיפה והנשימה והנשמה והרוח) דקלם שורת משחקי מילים מאותיות המילה "אפשרות". ואז כולם נתנו ידיים והסתכלו זה לזה בעיניים. ואחרי שעה ארוכה של מעגלי מבטים הוכרזה מסיבת מבטים (ריקודים בבורקות), שבסופה התכנס כל אחד בתוך עצמו וניסה להפוך לנקודה. הנקודות היו אמורות להסתחרר ולהיפגש ואז הגיע תורו של טקס הורדת הכיסוי והופעת הגוף מחדש. בזאת מסתיים התיעוד ביוטיוב, אבל העבודה נמשכה בטקס החזרת הגוף שבו מתנדב/ת שוכב/ת באמצע ולילך מניחה עליו/עליה אבנים, כריות ושקיות ניילון מלאות מים, ובריקוד חופשי משותף בהשראת איזידורה דנקן.

שני טקסטים מתוך ספרון התפילה, מתוך "האבסטרקציה: מרחב לתפילה משותפת" מאת לילך ליבנה, הרמת מסך 2015
*
- שיתוף קהל
קודם שיתוף קהל בכלל, ורק אחר כך במופע הנוכחי.
ככלל אני לא להוטה אחרי שיתוף קהל. אפילו לא בהצגות ילדים. זו טכניקה יעילה לחידוש הקשב אבל רק פעם אחת התפעלתי מן האופן שבו זה נעשה. זה היה בהצגת בובות של יצחק פקר. השועל זמם לטרוף את האווזון והילדה שמרה עליו. היא בקשה מהילדים לקרוא לה ברגע שיופיע השועל, מה שסיכל את מזימתו שוב ושוב. ופתאום, כאילו נזכר, פנה השועל לילדים ואמר, "בכלל שכחתי להגיד לכם, אבל לפני ההצגה הכנתי מתנה קטנה לכל אחד והנחתי אותה מתחת לכסא שלו," ובזמן שכל הילדים (כולל אני המבוגרת), התכופפו לחפש את המתנה, השועל ניצל את ההזדמנות וחטף את האווז.
זה היה נפלא; גם כי התחבולה מתאימה לשועל הערמומי, וגם כי הקהל שיתף פעולה באופן הכי טבעי, וגם כי היו לזה השלכות ישירות על ההצגה, זה פרץ את התקיעות שאליה נקלעה.
מבוגרים הם טיפוסים פחות זורמים מילדים וגם אין שום נוהל מקובל לשיתוף קהל. אני יכולה לספור על כף היד את הפעמים שבהן ההשתתפות לא היתה מלאכותית ומביכה. הנה שתיים לדוגמא:
הקיצונית ביותר ללא ספק היא Rhythm 0 של מרינה אברמוביץ'. ב1974 ערכה אברמוביץ על שולחן בגלריה בנפולי, 72 חפצים של כאב ועונג (על פי הגדרתה) וצירפה להם פתק הוראות בזו הלשון: "יש 72 חפצים על השולחן ובעזרתם אתם יכולים לעשות לי מה שתרצו. אני אובייקט. בפרק הזמן הזה אני לוקחת עלי את מלוא האחריות." על הטירוף שהתחולל בעקבות זה והשלכותיו כתבתי פה.
ודוגמא נוספת, שונה: ב1991 ביים דודי מעין את "ארבייט מאכט פריי מטויטלנד אירופה" אירוע תיאטרלי פורץ גבולות ודרך מכל בחינה. ההצגה ארכה חמש שעות וכללה ארוחת ערב מלאה. זה נמסר מראש, כך שהקהל (קבוצה קטנה של כ15 צופים בכל פעם) לא הצטייד במזון. ועמוק בתוך ההצגה על השואה והדהודיה, אחרי שטולטלו מלוקיישן ללוקיישן ומתחנה לתחנה, מצאו את עצמם הצופים-משתתפים המורעבים סביב שולחן ערוך בכל טוב בביתו של קצין ישראלי. הריחות דגדגו את אפם ובטנם ועדיין נאסר עליהם לטעום, וכשסוף סוף הורשו הם הסתערו על האוכל, ובשובע החמים שאחרי ארוחה טעימה נפרצו כל ההגנות, דברים נוראים הוגנבו פנימה, או להפך, פרצו החוצה. הקהל הופעל בלי להיות מופעל, וקשה לתאר את העוצמות.
מה המשותף לכל שלוש הדוגמאות האלה? שלא היו צריכים לומר לאנשים מה לעשות. האמנים יצרו נסיבות שגרמו להם להשתתף – או לא להשתתף – זה היה נתון לבחירתם, לאישיותם. ואילו אצל לילך ליבנה – הצופים רק נכנסו לאולם ומיד התבקשו להיכנס לתפקיד. ועמדו בפניהם רק שתי אפשרויות, לציית (אם התאים להם ואם לא) או להיות עוכרי שמחה.
גישה כזאת מתאימה לסדנא טיפולית/רוחנית שבה השתתפות היא חלק מההסכם. ביצירת אמנות, לפי טעמי לפחות, זה טעם לפגם. מה עוד שהמבוכה והמלאכותיות אינם חלק מנושא העבודה.
ובנוסף לכך, לא נלקחו בחשבון כל ההתנגדויות האחרות. חלק מן ההתנגדויות האלה אולי ייחודיות לי (בהיותי אדם מאד לא רליגיוזי, עצם הבקשה להשתתף בתפילה מכווצת אותי. ושנית, מאז ומתמיד האמנתי שהגוף הוא המקום שבו מתרחשת הנפש, אלה תאומים סיאמיים ואני לא בקטע של ניתוחי הפרדה). אבל ישנן גם התנגדויות יותר אובייקטיביות. קחו לדוגמא את הבּוּרקות המרכזיות כל כך לעבודה.
היו אולי רגעים במהלך ההיסטוריה שבהם בורקה היתה כיסוי גוף נייטרלי יחסית, אבל אנחנו לא חיים באחד מהם (הנה תזכורת אקראית מהשבוע האחרון). הבורקה הראשונה שעטיתי במופע היתה שחורה ומחניקה וגרמה לי להרגיש את גופי ביתר שאת, שלא לדבר על המטען הרגשי והרעיוני המעיק. העובדה שהייתי מוקפת בעוד כמה עשרות בורקות לא עזרה. זה היה סביר אולי בסדנא להבנה בין דתית, לכניסה לנעלי האחר או השד יודע, אבל ליבנה פשוט חטפה את משמעות הבורקה לצרכיה כמו שחוטפים מטוס. מבחינתה פשוט כיסינו את הגוף ושום תחושה והֶקשר אחר לא נלקחו בחשבון.
(במאמר מוסגר, אני חושבת שללילך ליבנה יש קטע עם בורקות, הן צצות שוב ושוב בעבודותיה כמו פליטות פה מהתת מודע, בחסות אליבי קלוש, אבל היא לא בודקת את זה, היא לא הופכת את המורכבות למנוף, היא פשוט מתעלמת ממה שלא רלוונטי למטרתה).
*
2.
ויקטור שקלובסקי (חוקר ספרות רוסי, 1893-198) הגדיר בשעתו את הפעולה העיקרית של אמנות כ"הזרה". כשמתרגלים למשהו, הוא טען, מפסיקים להרגיש בו; מי שגר ליד הים מפסיק לשמוע את רחש הגלים, ותפקידה של האמנות הוא להחיות את המציאות מחדש, להחזיר לו את רחש הגלים. היא עושה זאת על ידי הצגת דברים פשוטים ויומיומיים (כמו רחש גלים) בצורה לא צפויה, באופן שמעכב קצת את תהליך הקליטה וגורם לנו לחוש בקיומם. שקלובסקי קרא לזה "דה-אוטומטיזציה", כלומר תהליך שמבטל את האוטומטיות של הקליטה, ובתרגום לעברית – "הזרה" מלשון "זר". זו עדיין אחת ההגדרות היותר משכנעות לטעמי, למעשה האמנותי.
ואילו בטקס של לילך ליבנה המהלך היה הפוך: לא רק שלא היה שום ניסיון להזרה. היא כאילו בחרה בכוונה את הדימויים הנדושים ביותר ואת המחוות המובנות מאליהן. ספרון התפילה שלה הזכיר לי את ההגדות האלטרנטיביות שהיו פופולריות בקיבוצים, התכליתיות והפשטנות שלהם לעולם לא תגיע לקרסוליה המופלאים של ההגדה המסורתית.
שמעתי גם שזה מכוון, שזאת עבודה על זיוף, על טשטוש הגבולות בין זיוף לאותנטיות שהוא מסימני הזמן. אני לא יודעת. זיוף זו מילה שיש בה מידה של תעתוע ושל תיאטרליות, אולי שארית מקסמי השקר של אוסקר ויילד. המרחב לתפילה משותפת כבר חרג משם אל תחום התיפלות. ובתוך התיפלות הזאת נדרש הקהל "להתרחק מהציניות ולאפשר לתפילה כנה להתממש במקדש המתהווה בזמן אמת" (מתוך התוכנייה). האם התיפלות היא התמימות החדשה?
בשתי הפעמים שצפיתי במופע לא הבחנתי בשום אות לאירוניה. בהופעה השנייה ליבנה החליקה קצת על הבירה וסיננה, קוס אמאק על הבירה, ומיד חזרה לחגיגיות התפילה כאילו כלום, כל האירוע טואטא איכשהו מתחת לשטיח הרצינות. אפילו הזעקות האקסטטיות של סרטון ה Double Rainbow שהוקרן על הקיר לא הצליחו לעורר יותר מכמה חיוכים (בעיקר בפעם השנייה) שנספגו עד מהרה.
והעיצוב גם הוא לקה באותה דלות ואקלקטיות; הקרנות של גבישים וצורות ימיות, מיני משולשים ומלבנים צבעוניים וניירות זהב וכסף לקישוט המרחב, קריסטלים, בקבוקונים שתכליתם לא ברורה, ניו אייג' וערב רב של סדינים וציפות ביתיות לישיבה.
היה מי שטען שהעיצוב הוא עקב אכילס של העבודה, ושליבנה פשוט זקוקה למעצב שישדרג את הצד הפלסטי שלה. אני לא מסכימה. זה היה העיצוב הטבעי למופע (אולי גם מבחינה אידאולוגית, זה מתחרז עם הניסיון להעלים את הגוף, כלומר את החיצוניות, ולהכריז או לפחות להכיר בעליבותה). ובכל מקרה, עיצוב "איכותי" יהיה זר ויהיר למתרחש. ליבנה השתמשה לפי תחושתי, במה שהיה זמין לה, כמו שילדים נוהגים בזמן שהם משחקים ואת החסר הם ממלאים בדמיון. וגם זה הטריד אותי, כי זה לא משחק ילדים, וחוסר מודעות מתקבל כחובבנות וכניתוק מן המציאות.

ז'אן ד'ארק, המאה ה-15, הדיוקן היחיד ששרד שצויר בחייה
3.
"האבסטרקציה: מרחב לתפילה משותפת" הוא בין השאר המשך של העבודה שיצרה ליבנה בהרמת מסך הקודמת. בשנה שעברה הייתי יותר סובלנית. נעניתי לדחיפות שליבנה שידרה. היא הזכירה לי את ז'אן ד'ארק כפי שהיא מצטיירת מבעד לעיניה של אנדריאה דבורקין במשגל. דבורקין נהפכת לאדם אחר כשהיא מגיעה לז'אן ד'ארק. הזעם הצלבני שלה מתחלף ברוך, בחמלה, בהזדהות ובהערצה.
"היא [ז'אן] התעלתה עליהן [על קתרינה הקדושה ועל מרגרט הקדושה] בשאפתנותה, בגודל האתגר שלה, במורכבות של התנגדותה ובאסטרטגיות המקוריות ורבות התושייה שיצרה כדי להרחיק עצמה אל מעבר להישג ידה של התשוקה המינית הגברית שכילתה אותן." כותבת דבורקין.
היא מצטטת את הדוכס של אלנסון:
"בצבא לפעמים הייתי שוכב לישון עם ז'אן והחיילים, כולם יחד בתוך הקש, ולפעמים ראיתי את ז'אן מתכוננת לשינה ולפעמים הבטתי בשדיה שהיו יפים, ובכל זאת מעולם לא חשתי תשוקה גופנית אליה."
ובהמשך לכך היא קובעת:
"ההיחלצות שז'אן הצליחה לבצע מהמצב הנשי מופלאה יותר מכל ניצחון צבאי: היא זכתה בחופש גופני מוחלט … היא הצליחה להחלץ מהגדרה מטפיזית של נקבה … לא היה עליה לעבור תחת שבט הביקורת של התשוקה הגברית."
אבל השנה לא הרגשתי את הלהט הזה. הרגשתי יותר אג'נדה מבערה, וזה הבליט את פגמיה של העבודה.
*
אז למה בכלל אני כותבת על כל זה?
יש לי שלוש סיבות. ראשית אני עדיין זוכרת את "יום שני לריסה" המיצג הקסום הפצוע והמעורר מחשבה של ליבנה וההפך הגמור מכל מה שתואר פה. אני לא מאמינה שכישרון כל כך נפלא יכול להעלם כך סתם, אני עדיין מחפשת איפה הוא מתחבא.
ושנית, כנגד המשל על בגדי המלך החדשים אני יכולה להעמיד שורה של אמנים נפלאים שנדחו בגלל שהקדימו את זמנם, זרמים שלמים באמנות שהתקבלו בגידופים של חוסר הבנה. מילא הדאדא והפופ-ארט, אפילו האימפרסיוניסטים זכו למקלחת צוננין (ובסופו של דבר אימצו את הכינוי שניתן להם בלעג על ידי מבקר).
אין חיסון מעיוורון ודעות קדומות. כשמשהו מעורר בי כזאת התנגדות אני מחפשת את הסיבה גם בתוכי. אולי גם אני נוהה אחרי מה שאני מכירה ואוהבת. אולי גם אני לא מזהה את היופי החדש המתרקם מתחת לאפי.
ושלישית, עבר שבוע וזה עדיין מציק לי. אני חייבת לפחות לנסות לברר את העניין.
ויש גם סיבה רביעית. תמיד יש, כמו שאמר חזי לסקלי.
*
מרתק. מחכה לסיבה הרביעית…
הסרטונים לא פתוחים לצפיה (מוגדרים "פרטיים").
בדיוק גם התכוונתי לומר מה שרוני אמר 🙂
הו מרית, כל מה שתיארת מעלה בי את חמתי – לא כביקורת על העבודה, שהרי לא ראיתי אותה. יש מושגים שנתקלים בהם בספר כלשהו, או מהרהרים בהם, והם עשויים להיות עמוקים מאוד. אבל להיתקל בהם פתאום על כרזה ברחוב, למשל – יש בהם מעריצוּת המחשבה. כל מושגי הניו-אייג' עשויים להיות מעניינים כלשעצמם, אבל כשהם מתגלגלים בסיסמאות ובכרזות אני מרגיש שהם נהפכים לעריצים קטנים.
ואם כבר חזי לסקלי, הנה מה שטוען "אלהים האמתי" מתוך "דת":
"אלהים האמתי: הדת היא לכלוך
תחת ציפורנַי,
זעת בית שחיִי,
גוש לחה ירוקה
בגרוני.
הדת אינה ליבי
ואפילו לא הדהוד פעימותיו
בחורשת מקדש יפני."
תודה, איריסיה 🙂
רוני, התברר שזו לא לילך שהעלתה את הסרטונים. היא בקשה מן הצלמת להסיר אותם ותעלה תיעוד משלה בקרוב. ברגע שתעשה זאת היא תודיע לי ואעלה אותו גם לפוסט.
ננו-ק, יפה החזי לסקלי. בעודו בחיים לא הכרתי בו מספיק.
מרית, ענין הבורקה נראה לנו רחוק עדיין, שרוי מעבר להררי חושך, אבל אם תכנסי ליוטיוב ותחפשי דרשות לנשים על צניעות תגלי שם המוני גברים – וגם נשים – זחוחים למראה, שמטיפים לנשים שוב ושוב ושוב על התנהגותן ועל מראן, כשהם משתמשים בכל דרך מניפולטיכית אפשרית. בעצם זו הטרדה קולקטיבית , ואולי זו בעצם ההגדרה של דת 🙂
בררר…
איזו הגדרה לא אוהדת של דת… אני חוששת שכילדה הרגשתי כך (לאו דווקא מהצד הגופני והמיני) כלפי חינוך בכלל. אני עדיין מרגישה כך במידה מסוימת. לכן לימדתי את הילדים שלי שמוכרחים רק למות, כל היתר זה בחירה.
יש עוד הגדרה אפשרית לדת: שיטת הפצה המונית יעילה במיוחד לרעיונות שלא היא המציאה 🙂 (אלא מאי, ששיטת ההפצה מעוותת את הרעיונות הללו בדרך……)
רק כדי להכעיס… לוודי אלן יש היום יומולדת… 80!
🙂
והוא גם אחת מהדוגמאות שנוהגים לתת במישור דומה לגבי חוסר ההבנה של אנשים בזמן מסוים, כידוע הוא לא ממש הצליח בתחילת דרכו האקדמית בתחום…
ובהקשר למאמר שכאן, ולאמנות המחול,
אז אני בזמן האחרון מרבה להתעמק ביצירות מופת מעולם מערבוני הספגטי של שנות השישים. ומדהים איך גם אז היו כל מיני מפיקים, צנזורים ואנשים חשובים בעיני עצמם שקיצצו בסרטים, לפעמים אפילו שליש מאורכם! ובדיוק השליש שבו מציגים את המחאה החברתית או את המסר האנרכיסטי הדגול, שבזמנו היה מתקדם לזמנו…
מצד שני יש גם עשרות אם לא מאות מערבונים, מאותו תור, ומאותו פלך, שאני שואל את עצמי לגביהם, למה? למה לא התעלו אותם צנזורים על עצמם, וקיצצו, לא רק שלושים אחוזים מהם, אלא לפחות את כל מאת אחוזי הסרטים האלו… למה?
בדפי ספר גרוע אפשר לעטוף פרחים בשוק, וכך יש תועלת מסוימת לבין התמותה.
אך איזו התועלת אפשר להפיק מקילומטרים של צלולוייד משומש?
האמת, לא כלום!
וכך גם עם מחול.
אבל ככה זה בחיים, הכל זה עסקת חבילה. ובחבילה של המערבונים הטובים הם עטופים בפצפצים, שבעצם כל גדולתם בכלום, באוויר שכלוא בהם, והאוויר הזה, הכלום, שעושה את הפצפצים למה שהם, הוא אותם מערבוני זבל שמספרם כחול בחוף הים הדרומי.
נכון שמרבים להביא עשרות דוגמאות של יצירות מופת שבזמנם לא הובנו ואפילו היו מרכזי סקנדלים. בטהובן אפילו התשיעית שלו, וואגנר בפריס, רוסיני עם הספר מסיבילייה, שלא לדבר על כרמן.
אבל זה לא פר, כי לא מזכירים כלל את אותם מאות מקרים בהם הביקורת וחוסר ההבנה היו מוצדקים באמת או התקבלו במשך הזמן ככאלו.
לפעמים אנחנו חושבים- איזה כיף היה ברנסנס כולם היו מה זה כישרוניים… (וודי אלן על פריז של המאה התשע עשרה…). או איך זה שפעם בנו כל כך יפה…
אז זה לא בדיוק נכון. פשוט מה שנשאר זה אבולוציונית הדברים שנשארו, ולכן בעיננו גם מוצלחים.
אז האשמה שיצירה לא מצאה חן בעיננו היא לא תמיד בנו… לפעמים גם ביצירה.
לא ראיתי מטבע הדברים את היצירה האמורה לעיל, אבל גם אין שום סיכוי שהייתי הולך למופע כזה. לא בגלל שצפייה במערבוני ספגטי גרועים גוזלת את כל זמני, אלא כי עבורי הפעלת קהל היא טבו.
אותי לא מפעילים!
אני אוהב שיש גבול ברור בין האומן- שממש לא מעניין אותי, לבין היצירה שאותה אני רוצה לראות, ולביני.
הריבוי של יצירות עם הפעלות קהל הוא מסממני התקופה שלנו, למרות שזה התחיל כבר בשנות השישים נראה לי. אני חושב שזה קשור להתעצמות הנרקסיזים על חשבון הנפש. כי הרבה מקום לשניהם בצוותא אין…
או זה או זה…
ממש קר בחוץ…
נו, וודי אלן… אף פעם לא סבלתי אותו, מעולם לא נזקקתי לו ולא הבנתי איך משתמשים בו. מקרה אבוד.
ובקשר להִקדים את זמנו או סתם לא עבד – ברור שהשני יותר שכיח, ועדיין… וביחוד כשמשהו באמת מרגיז, שווה לבדוק גם בראי. אני עדיין מחכה שמישהו יענה לי אבל כולם בפייסבוק כנראה.
וגם אני מתעבת הפעלת קהל כזאת, אבל לא איכפת לי הפעלה פתוחה כמו בדוגמאות שהבאתי, כשהאמן מציע או אפילו מתמרן בערמומיות (כמו השועל בהצגת הילדים). כל עוד משאירים את הבחירה לצופים, בלי ללחוץ עליהם לזרום ולא לקלקל לכולם.
עוד דוגמא שלא הזכרתי פה, היתה של תלמידה בחזותי, נטלי דביר, שציפתה את כל עורה בסלמון מעושן ושכבה בין עלי חסה על מגש גדול בפואיה. היה מרתק לצפות במי שניגש לאכול, באיך הוא ניגש ולאן. זו היתה הצגה בפני עצמה. נטלי לא ביימה אותה. היא רק סיפקה את הטריגר.
אז אני מניחה שלא ראית את "נקודת מפגש" שלו (של וודי אלן) שהרעיש אצלי את אמות הספים. ראיתי אותו כמה פעמים וכל צפייה הוסיפה לי על קודמתה.
זה לא שאנחנו בפייסבוק.. פשוט עדיין לא סיפקת לנו רמזים על הסיבה הרביעית… לי באופן גורף קשה עם הפעלות. אבל!
איריסיה, פשוט היתה לי פנטזיה שמישהו יסביר לי את זה, יסביר לי איך ולמה זה אמנות. ולילך עצמה כתבה לי שיש לה הרבה מה להגיד על בורקות ועל המפגש ועל הדימוי ועל המופשט, ואם לא היא – אז מישהו ממקורביה. אחת הסיבות שכתבתי היתה כדי לתת לה ולכל מי שאוהב את העבודה במה. שיפקחו את עיני, אדרבא. אני עדיין מקווה שזה יקרה. ובכל מקרה זה לא היה מכוון אלייך! (פתאום נזכרתי שגם את מאד אהבת את "יום שני לריסה").
תודה מרית על התגובה…
כבר חששתי שלא הובנתי ושתגובתי הייתה באופסייד ולא במקום, עם מה שבעיני היה מעט הומור…
חבל לגבי וודי אלן…
אבל כמובן לא חייבים…
גם לי יש דברים כאלו. יש מלחינים (קלסיים) שאני לא אוהב אבל ממש מבין למה אחרים אוהבים ומקבל את גדולתם כמלחינים, לעומת זאת יש מלחין אחד, לא חשוב מי… שלא רק שאני ממש לא סובל את המוזיקה שלו, אני גם לא מצליח להבין למה אחרים כן מעריכים ואוהבים אותו… והוא באמת מערך ואהוב…
ככה זה… 🙂
וודי אלן בעיני לא במאי גדול, אבל הסרטים שלו מאוד מהנים אותי, חלקם אפילו יצירות מופת בסוגם בעיני (מנהטן ואנני הול לבטח). לא במאי גדול אבל בעולם הקולנוע הוא לדעתי מספר הספורים הגדול ביותר שהיה. למשל הסרט דני רוז שהוא בעיני אחד הסרטים הכי מושלמים מבחינת סיפור סיפור (הסיפור הראשון – פועל והשני שם עצם…), הקצב וההרמוניה בין החלקים פשוט מושלמים.
כמובן שגם היכולת הקומית שלו פנומנלית, גם בטקסטים, גם במצבים וגם סלפסטיק…
למשל ״אל תשתו את המים״ שהיא קומדיה בשביל קומדיה ומצחיקה ללא סוף..
הוא קשור מאוד לקולנוע ולכן גם מאוד מושפע ממיליון קולנועאים (יש מילה כזו?) אחרים. אבל תמיד מצא את הדרך של עצמו (טוב, כמעט תמיד)..
אני חושב שהוא מצא דרך משלו לתאר את בני האדם, לא באופן הומניסטי כמו קוראסווה, לא עמוק כמו ברגמן, לא צבעוני כמו פליני, לא חם כמו טריפו, אבל מאוד אמתי ומאוד אנושי, מאוד וודי אלני.
טוב, בקיצור אני מאוד אוהב את הסרטים שלו, ויש לי כמובן את כולם על דיסקים…
גם את כל קורסווה וכל ברגמן וכל פליני וכו׳ וכו׳ וכו׳…
🙂
******
מסכים אתך לגבי עניין הבחירה של הקהל להיות משותף… וזו בדיוק הנקודה- לכפות או לא…
השועל שהזכרת היא דוגמא מבריקה, אבל גם דברים פשוטים יותר כמו למשל יש הפקה של העטלף באופרה פה שבנשף מחלקים הזמרים שמפניה לקהל, או בשלושת התפוזים של פרוקופייב זרקו תפוזי ספוג לכיוון הקהל, כשזה בחן ולא מזיק זה סביר בעיני.
במקרה קיצוני כמו שתיארת שבמופע שהצגת במאמר, אני תמיד חושב לעצמי אם נגיד משהו מהקהל היה משתלט על המופע ומזיז אותו לכיוונים שבכלל היוצרת לא התכוונה ואפילו אולי מנוגדים ליוצרת מה הייתה אז התגובה. של היוצרת, של הקהל, של מבקרי העיתונים?
ונגיד שנה אחרי זה היו מגלים שזה שעשה את הבלגן היה ויטו אקונצ'י או אמן או אמנית אחרת בעלי שם, מה אז היו אומרים?
*******
גם חיכיתי לתגובה…
וגם לווידאו… (למה להוריד את הווידאו שהיה? הרי זה תיעוד זמן ולא כרטיס ביקור)…
וגם אני בין המעטים שלא הגיעו ולא יגיעו לפייסבוק…
אני כאן!
סוף שבוע מהנה…
חולי, אל תחשוש (אם אני מתמהמהת בתשובה זה בדרך כלל בגלל ימים מרתוניים בירושלים שמפילים אותי לקרשים). מי המלחין?
ובכל מקרה חולי וגם אורנה – (לא, לא ראיתי את נקודת מפגש וקשה להאמין שזה היה משנה את דעתי). וודי אלן ואני זה כמו שמן ומים, לא יכולים להתערבב. הסיפורים שלו לא מעניינים אותי והבדיחות שלו לא מצחיקות אותי והאבחנות שלו לא נוגעות לי וכל מה שהוא עושה נראה לי חלול ולא ממשי וקצת מצמרר ודוחה כמו מרקם של סדין בזמן שיש חום גבוה. תצטרכו לאהוב אותו בלעדי…
ובאשר למופע – כשמערבים קהל אי אפשר לדעת מה הוא יעשה. זה אולי היתרון הגדול – אם לא היחיד – של שיתוף קהל בעיני. אבל האווירה איכשהו נטרלה את האופציה הזאת…
ואת הסרטונים הסרתי לבקשת לילך. זאת העבודה שלה, זה תיעוד שהועלה בלי רשותה. היא מתכוונת להעלות סרטון משלה.
מה שאת אומרת לגבי וודי אלן, הרגשתי אותו דבר לגבי די הרבה סרטים שלו. ואפשר כמובן גם לאהוב את כל סרטיו, ואפשר לא לאהוב אותו באופן גורף, גם לי יש דברים כאלה, לא חייבים… כמו שחולי אומר כל כך יפה. תודה על הסובלנות והפתיחות וההומור…
הי מרית יקרה,
אני מאוד שמחה להצעתך לדיאלוג ואני מתכוונת להגיב לטקסט שלך 🙂 פשוט מאז ההופעות התקופה מאוד עמוסה ואני ממשיכה לפתח את היצירה לקראת הביאנלה לאמנות בסידני. וגם, לוקח לי זמן להגיב. אני עובדת על הטקסט ומדייקת אותו שיכיל את כל הפרטים בתוכו. אז אל דאגה, אני מאוד שמחה (כפי שכתבתי לך) על האופציה לשיח, ועל הביקורת המעמיקה שלך. זה פשוט קורה בקצב אחר, בקרוב מאוד הדיאלוג ימשיך. ד'ש מבוקרשט. לילך
נפלא. מחכה ומצפה.
הי, בינתיים, עד שתגובתי תגיע, אני מצרפת בתגובה הבאה טקסט שכתבה הפרפורמרית Stav Yeini בעקבות המופע. הוא עשוי לתת נקודות להתבוננות חדשות. סתיו חיה כבר הרבה שנים בבריסל, למדה בP.A.R.T.S, עבדה עם כוריאוגרפים מובילים ויוצרת בעצמה מחול ומוסיקה.
"Here is something about the work of Lilach Pnina Livne
For the love of dance
Prayer towards the abstract –
I am here for a visit. I don't want to watch the news every evening. My mind wants to be disinterested and without context all the time, les moi vivre. Maybe there is something about sensing another opportunity to live life, way more pleasurable, which more often then not it is being misinterpreted as laziness or apathy.
I went to see Lilach's Abstraction, prayer dance, witchcraft ceremony, confrontation with the validity of the body and the eternal validity of the soul, without pride but with passion to become the suchness at any given moment – – – I see her as a warrior. I entered a situation that from the beginning proposes an alternative, a genuine attempt to reset certain social sights and agreements altogether.
Super ritual that opens up the permission to love the body which gradually transforms and starts to lose it's shape. Lilach appears as a goddess, a representative of the suppressed claiming her power back – power to see the alternatives, and test them on her body – and with our bodies – and one can't lie with her body. She either goes there or she doesn't. And she is going and taking her body into a state that alters itself almost immediately –
She is running like a storm and like someone who did it before her. It doesn't matter. She is running like Isadora Dunken, a feminist, a shaman, a hippy, a pop star, top model, a healer – whatever – soon enough the mechanism of how one perceives images becomes obvious – we see something, it reminds us of something else and we immediately project our narrow thoughts and prejudice on what we see. Classic. We can't see it for what it is.
She embraces all the cliches ,letting us experience them through her dance just to loos them again. Later these forms are vehicles – she uses many vehicles, she uses what she finds to stay and keep us awake from slipping into different types of commas, this is a quick checkup of the value we give or not to the images we constantly see and produce.
After that the choice is ours – we either participate or we stay cynical and thus, without experience.
She guides the whole prayer, beginning to end. I just thought of a guru – and there was
my confrontation with what I think and feel about this subject (or is it a form? )- – – I liked to be caught by myself, it makes me feel alive and kicking. No one else saw it but me. Who am I confronted with here? Is it ever about any 'otherness' or another then my pre conceived ideas about things and how I see and come into composition with these things?
(( –when no one else is watching , who are you? )) this is what we pray for, I feel like a true partner for this prayer.
Some people like to say 'bad mistisism' or western Budahism' if you want, whatever. People are cynical and it takes them some time to feel more at ease with being treated nicely. Harmonious environments don't feel real to us anymore, we pretty much lost contact with feeling at ease or at peace, and so it is almost like a threat, a warning sine sound,,, Isn't it precisely our biggest problem ? the constant paranoia also towards qualities we love and need that can assist us by generating movement ((yes, movement ,– yes, here is the dance(!!! )) in our society today – anything, whatever. Open up critics, seriously.
She performs with courage to bypass the 'western Buddhism ' accusations and to the whole academical discourse: we are not in the classroom and besides, let's revers our gaze for a moment, and for real now; This is about giving a chance to a new opportunity to reveal itself to you.
A true lover of dance can sense an opening taking place – it is the largest movement in the history of dance and the greatest movement that can happen to and in society now. It is the largest, most generous, gorgeous, genuine choice one can take as an artist. And this is the alternative, and by the way, this is dance, too.
It's not your thesis in philosophy and can not all be justified in the mind. It's not what Art is for and it's not about religion either,; For me it is an act of love towards life alone and together. And it's about inspiring others. Even if it is not gong to last forever, it is happening to her and through her in such a conviction and I want to be there so it can enter me.
In some ways it becomes an extremely powerful experience, but I'm not sure anymore if it's mine, hers or through her. – Maybe the body already disappeared? ????
Amazing grace.
Massive group reunion and one lucky body got the 5 stars bodywork —- best ocean of all times. °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Move,
S."
אני מקשיבה. אחכה לתגובה שלך לפני שאגיב…