"מפגשים אינטימיים עם אקס חמותי החורגת," כך מגדירה נעמי יואלי את המופע החדש שיצרה. אקס החמות החורגת ("הגדרה מדעית", היא מדגישה) היא אגי יואלי, פסלת, בשלנית ומספרת סיפורים "שאת חלקם אסור לקחת ברצינות, ואת חלקם אסור לספר."
ובעצם לא סיפורים אלא שוואנקים; "שוואנק זו מין אנקדוטה משעשעת, אבל שקרתה לך. השתתפות אישית חובה," מסבירה אגי, ובהזדמנות אחרת היא מוסיפה:
"אני חושבת שאחד הדברים שהחזיקו אותי בחיים זה שהכל בעצם – חוץ ממה שקרה וקורה וקשור למוות ולעינויים – הכל די מצחיק ביסודו."
והמשפט הזה כמו אוצר בתוכו את רוח ההצגה, כולל המשקולת באמצע. וזו חתיכת משקולת, השוֹאה שנמצאת כל הזמן בזווית העין, משתקפת בשוואנקים בעקיפין כמו שמדוזה השתקפה במגן של פרסאוס, כי המבט הישיר מאַבֵּן.
הפוסט הזה יעסוק בשתיים מן הבחירות שעשתה נעמי יואלי ב"אקס חמותי החורגת", וגם ב-מה זאת אמנות, לפחות בשבילי.
זו הצגה חדשה-חדשה ולכן קימצתי מאד בספוילרים, ועדיין, מי שרוצה להיות דף טרי וחלק מוטב שידחה את הקריאה.
*
1. אושפיזין
השוואנקים מחולקים לחמש קבוצות: ילדוּת, חתונה, מסעות, אמנות, ודברים שאסור לספר. נעמי מספרת אותם לחמישה מתנדבים שהיא מארחת סביב השולחן, אחד לכל קבוצת סיפורים. היא עצמה מגלמת את אקס חמותה החורגת; היא לא מתחפשת לאגי יואלי וגם לא מחקה אותה (אף שהיא מדברת בניגון ובמבטא שלה) אלא משמשת כעין מדיום לדמותה, ולא משנה שאגי לגמרי בחיים, ואפילו – כמו שקרה בהצגת הבכורה – נוכחת באולם.
כששאלתי את נעמי, למה היא בעצם זקוקה לָאורחים, היא אמרה שהאורח תופס את מקומה שלה, ומשחרר אותה להיות אגי (נימוק די מאגי). וכששאלתי למה שקהל לא יתפוס את מקומה, היא אמרה שאלה סיפורים אינטימיים, הקהל גדול מדי.
תיאטרון האורחים מנסה לשחזר את הנסיבות שבהן שמעה את הסיפורים מאקס חמותה החורגת, שעמה היא נפגשת כל שבת בבוקר לכוס קפה ועוגה ושוואנקים כבר יותר מארבעים שנה. לשחזר עד גבול מסוים, כי המתנדב שתופס את מקומה של נעמי לא "למד את תפקידה", הוא חופשי להגיב לסיפורים כאוות נפשו ואישיותו.
השחקן כריסטופר ווקן סיפר פעם בראיון, שבכל פעם שהוא מקבל לידיו תסריט או מחזה חדש – הוא מוחק את כל הטקסטים של בני שיחו. הפעולה הזאת (שיש לה אגב גם היבט מאגי על גבול הוודו – ווקן כאילו מוחק את "יריביו" ומנכס את הסצנה לעצמו) מכניסה ממד של ספונטניות למשחק. ווקן לא "יודע" מה השחקנים האחרים יגידו, הוא חייב להקשיב להם באמת, כמו בחיים.
ובחזרה ל"אקס חמותי החורגת" – כל אורח מכניס אלמנט בלתי ידוע להצגה ומוסיף לה קבין של מיצג, מתח של אמנות חיה, פיסת חיים אמיתית שלא נכללה בחזרות ובמחזה הכתוב. זה תובע מנעמי דריכות מיוחדת. היא לא יכולה פשוט לדקלם את הטקסט שלה, היא חייבת להקשיב לאורח. וזה מצריך אומץ גדול, כי המתנדב יכול להיות ניטרלי יחסית ואפילו להקפיץ את הסיפורים, אבל הוא עלול גם לגרום לתאונת שרשרת שתדרדר את כל ההצגה.
כל מי שעלה אי פעם על במה נוכח שאין אדם יורד פעמיים לאותו נהר. בניגוד לקולנוע, שכל מה שמתרחש בו נקבע מראש, תיאטרון הוא מדיום חד פעמי ורגיש שניזון מהאנרגיות של הקהל. כל הצגה שונה מחברתה. כשנעמי מעלה את הקהל לבמה והופכת אותו לדמות, היא מציפה את האיכות הזאת ומעלה אותה בחזקה. וזו הסיבה הראשונה שכדאי לראות את "אקס חמותי החורגת" יותר מפעם אחת.
*
2. גיאולוגיה (או הנדלזץ ואני)
בשולחן העגול יש חמש מגירות, אחת לכל קבוצת שוואנקים מצחיקים עם תחתית כפולה. סדר הסיפורים אינו קבוע מראש אלא מוגרל על ידי האורחים. איך זה קורה? לוח השולחן הוא מעין רולטה. כל אורח מסחרר אותה עד שהיא עוצרת על מגירה מסוימת. ואז הוא מתיישב מולה ומוציא את מה שיש בתוכה (אף מילה על התכולה, בשם תענית הספוילרים), ונעמי, כלומר אגי, מתחילה לספר.

מתוך "אקס חמותי החורגת". ברקע מוקרן החלון האמיתי של אגי יואלי. עיצוב, הדס עפרת, תאורה וצילום, אורי רובינשטיין
כששאלתי את נעמי למה בחרה בהגרלה, היא אמרה שניסתה לשמור על האי-סדר שבו שמעה את הסיפורים. זה לא שאגי הרצתה לה את תולדות חייה מלידה עד זקנה. השוואנקים נמסרו ברצף אקראי, תוך כדי שיחה.
ברמה המימטית (מחקה מציאות) זה ניסיון לשחזר באמצעים תיאטרליים את הרצף האקראי של השיחה.
אבל כל סיפור חיים, ועל אחת כמה וכמה של ניצולי שואה – ואי אפשר להתחמק מהשואה, הנוכחת-נפקדת של המופע – מציף את המתח בין תכנון למקרה, שלא לומר גורל (לסבתא שלי היה פתגם כזה ביידיש, שאם הגורל שלך לנשק את התחת, התחת כבר יגיע אליך לפרצוף… וישנו גם הפתגם האחר, שהאדם חושב ואלוהים צוחק).
ברמה הסימבולית, רולטת המגירות של "אקס חמותי החורגת" מסמלת את "מוסיקת המקרה", את השליטה המוגבלת בפניות החדות של החיים.
וישנה גם רמה שלישית, ארס פואטית.
זה קשור ל"פאבולה" ו"סוז'ט", צמד מושגים שימושיים מתורת הספרות: הפאבולה היא העלילה כפי שקרתה בסדר כרונולוגי, הס'וזט הוא הסדר שבו הסופר בוחר למסור את הדברים. זה לא סתם עניין טכני או פורמליסטי. לסדר יש השלכות רטוריות ואתיות, הוא יכול לשנות את החוויה וגם את משמעות הסיפור. זה מוחצן במיוחד בסיפורים בלשיים או בסיפורי פואנטה (וגם בסרטים של טרנטינו, אם כבר מדברים על זה. טרנטינו הוא הווירטואוז הגדול של הסוז'ט בימים אלה, ולא רק בהם), אבל זה קיים ברמה זו או אחרת, כמעט בכל טקסט.
אני זוכרת ראיון שקראתי לפני שנים עם שני כוכבי כדורגל צעירים מן הפריפריה על סף פריצה. הם לא הפסיקו לדבר על "הקריירה" ו"הכסף הגדול". ואז רגע לפני הסוף, המראיין שאל אותם, מה הדבר הראשון שהם עומדים לעשות בכסף הגדול, ושניהם ענו אותה תשובה: לסדר את האמא (במובן לקנות לה דירה וכולי). וזה היה כל כך מפתיע ונוגע ללב אחרי החגיגה הקרה של הביג מאני. כמעט סיפור פואנטה. ורק תארו לכם מה היה קורה, אילו היו טוענים מהתחלה שהם בעסק רק בשביל האמא, כמה מהר האמירה היתה נבלעת בהיקסמות מהכסף, והאותנטיות היתה נשחקת ומקבלת טעם לוואי של יפיוף.
ובחזרה לנעמי יואלי: הסוז'ט של "אקס חמותי החורגת" משתנה בכל הצגה על פי רולטת המגירות. בכל פעם נוצר נרטיב חדש עם הקשרים ודגשים שונים. ברמה הזאת "אקס חמותי החורגת" היא אוונגרד, מופע נסייני, תרגיל חי בפואטיקה.
*
יצא לי פעם לראות את קפה מילר בחברת נעמי יואלי. ואני זוכרת את ההתרגשות שלה מ"הרגש והמתמטיקה", את ההשתאות מן היכולת של פינה באוש להיות בפנים ובחוץ, ליצור מופע שהוא לגמרי רגשי ובו בזמן מופשט ומתמטי ונסייני. אני חושבת שנעמי השיגה את זה בדרכה, ב"אקס חמותי החורגת". אני חושבת שזה מסביר איך מצאתי את עצמי להפתעתי, בצד של מיכאל הנדלזלץ. "אני ממש שיפשפתי את עיני" כמו שכתבה נעמי שמר, אבל נראה שכל אחד מאיתנו פשוט נענה לדברים אחרים. הוא קיבל את מנת התיאטרון שלו, ואני את הנסיינות שלי, את המתח בין הרמות השונות, את הרב-משמעות.
*

אגי יואלי בסטודיו. מן האתר של האמנית
ולסיום, שוואנק של אגי יואלי על קץ הילדות:
למשפחה היו כרמים … ושמה בכרמים, אני עם גבי אחי, תפסנו חרגולים. היו המון חרגולים, שמנו אותם בקופסאות גפרורים, ורצינו ללמד אותם לחיות כמו בני אדם. ואני עשיתי להם כלים פצפונים מחימר וגם קומקום למים מחימר, וחשבתי: זה כיף לא נורמלי לעשות את הדברים האלה מחימר. וזו היתה הפעם הראשונה שחשבתי שלא כדאי להיות רקדנית אלא לעשות לחרגולים כלים.
והילדות שלי נגמרה בנקודה מאד מוזרה … אני רציתי לעשות לחרגול כף. ואמרתי לגבי: את הכף הגדולה אני אעשה מחימר. ואז, כשהתחלתי לעשות את זה, פתאום שנינו התחלנו להתגלגל מצחוק – ובאותו רגע נגמרה הילדות; פתאום התעוררנו מהילדות ונתנו לכל החרגולים ללכת. עד אז עוד האמנו שנלמד אותם לבשל…
(מתוך "אקס חמותי החורגת")
*
גילוי נאות ומכופל
לא רק שנעמי יואלי היא חברה יקרה, אני ממלאת כבר שנים את תפקיד "העין השלישית" שלה, משהו בין וזיר לתומכת לֵידה, לקיר אנושי שאפשר לזרוק עליו רעיונות כדי לראות איך הם חוזרים.
ועם זאת, התובנות של הפוסט הזה לא נולדו ביחד עם ההצגה אלא בדיעבד.
*
עוד באותם עניינים
ארבעה סוגים של זיכרון, על "השולחן – עבודת כיתה" של נעמי יואלי
"כל אחד תופס איבר אחר" (ג'וטו ונעמי יואלי)
בנלי, רדיקלי או טרגי, שני סיפורי כלולות מאת סופי קאל (אלופת שוואנקים בפני עצמה)
פוגה לשוד יהלומים – על כלבי אשמורת של קוונטין טרנטינו
למה הבלונדיניות תמיד זוכות בתפקידים הכי טובים?
*
ובלי שום קשר אבל משמח – נפתחה ההרשמה
לחממת האמנים החמישית של הקרון!
שנת הלימודים 2015-2016
*
יש פה כל כך הרבה דברים מרתקים! ההבחנה הזאת בין שוואנק לאנקדוטה סתם; מאחורי הקלעים – הקשר האמיץ הזה שתי נשים שנשמעות מרתקות, ושכנראה נשמרה ביניהן חברות עמוקה למרות שינויים במבנה המשפחתי (שמלכתחילה היה "חורג"?); הדוגמה הנהדרת לפבולה וסוז'ט דרך כוכבי הכדורגל (מה חבל שאני כבר לא מורה לספרות…); האנקדוטה המרתקת על כריסטופר ווקן; והסיפור על החרגול וקץ הילדות. וואו!
וכמובן העניין של שיתוף הקהל; ואפילו ההערה על כך שהתובנות שלך עלו בדיעבד, למרות שהיית שותפה גם ליצירה – בקיצור, כמה השראה בפוסט אחד!… 🙂
ואני רק המומה מהקירבה הלא מפורשת לשבועות ולמגילת רות, שמציצה לי משמה של היוצרת נעמי, וממערכת היחסים הזו בין כלה לחמותה, וגם התכנים המצונזרים 'חתונה', 'מסעות', דברים שאסור לספר'. אין הרי בספרות העולמית בכלל סיפורים על חמות שצובעים את מערכת היחסים הטעונה הזו בצבעים חיוביים למעט מגילת רות. ואולי (אני לא בטוחה), גם בהצגה הזו של 'אקס חמותי החורגת'.
לי, איזה מותק את! (בפעם הבאה אהיה יותר מתוחכמת, מבטיחה)
כמו מניפה, איזו הערה יפה שחושפת עוד שכבה. אולי זה עזר שהן היו חורגות מלכתחילה. אמהות חורגות הן פחות טריטוריאליות מן המקוריות. וזה עדיין נדיר שבנדירים, הסטה כזאת של היחסים מן הזוגיות אל אחוות החמות-כלה (ובמחלון וכיליון בכלל יש צליל של שואה).
(למה יותר מתוחכמת?) ותודה 🙂
סתם חשש היסטורי, כשהייתי קטנה לא הסכמתי שיגידו עלי מותק (עד שאלונה פרנקל, שבנה ארי הלחין מוסיקה להצגה שלי, שחררה אותי בלי משים 🙂 )
אלונה פרנקל? איך? זה מסקרן 🙂
(ואני כשהייתי ילדה לא הרשיתי לקרוא לי ילדה… :))
הו, נורא נהניתי. למרות שנושא המשפחה (כל משפחה) תמיד מעורר אצלי נוגדנים, וכניסה לתפקיד החמות, נו טוב, פסיכואנליטיקנים פרוידיאניים יעשו מזה ארוחות שף 7 מנות (עם מרק צבים ונזיד צפרדעים ומגדל מקורמל של גזרים). אני משוכנע כי נעמי חומקת מהמקומות האלה בקלילות ובחן. ובכל זאת, אנו נטועים בתרבות התקועה המערבית, כך שזה עדיין מפלבל-עיניים. והגילוי הנאות הצחיק אותי למכביר (גם הוזיר וגם הקיר). אשר לטרנטינו, האיש הזה הוא עילה למלחמת עגבניות עולמית, כמו הטומטינה בספרד. הסרטים שלו הם באמת לפרקים כל מה שאני אוהב בקולנוע וגם שונא בקולנוע בו-זמנית. כך שכשאני מעקם את האף אני זוכר שמדובר בבמאי גדול. וכאשר אני אומר במאי גדול אני נתקף מוסר כליות. וכל הזמן שאני חושב עליו זורקים מסביבי עגבניות. ואני אומר, עגבניות צריכות להיות בערוגה או בסלט או בבלאדי מרי או בבקבוק הקטשופ, הן אינן פריסבי. מאז טרנטינו אני לא יכול להביט על עגבניה ולא לחשוש שמא היא תתחיל לעופף פתאום גבוה מעל הרי גלבוע.
ואשר לקפה מילר. נזכרתי בשיר של מרדכי גלדמן "כשבאתי הייתָ כבוי" המוקדש לקפה מילר של פינה באוש (השיר הולחן יפה באלבום החדש של עדיה גודלבסקי "נכתבת") ונחתם במלים: "אבל לבסוף,עוד בערב ההוא/נמצאנו זה לזה/ורקדנו יחד ריקוד אחד/הסתחררנו בלב הסהרה/בטנגו חדש שהמצאנו/ולא פחדנו מכל החרא".
שועיקי, תודה. ההגדרה המשפחתית כל כך מצחיקה ונדיבה בסוגסטיות, שקשה לעמוד בפניה… אבל לא נראה לי שנעמי צריכה לחמוק מאיזה סבך משפחתי, הקשר שלהן פשוט (או אולי, כבר) לא עובר דרכו. פעם בשיחה היא הגדירה את ההצגה כצ'מפיונשיפ בין שתי מספרות…
ובקשר לטרנטינו, לצורך העניין בוא נסכים שהוא קרפ סוז'ט 🙂
לי, היא פשוט אמרה לי מותק בטלפון (אחרי שראתה את ההצגה) ובפה שלה היה לזה צבע אחר.
כן, אני יכולה לדמיין את זה 🙂
מה חבל שמיכאל הנדלזץ לא נקרא מיכאל הנזלדץ. לו הוא היה נקרא מיכאל הנזלדץ ונניח היה נפגש עם פרשן הספורט משה גרטל, היינו יכולים לומר כי לפני עינינו מתקיים מפגש חד פעמי בין הנזל וגרטל שלא היה כמוהו מאז נחלצו מבית הממתקים ההוא.
(( 🙂 ))
[…] שום קשר אבל שווה: נעמי יואלי (חברה יקרה, גילוי נאות) ויוסי מר […]
[…] לשברי מחזמר בחפצים שאבד עליהם הכלח, מאת ובביצוע נעמי יואלי ויוסי מר חיים (גילוי נאות, נעמי יואלי היא חברתי היקרה […]
[…] העדויות החשובות ביותר, וכשאתה לא שם לב אתה גורף אותם. באקס חמותי החורגת יש מיניאטורות יפהפיות שמבשרות את הסוף, את המלחמה, את […]