1.
נַעַר
מוֹחֶה שָּׁמַיִם
מִן הַשֻּׁלְחָנוֹתDanko Plazanin, משורר הייקו קרואטי (מכאן)
*
2. אנחנו תמיד סוחבים איתנו איזה כלא, לובשים אותו כמו חליפה
לואיס קמניצר (Luis Camnitzer, נולד ב1937) הוא אמן אורגוואי ממוצא גרמני שפועל בארצות הברית.
המיצב שלמעלה הוא חדר נטול קיר רביעי. המאוורר פועל, יש רחש מוקלט של דגלים ברוח, אבל המגבת התלויה לא זעה, היא טבולה בבטון. כשחולפים על פני המיצב השמיים משתקפים בראי אבל בשלב מסוים משתקף בו רק הקיר.
בראיון שנערך איתו אומר קמניצר שזאת עבודה על כלא. היא מתייחסת לכלא הפיזי, בייחוד של אסירים פוליטיים, אבל גם לכלא של האמן "שרוצה לפרוץ מוסכמות, סטריאוטיפים, אילוצים תרבותיים, שמנסה להיות מקורי, לשבור את הכללים … וגם הוא נכשל בסופו של דבר … בסופו של דבר הכול הוא כלא: הגוף, גבולות התבונה והדמיון, החברה. זה כמו בצל: שכבות על שכבות של מאסר. אין דרך לשחרר את עצמך לחלוטין, אלא אם כן אתה הופך בודהיסטי או משהו, ולשם עוד לא הגעתי … אנחנו תמיד סוחבים איתנו איזה כלא, לובשים אותו כמו חליפה."
*
3. אינטרמצו – נונו משורר העננים
אחד מן האוספים היפים בהצגה הוא אוסף העננים המצויירים של נונו "משורר העננים". נונו הוא אסיר עולם, שנגזר עליו, "לאכול רק לחם מטוגן ומים מעופשים". כל העננים באוסף של נונו מצויירים על דפים זהים – מַלְבְּנֵי נייר בצורה ובגודל של חלון תא הכלא שלו. השמים הנשקפים מן החלון הם כל מה שרואה נונו מן העולם שבחוץ. הם מסמלים את הטבע, את החופש, את כל מה שחסר לו בחיים. חלון הגעגועים הופך לדף ציור, לאמנות. הכאב הופך ליופי. כך קל יותר להכיל אותו. (מתוך האוסף הכי הכי)
*
4. לראות את השמיים דרך הרכוש
בהמשך הראיון נשאל קמניצר האם לברוח מכלא באמצעות הדמיון, זה לא המוצא של האמן.
ועל כך הוא משיב:
כן, אם זה רק היה עובד. אבל זה נגמר בנקודה שבה הדמיון מסתיים שוב ושוב: במסחור, כלוא בכלא החדש של האובייקט … השאלה הגדולה היא תמיד: האם אנחנו כאמנים מייצרים תרבות או סחורה? … אני רוצה לייצר תרבות, אבל כוחות הנגד הם כה גדולים שלא משנה מה, זה תמיד נגמר בייצור סחורה.
זה קשור גם לנער מלמעלה, שמנגב את השמיים מהשולחנות.
בעבודה של יוקו אונו (1962) a painting to see the sky III היא מבקשת מאנשים לראות את השמיים בין יריכי אישה, לראות את השמיים בין יריכיהם שלהם, לראות את השמיים דרך הרכוש שלהם אחרי שינקבו אותו לשם כך. והיא גם נותנת דוגמא לרכוש: "מכנסיים, ז'קט, חולצה, גרביים, וכן הלאה."
*
5. מגריט אינו צייר
קמניצר כמו יוקו אונו, הוא נצר של האמנות המושגית שנולדה בשנות הששים של המאה הקודמת. אמנים שמאסו במסחור עבודתם ניסו להחליף את "פס הייצור של חפצי האמנות" באמנות חיה המבוססת על רעיונות ופעולות.
מיצב החדר הוא בין השאר (בכוונה או לא בכוונה) מחווה למגריט.

לוקאס רובלינגר בעקבות רנה מגריט, התמונה מכאן
"מגריט אינו צייר," אמר עליו ידידו הסוריאליסט לואי סקוטינר (בפרפרזה על זו אינה מקטרת כמובן) "שפת הציור לא מעניינת אותו, הציור שלו הוא רעיון." ובניסוחו המלבב של מאיר אגסי: "בד הציור היה המזכירה הקשישה [של מגריט] אשר לה הכתיב את הדימוי-רעיון שלו."
האמנות של קמניצר היא שירה חיה. במקום לכתוב שאין אוויר בתאו, המגבת דוממת כאילו נטבלה בבטון, הוא באמת טובל אותה בבטון. הופך אותה למונומנט של חנק ומוות. הרוח ממוכנת ומנותקת ממשק הדגלים המוקלט, מן המגבת, מן השמיים המשתקפים בראי. הטבע מפורק לדוגמיות ושיקופים.
אחת מהנערות שהיתה איתי בצבא הביאה איתה קצת ים לטירונות, בשקית. עד היום קשה לי להחליט אם זה שיא המסחור והפופ ארט (להפריט את הים לשקיות במקום הדבר האמיתי) או פיוט רזה של אמנות מושגית. לפעמים קשה להחליט.
"איש העסקים", הקפיטליסט של הנסיך הקטן, מנכס לעצמו את הכוכבים. הוא הראשון שחשב על כך, ולכן הם שלו. הוא מנהל אותם וסופר אותם, הוא משקיע אותם בבנק. אבל "מה זאת אומרת?" תוהה הנסיך הקטן. "זאת אומרת שאני רושם על פתק את מספר הכוכבים שיש לי, ואחר כך אני נועל את הפתק במגירה." "וזה הכל?" שואל הנסיך הקטן. "זה מספיק," משיב איש העסקים. "עניין משעשע," חושב לו הנסיך הקטן," פיוטי דווקא, אבל לא רציני במיוחד."
הפתק של איש העסקים הוא קצת כמו התיבה המצויירת שמכילה את הכבשה הנכונה, אבל צריך להיות משורר כמו סנט אכזופרי כדי להבחין בכך. (מתוך הנסיך הקטן והאוונגרד, כפי שהסברתי אותו לענת)
*
6. השמיים שבתוכי
התחלתי בחדר השני של קמניצר. היה גם חדר ראשון, כמעט חשוך, עם שלד של מיטה מצינורות גז שמעליו תלויה מנורה עמומה. הרצפה שמתחתיה נצבעה בשחור כאילו היה שם חור. נורה חלשה נקבעה במרכזה כ"השתקפות" חיה של מנורת התקרה.
השחור הזה מתקשר לי אגב, לשחור שבתוך הארון השמיימי של המגריט שלמעלה.
בקיר של החדר הזה היה חלון חסום בספרים. האם חלונות יכולים להחסם בספרים? "זה שדה רחב" כמו שהיה אבא של אפי בריסט אומר. לא ניכנס לזה עכשיו, אולי בפעם אחרת, ועד אז אשים פה את השמיים שבתוכי ספר נהדר שפותח קירות.
*
עוד באותם עניינים
המקרה המוזר של פול אוסטר וסופי קאל
ים המלח של ורד נבון (שבו מבליח קמניצר בעוד עבודה נהדרת)
המשורר (שרון רז) וחוקרת המשטרה (אני)
בגדי הכעס והאהבה, על cut piece של יוקו אונו
*
ובלי שום קשר, פעמיים מרב:
לכו ל"אֶרֶץ" התערוכה הנהדרת של מרב סבירסקי בגלריית הקיבוץ (אולי עוד אכתוב עליה, אבל שום דבר לא ישווה ללהיות שם).
*
והבטחתי לעדכן פה על הימנון לקופסא המופע המסתורי והפולח לב של מרב בן דוד, שייעלם כמו פנינה בין סדקי הרצפה אם לא תזדרזו.
יום שני ה 3/8 בשעה 20:30 בחאן הקטן בירושלים כרטיסים
יום רביעי ה 5/8 בשעה 20:00 בתאטרון תמונע בת"א כרטיסים
*
מרית יקרה,
בעקבות הכותרת "אנחנו תמיד סוחבים איתנו איזה כלא, לובשים אותו כמו חליפה", אני מפנה אותך להציץ (הנני העני ממעש לצד הגדולים המוזכרים בפוסט) בשתי עבודות המתכתבות, מבלי לכוון, עם הכותרת:
https://www.behance.net/gallery/19644959/HOMESICK
https://www.behance.net/gallery/26692885/Distress
גיל
מעניין. אם כי עבורי אמנות מושגית היא סוג של כלא, מקום שבו האיזון מופר קצת (או הרבה) לטובת השכל. אבל העבודות שהבאת כאן עם ההסברים שלך מאוד מסקרנות, ומגריט הוא מגריט.
הכי מרגש אותי – הנער שמוחה שמיים מן השולחנות. תודה.:)
לפעמים ממש כיף איתך. למשל עכשיו. וברור שספרים יכולים לחסום חלונות, אבל זה באמת שדה רחב. תורמת רק את הציטוט האהוב עלי מפראן ליבוביץ: "ספר לא אמור להיות מראה, ספר אמור להיות דלת". (ואני מוסיפה בשוליים שלפעמים כדי להיות דלת, ספר צריך קודם כל להיות מראה.)
גיל, איזה עבודות תיאטרליות! שקלת פעם תיאטרון בובות? זה קרוב ברוח לעבודות של הפסל והבובנאי ההולנדי Henk Boerwinkel. יש כמה סרטונים ברשת (שאף אחד לא זה שהייתי בוחרת להראות לך ובכל זאת) כמה דיבורים ורגעים.
.
ורד, מעניין שאת קוראת לאמנות מושגית כלא, כי במידה רבה ברציונל שלה וגם באופן מעשי היא השחרור בהתגלמותו. שחרור מחומר, מכסף, מכל דבר שמישהו יכול לקחת ממך. אני חושבת שזה מה ששובה את לבי ומרגש אותי מעבר לפיוט (ויש בה הרבה פיוט, רק מהסוג הרזה).
ובעניין השכל – פעם, לפני הרבה שנים הייתי בערב לכבוד נועה אשכול שהמציאה את כתב התנועה ביחד עם אברהם וכמן. ובשיחה שנערכה אחרי מישהו טען כנגדה שזה מאד שכלתני (הכתב והמחולות שנוצרים בהשראתו) והיא אמרה, אז מה, גם שכל הוא חלק מהאדם. ואף שכתב התנועה אינו קרוב במיוחד ללבי, התשובה הצחיקה והדהדה אצלי. אולי בגלל שאצלי אין הפרדה בין השכל ללב, הם נולדו מעורבבים.
ואם עוררתי סקרנות, דייני.
דבי 🙂 כן, אני יודעת שספרים יכולים לחסום ועדיין קשה לי להאמין אחרי כל הדלתות שהם פתחו לי. שימי לב שספר זה בעצם אוסף דלתות, כל דף שמעבירים זה כמו דלת שנפתחת, והצורה כמו בהרבה מקרים, חושפת את המהות. ואין סתירה בין ראי ודלת, תשאלי את עליסה 🙂
מרית, איזה כיף, אני שר לעצמי "האפור(יזם) היום אפור(יזמי) מאוד". אבל גם הירוק 🙂
"השמים שבתוכי" באמת נפלא, ואם כבר כלא, הנה קטע מתוך "נשיקת אשת העכביש" (אחד הסרטים האהובים עלי…. ולעניות דעתי סרט מושלם) וסליחה על התרגום הצולע:
מולינה (ההומוסקסואל, שחסר כמעט כל מודעות פוליטית. הוא מספר לוולנטין עלילה מופרכת לגמרי של אהבה ובגידה בתוך סרט פרו-נאצי שמתרחש בצרפת הכבושה): אתם האתיאיסטים לא מפסיקים לדבר על אלהים.
ולנטין: ואתם לא תופסים שפנטסיה לא משחררת.
מולינה: אם יש לך את המפתח לדלת הזאת, אני אשמח להתלוות אליך; אם לא – אני אשתחרר בדרך שלי.
הנה, מהדקה ה-19:05
…..הסרט כמובן ספוג באירוניה מרה (והפתיחה שלו, סורגי האותיות, היא אחת היפות בעיניי.)
נזכרתי גם באחד השירים של זלדה שבהם היא מדברת על שכנה הסנדלר – בתוך הכוך שלו יש ספת טרקלין ירקרקה, צמח עצום וציפור בכלוב – ובשלושתם היא מזהה כוסף לחירות ולמרחב – ומזהה בהם את עצמה. בשיר הזה מגולמת כל השאיפה של ה'משורר-הצדיק' לגאול (לשחרר) את העולם על ידי ההצדקה (האהבה וההזדהות) שלו, לראות את האינסופי שבסופי. ויחד עם זה הסנדלר נותר בכוך והציפור בכלוב.
אצל אתי הילסום יש פיכחון עצום ושותפות גורל, שמזכירים לי את הכומר הפולני מ"עיר השמחה". שניהם מפנים גב לאפשרות – לאינסטינקט – לברוח, ובמקום זה פוסעים עמוק עמוק פנימה. כמו באחד הסיפורים ב"אלף לילה ולילה" שבו הגיבור צריך לעמוד במקום, לא לברוח ולא להסב מבט מול הדברים הקשים ביותר (אחד מהם הוא הצורך להפשיט את הדמות הבדיונית אבל הממשית ביותר והזועקת בתחנונים של אמו.)
חמור שכמוני, בכל אופן, עדיין לא יודע אם צריך כל החיים לנסות להתיר את הקשר או לחתוך אותו עם חרב.
(סליחה על הנטיה לשילוש 🙂 ) מולינה, ההומוסקסאל, הפנטזיונר, המזגזג בנאמנויותיו, חסר המוסר, הילד – הוא הקדוש הצלוב של הסרט, שנבגד על ידי כולם. ה"ניגר של העולם" הוא דבר מה חמקמק מכל השתייכות מגדרית פוליטית או מעמדית – הוא הרוך עצמו.
נורא שמחתי שהזכרת את הסצנה הזאת ואת מולינה. גם אני נזכרתי בזה, בסרט שהכרתי בזכותך כשכתבת עליו כאן בפעם קודמת 🙂 וכל כך יפה כתבת על מולינה שהוא הרוך עצמו.
לא ראיתי את נשיקת אשת העכביש אבל קראתי את התסריט (היתה לי תקופה כזאת שבה קראתי בעיקר תסריטים, טריפ בפני עצמו) ומאד מאד אהבתי אותו, וזה באמת פלא העוצמה של הרוך. ובאשר לקשר הגורדי נראה לי שגם וגם. למה צריך לבחור רק דרך אחת.
לא כל כך נעים אבל אחרי כמה היסוסים אני חושפת שתיכף עלו במוחי תשעים קופסות השימורים עם המספר שתיים של פיירו מנזוני מ-1961. אחת מהן נמכרה במכירה פומבית ביותר ממאה עשרים אלף יורו. ברבות השנים הסתבר שהן לא היו אטומות וחלו נזילות ודליפות. זהו עוד משהו המבטל השתייכויות, ניגר וחמקמק.
מתקשר לי הפוסט לידיעה שאיי וואי וואי קיבל דרכון, מעין משוחרר מהכלא, מעצר בית. הוא אמן העוסק בעניין הכלא, בין השאר.
http://www.theguardian.com/artanddesign/2015/jul/22/ai-weiwei-free-to-travel-overseas-again-after-china-returns-his-passport
אורנה, בקופסאות ההן יש התרסה ועוקם, אם כבר זה מזכיר את קופסאות האוויר מארץ הקודש שנמכרות עד היום לתיירים.

לוסי, מזל טוב לאמן עם השם הכי בלתי אפשרי בעברית 🙂
😀סיפור השם… בקיצור אומר שאמור להיות אלכוויתי או אל- כוויתי. אבל פקידי ההגירה בשנות החמישים עשו מה שבא להם…
הה, לא התכוונתי אלייך, התכוונתי אליו. השם נשמע כמו גניחה בידייש ונראה כמו חבורת דוקים, חלקם שבורים. https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%99%D7%99_%D7%95%D7%99%D7%99%D7%95%D7%95%D7%99%D7%99
אלקויטי דווקא נשמע כמו ציוץ של ציפור אקזוטית.
מרית, בעיתוי מקרי לחלוטין אני עובד בימים אלה על תכניות להקמת מכון לחקר האנחה היהודית לסוגיה; או בראשי תיבות "מְ-הָ-הָ-ל", תודי שזה נשמע אם לא כמו אנחה אזי לפחות כמו פיהוק רחב. לשם קיצור ייקרא המכון גם בשם "גָנוֹחַ", אשר במושב זָנוֹחַ. בעקבות קלוד לוי שטראוס (שאת ספרו "במחוזות טרופיים נוּגים" אני מנסה לקרוא בימים אלה, כאילו לא חסרים לנו מחוזות מזרח-תיכוניים נוּגים משלנו; נתן לי אותו ח' שמנסה להשכיל אותי בכל דרך אפשרית, אף שדחלילים הם מעט כפויי טובה בעניין זה.)
– בקיצור, בעקבותיו גם אני צופה לעצמי חיים טובים: הרבה נסיעות בעולם, הרבה קהילות יהודיות נידחות –
והמון אנחות וגניחות.
אל תחשבי שאין בנו שמץ אוניברסליזם. להייפך. אנחה מידבקת לא פחות משחוק ובכי (למעשה היא האחות האמצעית, הממושקפת, של אלה), ובשעת הצורך היא ויראלית לא פחות מכל חתול ביוטיוב. אנחה אמתית, מכל הלב, מביאה לידי פיהוק, פיהוק – לידי לאות; וחוזר חלילה. תודי שבמצב כזה אין לאף אחד אין חשק להרים יד לכדי סטירה, שלא לדבר על מלחמה איזורית. ועוד דבר – אנחה הגונה, זאת יודעים כל חובשי המשקפיים, מכסה מיד את הזגוגיות במעין דוק של חמלה כלפי העולם; ואף שלשתיית תה יש אותו האפקט ממש, מומלץ לשתות תה חם ולהיאנח, על מנת להעצים את האפקט (ולחבוש משקפיים, כמובן.)
(ואגב אני דווקא מאמין שזה טריפ, תסריט טוב הוא דבר עילאי, והתסריט כאן נפלא, ממש. אבל במקרה הזה ויליאם הארט מטיס אותו עוד יותר גבוה.)
אנחה יהודית טובה היא במהותה גם פלסטינית, מלאית, תאית, ארגנטינאית; סודאנית, יזידית, סורית.
אנחה וגניחה מסתיימות ב"חה", ממש כמו בדיחה, ואין להקל בזה ראש (או להיפך, מוטב.)
אנחה מהבילה, בניגוד לאנחה קניינית. מרימה ידיים, שומטת רובים וכתפיים.
כל כולה כוסף. אלא מאי, גם ויתור עמוק.
כל כולה אומרת, עשו אהבה, כלומר, מתישהו, כשיתחשק….
אגב, במכון, שיוקם בעתיד הקרוב מאוד, יהיה ארכיון עצום של הקלטות נדירות. כמו כן תוקם עמדת מחשב שתמיר כל טקסט לאנחה – אם תרצי, גם עיר האושר תזכה סוף סוף לגרסת אודיו!
איך גונח חמור יהודי – אי-אוי?
ומה שכתבת על חקר האנחות כתוב כל כך טוב (ומוטיב המשקפיים מתוק שם נורא) שלרגע משתכנעים שדי לה לשפה באנחות, עד שמבחינים שיש פה גם עברית עסיסית ונהדרת 🙂
(ואולי כדאי לעיין שוב בקרעכצים בעיין ערך אהבה – אני לא זוכרת אם הם המיחושים עצמם או האנחות).
לי! 🙂
דוגמא לחמור יהודי היא כמובן איה מ"פו הדב" , יש לו מקום של כבוד במכון "הָה-הָה" (האנחות היהודיות) והוא בהחלט עשוי לנעור "אי אוי" כפי הצעתך המלבבת, ולא חסרות הזדמנויות. הדבר המעסיק אותנו בימים אלה היא דווקא השאלה כיצד גונח ח ז י ר יהודי?! שהרי ודאי גם הוא גונח, אם יהודי כשר הוא. ודאי גם כן: "אוי נְק! אוי נְק!" או משהו בסגנון זה וכיוצא בו.
ושמא, אולי, תצטרפי לצוות המכון?
הצעת מחקר אפשרית: האם האהבה היא מיחוש? (שאחרת, למה גונחים בגינהּ….?) וכן: האם האהבה היא מיחוש יהודי??
איזו קבלת פנים כיפית 🙂
אוינק, שווער צו זיין א יידישע חזיר! (קשה להיות חזיר יהודי).
לכבוד יהיה לי שמא-אולי-פן להצטרף לצוות המכון.
אני חושבת שגונחים בגינה כי חם שם נורא וכדאי להיכנס הביתה ולהדליק מזגן (ולגנוח שם).
והאהבה כמיחוש… מצאתי ראיות לכך שאין זה עניין יהודי דווקא
(וגיליתי שהסרט הזה ועוד אחרים טובים נמצאים במלואם על יוטיוב!.. יכול להיות נורא כיף לצפות בהם…)
אִי-אוֹי, אִי-אָי, אִי-אָחּ! ההודעה שלך גרמה לי לפרץ צחוק עז וכולי מיחושי אושר 🙂
ובכך די לרפא גם בי כל דווי (וויי ויי) 🙂
גונח מסבל או מעונג כשאתה קורא את במחוזות?
בעיקר מעונג 🙂 אבל אני רק בהתחלה…. 🙂
מעניין מה תגיד בסוף…
תגובה זו נמחקה על פי בקשת הכותב.
מרית
(מרית, בבקשה תמחקי את התגובה האחרונה שלי…..)
חחח מירית, צודקת וברור. יצאתי סתומה משהו, אבל משעשע. יכול להיות שלאמן המדובר הייתה אמא פולניה. תודה על התיקון.
מרית, לפני כמה פוסטים העלת וידאו של אניש קאפור, שהציב מראה גדולה מוטית בזוית כזו שאפשרה לראות דרכה – ודאי בהילוך מהיר – את העננים/שמיים – בתנועה
יש כאן עבודה של מונה חאטום
ומשום ששולחנות ערוכים זה נושא שעלה אצלך, ומשום שהוא חביב עלי מאוד, למרות שאין פה כלא – הנה:
אינני מכירה את העבודה הזו, ואני תמהה האם במרכז הצלחת שוכנת מראה שמאפשרת לעכל את תנועת השמיים, ואז היא כולאת לרגע קצר את מה שיש מעל, ומשחררת לסיקואנס הבא – או שזו הטבעה של דימוי שמיימי (כמו מדבקה. ומדבקה לא מסתדרת לי עם חאטום, אבל אולי-מה-אני-מבינה בחאטום בכלל). בכל אופן,
תודה על פוסט יפיפה
דורית, נכון, גם אני חשבתי על האניש קפור, אף שהשמיים שלו הם לא שמי כלא.
החתיכת שמיים המסוימת בצילום נראית כמו דייסת שמיים 🙂
ואני באמת אוהבת שולחנות ערוכים. פעם, כשנתתי תרגיל "לערוך שולחן לרגש", אחת הסטודנטיות (אולי רות רוזנטל? כן, עכשיו אני נזכרת שכן, כי היא השתמשה גם בשמה, זה היה חלק מהעבודה, כי רוזנטל זה גם שם של מותג סרביזי) – ובכל אופן היא ערכה שולחן בצלחות חרסינה שבורות והקרינה עליהן שמיים. עצוב ויפהפה.
ותודה לך.
(חנס"מ, מצטערת, אני לא די שנונה בשביל שיח האנחות הזה… אבל לו רק ידעת כמה קלעת למה שמעסיק אותי בימים אלה).
מרית, גם אני לא די שנון בשביל זה, אני רק מזיז את הראש מצד לצד והאפון עושה רעש 🙂 (מה שנקרא, "קיש קיש" קריא אסתרא בלגינא, ואצלנו הדחלילים, "קש קש".) ולא יפה לסקרן אותי ככה……. במיוחד שאצלנו, הדחלילים, אוכלים את השמים בידיים, בלי צלחות בכלל……
היו הרבה דברים בפוסט שדיברו אלי, והם זזו והשתנו כמו הצורות בעננים אבל בכל זאת אנסה לתפוס חלק: המשפט על הכלא שהוא כמו חליפה… (עדיף, שזה לא העור…), ההייקו הקרואטי, ההערה על בד הציור שהוא המזכירה של מגריט… וכמובן הכאב שהופך ליופי. ותמיד אני שמחה שאת מזכירה את אבא של אפי בריסט, וגם שמחתי שהזכרת את אתי הילסום.
דחליל, אני חושבת שאבותי היו מהעם שלך.
לי, יש לך כישרון להפוך פוסטים למסיבות.
עוד לשיח הגניחות
ואולי מקור השפה הוא בגניחה שו! שו! שו! המביעה פחד אלוהים, תימהון ותדהמה לנוכח סופה, סערה גדולה ומאיימת, חושך פתאומי או אסון טבע אחר. ומכאן שם העצם שׁוֹא שפירושו הרס, פגע, צרה, גם כשהאסון בא מאויבים בני אנוש:
הָשִׁיבָה נַפְשִׁי מִשֹּׁאֵיהֶם! (תהילים לה:יז)
הצל נפשי מפגעיהם, מתחנן לאלוהיו המשורר הנרדף.
והיו כאלה שגנחו אה! אה! אה! וכך התרחבה המילה שׁוֹא ל-שואה:
בְּבֹא כשאוה (כְשׁוֹאָה) פַּחְדְּכֶם וְאֵידְכֶם כְּסוּפָה יֶאֱתֶה, בְּבֹא עֲלֵיכֶם צָרָה וְצוּקָה. אָז יִקְרָאֻנְנִי וְלֹא אֶעֱנֶה, יְשַׁחֲרֻנְנִי וְלֹא יִמְצָאֻנְנִי. (משלי א:כז-כח)
יוֹם עֶבְרָה הַיּוֹם הַהוּא, יוֹם צָרָה וּמְצוּקָה, יוֹם שֹׁאָה וּמְשׁוֹאָה, יוֹם חֹשֶׁךְ וַאֲפֵלָה, יוֹם עָנָן וַעֲרָפֶל. (צפניה א:טו)
לנוכח השואה, התפללו לתשועה. ניתן לשער שבתחילה שואה פירושה היה גם אסון וגם הצלה, ששניהם, כך האמינו, באו מאותו מקור. רק מאוחר יותר התפתחה המילה תשועה (או ישועה) מחברתה שואה וחל בידול בין ההפכים. כך גדל, התרחב והתפשט אוצר המילים: שׁוֹא, שׁוֹאָה, מְשׁוֹאָה, לשאות/שאה, שאון, שאגה, שוועה, לשעות/שעה, שווא, רשע, רעש, רעע, תשואה, תשועה, ישועה, לשוב, שיבה, יבש, בושה…
מרית, לגבי הקביעה הראשונה אני לא מוסמך לקבוע, אבל הקביעה השנייה נכונה לגמרי 🙂
אורנה, ריתקה אותי במיוחד ההשערה ששואה היתה בתחילה מושג/אירוע שמקפל בתוכו שני הפכים ( השלב העוברי של השפה, כמו התקופה שבה העובר עדיין לא מתמיין לנקבה או לזכר), וגם משום מה צצו לי רעשנים אינדיאנים בראש (היצירה האנושית של 'רעש', במובן של אסון בזעיר-אנפין….)
תודה, בעל אלף השמות.
האמביוולנטיות נמצאת כבר בעיצור ש עצמו. במילה רעש, למשל, הוא מבטא את הקולות המחרידים הכרוכים בהופעת הרע שמפר את השלום והשלווה: רע + ש. הפועל שוא או שאה (ש + או/אה) פירושו הוא לעשות רעש/לעשות רע. רעש בשיכול אותיות נותן רשע. מצד שני אותו עיצור עצמו מבטא את השקט שבלחישות ומשמש להשתקה ולהרגעה: שה שה שה, שקט בבקשה. ומצאתי עוד גרסה של גננת: שו שו שו, בבקשה תשבו.
שלום מרית,
אוהבת מאד מאד לקרוא את רשימותיך, בכל פעם נפתח בפני עולם חדש, ונהנית מהחיבורים והתובנות שלך.
מקווה שזה בסדר שאני פונה אליך- לא מצליחה בשום דרך אחרת, וברור לי שאת יודעת. אם לא מתאים לך לענות- פשוט תמחקי…
מחפשת שם של אמן שהציג לפני כמה שנים במוזיאון תל אביב, שערם ערימות אשפה שהתאורה הנכונה יצרה על הקיר צללים של דמויות.
אם את זוכרת על מי מדובר- זה יהיה נהדר.
תודה, תמר
תמר, תודה רבה (ואין על מה להתנצל, כל שכן למחוק, רחמנא ליצלן!)
אני לא זוכרת עבודה כזאת לצערי, אולי מישהו מעוברי האורח יזכור.
[…] פוסט שמיימי […]