אני חולה. כבר ארבעה ימים לא כתבתי. אני חוששת שהמערכת החיסונית שלי נפגעה מחשיפת יתר ללשבור את החזיר וכל הרעל שההתעסקות בו הציפה. חשבתי שכבר נפטרתי ממנו אבל לנפש יש הרבה פינות וקשה להגיע לכולן. ובכל זאת אני אוספת כוח לכתוב על פסטיבל צוללן לפני שהוא ייעלם מהתודעה.
צוללן הוא פסטיבל מחול שמתקיים במשך כמה סופי שבוע בכל רחבי תל אביב. המנהלים האמנותיים שלו, עדו פדר ומשה שכטר אבשלום לא מבחינים בין שוליים למרכז, הם בוחרים עבודות שהן "מוקד העשייה האמנותית, "חוד החנית", בעיניהם (ותבוא עליהם הברכה).
הייתי בשש תוכניות. בערך חצי. זה מה שראיתי שם.
"כן" של מאי זרחי, בשיתוף עם המוסיקאית מיכל אופנהיים
זה מה שנכתב בתוכנייה:
הי
אני מאי
היום ה-21 ביוני – היום הארוך בשנה ואני בחזרות עם מיכל על עבודה משותפת חדשה שלאט, לאט קורמת גוף.
בינתיים, נאספים להם אוצר מילים, הומור, רגעים משותפים שביחד, כנראה, יולידו אותה.
אני מדמיינת עכשיו שתיים וקול, ואתכם יושבים סביבן במן צורת חצי גורן, כמו סביב מדורה, כמו באמפיתיאטרון קטן וקדום.כן.
זה יקרה במן חלל ביניים, חלל רפפורט במוזיאון תל אביב החדש, כך הוא מכונה,
ושם, מתחת לגובה פני הים, השתיים יהיו יחד אתכם, יקשיבו, ירדו לקליפות, יתרחקו ויתקרבו ויתרחקו, עד שהתחושה הפיזית תהפוך למראה מרוחק וזכור היטב.
עוד חודשיים
אנחנו מתכוננות
תגידו כן?
אני מצטטת, כי יש קשר נדיר בין מה שכתוב פה למה שראיתי. מן הרגע הראשון והמוזר שבו ירדנו לחלל רפופורט והתיישבנו ליד שולחנות, ואז הופיעה מאי זרחי עצמה ואחרי כמה מילות פתיחה בקשה מאיתנו לקחת את הכסאות שלנו ולהעביר אותם לחלק אחר של החלל, לערוך אותם במעין ח' נוטה שסומן במסקינג טייפ על הרצפה. זה אילץ אותנו להגיד "כן" למאי (שם פרטי, כן, זו היא שהעבירה הכול לפסים אישיים), ללכת בעקבותיה, לנוע במרחב ובמידה מסוימת לקחת חלק במחול; הצופים כלהקת חימום של עצמם.
ובו בזמן זה גם הרחיק את העבודה במרחב ובזמן; זה כאילו האריך את הדרך אליה, הוסיף דרך ותחנות ונדודים ומין מימד של היה היה. אני לא חושבת שזה מקרי. יש בעבודה שבוקעת הרחק מעמקי חלל לא סימטרי, מעבר לעמודים רחוקים, איזו איכות פרהיסטורית, שקשורה גם לתהודה המוזרה והנוכחת, כי שתי הנשים הצעירות שמבצעות אותה שרות רוב הזמן, או משמיעות קולות שנעים בין קריאות של בעלי חיים למוזיקה ליתורגית עם קמצוץ מרדית מונק.
והן עושות את זה תוך כדי הדגמה של מין אבולוציה דמיונית. עברו שבועות מאז שראיתי. יכול להיות שאני מפשטת, הזיכרון נוטה לפשט לפי מה שלכד ברשתו, אבל אני זוכרת שהן התקדמו במקוטעין, כשכל קטע מסתיים בשילוב לא צפוי של גופן למין יצור לא מוגדר. לפרקים היתה לזה איכות פסיכדלית, מין גרסא רזה ומפוכחת של ים המפלצות של צוללת צהובה.
ההפוגות בין היצורים קטעו את המחול שוב ושוב והפכו אותו לשורה של תמונות חיות, מסע מתמונה לתמונה, כאילו המופע עצמו נכנע למרחב המוזיאוני, התאים את עצמו אבולוציונית לסביבה האמנותית.
בין יצור ליצור חשבתי בעיקר על האבחנה של עמוס חץ בין תנועה לפעולה: פעולה על פי הגדרתו (אני מקווה שאני מדייקת ואם לא, הוא תיכף יופיע פה לתקן אותי) היא ג'סטה שמסתיימת במגע. המגע הוא יסוד הפעולה; נגיד להתגרד או להוביל פרוסת לחם לפה או לחייג בנייד, אלה פעולות. כולנו עושים אותן כל הזמן, ועמוס קצת מזלזל בהן או מרחם עליהן כי הן לא פואטיות מטבען. למה לא פואטיות? כי אנחנו לא נותנים את הדעת למסלול, הוא רק ג'י פי אס בדרך למגע. ככלל הוא טוען, ובצדק, שמסלול בלי שֵׁם או מטרה לא נתפס בתודעה, אין לה במה להאחז, היא שוכחת.
וחשבתי עד כמה מאי זרחי משבשת את האבחנה היפה הזאת, ומכריחה אותנו לחשוב מחדש על פעולות ועל תנועות. כי אין לי ספק שמרכז הכובד של התנועות פה הוא היצור (שכולו מגע) שאליו מובילים המסלולים, אבל יש משהו כל כך רענן ולא קלישאי בצירופים שלהן. מצחיק לעיתים. מסתורי בלי תמרות עשן ותאורה, אינטלגנטי. מופשט וגם קצת משעמם, שעמום לטווח קצר, שהוא הסוג הטוב של השעמום, כי כמו לכולסטרול גם לשעמום יש שני סוגים לפחות (על הסוג הטוב של השעמום אפשר לקרוא כאן. יש לגלול מעט עד "זמן השעמום")
אני קוראת עכשיו את "במחוזות טרופיים נוגים" של קלוד לוי שטראוס, ופה ושם יש משפטים עוצרי נשימה. ומתחשק לי לתת אחד למאי זרחי ומיכל אופנהיים במתנה:
מרחוב מרַקעי הזהב והכסף עולה צליל אחיד ומזוקק, כמו זה שהיה משמיע קסילופון שעליו מכה בהיסח הדעת שד בעל אלף זרועות.
*
"בדק בית", שירה אביתר
שירה אביתר משתמשת בדיוקנים מצולמים של בני משפחתה. היא מדביקה אותם לקיר המוזיאון כמו תמונות בתערוכה. מדי פעם היא עורכת אותם מחדש לפי קריטריונים שהיא ממציאה, או תולשת תמונה מהקיר ומשתמשת בה כמסכה של דמות שהיא מגלמת. לעתים קרובות יותר היא משתמשת בכמה דיוקנים בו זמנית, כשהיא מנסה לגלם בגופה (או אולי לגלות איפה הוטבעו בו) זהויות ויחסים.
מבחינה זו אגב, "בדק בית" מתנהג כמו תיאטרון בובות אמנותי, שבו גוף המפעיל גלוי, ואבריו "מושאלים" לבובות ומשלימים אותן.

למעלה בתמונה – פיטר ושינסקי, בובנאי מזרח גרמני, מגלם בגופו סיפור עם אפריקאי. על כף הרגל מסכת תאו שמופיע כשהוא מרים את רגלו, על אמת היד שרוול נמר (כף היד היא הפרצוף) בידו האחרת הוא מפעיל דמות נוספת דרך חרכי הארגז. איור בתיה קולטון, מתוך "חפץ לב – יסודות תיאטרון הבובות האמנותי". (ואם זה מדבר אליכם – נותרו עוד מספר מקומות בחממת האמנים של תיאטרון הקרון השנה).
המשפחה אצל שירה אביתר היא יצור רב פנים שמשתלט על גופה כל פעם בצורה אחרת. רק בלי הדרמה של הדיבוק. "בדק בית" נע בין סטנד אפ לתיאטרון בובות עכשווי, ללקסיקון מאויר של החיה המיתולוגית משפחה ואינספור צירופיה וגלגוליה. ברגע של שיא היא מנסה לרקוד כשכולם מודבקים לגופה, אבל הם כל הזמן נשמטים, והיא לא מתייאשת ומדביקה אותם אליה שוב ושוב, ובכוונה או שלא, מבצעת את הכוריאוגרפיה הסיזיפית של הניסיון להחזיק את כל המשפחה וגם לרקוד.
בתחילת המופע מזמינה שירה אביתר כמה מתנדבים ומעמידה אותם בשורה מקבילה לשורת הדיוקנים שתיכף תתלה על הקיר (ובכך היא נוטעת בנו בערמומיות ובלי משים את התחושה שגם אנחנו הצופים הם משפחתה). היא מבקשת מן המתנדבים למנות את שמות האנשים במשפחה הגרעינית שלהם, וגם זה, כמו אצל מאי זרחי, סוג של חימום והזמנה לומר כן, להמשיך ולשחק במשחק שהמציאה, לחפש את החותם שהמשפחה – כל משפחה – טובעת בגופם של חלקיה.
"בדק בית" היא יצירת ביכורים שנוצרה במסגרת התוכנית לכוריאוגרפים בכלים. יש בה משהו מעט בוסרי אבל שובה לב, כן וחריף ונבון.
*
האקס ספקטקל והיצורים
פסטיבל צוללן הוא גם פסטיבל חושב. זה חלק מתהליך שקורה במחול בשנים האחרונות, הוא לא רק פולש למוזיאון (ראו שתי העבודות הקודמות), הוא גם מנסה לפרוץ את האלם, לחשוב ולהתנסח במילים כנהוג באמנות הפלסטית. בצוללן אחראים על זה עדו פדר ושיר חכם, ובשמם המשותף – "טייץ: ברית מחול ומחשבה". אחת התוכניות מוקדשת ל Ex-Spectacle מושג שהשניים חילצו-טבעו כדי להתבונן ביצירות.
מה זה אקס ספקטקל? ובכן, בראשית היה הספקטקל, הם אומרים, שם נרדף לראוותנות לפתיינות לזוהר ולאפקטים שנגוע בקפיטליזם והחפצה ושאר רעות חולות. האמנים דחו אותו: no to spectacle – כך נפתח מניפסט השלילה של איבון ריינר. אבל דחייתו דחפה אותם לקצה ההפוך: לפוריטניות וצניעות שגלשה לדלות ודיכוי עצמי. פדר וחכם חושבים שאין צורך לכרות את האבר בגלל מחלת הקפיטליזם וההחפצה. אנחנו בעידן ה"אקס ספקטקל" עכשיו, אנחנו חוזרים לשואו באופן אחר. האמנים לא מושכים את ידם מנצנצים ופיתויים, רק מתבוננים בהם בו בזמן באופן ביקורתי; הקידומת "אקס" מסמנת את המבט מבחוץ.
ובעצם (עכשיו זו אני מרית, שמדברת) זה לא עד כדי כך חדש. היו לרעיון הזה כבר תקדימים, במיצגי הגוף האקסטרימיים של שנות ה60 וה70, ואפילו אצל ברכט. כתבתי על זה בהרחבה אבל על רגל אחת – כשברכט מגדיר את האופרה שלו מהגוני, כציפור שעדיין משוררת על הענף שלה בזמן שהיא מנסרת אותו – זה נשמע לי די אקס ספקטקל, אתם מוזמנים לחלוק עלי כמובן.
פדר וחכם אומרים שזה אחרת עכשיו, בגלל ההקשר, כל הפוסט מודרנה והאינטרנט שבו אנחנו חיים. והם צודקים. הם מציגים את כל זה ברהיטות, בשפה מעט אקדמית שגולשת פה ושם לתנופה הראוותנית של הפוטוריסטים היקרים ללבי (אני מדברת על הסגנון, לא על התוכן כמובן). העבודות בפסטיבל לא נוצרו בהשראת המושג הזה ולא נבחרו על פיו. הם מציעים אותו כמין כלי שימושי לקריאתן. הם מראיינים את יסמין גודר והאקס ספקטקל נוצץ מתמיד באור של עבודתה.
אבל – וזה אבל גדול – הוא לא באמת מגיב כשאני מנסה אותו על מופעים אחרים שראיתי בפסטיבל. אולי זאת רק אני שלא אוהבת שמכוונים אותי, לא משנה איזה סוכרייה מציעים לי, אבל אני חושבת שזה מעֶבר. כי בסופו של דבר "המחשבה נעלה מן הידיעה אך לא מן ההתבוננות" בניסוחו היפה של גיתה, ומן ההתבוננות בעבודות עלו דברים אחרים שקשורים למרחב, לאמנות פלסטית, ועוד.
אבל איכשהו הבולט והעקשני מכל היה נוכחותם של ה"יצורים" בעבודות שונות זו מזו מכל בחינה. יצורים – הן כנגיעה של פנטסיה והן כמבט חדש בגוף, כגילויו מחדש כצורה לא מוכרת (צורה להבדיל מתנועה. כלומר, הדרך לצורה כרוכה בתנועה, אבל מרכז הכובד הפוך).
אין לי הסבר מבריק לתופעה. אשמח אם תנסו לחשוב איתי בתגובות. בינתיים אני רק יכולה להצביע עליה, וזאת גם הדרך שלי להגביל את הפוסט שמתארך גם כך לאין שיעור.***
*
SACRE של דיוויד וומפאק
כבר הזכרתי את היצורים מתחת לפני המים של "כן" ואת מפלצת המשפחה של "בדק בית", ואפשר להוסיף על זה את SACRE של דיוויד וומפאק. מן התוכנייה למדתי שהוא כוכב אבל התקשיתי לקשר בין מה שנכתב על המופע (מרענן? אנרגיה? טקס? פולחן האביב? ומה זה בכלל "נוכחות אינסטינקטיבית"?) למה שראיתי, שהיה בעיקר מוזר, מוזר קצת מסכן, מהסוג שאוסרים על ילדים להצביע עליו ברחוב.
מה שריתק אותי בכל זאת היתה ההפרדה בין הראש לגוף. ראשי הרקדנים היו מכוסים במין כיסוי ימי-ביניימי שהסתיר את שערם וצווארם, הם התנשפו ללא הרף בפה פעור, מה ששיווה לפניהם מעין נוקשות בובתית של תינוקות זקנים בוכים. בגד הגוף שלבשו היה שקוף, כלומר הפוך מצניעות היתר של כיסוי הראש, וגם שייך לעידן אחר, מה עוד שעל שאר האברים לא הוטל כישוף ההתנשפות שהוטל על הפנים. כבר בהפרדה הזאת היה משהו יצורי, היברידי (כמו בצעצועים המעונים של "צעצוע של סיפור, 1" בתמונה שאחרי הבאה), וגם שני הרקדנים ניסו להתחבר לא פעם ליצור אחד דו ראשי. ייתכן שהמופע נלכד ברצינות היתר שבה נוצר. אני לא יודעת את הסיבה, אבל יש בעבודה משהו מעניין ומקורי שהוחנק.

צעצועים היברידיים מתוך "צעצוע של סיפור 1". גם שם האווירה גרוטסקית ועגמומית. אם אני זוכרת נכון זה ילד מתעלל שערך ניסויים בגופם.

מתוך "עצמי לא גמור" של קסבייה לה רוי בפסטיבל ישראל האחרון. אולי גם זה השפיע? היצוריות של לה רוי חייבת מן הסתם גם לדוקטורט שלו בביולוגיה מולקולרית.
*
פליי דד, לי מאיר ומיטל רז
בתחילת פליי דד מושחות מיטל רז ולי מאיר את אצבעותיהן בצבע אדום, ואז הן מנפנפות בידיים כדי ליבש את הצבע. הנפנוף מתמשך ומתמשך (לוקח זמן ליבש) ומחזיר אותי לאבחנה של עמוס חץ בין פעולה לתנועה, זה מקסים לראות איך הפעולה מתפוגגת והופכת לתנועה, ואיך ייבוש הידיים יוצא מהקווים והופך למשחק.
במהלך המשחק הן הופכות לאיילי צפון בעזרת האצבעות-קרניים (כל מה שתדמיינו יהיה פחות מצחיק ומדויק ממה שקרה בפועל) לעופות (יותר צפוי, ועדיין שווה בזכות הביצוע) וגם לציפות חיות (ראו בתמונה למטה) ע"ע יצורים. המשחק הזה קיים גם ברמת הלשון (ופליי דד הוא כמעט מחזה לפי כמות טקסט). בכותרת המשנה הוא מתואר כ"פרפורמנס דו פרצופי". ואם קוראים את המילים כפשוטן די בהן כדי להפוך את השתיים ליצור מיתולוגי, כמו האל יאנוס בעל שני הפרצופים שאחד מביט לעבר והאחר לעתיד. היצוריות של פליי דד – ברמת הלשון, הגוף וההנפשה – היא לגמרי משחקית, בגלוי ובמוצהר ובמגניב.

מיטל רז ולי מאיר, מתוך פליי דד, פסטיבל צוללן (אין תמונות טובות מן המופע לצערי. קטע נדיר שבו לא רואים את האצבעות האדומות).
וזה עובד. הקהל צוחק. אהוב לבי שיושב על ידי מתמוגג ומריע, וגם אני מתענגת אבל לאט לאט אני נהיית שבעה ומתעייפת. אז מה הבעיה שלי בעצם? קשה להגיד את זה. כל דיבור ישיר נשמע גס וחסר חן ליד פליי דד. אני מנסה עיקוף, אולי זה יעזור:
ענת מרטקוביץ המעצבת המפתיעה של המופע, דילגה על כל היומיומי והמינימליסטי והאפרורי השולט בעיצוב העבודות האחרות שראיתי. העיצוב שלה שמכה בעין בצבעים גרפיים עזים הזכיר לי את "דודסקאדן" הסרט הנפלא והעצוב ביותר של קורוסאווה.
הסרט שארוג מכמה סיפורים שמתרחשים בשכונת פחונים קשת יום היה גם הסרט הראשון שקורוסאווה צילם בצבע, והוא הסתער עליו כמו עיוור שעיניו נפקחו. כל סיפור מפוענח בשפה צבעונית משלו, שקשורה בטבורה לזרם באמנות הפלסטית.
העיצוב של פליי דד החזיר אותי לאפיזודה העוסקת בשני זוגות צעירים שמתקוטטים ומתחלפים, אפיזודה שמעוצבת בהשראת הפופ ארט. הזוג הצהוב לעומת הזוג האדום (והכחול). קורוסאווה מגייס את הפופ ארט באופן נפלא כדי להחצין את המבנה המשחקי ואת הצד הקומי של העלילה.
גם לפליי דד יש צד אפל. אף אחד לא משחק במוות מרוב נחת. ויש הרבה מאד משחקי מוות בפליי דד (החל משמו). וזה קיים אגב גם בעיצוב; הן בתפאורה – בתחתית המסך האחורי יש פס אדום לא גרפי כמו הצבעים האחרים, קרוב יותר למריחה של דם (ראו תקריב בקצה הפוסט). וגם האצבעות האלה שנותרות אדומות במשך כל משחקי המוות וההרג והופכות בשלב מסוים, ברובד מסוים, ל"דם על הידיים" כמו אצל ליידי מקבת, כמו פה ושם בארץ ישראל.
מצטערת, אבל יש הרבה דם על ידיים בסביבה. אלה החיים שלנו, במתח בין המשחק לדם, אבל רז ומאיר מתכחשות לו. הן לא מעיזות להתקרב לגבול בין המשחק למציאות, לפְצוע את החן והשנינה. ובשלב מסוים זה פוגע בעבודה, זה הופך אותה לחמודה מדי, חמימה מדי, מין טלטאביז למבוגרים עכשוויים ומתוחכמים. ואלה שתי אמניות סופר מוכשרות וחכמות. אז חבל.
*** מלבד התוכניות שהוזכרו בפוסט, ראיתי רק את "שמש חדשה לכל" של אריאל כהן. עבודה מעניינת שיש מה לכתוב עליה, אולי בפעם אחרת.
*
עוד על מחול ישראלי עכשווי
בחזרה לעתיד, על climax של יסמין גודר
על "אבק" מאת ענבל פינטו ואבשלום פולק
על "אויסטר" מאת ענבל פינטו ואבשלום פולק
וזה השם שאני אזכור מגוונים במחול 2011
ועוד.
באופן מוזר נהניתי לקרא על הריקוד/ים יותר ממה שאני נהנית בדרך כלל מהריקוד עצמו.
מרית היקרה, תרגישי טוב! זו אמירה נורא יפה ונכונה על הפינות בנפש…
לי, הנפש היא רבת פינות…..
אלא אם כן היא פנת ריבות, כמובן.
ואם חשקה נפשך במעשיית ריבות – והלוא זה בפירוש מה שאמרת, אם אינני מאד טועה – הרי לך מעשייה כזאת, טבולה בנופך קומוניסטי או סוציאליסטי למצער, אך מיד כשראתה אור האשימוה שהיא קפיטליסטית במסווה….! קראי והחליטי בעצמך. (תרגמה ב-1975 ש. קופריש)
פעם אחת היתה נמלה, ונולדה לה בת.
אמרה לה האֵם, "היום עוד שבת,
אך מחר, בתי", כך אמרה בבירור,
"תביאי לשתינו פירור".
יצאה הנמלונת אל המטבח,
מרצפת אחר מרצפת.
עמסה על גבה פירור של סוכר
וחזרה כשכולה מתנשפת.
אמרה לה הנמלה האֵם:
"בתי, בסוכר אין חֶסֶר.
לו היו לי כמוך עֶשֶֹר!"
מעשה בנמלה ולה עשר בנות.
אמרה: "שלא יהיו אי הבנות,
אך בפירור של סוכר לא די".
אמרו הבנות: "בודאי".
יצאו העשר אל המטבח.
שלולית מי סבון! סכנת טביעה!
חיכו על כיסא עד יבושת המים
וחזרו עם עוגית של חמאה.
כשהגיעו אמרה הנמלה האם:
"בנותיי, עוגית של חמאה…
הלוואי והייתן מאה!"
מעשה בנמלה ולה מאה בנות.
אמרה: "בעת שכזאת יש להקריב קורבנות!
בלב כבד אני אתכן שולחת
להביא מן מהמטבח איזו צלחת".
יצאה שיירה ארוכה, מפותלת
וקפאה במטבח מול מפלצת כלב.
עקפה את זנבו בלב מרעיד
וחזרה עם צלחת מרק שעועית.
כשהגיעו אמרה הנמלה האם:
"הצלחתן עבור את הכלב
מי יתן לי כמוכן אלף!"
מעשה בנמלה ולה אלף בנות.
אמרה, "בנותיי, בלי תלונות.
צאו והביאו לנו ארוחה
כי נהיינו כ ז א ת משפחה".
יצא השבט אל המזווה
ולקח כל מה שהיה בסירים,
מאיטריות עד מיני מאפה,
כמעט לא הותיר בו שיירים.
כשהגיעו אמרה הנמלה האם:
"ריק המטבח. כזה ניקיון…
לו היו לי כמוכן מיליון!"
פעם אחת היתה נמלה ולה מיליון צאצאים.
אמרה, "להיקרא סתם 'אמא' לא מתאים,
כי אם למיליון היא בעצם מלכה.
ואין נורא מלמלוך", היא אמרה, "על בטן ריקה".
ישבו המיליון ופתחו כל ספר,
ומזימה אחת בליבן: איך לשבור למלכה שֶבֶר…!
"נשארה במטבח צנצנת ריבה",
אמרה נמלה בשקט,
"היא תספיק למלכה עד השבוע הבא".
אמרו המיליון: "צודקת".
אך בדרך חזרה מכשול הנה צץ,
זהירות! שימו לב! אבן חצץ…!
וכשנמלה אחת התהפכה על גבה
אחריה כולן… וצנצנת ריבה.
וכבר נפתח מעצמו המכסה
ותיזל הריבה ברכות.
מצאו עצמן הנמלים ללא מחסה
מפני שפע כזה של מתיקות!
ובבית חושבת המלכה בזעם
שאם צהריים מוגשת בערב, אין בה שום טעם!
ואיזו חוצפה, איזו עזות מצח!
מה הן חושבות, היא תחכה להן לנצח?!
משנסת המלכה מתניה
ובכעס יוצאת אל הדרך
ושם היא מוצאת את מיליון נתיניה
טובלים בריבה עד הברך.
לרגע עמדה שם שותקת
ואחר כך החלה צוחקת.
"איזה ים", היא קראה, "איזה ים של ריבה!
אני באה, אני באה, אני בָּ…"
בלופ!
ועכשיו, כשכל הנמלים מכוסות בריבה מתוקה,
התדעו מי פועלת ומי המלכה…?
בוודאי שהיא פנת ריבות! מודה אני ללא פניות 🙂 והמעשייה הנהדרת הזאת (קרדיט למתרגמת ובכל זאת מקנן בי חשד קל שאולי זו יצירה מקורית?…) מלאת קסם… איזה כיף! תודה!
לי, המתרגמת חטאה למקור בדבר אחד קטן שאולי היה צריך לתרגם אותו כך:
"איך לשבור למלכה תָ'שֶבֶר…!
🙂
ומעשיית ריבות היא ז'אנר מאוד נפוץ, מסתבר. אם תבחני את ההוביטים ואת המומינים למשל עם כפית תגלי שבמזווה שלהם יש תמיד צנצנות ריבה במספר דו ספרתי. הז'אנר הזה קרוי כמדומני "סיפור שהיה כמרקחה".
אני צוחקת נורא. ואולי המרקחה היא משום שסיפור מקסים ויפה שכזה הוא כצורי לכל דווי (וגם בלי דווי, כמו שיקוי חיזוק) שאין בבית מרקחת.
תודותיה של מלכה אפוקריפית ללא כתר למשורר העלום שאין כמוהו לחרוז חרוזים ולחרוץ משפטים
תודה נשגבת על שיר הנמלים, שיקוי נעורים, מביא מרפא לתחלואי הגוף ומזור לייסורי הנפש. אחרי חודש (לא ארבעה ימים) של מתנת לא מתונה (לא שלבקת חוגרת) בצירוף מכת נמלים מקראית שמוקדה התרכז במטבח, שיר הריבה צץ לי בעתו, כבמטה קסמים. סבוני, אפפוני היצורים במיליוניהם כמים רבים, הזדחלו תחת שרווליי, חבשו ראשי. פלשו לטריטוריה לא להם לשבור שבר וטבעו במשברי ים ריבה. באו לחפש שיבולי בר ומצאו שיבולת מים. תיפול המלכות ותחי הפואנטה!
מלכה אפוקריפית, אני מקוה שנפטרת כבר משתי הצרות! שיבולת המים, משברי ים הריבה ונפילת המלכות נהדרים, ואני שמח ששמחת…. (-:
…..ואני מאוד אהבתי את "הצופים כלהקת החימום של עצמם", זה האיר לי פתאום את הקטע מ"עליסה בארץ הפלאות" שבו עליסה, הדודו והעכבר מנסים להתיבש ולהתחמם כמיטב יכולתם תוך כדי ריצה במעגל, באור אחר (לואיס קרול היה כותב פואמה שלמה רק על המשפט הזה!) מה גם שאומניפוטנטיות ומשקים אוטרקיים חביבים עלי, והלוא מופעי אמנות הם כמעט-כמעט כאלה, לולא הצורך בקהל 🙂
החלמה מהירה מהירה…..
כן, כן, נפטרתי משתי הצרות, בלב שמח ובגו זקוף…
עוד-פם לי אמרה לפני את מה שרציתי לומר. מקווה שכבר החלמת. ורטרואקטיבית גם איחולים ליום ההולדת – שהמחלה הזאת תהיה הגירוש הסופי של תלאות השנה הקודמת וכאביה ומעכשיו תתחיל שנה קלה יותר.
ובעניין הפליי-דד: http://readingmachine.co.il/home/books/1266139662/1266140682
הגר(?) 🙂
יש משהו מתסכל בכתיבה על מופעי מחול כאלה, כי הקהל של רובם כל כך מצומצם, והדיבוריות שפשתה במחול עוד לא מגיעה עד כאן. וחבל. כי הרצאות נשארות רק אצל מי שנכח באולם והשיחה כאן עדיין פתוחה לכולם. ובכל מקרה, מחול עכשווי באמת מעניין אותי. גם כשהוא משעמם הוא מעניין ומאיר עיניים ופותח מחשבות.
לי וגם דבי, תודה. פעם חשבתי שלנפש (שלי, לפחות) יש צורה של חרוט או ספירלה כי אלה שתי הצורות האהובות עלי, אבל כבר מזמן הבנתי שזו צורה כל כך מורכבת ורב ממדית שאין לה שם בלשון בני אדם ויש בה המון פינות. (פעם ילד אחד אמר לי, "אני יודע למה קוראים לאגן הירכיים אגן הירכיים, כי יש שם המון ריחות").
ננוק, גם בשבילי המשפט הזה הפך לראי ברגע שכתבתי אותו 🙂 והמירוץ ההוא מעליסה מאד הטריד אותי בילדות… ותודה על האיחולים.
דבי, כאמור, הנפש היא גם ספירלה. מגיעים שוב ושוב לאותה נקודה אבל כל פעם המעגל יותר קטן או יותר גדול (עוד לא החלטתי מה הכיוון. אולי שניהם). ותודה על כל האיחולים. הסיפור של קלי לינק שובר לב. וכל כך לא מפחד מגבול המציאות שהוא גר שם.