בתמונה למעלה, נעלי אצבעות מתוך "על קצות האצבעות" מיצב הווידאו של חבייר פרס, 2013.
הסכינים מנוגדים לנעלי הבלרינה בחומריות המתכת-עץ שלהם ובישירות הברוטלית והיומיומית כאחת (בכל זאת מטבח) לעומת האשליה המצועפת של הבלט. ובד בבד הם גם מתאימים באופן מוזר: ידית העץ מספקת משען לכף הרגל הנצבת על מדף המתכת הטבעי, הצר והקצר. בקשתות הידית והלהב מהדהדות קשתות כף הרגל. והסכין כולו הוא מעין הפרזה שטוחה ונוצצת של כף רגלה של הבלרינה, והארכה נועזת ועוצרת נשימה של נעליים שכבר יש לה תקדים במציאות בצורת דורבנות (התמונה מימי הביניים אבל גם היום הם מעטרים מגפי בוקרים).
והנה גם הסרטון שבו היא רוקדת על פסנתר כנף.
Javier Pérez – EN PUNTAS (extracts) from Javier Pérez on Vimeo.
את הסרטון שלחה לי טלי גלסקי (ושוב תודה טלי!). היא כתבה לי שהראתה את "הרקדנית הזועמת" למורה הפסנתר של בתה. "חשבתי שיכאיב לו לראות את החריצים והכעס, אבל הוא מאוד הזדהה. הוא אמר שכך בדיוק מרגישים כשמנסים להגיע לשליטה באומנות מסוימת; רוב הזמן על סכינים, ולפעמים מרגישים שעומדים ליפול מהקצה. אני בכלל חשבתי שהיא צועקת "אני שונאת" אל מי שהכריח אותה לנגן, או אולי מנע ממנה לנגן. זה גם הזכיר לי מה שוודאי כל מי שהתנועעה בנעלי אצבע הרגישה – את הריטוש של בשר אצבעותייך. וגם את הסכינים הפנימיות שמניעות אותך להמשיך למרות עיסת הדם והעור שנוצרות שם."
*
אנדרסן (לפני שאני מגיעה לעיקר, אתנחתא קומית)
אני (שתמיד נמשכת אל מחוזות המיתוס והאגדה) ישר חשבתי על אנדרסן שנודע באהבתו לבלט. בסיפור "צווארון הכותונת" הצווארון הדון-ז'ואן מתחיל עם זוג מספריים: "את ודאי הרקדנית הראשונה בבלט. כמה את מפליאה לעשות את תנועת המספריים…" החנפנות לא מובילה אותו רחוק, מה שלא מפריע לו לספח את המספריים לרשימת מאהבותיו: "והיתה גם הרקדנית הראשונה מן הבלט," הוא מספר לחבורת סמרטוטים בערוב ימיו, "היא חתכה בי את החתך שלא נמחה מפרצופי עד היום – היא רצתה לאכול אותי…"
*
אנדרסן, הגרסה המיוסרת
וכך אומרת המכשפה לבת הים הקטנה: "…תנועותייך תוספנה להיות רבות חן – אין רקדנית קלה כמוך להחליק ולדאות – אך בכל פסיעה שתפסעי תרגישי שכאילו על סכין חדה את דורכת, עד כי תהיינה רגלייך זבות דם…"
בת הים הקטנה היא בין השאר בלרינה. וכמו שקורה לפעמים בשירים, רצפת הסכינים של המכשפה זולגת בקלות לנעלי סכינים.
*
מציאות רבה מדי
מה שנפלא בדימוי של חבייר פרס הוא שחידוד נעלי הפוינט לבסיס הכי זעיר ונקודתי לא מוסיף קלילות אלא להפך; אשלית הריחוף וחוסר המשקל של הבלט מוחלפת במציאות הרבה מדי של עולם המיצג. הכל חשוף ואמיתי: המשקל, הסכנה והשריטות, הוונדליזם של הפסנתר (בניגוד לשריטות של רבקה הורן).

מתוך "על קצות האצבעות" של חבייר פרס. את התמונות מן המיצב מצאתי פה.
*
חתונת הדמים
לכאורה יכלו נעלי הסכינים להיווצר בכל מקום שבו יש בלרינות. אבל זה לא מקרה שנוצרו דווקא בספרד, בתרבות שבה מוטמעת ההיקסמות מן הסכין, כמו ההיקסמות של היפהפיה הנרדמת מחוד הפלך.
סכינים נעוצות ונוצצות מכל פינה ביצירתו של לורקה. לא לחינם נקרא קובץ מוקדם של תרגומי שיריו שושנה וסכין, אבל אפילו יותר מזה חשבתי על "חתונת הדמים", מחזה שכבר בשורות הראשונות שלו מופיע סכין. החתן מבקש מאמו סכין כדי לבצור אשכול ענבים והאם רוטנת: הסכין… ימח שם כולן והנבל שהמציא אותן," וכך הלאה עד: "אני לא יודעת איך אתה מעז לשאת סכין, ואיך אני משאירה את הנחש הזה בתוך הארון."
והסכין הנחש הזה חוזר וצץ לאורך כל המחזה המתרחש לאור ירח-סכין. למשל בשיר הערש היפהפה על הסוס שחשק במים: "פצועות הרגליים,/ קופא שער הפֶּרַע,/ באישון העין/ ברק סכין של כסף." ואחרי שהוא ממלא את יעדו הרצחני כמו האקדח של צ'כוב, המחזה מסתיים בדיאלוג-שיר בין האם לכלה על שני הגברים שנהרגו מאהבה, "בסכין קטנטונת,/ כל כך קטנטונת,/ שהיד כמעט אינה תופסת,/אבל היטב חודרת/ בבשר הנרתע לפתע,/ ונעצרת במקום בו/ מרטטת בתוך סבכיה/ הזעקה ששורשה הוא חושך.
בתמונה למעלה, עבודה אחרת של חבייר פרס; שתי שמלות/כותנות מסתובבות בריקוד אינסופי, ספק לכודות בתוך מעגלי דם ספק מושחות אותו. עבודה שהיא לגמרי "חתונת הדמים" (וגם קצת בנות לילית מחפשות חתן ).
*
כנפי הסכינים החלודות של הדוּאֶנְדֶה
ההיקסמות מן הסכין קשורה להיקסמות מן המוות. "המת בספרד חי יותר כמת מבכל מקום אחר בעולם; הפרופיל שלו פוצע כמו תער גלבים," כותב לורקה במשחק הדוּאֶנְדֶה ותורתו הרצאה שבה הוא מנסה לפצח את סוד ה"דוּאֶנְדֶה", אותה "זעקה דיוניסית ערופה" שהיא תמצית האמנות. "הדואנדה לא יבוא," כותב לורקה, "אם לא יראה אפשרות של מוות." (תרגמה רנה לטווין)
הסכינים של חבייר פרס הם ניסוי בדוּאֶנְדֶה.
ועוד כמה ציטוטים שלא זקוקים לפרשנות:
"את הדואנדה יש להעיר בחדרי החדרים של הדם. ולדחות את המלאך*, ולבעוט במוזה…"
"ידוע רק שהדואנדה שורף בדם כמו רטיית זכוכיות, שהוא מתיש, שהוא דוחה את כל הגיאומטריה המתקוה שלמדנו…" שהוא "אוהב את סף הבור, את הפצע…"
"הדואנדה לא נמצא בגרון, הדואנדה עולה מבפנים, מכפות הרגליים."
לורקה מספר על תחרות ריקודים שבה גברה אישה בת שמונים על "נערות שמותניהן גמישים כמים". הן נוצחו, הוא אומר, על ידי "אותו דאנדה נוטה למות, אשר גרר על הרצפה את כנפי הסכינים החלודות שלו."

כנפי סכינים (לא חלודות) של רבקה הורן. על אחת כתוב אהבה, ועל האחרת שנאה. (אני יודעת שזה נראה כמו עכביש הפוך, אבל כשהמנוע פועל זה זז כמו כנפיים. רבקה הורן נמצאת בזווית העין של הפוסט הזה כל הזמן).

חואן דה חוני, המאה השש עשרה. "…ואז איך היא שרה! קולה כבר לא שיחק, קולה היה סילון של דם, כשיעור כאבה וכנותה, והוא נפרש כמו יד בת עשר אצבעות סביב כפות רגליו המסומרות אך מסוערות של הצלוב, מעשה חואן דה חוני." מתוך משחק הדואנדה ותורתו, פדריקו גרסיה לורקה
***
החיים יפים
לורקה הוא מכשף שצריך לאטום את האוזניים בדונג כדי לא לשמוע את קריאתו. אני לא אוהבת לאטום את האוזניים אבל אני מניחה כאן בצד השני של הפטרייה (תודה ללואיס קרול) את הטיפורגפיה הסכינאית של פרהאד מושירי האירני. קצת קרירות ואירוניה של פופ ארט לא תזיק.
* "כמה מלאכים אפשר להושיב על חוד של מחט", כך נקראה ההרצאה שפספסתי בכנס על תיאטרון בובות בסלובקיה. המארגנים הבטיחו לשלוח לי את התשובה ולא קיימו…
*
עוד באותו עניין
ועוד המון
*
ובלי שום קשר:
תחת הכותרת קלי לינק – כי פנטזיה זה לא משחק ילדים ייערך ביום חמישי 16 בינואר בשעה 20:30 בהמגדלור, מפגש על הספרים של לינק ועל מסתורין, פנטזיה ואימה בכלל.
בתוכנית: אמת או חובה מלחיצים במיוחד, צ'יזבטים ואיורים, וגם כמה דברים שלא ידעתם על סבון, כובעים, נעליים וארנקים.
משתתפים: דבי אילון, אסף שור, ליאת אלקיים, עודד וולקשטיין, שמעון אדף, גילי בר-הלל סמו ורחלי רוטנר – שתכין במיוחד לכבוד האירוע סדרת איורים לקטע מסיפור שאסף שור יקרא. האיורים יוקרנו במהלך הערב.
מרית, התשובה על השאלה מן הכנס בסלובקיה היא מן המפורסמות… על פי דיונים סכולסטיים בימי הביניים ( או על פי סאטירה ידועה עליהם. איני יודע מה המקור): אלפים, רבבות, מאות אלפים, מיליונים, אין סוף כמותי.
לגבי לורקה, את דבריו על המוות המרחף מעל ספרד, ניתן להבין באופן לפיו לורקה מעיד על מה שמרחף מעליו. כפי שמופיע לא מעט בעדויות חבריו, היתה ללורקה אובססיית מוות, הוא לפעמים התחפש למת וביקש שינהלו לו טקס אשכבה; גם ליווה אותו לא מעט פחד להירצח, שגם בו היתה מן האובססיה (כך אני מבין את הדקירות בשיריו, את הסטודנט למתמטיקה המתאבד באחד משיריו, ואת יירמה החונקת את בעלהּ). חלק מן המשוררים הגדולים לוו באובססיית מוות (למשל, במאה העשרים, גם צלאן ופיסארניק, ללא ספק). רוב שירת המאה החמש עשרה ושירת הבארוק מלווה בכל כך הרבה מוות (כאמור, המשורר האהוב על לורקה היה לואיס דה גונגורה) עד שלעתים נדמה כי לא המוזה ולא המלאך לוחשות על אזנו של אדם, אלא אך ורק רוח הדואנדה.
בעיניי, נעלי ההחלקה על הקרח הן המקבילה המתבקשת (ואולי גם מקור ההשראה) לנעלי הבלרינה עם הסכין.
למשל כמו כאן: http://nordicskater.com/telemark/index.html
או כאן: http://www.aliexpress.com/item/Equipment-skate-shoes-ice-hockey-shoes-ccm-u-04-2013/1155594366.html
…..גם מעליי מרחף לו פחד, (משועי!) ועל כן אני קצת מרטיט, אבל יש אמרה חסידית (שועי, אל נא באפך! אל תהרוג אותי!) על כך שהעולם הוא כמו סכין -תהום מזה ותהום מזה, ודרך החיים באמצע….
השירים והמחזות של לורקה באמת מלאים סכינים (לגבי האם, נזכרתי בשיר של ג'וני קאש שהוא מן גרסא מערבונית על אם המפצירה בבנה הקאובוי לא לקחת את אקדחיו איתו העירה. הוא לא נשמע לה כמובן..), אבל בראיון נפלא עם "קריקטוריסט פראי" (לואיס בגריה) הוא אומר: כמו שלא דאגתי להיוולד, כך גם איני מודאג ממותי (ואח"כ: "….לא בידי המשורר ולא בידי שום אדם אחר, לא מסורים המפתח והצופן לחידת היקום…. אני רוצה להיות טוב… וכשאני מרגיש שאני טוב, כמוני כחמור וכפילוסוף, אני מאמין באמונה שלמה, שאם יש עולם שם מעבר, צפויה לי ההפתעה הנעימה למצוא את עצמי בו. אבל ייסורי האדם ואי הצדק התמידי השורר בעולם, וגופי שלי ונפשי, מונעים בעדי מלהעתיק את משכני אל הכוכבים…." (התרגום של רנה לטוין)
מחזה לשפנים, פעם שאל אותי בודק ביטחוני אם יש לי נשק. קצת השתהיתי. בסוף עניתי "האם לשון חדה זה נחשב?".
אני עדיין חושב איך ניתן להדביק בקצה כל אחת מערדליי פטיש-שניצלים, אבל חוץ מזה
כולומאת. אני לא מזיק לזבוב אז שאזיק לחסיד או שפן?
שועיקי, זאת היתה הרצאה על תיאטרון בובות, אז נראה לי שהתשובה הסכולסטית או הסאטירית היא לא סוף פסוק… ומה שמגרד לי פה זאת ההיקסמות מהמוות, עניין קצת שונה מפחד מוות ואפילו מאובססיה. זה קיים גם אצל פנחס שדה (ואני זוכרת את זה גם מגיל ההתבגרות), כאילו המוות הוא סוג-על של חיים. יותר חיים מהחיים.
רוני, צודק לגמרי על נעלי הקרח, הן גם שורטות. הייתי צריכה לחשוב עליהן בעצמי אבל כתבתי תחת השמש הקופחת של אנדלוסיה בין סכיני הדואנדה וחתונת הדמים (וכמו שמסביר אריך קסטנר בתחילת הכיתה המעופפת, קשה לדמיין קרח בקיץ).
מחזה לשפנים, חמוד הבגריה! לא הכרתי אותו.
שועי, לא מדברים על פטיש שניצלים בביתו של השפן…
מרית, הציטוט הוא של לורקה, ממראיין הוא הפך למרואיין. על הקשר בין מוות לאירוטיות אפשר לראות אצל קרלוס סאורה ב"כרמן", למשל, בדקה האחרונה:
או ב"מטאדור" של אלמודובר, שבו מושווית אישה לשור במלחמת שוורים (לורקה, אגב, באותו ראיון, אומר :"מלחמת השוורים היא… הנכס הפיוטי החי החשוב ביותר של ספרד. … אני מאמין שמלחמת שוורים היא החגיגה המעודנת ביותר בעולם; זוהי דרמה צרופה, שבה הספרדי מזיל את מיטב דמעותיו ופורק את מיטב זעמו.")
חוצמזה, המוות הוא קצה החיים וכך הוא כביכול שיאם…
מחזה, כל הקשר בין אירוטיקה ומוות משעמם ומדכא אותי חליפות. (אימפריית החושים, הסרט היפני שאמור להיות שערורייתי פשוט הכניס אותי לקומה). לא יכולה עם העופרת היצוקה הזאת. אני מעדיפה בהרבה את אלף לילה ולילה, שם האירוטיקה והפורנוגרפיה באות עם מנות גדושות של הפרזה, פיוט והומור חפצי.
צודקת 🙂
(האמירה של לורקה הפתיעה אותי, הוא חותר תחת עצמו.. )
מעניין, רודולף אוטו ראה בהיקסמות (fascinass)– משיכת כל הברואים אל האל בחבלי קסם– את אחת מיסודות החוויה הדתית; בו-במידה, דומה כי לורקה רואה כיצד הוא בכלל הברואים נמשך אל המוות (כעל-חיים יותר מאשר כאל-חיים) בחבלי קסם. והנה יסוד חשוב באמונתם של רבים ברחבי העולם הוא כי המוות (כאל-חיים) הוא רק רגע קט במסע אל אלוהים (העל-חיים) [ככל שזה נוגע לי, גם הקיום הארעי שלנו הוא מעל ומעבר].
ומה שאמר לורקה לקריקטוריסט הפראי הזכיר לי את שירו של יהודה עמיחי "מות אבי":
אָבִי פִתְאם, מִכָּל הַחֲדָרִים
יָצָא לְמֶרְחַקָּיו הַמוּזָרִים.
הָלוֹך הָלַך לִקְרוא לֵאֱלֹהָיו,
שֶהוא יָבוא לַעֲזור לָנוּ עַכְשָו.
וֵאלוהִים כְבָר בָּא, כְּמו טוֹרֵחַ,
תָלָה את מעילו עַל וָו-יָרֵח.
אַךְ אֶת אָבִינוּ, שֶיָצָא לְהובילו,
יַחֲזִיק הָאֱלוהים לָעַד אֶצְלו.
אני חושד שההיקסמות מהסכין היא לא מהאל-חיים כעל-חיים, בסכין יש פשטות של נעיצה וסיבוב וחדירה ונגיעה בעולם שבמחשבה הדתית והשמרנית הוא שיא המסתורין כביכול – האישה והמוות. זו היקסמות מהגנב שחודר לתחומים האסורים, היקסמות מפשע: העבריין הוא זה שעובר – מצליח להשיג את הגבול וחוזר. (מהבחינה הזו הוא אולי תמונת תשליל של השמאן.)
'אכן, כן', אישרה אשת סוחר האפונים את דבריו הקודמים של מפקח, 'הסכין עמדה על הרצפה בזוית של 90 מעלות, ובעלי המסכן, ירחם האל על נשמתו, נפל עליה, בשעה שניסה למדוד את נעלי הבלט הורדרדות'.
מחסה לשפנים, שועי, תודה לשניכם.
מחסה, אני כבר מספיק אוהבת את לורקה גם בלי שיחתור תחת עצמו כדי לשמח אותי. מסכימה איתך על הסכין (כלומר לא ידעתי את זה עד שאמרת אבל זה מהדהד).
שועיקי, העמיחי גרם לי לחייך, יש בו תנופה של ציור ילדים. לא מרגישה שום רליגיוזיות אצל לורקה (מעבר למשיכה לדימויים הציוריים של הקתוליות, שמשכו גם אותי עוד בילדות ופועלים עלי עד היום כמו תיאטרון חזותי במיטבו).
מרית יקירתי תודה על הקידום, ועוד בסופו של פוסט יפה כל כך! רק למה בלי שום קשר? הרי "הבלשית הצעירה", הסיפור האחרון בקובץ "דברים מוזרים קורים", הוא בין היתר גם עיבוד לאגדה של אנדרסן על תריסר הנסיכות המרקדות. אמנם אין סכינים בסיפור הזה, רק אקדחים, אבל הקשר בין המוות לריקוד נוכח בו מאוד.
סוף סוף חזרת לעצמך. המאמרים האחרונים היו מצוינים.
מה שזעזע אותי בסרטון, בין היתר, היה שהרקדנית, למרות זעמה, רק פוצעת את הפסנתר אבל לא מצליחה לחדור אליו. אולי זה הדבר שמכעיס אותה כל כך? היא חמושה בכוריאגרפיה, בנעלי בלט, בסכין, בשיווי משקל נפלא, הכל מושלם אבל עדיין עקר. מה היא רוצה? להרו את הפסנתר או להיות חלק ממנו? היא רוצה ממנו תשובות או שרק ייתן לה להיכנס? אצלי סכין, פרט לקונוטציות האלימות היא גם תמיד מילה וסירוס ואין אונים, ניסיון כושל (מראש) לממש מאוויים פראיים שרוצים לפרוץ מחוץ לגוף אבל לעולם לא יצליחו. וככל שאני חושב על זה עצוב לי הרקדנית. הדואנדה שורפת אותה, כן, כמעט, אבל מה היא יכולה לעשות עם זה חוץ מלרקוד עם רגלי הסכין שלה על כנף פסנתר ולהאמין שמתישהו היא תצליח לחדור ולא רק לפצוע. גם השמלות רוצות לחדור מבעד לפני השטח, והן יסתובבו ויסתובבו בשמונה האינסופי שלהן, חושבות את עצמן לגלי ים החוצבות נקרה בסלע. טיפשי מצדן, כמובן. כל שהן עושות זה לפצוע. באומנות, על אף ההוד וההדר והעידון והאלימות שלה, יש גם המון אין אונים והרבה מהייאוש שהוא מביא, הרבה כמעט, הרבה עוד רגע אבל עדיין לא, הרבה פצעים לא עמוקים מספיק, לפחות לא עמוקים כמו שקיווינו להיפצע (ויש מנתח לב שעדיין לא אמר שלאחוז בלב פועם זה לאחוז בהכל ובכלום גם יחד, אבל הוא עוד יגיד ;).
או לפחות אלא כמה מחשבות שפוסט מוצלח יכול לעורר.
דבי, בשמחה, האירוע נשמע מגניב (ועל הדואנדה של קלי לינק אני עוד צריכה לחשוב 🙂 )
אנונימי, סוף סוף החלטת להיות חיובי 🙂
נניח, זה מרתק מה שאמרת. ומצד שני, אם היא היתה מצליחה לבקוע את הפסנתר? מבחינות רבות הרקדנית (ואולי גם השמלות) הן גלגול של סיזיפוס, וזה שוב מחזיר אותי לציפורניים של רבקה הורן שנושפות כל הזמן בעורפו של הפוסט. שם ציטטתי מהמסה של קאמי על סיזיפוס:
האלים גזרו על סיזיפוס לגלגל בלי הרף גוש סלע אל פסגת ההר, ומשם שבה האבן ונתגלגלה מטה, מכובד עצמה. הם סברו, ובמידת מה של צדק, שאין עונש איום יותר מעבודה שאין בה תועלת ואין לה תקווה.
…
[סיזיפוס] מכיר את כל ההיקף של מצבו העלוב: במצבו זה הוא הוגה בשעת הירידה. צלילות הדעת שנועדה להיות עינויו, משלימה בעת ובעונה אחת את נצחונו.
…
האושר והאבסורד הם שני בנים של אדמה אחת.
ובאשר לשמלות – הדם הוא כל כך משיחות מכחול (כמו אצל רוי ליכטנשטיין, למשל זה http://www.reproduction-gallery.com/oil_painting_reproduction_gallery/SPECIALS-Big-Painting-VI-1965-large-1292473095.jpg ) שאולי הן רק מלטפות את הציור.
…..ואני חשבתי שהשמלה היא שוב רוח רפאים שמציירת בדם שלה…. 🙂 (אהבתי יותר את העבודה הראשונה שבה רקדנית בלט הופכת -כמעט – לקצבית פסנתרים (הפסנתר הוא הרודן של רקדני הבלט, לא…?)
(שועי, בכתבים של אלכימדס, האלכימאי הראשון, התברר שהוא אכן ערך ניסיונות רבים עם ערדליים, הצמיד אליהם מפטישי שניצלים עד מכונות כתיבה (מאבן) ומלגזות , והוכיח שבעזרת מחשבות שמחות ואבקת….. (כאן הכתוב חסר) אפשר תמיד להתרומם. על מצבתו נתגלתה הכתובת הבאה: "אלכימדס האלכימאי, מתרוממי כל העולם מצדיעים לך".)
צודק לגמרי בעניין הרוח. ובאשר לקצבי פסנתרים, ארמן הוא המלך, ב"ווטרלו של שופן" 1962..
http://nocomments.com/7/Paris05Fall/imagepages/image2.html
מרית, טביחת פסנתרים נראית לי כמו פגיעה ביונקים ימיים, או עריכת הסכמים נבזיים עם בנות ים (גם לפסנתרים יש מיתרי קול..)
עם פסנתרים לא רצויים אפשר לעשות משהו אחר.. זה מזכיר לי שרציתי לספר לך איך קרה שבתת מודע שלי נשארו, מכל הרהיטים, רק ספת הקפיצים. מעשה שהיה כך היה (בחיי נשמתי בת האלמוות*):
פעם התת מודע שלי היה מלא ברהיטים. אבל הבחנתי שמדי פעם עבר בהם כזה מן רעד, את יודעת, כמו כשגרים ליד רכבת, ובכל פעם שהיא עוברת דברים קופצים ממקומם. אבל התת מודע שלי בכלל לא שכן ליד רכבת! ואזז הבנתי: בתוך הרהיטים שלי עברה רכבת. רכבת מחשבות. מדי פעם הם גם התחילו למלמל לעצמם דברים סתומים, כמו – מאדמה באנו, ולאדמה נשוב..
זו היתה תקופה די סוערת ולא קלה. הקפיצים בספה היו מתעוררים ומבקשים שאספור אותם מחדש כדי שיוכלו להירדם, החלון שהשקיף לאגם הרורשך היה נפתח מעצמו. אבל היה מן משב רוח כזה , את מבינה?..
בכל אופן, יום אחד פתחתי את הדלת וכולם קפצו פתאום על רגליהם ופרצו החוצה, בטשו לעצמם גומות קטנות באדמה ונעמדו בתוכן. ומאז הם משרישים והולכים. חלק הצמיחו ענפים קטנים ולשולחן האוכל שלי כבר יש בלוטים, שכה יהיה לי טוב.
* או בת נעוות המרדות, בגרסא השנייה
מחסה, אני מסתופפת בחברת קונטרבסים בחודשים האחרונים, זאת חיה אגדית! הפסנתרים מסתמכים יותר מדי על חיוך הלוויתן שלהם.
אני חושבת שאתה צריך לכתוב זכרונות מהתת מודע שלך. אני חושבת שהם יהיו (כמו שכתוב באלף לילה ולילה) למשל ולמוסר לכל לוקח מוסר.
ובאשר לבת אלמוות/ נעוות המרדות – פעם דוס אחד התעצבן עלי באוטובוס ואמר עלי: עזת-פנים מצח נחושה.
חיוך הלווייתן שלהם! בדיוק. אם תביטי למעלה, תראי מזל"ט סילוני קטן כותב "מרית א א א" (מזל שרק אני מכיר את השיטה הזו, אחרת השמים שלנו היו מתמלאים בהודעות טקסט, ר"ל. אגב, הכוכבים הם ההוכחה שמכל הטקסטים הגדולים, נשארים בסוף רק החיריקים.)
(בקשר לתת מודע שלי, את צריכה לזכור שמדובר במקום קטן מאד. כשכל הרהיטים היו בפנים הייתי פשוט אוחז בחוט הנורה החשופה שלי ומדלג בעזרתה מרהיט לרהיט תוך כדי קריאות טרזן (אווו הי או הי אווווווו!), כי הרצפה כלל לא נראתה לעין. הקפיצים באמת סבלו אז לא מעט, וגם אני למען האמת, כי הייתי סופר וסופר להם שוב ושוב, אבל ברגע שהקפיץ האחרון היה נרדם, כבר היה ראשו המתולתל של הראשון מזנק אל על, והכל היה מתחיל מהתחלה..)
והמשפט האחרון הוא מחמאה ואות כבוד..!
הצד האפל של נעלי הבלט הזכיר לי את זה:
"אל תקנא באחותך:
דע שיהלומים וּורדים
לא נעימים בנפילתם מבין
השפתיים ממש כמו קרפדות וצפרדעים:
קרים יותר, גם, וחדים יותר, והם חותכים."
(ניל גיימן, מתוך "דברים שבירים". יש בספר הזה משפט שהוא כמו התחתית-הכפולה של כותרת הספר שלך, והוא "מילים יכולות לפצוע".)
לגבי ההיקסמות ממוות, בעיני היא כמו נגזרת מתרבות שבה כדי להיחקק בזיכרון הלאומי את צריכה למות בעד ארצנו.
מחסה לשפנים – כיף לקרוא את התגובות שלך!
(איך פספסתי את קלי לינק :()
מחסה, גם אני אוהבת אותך.
גלי; (מה הפשר של הפסיק-נקודה אחרי?) איזה ציטוט יפהפה וגם נכון, תודה.
גלי, מרית, תודה רבה…!
מחסה, ד"ש עם שיר
שועי, תודה 🙂 (אני כ"כ רוצה לתת משהו בתמורה, אבל ידיי ריקות….)
את "המכורה לשינה" של אלפרידה צ'ורדה אני לא יכולה שלא להעלות כאן, למרות שהספר לא מעניק חווית קריאה פשוטה. לא שאנחנו מחפשים חיים קלים חלילה. גם משום הטקסים וגם משום הסכינים
http://www.kibutz-poalim.co.il/product?c0=39961
מרית-חידושים-ותובנות, תודה על פוסט מעניין נוסף
*(אם זה מעניין מישהו, קראתי בספר כל יום במשורה. למרות הקושי הבלתי נלאה עד בלתי נסבל לעיתים – לא באמת חיכיתי לסוף)
דורית, תודה, גם על הספר. לאחרונה אני כל הזמן מתאכזבת מספרים. הם מבטיחים ולא מקיימים. לא קראתי את המכורה לשינה אבל אחפש (יש מין חוט שמחבר את כל הספרים שעליהם את ממליצה פה. אני מרגישה אותו גם על אלה שלא קראתי).
אולי זה שמחבר הוא הקשר שעושים בקצה החוט, הצ׳ופצ׳יק. אבל בניגוד למה שלימדו אותי (אותנו) – אני משאירה את הקשר בצד ה״ימני״, העליון, של הבד
כמו הצבעה על (ה)טקסים השזורים שתי וערב ומרכיבים את האריג. אחלא נושא זה, הטקסים. כמה עניינ(ים) מתקיימים סביב טקסים ומקיימים ומזינים אותם. פרפטום מובילה. ואיזה משקל את עצמך נותנת להם באופן שבו את עוקבת ואז כותבת
תכף אצרף לינק (לאופן שבו ילדות טובות ומסודרות ומצודדות וכו צריכות לנהוג בכל האמור בכלכלת הבית המופתי וראוי ויתר הסופרלטיבים, עם הצבעה על עמוד מסויים שיגיד מה שאני רואה. אם כי כל הספר הזה רלוונטי לטענה שלי בדבר טקסים אינסופיים) שמתחבר, בעיני, לחבירה פרס בריקוד האינסופי שלו. מדובר בספר הדרכה בשם: A girl's problems in home economics משנת 1926
בברכת אחיות לתסכולים מספרים שלא מקיימים
להלן, עמוד 214, רק כי אין אפשרות לצרף דימויים בתגובות:
https://archive.org/stream/girlsproblemsinh00trilrich#page/214/mode/1up
והכוונה היתה, כמובן, חבייר פרס בריקוד האינסופי שלו. ואוי לבושות של מתקן האיות, שנעלמו מעיני..
דורית, לסתי נשמטה בתדהמה. ובמחשבה שניה, יש משהו פיוטי בתרשימי הזרימה האלה…
זה אכן נורא, שככה יש לנהוג. והדגש הוא על היש. זה ברמת התוכן
וברמת הצורה, אכן יש משהו בקוים המשתלחים האלה, שמעלה בדמיון סיטואציה בה עפרון (או מכחול) הודבק לגב החצאית של אחת האומללות שבנדון, שעליהן לסדר את החדר בהתאם להמלצות הממסד. המסלול הספונטני מול הראוי וכו'
זה מטורף, ומצד שני – זה מרומם את שוטפת הרצפה לדרגת מגלה ארצות או פירט, גם לה יש מפות של זרמים וכולי.
אותך לתאטרון הקרון!
[…] זרחי פעם: "לא בכוונה זה פשוט בכוונה אחרת" – את הדוּאֶנְדֶה של כריסאה. בתחילת הסיפור ארסמון הוא אמן קצת מוגבל על […]