נוגעת בקירות בשתי ידיים בבת אחת (1974) היא עבודה מוקדמת של המיצגנית רבקה הורן. האמנית לובשת "כפפות אצבע" שהן למעשה צפרניים ארוכות להפליא מעץ בלזה, וצועדת בתוך חדר קטן בזרועות פרושות כשצפורניה שורטות את הקירות. כשהיא מגיעה לקצה החדר היא מסתובבת בזהירות (שהצפורניים לא יסתבכו) וחוזרת באותה דרך. וכך שוב ושוב.
הביצוע של הורן ענייני, נקי מכל יפיוף, רגש, וירטואוזיות. הכוריאוגרפיה פשוטה וחדגונית (גם השם המאד מילולי של העבודה נשמע כמו התפארות ילדותית ואפילו כמשחק מסוג לא דורכת על חריצי המדרכות). ועם זאת, אחרי שנים רבות של היכרות העבודה עדיין מרתקת ומרגשת אותי, אני עדיין מגלה בה פנים חדשות.
*
שבע הערות על נוגעת בקירות בשתי ידיים בבת אחת מאת רבקה הורן
1. אוסקר שלמר
אוסקר שלמר היה פסל וראש מחלקת התיאטרון של הבאוהאוס מ1923 ועד שהנאצים סגרו אותו ב1933. אני מצטטת מתוך חפץ לב:
שְׁלֶמֶר חשב שהתיאטרון צריך לבטא את רוח הזמן, כלומר – את ההפשטה, המיכּוּן, והטכנולוגיה של זמנו. הוא שאב השראה מסיפורים על המצאת האדם המכני, (לוּ חי היום, הוא היה מן הסתם חובב של מדע בדיוני) והתפעל מיופיים של מכשירים מדעיים מזכוכית וממתכת, מאיברים תותבים משוכללים ומן התלבושות הפנטסטיות של אנשי צפרדע וחיילי העתיד. שְׁלֶמֶר חקר גם את הצורות הסמליות של הגוף: צורת הכוכב של כף היד הפתוחה, צורת האינסוף של הזרועות השלובות, הראש הכפול (כך הוא קורא לשני הפרופילים הקיימים בכל פרצוף) ועוד. הוא נהג לקונן על אובדן החוש למשחק ולפלא. הדור שלו היה פרקטי מדי לטעמו. אנשים שכחו שהטכנולוגיה אינה מטרה, היא בסך הכל אמצעי.
…
המופעים שיצר היו שילוב מרתק של פיסול, תיאטרון בובות ומחול. "מסיכות הגוף" שעיצב לרקדנים היו יותר מסתם תלבושות. כמו שמסיכה מעצבת פנים חדשים לשחקן, כך פיסלה התלבושת של שְׁלֶמֶר את גוף הרקדן מחדש. היא לא היתה סתם קישוט אלא נקודת מוצא לכוריאוגרפיה. הריקודים נולדו מתוך הצורות הגיאוטריות של התלבושות. הם המשיכו אותן בחלל ובזמן.
מבחינות רבות ממשיכה העבודה של הורן את הקו הפשוט הנקי של הבאוהאוס ("פחות זה יותר" קבע האדריכל מיס ון דר רוהא, המנהל האחרון של בית הספר) ושל שלמר במיוחד. הצפורניים של נוגעת הן גלגול של "האיברים תותבים" שהקסימו את שלמר ושל "מסכות הגוף" שיצר. שלא לדבר על התשוקה לסימטריה (נוגעת היא עבודה סימטרית להפליא, מן הצפורניים ועד לחלונות התאומים של המרחב שבו היא מתרחשת) ומעל לכול הזיקה בין פיסול לכוריאוגרפיה. נוגעת בשני הקירות בבת אחת היא מעין מימוש (עצוב ואירוני ועוד נגיע לזה) של השרטוטים הכוראוגרפיים שבהם התווה שלמר את הדקדוק הגיאומטרי-כוריאוגרפי שלו.
*
2. תיאטרון מחול מסורתי, תאילנד
ואם כבר ריקוד – הציפורניים של הורן הן הפשטה ועדכון של ציפורני הריקוד מתאילנד המאריכות ומדגישות את תנועת כפות הידיים.
*
3. טריטוריה
בניגוד לצפורניים התאילנדיות, הצפורניים של הורן מבצעות פעולה קונקרטית. הן שורטות את הקירות. אבל מה המשמעות של הפעולה הזאת? האם זה סוג של סימון טריטוריה, שתלטנות שאינה משאירה מרחב לאיש מלבדה, האם הציפורניים הן מעין זרקורים שסורקים את השטח שוב ושוב כדי לאתר פולשים או נסיונות בריחה?

שרטוטים טכניים של קרני אור מכאן (פתאום מתברר שהציפורניים הן גם אלומות אור)
.
או שמא נוגעת היא דווקא הפשטה והאצה של "מחול" תא הכלא, או אפילו של מי שנקבר חיים ושורט לשווא את דפנות הארון.
*
4. המיתוס של סיזיפוס
האלים גזרו על סיזיפוס לגלגל בלי הרף גוש סלע אל פסגת ההר, ומשם שבה האבן ונתגלגלה מטה, מכובד עצמה. הם סברו, ובמידת מה של צדק, שאין עונש איום יותר מעבודה שאין בה תועלת ואין לה תקווה.
…
[סיזיפוס] מכיר את כל ההיקף של מצבו העלוב: במצבו זה הוא הוגה בשעת הירידה. צלילות הדעת שנועדה להיות עינויו, משלימה בעת ובעונה אחת את נצחונו.
…
האושר והאבסורד הם שני בנים של אדמה אחת.(מתוך המיתוס של סיזיפוס המסה המכוננת של אלבר קאמי על האקסזיסטנציאליזם)
נוגעת בשני הקירות בשתי ידיים בבת אחת היא עבודה אקזיסטנציאליסטית; בסיזיפיות, באבסורד, בניכור, בבדידות, בכמיהה לקשר ולמגע (הידיים מושטות והציפורניים הארוכות מאפשרות לגעת בשני קירות בבת אחת) ובחוסר ההיתכנות שלו (הציפורניים חוצצות בכל מקרה ומונעות אותו).
עוד על הקשר בין אמניות מיצג לגיבורים מיתולוגיים פה.
*
5. צפורניים וכנפיים
במשך השנים חזרה רבקה הורן ושינתה את גופה והוסיפה לו הארכות דקות ודוקרות כמו קצוות של בעלי חיים: קרניים, ציפורניים, דורבנות, קוצים (אולי זו גם הסוגסטיה של שמה, Horn). במקביל לעיסוק אובססיבי כמעט בכנפיים ובנוצות.
על מסכת העפרונות כתבתי פה
.
וכשחוזרים ומתבוננים בנוגעת מתברר שבאופן מפתיע הצפורניים הן גם כנפיים, או לפחות שלד של כנפיים.
*
6. למה הבננה עקומה?
ב"קווי אוויר" (1983) קובץ הרצאות על הרומנטיקה בסיפורת הישראלית, כותב נתן זך על שורה של רומנטיקניות ספרותיות הלכודות בחברה שבה שולט "הסדר הטוב המגמד, קצוץ הכנפיים" שמכתיבים הגברים (ובהקשר הזה, הציפורניים של הורן מזכירות לי את החידה-בדיחה: למה הבננה עקומה? כדי שתתאים לקליפה שלה).
זך מתחיל בחנה גונן גיבורת "מיכאל שלי", "אישה דלת מעש ולמודת הכנעה" (הציטוט ממיכאל שלי), ומשווה אותה לאנה קרנינה המתלוננת על "החוקים הנואלים שלהם", להדה גאבלר המתוארת כ"מורדת לכודה בחלל הריק", ולאמה בובארי שרצונה מתואר כצעיף המהודק לכובע, מתנפנף ברוח ולא יכול להינתק. אפילו השמות שלהן דומים, הוא אומר: חנה, אנה, הדה, אמה… בעוד שבני זוגן הגברים פועלים ומגשימים את עצמם במציאות הנשים נדחקות אל פסיביות מועדת לפורענות; אנה, אמה והדה מתאבדות, חנה גונן משלימה עם תבוסתה.
גם נוגעת בידיים בשני הקירות בבת אחת היא עבודה רומנטית על אישה למודת הכנעה המצייתת לחוקים נואלים; זו רומנטיקה מוזרה, שדופה, דכאונית ואירונית. שלד הכנף המבליח מתוך הצפורניים מזכיר מאובן, ולרגע קשה להחליט אם המינימליזם של הורן הוא עתידני או פרהיסטורי (ואני לא מדברת על זמן העולם אלא על זמן הנפש).
*
7. האישה הוויטרובית
האדם הוויטרובי הוא הרישום המפורסם של לאונרדו דה וינצ'י (1490) המתאר את הפרופורציות והסימטריה של גוף האדם כסמל לשלמות ולהרמוניה. מצויר בו גבר עירום בשני מצבים ה"מונחים" זה על גבי זה כשידיו מושטות לצדדים. הדמות מוקפת בו זמנית גם בעיגול וגם בריבוע. על פי ההערות שהוסיף דה וינצ'י (בכתב ראי), מממש הרישום את פרופורציות גוף האדם המתוארות במחקרו של האדריכל הרומי ויטרוביוס. (הנה תרגום לאנגלית של הטקסט).
נוגעת בקירות בשתי ידיים בבת אחת הוא התשובה של רבקה הורן לאדם הוויטרובי. הגבר השלם, וההרמוני של דה וינצ'י-את-ויטרוביוס החולש על עיגול וריבוע שכמו נוצרו לפי מידתו, מתגלגל באישה שצריכה להאריך את ציפורניה עד גיחוך כדי להתאים למרחב (וציפורניים זה נשי. נשים מגדלות ציפורניים, נשים שורטות כמו חתולות כשגברים חובטים באגרופים).
נוגעת מממשת ומעדכנת את האדם הוויטרובי, היא מתרגמת אותו לנקבה, בעצב, באירוניה, בחתרנות שמתחזה לציות והכנעה. הורן מגחיכה את הביטחון והאדנות של הגבר הוויטרובי, את האופטימיות המדעית שלו (בהנדסה הגנטית שלה יש משהו טחוב ופוסט אפוקליפטי), היא לא קונה את האידאליזציה של הזיקה בין אדם לסביבה, ובין המתימטיקה והגיאומטריה לגוף האנושי.
זה לא קשור רק לנשים כמובן, העולם כולו השתנה מאז הרנסנס, ובכל זאת, כשאני חושבת על מרחב שעשוי לפי גוף האישה, אני חושבת על המגדל שבו כלואה רפונזל, ושנבנה כמו ארון מתים לפי הפרופורציות של צמתה.
*
ובשולי הדברים – אני באמת לא יודעת אם רבקה הורן התכוונה, אם זה מה שחשבה כששרטה את הקירות. אבל זו אולי תמצית הקסם של אמנות המיצג בשבילי: האושר (והעושר) הקר-חם, היכולת הזאת להציע שורש של דימוי, של רעיון, שממנו אפשר לגזור מחשבות שונות והפוכות. השעמום שמסתיר פסיכדליה תודעתית, הסדר המופרך שלא מדכא את הכאוס. לפעמים כשזה קורה אני מאמינה לקאמי שסיזיפוס היה מאושר.
והנה המיצג (בהתחלת הסרטון, אחרי שתיים וחצי דקות בערך זה מתחלף למיצג אחר)
*
לאחר סגירת הפוסט – יעקב, דבי ודודו נזכרו בשטרובלפטר / יהושוע הפרוע.
הם כל כך (כל כך) צודקים שהוספתי אותו כנ. ב.
*
עוד על מרחב ותודעה נשית
עוד מיצגים מכוננים בעיר האושר
בגדי הכעס והאהבה – על cut piece של יוקו אונו
הפוסט הראשון של הכאב הגדול על Rhythm 0 של מרינה אברמוביץ'
על Imponderabilia, השער החי של מרינה ואוליי
ועוד ועוד. וגם מיצגניות וגיבורים, ולעומתו – גברים במיצג
*
על עבודות אחרות של רבקה הורן
*
ו׳או וסחתיקה על ההצלבות
זה מה שדחוף לי להגיד. בינתיים
והבערת אש אש מדורה. תודה!
מרית קרובתי, ישר הסתערתי לכתוב על סמלי ציפורניים (למשל, יש מקור לפיו אדם הראשון היה בוהק כציפורניים) או העטלף (מטפיסיקה אלפא גדולה לאריסטו)… אבל פתאום חשבתי
על כך שציפורניים כאלו יכולות היו להועיל מאוד בטבע, אבל הן הופכות חסרות תועלת ואפילו מעמסה בסביבה אורבנית של חללים קטנים.
וגם חשבתי על רבקה הורן בדמות הציפור ציפור-ניים המעופפת באמצעות ציפורניה.
תודה על מאמר מרתק, החיבור וההצלבה בין כל העבודות הללו ו"יצירות" הטבע, הוא אמנות בפני עצמה. המבט שלך הוא מבט של ציפור שרואה מלמעלה הרבה דברים שמלטה אולי לא שמים לב לקשר ביניהם. את רבקה הורן לא הכרתי, תודה על ההיכרות, החיבור שעשית בינה ובין אוסקר שליימר, ליאונרדו דה וינצ'י (שעסק גם בתעופה) המגדל של רפונזל, שלד העטלף והתיאטרון התאילנדי, מפתיע, ואכן הבערת אש.:)
מרית יקרה,
אין אצלכם חוק שמחייב אותך לכתוב לפחות מאמר אחד בשבוע?
דורית, תודה 🙂
שועיקי, מהאדם הבוהק כצפורניים כבר הזדעזעתי פעם. אבל איזה יופי הציפור שמצאת בציפורניים, כאילו העברית מסכימה איתה. תודה!
ורד, תודה רבה לך. אני דווקא לא מרגישה כמו ציפור (למרות שפעם אחת בגיל שש בערך, עפתי. באמת. בעירות ולא בחלום, למרחק לא גדול ולא גבוה אבל אני זוכרת את זה בבהירות ובפליאה עד היום).
חולי היקר, מוכרחים רק למות, זה מה שלימדתי את הילדים שלי, כל היתר זה בחירה.
ולכולם, כיוון שראש השנה מתקרב – עדיין לא מצאתי שנה-טובה שעולה על השנה-טובה הנושנה של חולי (וכתוב שם בין השאר, "תארו לכם שקוצים של דורבן היו צומחים לאישה על השדיים", זה כל כך רבקה הורן, לפעמים העולם נהיה מחובר ומהודק פתאום). ובכל מקרה תגדילו בלחיצה ותיהנו, ושנה נהדרת לכולכם!

אהבתי את המסע בעקבות הצפורניים/כנפיים/טופרים/איברים, וכמו שאמרו לפני ההקשרים שלך הם יצירה בפני עצמה, מורכבת ומרתקת. בניגוד לאדם הוויטרובי, הורן לא מתייחסת לגבולות החלל שמתחתיה ומעליה. רק לקירות משמאל ומימין, וההליכה שלה ישרה, סיזיפית. ישנו גם הראי שמוצב בקצה החדר ומשקף את מעשיה שלה, הלוך ושוב, וחוזר חלילה. אני רואה פה צלב, המורכב מקו ההליכה שלה ומידיה הפרוסות לצדדים, שאותו היא חוזרת ומציירת. הדימוי של הכליאה בחלל חתום, והגירוד הנואל בקירות כמו אומה תורמן הקבורה חיים מצמרר, מדויק. יש במעשים שלה משהו מכני, גם בעצם המעשה גם בחזרה עליו, וחסר תוחלת בו זמנית. היא לא מתקדמת לשום מקום, שום דבר לא באמת קורה. אפילו סיזיפוס שינה את ערימת האבנים שהעלה להר כל פעם אבן אחר אבן, גם אם בסוף האלים דרדרו אותה בחזרה לנקודת המוצא. בעיני זהו דימוי של טירוף, של חיה כלואה, ויש משהו מרתק ומפחיד בו זמנית בצפייה בה.
שנה טובה, יקירה.
מרית, בקשר ל"מוכרחים רק למות" זה נכון קונקרטית ואונטולוגית (היידגר עשה מזה קריירה). עם זאת, יש כמה אופנים, חלקם קדומים למדיי, שבהם חוויית המיתה איננה
שער לחיי הנצח (כפי שרבים וטובים האמינו/מאמינים) אלא חווייה שבה האדם מאבד
את האינדיבידום, אבל הופך אחד עם הכל או שום דבר מהכל.
ויזואלית, קפצתי קודם כל לכאן…
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons
/6/6f/H_Hoffmann_Struwwel_03.jpg
תרופה, היא לגמרי מכנית. מאוחר יותר היא יצרה ועדיין יוצרת הרבה פסלים ממוכנים שפועלים על מנוע בלי מגע אישה (אם כי אישה ממוכנת זה בכל זאת שונה וחמור). הראי קשור אולי לשיגעון הסימטריה וגם לנוחות הביצוע. שחקנים לא עובדים מול ראי כי הרגש אמור לבוא מבפנים, אבל היא עובדת להפך, מהחוץ אל הפנים, היא סומכת על הצורה (גם אני). ותודה רבה על התוספות ובכלל, ושנה מלאה הפתעות טובות גם לך, יקרה.
שועיקי, אין לי מושג מה קורה אחרי המוות, אם מתמזגים או מתגלגלים, אולי אפילו פוגשים בתולות שחורות עין (בזה הרבה יותר קשה לי להאמין, זה נשמע לי כמו הגיהנום של הבתולות, וזה לא נראה לי סביר שמערבבים). התכוונתי רק שמתישהו מוכרחים להפסיק את מה שעושים פה…
יעקב, הלינק שבור אבל כמובן התכוונת לזה http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/H_Hoffmann_Struwwel_03.jpg (איך, איך לא חשבתי עליו בעצמי :))
ביחוד שהיא גרמניה וביחוד שיש לה באותה סדרה גם עבודה שבה היא גוזזת את שערה שלה באופן די אלים.
מרית, זה נראה תענוג! שומרת לעצמי את הקריאה להזדמנות שיהיה לי מספיק זמן להתעמק.
ואגב, באירוע במוזיאון גוטמן התנפלתי (בעדינות!) על מישהי בתקווה שהיא את. אך מסתבר שטעיתי
(אני מקווה שהיא התאוששה מאז). הזכירו אותך שם אחר-כך, לטובה כמובן, ואמרו שלא יכולת להגיע.
מרית פוסט נפלא ומשמח ומרומם נפש, בעיקר הפסקה האחרונה על שורש הדימוי ופרחי השיעמום, שאמרתי אותה בלבי תוך כדי קריאה וכאילו קראת את מחשבותי כתבת אותן בעצמך בסוף הפוסט. תודה.
לי היו עוד שתי אסוציאציות – כמובן יהושע הפרוע, ואיכשהו גם הטפט הצהוב שבזמן האחרון צץ לי בראש כמעט בכל הקשר.
(הלינק נשבר לי בגלל האדיטור. לא הצלחתי לחייב הכל בשורה אחת)
אבל, ראה זה פלא, הערב חיפשתי קישורים ל"מקראות ישראל" ותראי מה מצאתי –
http://www.maarav.org.il/archive/classes/PUPrintff70.html?id=637&lang=HEB
חנה 🙂
הייתי בחזרה גנרלית של הצגה שחנכתי והגעתי לרגע, רגע לפני שסגרו ונעלו.
דבי, איזה יופי, תודה (ואת הטפט הצהוב אני זוכרת רק במעורפל ובמעיק).
יעקב, הערפול הזה כבר היה מזמן מזמן (ומי זה האדיטור?).
מרית על פוסט כזה נאמר שמסע של אלף מילים מתחיל בתמונה אחת (או מש'ו כזה 🙂 ) איזה כיף! וכזה קוף אני, יותר מכל נשביתי בשלד העטלף הזעיר.
אני לא יכול שלא לחשוב שזה מן מירוץ חימוש פרטי של רבקה הורן, ציפורניים וקרניים הם כלי נשק, זה כמו לתלות על עצמך שלט: "והזָר הקרֵב יומת" (והאמביוולנטיות של הרצון בקרבה וההתגוננות מפניה, כמו שכתבת.)
והערבוב בין ביולוגיה ואמנות, הרצון להותיר עקבות אבל שהרישום יהיה ביולוגי, 'טבעי', הכרחי . כן, זהו – הכרחי….. כמו להתכונן בטקסיות גמורה וחמורה לרגע של ספונטניות מוחלטת וחוסר שליטה..
קוף המחט, העירבוב בין ביולוגיה ואמנות כפי שהגדרת את המיצג של רבקה הורן, גרם לי להסתכל על כל זה מחדש אם כניסוי בבעלי חיים (אגב "הקוף העירום" לדזמונד מוריס) אם כסוג של גיבורת על חדשה שנלחמת בציפורניים (מישהו שוב שחרר יותר מדיי קרני גמא?). אני רואה בקלות רבה את סופר-רבקה רצה ברחובות ניו יורק עם הענק הירוק (ברוס באנר) בעקבות גודזילה המפלצת היפנית המכורה לנרגילה. עדיף בניו יורק, כי אם היא היתה בארץ, אנשים היו רצים אחריה בערב חג וצועקים: סופר-רבקה את מקבלת תלושים לחג?
שועי, הסופר היחיד אצלנו בשכונה הוא סופר אגו ובניו, (שטויות, זה רק שם, למעשה מנהלות אותו אנה וליזה), והם היחידים שעוד מחזיקים אצלם קופה רושמת. אמתית. איש עוד לא הצליח להחליט אם היא נכללת בקטגוריה של ניסויים בבעלי חיים או שייכת למדף הבינה המלאכותית (ממש ליד הגבינה המלאכותית.). אגב ממש לידה הוצב לא מזמן סורק חדשני שבאמצעותו היא סורקה שערה וגם פולה כינים (אבל רק בקנייה של 50 ₪ ומעלה.)
משהו בצילומי העבודות מזכיר צילומי רנטגן, עיסוק שבין עצמוֹת לעצמוּת במובן הקבלי. יש משהו בשלד הגרמי, הלבן, שמתיחס ישירות לאבנים וכוכבים, געגוע לחומר היולי. אבנים ע"פ המיתוס היווני הן הרי עצמות העולם (כך נבראים בני האדם הראשונים לאחר המבול, על ידי השלכת אבנים מעבר לכתף), הן נקיות מבשר ומדם ומכל הבלגן הפיזי-רגשי הזה, מסמלות נצח, בריאה ושליטה/אפוק (למשל אבנים על פי הבאר, אבן השתיה שרובצת על הפתח שדרכו יכול להתפרץ מחדש המבול, ישנם כוכבים – בעיש ובכימה – שאלהים הסיט ממקומם כדי שארובות השמים יפתחו, והשיב אותם למקומם כדי לאטום אותן מחדש. עצם הלוז – שהיא אולי עצם הזנב – אמורה להיות השורדת האחרונה בגוף, ממנה הוא יקום מחדש באחרית הימים..)
[לי, אגב אבנים ומרק אבן – שהיה מאכל מקובל מאוד בתקופה הפליאוליתית – הבן שלי ראה שאני שוטף את הקומקום מאבנית והציע לי להכין תה-אבן 🙂 )
הילדים שלנו גאונים.
קוף, בתור את עצמו בהחלט כקרובו של האורנג אוטן (קוף ג'ינג'י) תמיד כילד כשצפיתי בסדרה "עמוד האש" בפרק שהוקדש לדוד בן גוריון תהיתי האם "פולה" היה שמה של אשתו
או הגדרת תפקיד.
גם תהיתי הרבה מדוע נקראה אישתו של מנחם בגין עליזה והלא מצאנו מקרא מפורש בשירו
של ג'יי ג'יי קייל "לילה"(שכוסה על ידי אריק קלפטון): " לילה, גוט מי און מיי (ק)ניז, ליילה, בגין דרלינג פליז!" . ועל כן, הואיל ולילה היא המבקשת מבגין יקירהּ בבקשה מסתמא כי שם אשתו היה לילה. מי יודע, אולי עוברת אחר שעלו ארצה, או שונה בחסות הסזון.
לעומת זאת ראיתי פתע את בנך מביט בקומקום וצועק "אבא, אבן!" באותו רגע ממש מונית לשגריר ישראל באו"ם עם אופציה לשר חוץ.
שועי, האם אתה מכיר את השיר When they begin the beguine?
עכשיו הכרתי (-: ובכל זאת, אין על "לילה". זה שיר שאם שומעים מספיק פעמים נכנסים בסוף ללבנון, ומסתבכים שם שנים על גבי שנים.
במיוחד בביצוע הזה
🙂
בתור מי שרואה את עצמו (נפלו המילים מי שרואה)
קוף, גם אני מרגישה שזה "כמו להתכונן בטקסיות גמורה וחמורה לרגע של ספונטניות מוחלטת וחוסר שליטה," אבל אין לנו שום הוכחה (ואולי זה בכל זאת להפך: להתגונן בטקסיות מפני רגע של ספונטניות וחוסר שליטה).
שועיקי, ציפורניים כאלה נראות לי שייכות יותר לעקרון ההכבדה http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A2%D7%A7%D7%A8%D7%95%D7%9F_%D7%94%D7%94%D7%9B%D7%91%D7%93%D7%94 מאשר לכוחיות-על (והן באמת כמו זנב טווס הצפורניים שלה, וגם מזכירות לי את עבודת הטווס של הדס עפרת שמאד מושפעת ממנה http://www.ophrat.org.il/images/live/p12.jpg
קופה רושמת, רנטגן, עצמות ועצמיות (כמו גם שאלת העוצמה), מזדהה לגמרי. זה קשור גם לדקדוק המיצגי ולאפשרות להטות את הדמוי.
הו מרית, בנערותי היו לי שתי ידידות טובות שלמדו ביולוגיה בתל-אביב והפכו חסידות (לא בעלות כנף, אלא תלמידות) של פרופ' זהבי בעל עקרון "ההכבדה". אני זוכר אותן מנסות לפרש לי כל זיז ועצם בחיי דרך עקרון ההכבדה. זה היה קצת כבד. יותר מדיי חיבבתי אותן
כדי לא לשים קצוץ. אז קצצתי את הכבד לכבד קצוץ ולמדתי כי לפעמים העגורים מעופפים סתם כי קל להם לעופף. וכי לפעמים טוב סתם כך ללגום כוסית בורבון גם אם היא הורסת את הכבד. בכלל, קשה לי עם הנטייה המדעית הזאת להעמיד תחום שלם על עיקרון אחד ויחיד (זה נדמה לי תמיד כשריד של דוגמטיות תיאולוגית שעברה דירה למדע).
מרית, אני מוחה. הוא לא כבד. (גם אני לא כבד, אמר הזאב כשנגמר הסיפור של "כיפה אדומה", זה סתם אבנים בכליות.)
א. התכוונתי לשועי כמובן
ב. שכחתי לציין שכיפה אדומה מילאה את בטן הזאב באבנים בשם עקרון ההכבדה. ושגם הסיפור הזה הוא מהתקופה הפליאוליתית.
המופע (מיצג) של הדס כרגיל נפלא, וגם אם תתבונני מחדש מזכיר מאוד את "האדם כרקדן" של אוסקר שלמר שהבאת למעלה.
רושמת, זה לא כיפה אדומה אלא האחים גרים שמלאו את בטנו של הזאב באבנים בשם עקרון ההכבדה החינוכית (עד שהם הגיעו היא נמלטה או נטרפה והזאב יצא בשלום).
שועיקי, זה כמו שיר צביר מאמא אווזה, הטווס של הדס, שמזכיר את רבקה הורן, שמזכירה את שלמר, שמזכיר את לאונרדו דה וינצ'י…
מרית,קוף, פעם הזאב הצליח להוציא מתוכו את כל האבנים
יש אומרים כי צביר האבנים הזה הפך למבנה כלכוליתי
יש אומרים לכותל המערבי. יש אומרים בנו ממנו את מצודת זאב.
הזאב של כיפה אדומה אגב נפטר מסוכרת אחרי שביקר בביתו של מיץ פטל
שנתן לו לשתות מיץ פטל מתוק מאוד בכוסות גבוהות
(מעטים יצאו מזה בחיים)
אני יודע שבטח לא תאמינו לי אבל סרגיי פרוקופייב התחיל לכתוב המשך
ל"פטר והזאב" שנקרא "פטל והזאב" על בסיס הסיפור שכתבתי כאן.
הצרה היא שבשל הפחד שמא סטאלין יזהה את עצמו כמיץ פטל
גנז פרוקופייב את היצירה יחד עם כל סיפוני הסודה שקיבל לחתונה,
ולא נודע גורלה.
הבית של מיץ פטל ממשיך לעמוד באחו והוא ממשיך לקבל אורחים תמימים.
🙂 (איפה ראיתי שילד דיבר על חג השועל והדבורה, והתכוון ליום השואה והגבורה?)
זה אותו ילד שמדבר על דובי שבט? (-:
וגם על אליהו ענבים….
מרית, סליחה שאני מעתיק לכאן את ההתכתבות שלך עם לי, אבל כלו כל הקיצין- יש לך סיפורים של מרי דה מורגן באמתחתך ואת מתלבטת ביניהם בנחת, כאילו שום דחיפות אין כאן! והרי על זה ממש נאמר: "מעשי ידיי תובעים שירה- ואתם הולכים לים?!" אתמהה
(בנוגע למיץ פטל, נראה לי שג'ירפה ואריה צריכים להודות למאיירת שחננה אותם בקשיות, אחרת היה קורה להם מה שקרה לשועל שהוזמן למרק בביתה של החסידה. שם, כנראה, לא היה כסף למאייר, והשועל נשאר רעב עד עצם היום הזה.
שלא לדבר על חיים לחמניה ביאליק…
ובאשר לאיורים של מיץ פטל, מישהי יקרה שאלה אותי פעם אם כבר הענישו את מי שאייר את זה.
(ובהמשך לכל מה שקורה פה למטה, חייכתם אותי שוב ושוב)
קוף, בספר ההמשך מיץ פטל הופך יזם. הוא הורס את ביתו ובונה גורד שחקים. בפנטהאוס הוא מקים באר יוקרתי ומועדון הימורים. שם בעלי החיים יכולים לשתות מיץ פטל מתוק מאוד בכוסות גבוהות. עם הזמן מצטרף שם עוד מגדל ועוד מגדל, וכבישי-אגרה וחניונים בתשלום. לפני ששמים לב כל החיות או חייבות לו כסף או עובדות עבורו. האריה והג'ירפה בשלב כלשהו תופסים את הראש ואומרים מה לעזאזל גרם לנו לרצות לברר מי גר בבית עם החלונות והוילונות והתריסים הצבעוניים, מה לכל הרוחות חשבנו לעצמנו כשהלכנו לברר מיהו מיץ פטל. היינו יכולים להשאיר אותו תקוע בבית שלו, ולהמשיך לשחק סטנגה על הדשא.
שועי, הדבר העגומגוחך הוא שבסופו של דבר, כל המגדלים והמפעלים והכבישים והתשתיות, הכל נבנה, נסלל, מוקם, נחצב, כדי שמישהו יוכל לשחק בסוף סטנגה על הדשא. אולי זו תהיה בכלל פיסת דשא כתומה שעשויה מסיבים אופטיים בתוך חצר קטנה במאדים, והמישהו הזה יופעל בשלט רחוק על ידי אצבע אנושית בעלת תבונה יוצאת מהכלל – אבל עדיין!…..
[כבר היום, ללא ספק, האצבע האנושית הופכת לאיבר החשוב ביותר בגופנו. אני רואה בדמיוני את מבצע האכלוס על המאדים, מבצע "דקטיליה", שסיסמתו תהיה "תנו לאצבעות ללכת במקומכם. היא גם תתפוס פחות מקום בחללית!" חזון "אצבעוני" של האחים גרים יתממש במלואו, ופסלים בדמותם – כלומר, בדמות אצבעותיהם – יוצבו בכל רחבי החלל. תלמידים-אצבעות ילמדו מהאצבע-המורה, בהנים ישלטו ויחליטו מי ללייק ומי למוות…. וזרת? יש הטוענים שהיא גברת, ויש את חיה שנהב שטוענת ש"זרת הוא שובב קטן". ימים יגידו. ]
הו קוף, לצערי אני כזה איטי, שאני מקדים אותך לבטח באבולוציה (-: כלומר, אני מעדיף את הדשא הטוב ההוא שעליו אפשר היה לשחק סטנגה (הייתי כזה עקום כילד, שעדיף היה לי לשחק סטנגה כי ממילא רוב הכדורים שלי היו הולכים למשקופים או לקורות), מאשר את החצר על המאדים.
ר' יוסף דקטיליה יהיה המקובל המאדימי הראשון, הדורות יכירו אותו בזכרות סיפרו: שערי אורנג', על שם צבע רחבת הדשא הכתומה, שעליה ניתן לשחק סטנגה על המאדים.
האצבעות תמיד היו חשובות. אבל האמת, אני עוד ממתין לפיתוח האמיתי. מקלדת עליה ניתן להקיש באמצעות החוטם.
שועי, הקשָה באמצעות החוטם תתרחש כשלמנוע החיפוש יקראו גוגול במקום גוגל 🙂
מרית, (אי אפשר היה להגיב לך למעלה) בענין איורים בספרי ילדים, האיורים שהשאירו עלי את הרושם הכי חזק בילדותי לא בטוח שהיו זוכים היום בהוקרה אמנותית, ובכל זאת אחד מהם היה לגביי הרבה מעבר לציור דומם, הוא היה התרחשות שלמה שבה צפיתי (והוא מלווה אותי מאז. אני זוכר עדיין גם את הרגש שהוא עורר בי.)
יש מצד אחד את הצורך של המבוגרים בסטנדרטים גבוהים של איור, אבל כילד החויה של היתקלות בטקסט ובציור היא כ"כ ראשונית, עד שכל דבר נוגע עמוקות באופנִים שמחוץ לשליטה וניווט של "הטעם הטוב" (או החדשני, המתוחכם, המורכב וכולי.) את מיץ פטל קראתי כמבוגר, והוא כבר נטבע בי כתערובת בלתי ניתנת להפרדה של טקסט ואיור, הכל ביחד הפך לטקסטורה של הסיפור. בכל זאת אני שמח שתמרה ריקמן איירה אותו דווקא כך, פרום ופרוע, כולו משחק וחופש ויושר פנימי, כמו זה של גיבוריו.
זה ממש לא קשור לטעם טוב. מזמן הצעתי לצרף לחירויות היסוד את חירות הטעם הרע! פשוט אף פעם לא אהבתי את האיורים האלה. הם תמיד נראו לי מקושקשים ומעצבני עיניים. מצד שני גם לא הבנתי את הספר עד שקראתי את הפוסט הזה http://www.michalfrenkel.com/blog/?p=49859 🙂
קוף, איזה ציור זה היה?
שמחתי במה שכתבת על מיץ פטל, ואולי זה משום שגם אני הכרתי אותו בבגרותי. "משחק וחופש ויושר פנימי", בהחלט, ובשבילי תוכו רצוף אהבה, תפיסה שגם דיברתי עליה עם נעמה בנזימן והיא סיפרה שראיינה את תמרה ריקמן ושמעה ממנה שהיו יחסי חברות אוהבים וקרובים בינה לבין חיה שנהב ומן האהבה הזאת נולדו הציורים. מה שאומר שלא די למצוא את ביתה של האהבה בקצה החורשה ולגלות מי היא היצור הזה בעל הרגליים הלבנות המתוקות, גם זה לא מבטיח לשתות מיץ נפלא בכוסות גבוהות כל החיים…
"מה שאומר" – התכוונתי למשהו שהשמטתי: שהן כנראה רבו או הסתכסכו אחר כך…
לי, קוף, מיץ פטל מעולם לא דיבר אלי. מעולם לא הבנתי אותו וגם לא אהבתי אותו ותמיד חשדתי ששני הדברים האלה קשורים. בגלל זה אני כותבת פה כמעט רק על דברים שאני אוהבת.
אין ספק שהם קשורים :). אף על פי שההבנה אצלי רצה מתנשפת אחרי האהבה… ולמזלנו הדברים שאת אוהבת הם שפע בלתי נדלה.
אבל אשר לי, אילו הייתי כותבת את מיץ פטל הייתי אומרת שעשיתי את שלי בעולם הזה (אז אולי מזל שלא כתבתי אותו…)
מרית, מצטער, אבל זה לא מדבר אליי…. הייתי כבר מעדיף את הפרשנות הכי מופרכת בעולם (מיץ פטל הוא ישו שנותן מדמו לאורחיו 🙂 )
באיורים של תמרה ריקמן יש משהו מרוח התקופה, כשאני מביט בהם מתנגן לי "hair" בראש:
Let it fly in the breeze and get caught in the trees
Give a home to the fleas, in my hair
A home for fleas, a hive for the buzzing bees
A nest for birds, there ain't no words
For the beauty, splendor, the wonder of my hair
בתלתלי צבעיו אי אפשר להעביר מסרק, ובטח לא שמפו, ובכלל בסיפור יש חופש אדיר לשחק, חופש שוויוני לגמרי. אם היה צריך לתת לו כותרת הייתי קורא לו "סטנגה על הדשא (ובין העצים)" 🙂
לי, אני לא יכול לגלות, גם משום שאני לא זוכר את שם הספר וגם כי זה אחד משֹפוני טמוני החול שלי…..
חשבתי שלא תגלה, אבל שראוי בכל זאת לשאול… 🙂
🙂
קוף, הטקסט הזה אהוב עלי כי הוא מתמצת את כל מה שתמיד עצבן והשמים אותי בספר. ברור שלאחרים הוא עולם ומלואו. בכל אופן נזכרתי בו בחיוך כשקראתי אצל בולדר: "במשך זמן רב התגוררתי מול בית מרזח צבוע חציו בירוק וחציו באדום עז שגרמו לעיני סבל ענוג."
מרית, תודי, יש דברים שנפתרים רק בהיאבקות בוץ. וזה מזכיר לי תמיהה מאד גדולה, למה לכל הרוחות אחשוורוש מילא את ארמונו בבוץ?! חבלי בוץ ותכריכי בוץ….. ממש חבל. אחר כך דורכים על השטיחים הפרסיים וזה לעולם לא יורד בכביסה.
נהניתי להתוודע אל רבקה הורן שפניה אגב הן יצירת אומנות מרשימה בפני עצמן. את הסימטריה פוגש התינוק כבר כשמקדמות אותו בלידתו ברכי האם (עמודי התמך של יקומו שאבן השתייה ביניהם, לפי המיתוס העתיק) ושדיה (איוב ג:יב). אולי עוד קודם. איחולי כנפיים חסונות לכל להטוטניה של עיר האושר (קריצה לשועי).
http://www.japantimes.co.jp/culture/2009/11/20/arts/rediscovering-rebecca-horn/#.UiW_o9K8CFY
מרית, קוף, לי, פעם היה לי מנהג לשבת עם בני האמצעי (היום בן 10, זה היה לפני שנה) ולספר לו גרסות פשע לסיפורי ילדים אהובים. אפילו הקראתי לו את כרכי "משפחת עמק החיות המוזרות" שבפרפרזה שלי סנופקין הוא המקבילה של טוני סופרנו, כלומר הבוס שמנהל את העמק, ולהמיולין יש "בעיה במח". הוא תמיד עושה הכל הפוך.
הסוף של מיץ פטל היה שהבית מתפוצץ על יושביו (הארנב, הג'ירפה והאריה) ומסתבר כי מיץ
פטל האמיתי שנמאס לו מכל מפגן החברות הזה, פוצץ את הבית עם החלונות… והוילונות… והתריסים… עם שלט רחוק,
גם אחרי הסיום לא יודעים מיהו.
שועי, זה נשמע כיף. אני רק חלמתי, אחרי צפיות רבות בפרפר נחמד עם בתי, שעוזי חיטמן ואלינור אהרון ערפדים. אה, וגם היו לי תיאוריות על עוץ לי גוץ לי, אבל אלה מתאימות יותר לבלוג הזה מאשר לשיחה עם ילדים 🙂
שועי, איזה כיף! ראיתי את "קיסר חייב למות" לא מזמן )סרט נהדר) וחשבתי לעצמי כמה טוב לו כל אחד היה עולה על במה ומשחק מדי פעם, וכמה קולות מושתקים יש בתוכנו.
לי, לי, תגלי רק לי מה חשבת על עוץ לי גוץ לי!
מכיוון שאתה יודע כל כך טוב את שמי, יש סיכוי שתמצא… 🙂
הקוף הויטרובי, תודה על הרפרנס, ממש לא הייתי מודע לכך שיש סרט חדש של האחים טביאני
[אני יודע שזה נראה כאילו אני מעורה למדיי, אבל אני כמעט ולא קורא עיתונים]; האמת שאני בעיקר זוכר עמומות את העיבודים שלהם לסיפורים הסיציליאניים של לואיג'י פירנדלו.
לי, יש לי שני בנים בעשור הראשון לחייהם, שניהם חובבים גיבורי-על וקומיקס (הגדול גם קורא ללא הרף מיתולוגיות ומדיי פעם בוחן אותי בחידות טריוויה). כך שעיקר הביקורים שלי בקולנוע בשנתיים האחרונות התרכזו סביב סרטים כגון: "איירון מן 3", "הנוקמים", "פרסי ג'קסון" ושות'.
מה שאני מספר לבני בן העשר דומה לתכנים שהוא מאוד מתעניין בהם. אני רק מתבל אותם בקצת יותר הומור ותפניות בלתי צפויות מן הנהוג בז'אנר.
אותו בן, שהוא בן 10 כיום, גרם לי להקריא לו בקול רם (שבתות וחגים) את שלושת ההארי פוטרים הראשונים בגיל 4 לערך.
שנתיים אחר כך הוא כבר קרא אותם לבדו.
בשלב כלשהו הוא המשיך לרביעי ואילך בלי לשאול אותנו.
בתי הגדולה (14) קראה את משחקי הרעב בעברית כבר לפני כמה שנים ועכשיו מסיימת אותם באנגלית.
אני מנסה שלא להתערב במה שהם קוראים, או לעשות זאת כמה שפחות.
טוב שאתה לא מתערב! והבת שלי משוררת לא מהולה, אין לי אלא לרדוף אחריה עם פנקס (וכך אני עושה)
לי, השלמתי לחלוטין עם פער הדורות. עם העובדה שהילדים שלי לא ייקראו הרבה מאוד ספרים שקראתי כילד, וכנער, ואפילו אינני מקווה שייקראו את הספרים שאני קורא כמבוגר.
למשל, הבת הגדולה שלי יכולה לבוז בקול רם לרוב המוזיקה שאני שומע, אבל לעתים רחוקות לומר לי נניח, שקטע של ג'ון קייג' (פסנתר, 1948) שהיא שומעת מן המחשב שלי מוצא חן בעיניה.
אני מראש יוצא מנקודת הנחה שרוב הדברים שמוצאים חן בעיניי אין סיכוי שבעולם שיימצאו חן בעיניה (כי אני זקן-תרח), ושמח על הפעמים הבודדות שבכל זאת היא אומרת לי שספר שהזכרתי פעם באיזו שיחה שלנו הוא טוב מאוד, או שאיזה קטע מוסיקלי שאני שומע הוא לא-רע-בכלל.
שועי, אני מעריכה את הגישה שלך מאוד, ומוזר לשמוע את הכמיהה ל'אישור' מן הצד האחר – אני כילדה ונערה כל כך ערגתי ל'אישורו' של אבא ליפי המוזיקה שאני שומעת…
שועי, אולי ראית גם את "פאדרה פאדרונה" של האחים טביאני, על יחסי בן ואב בור ואלים בעיירה בסרדיניה. אוטוביוגרפיה של בלשן וסופר שנאבק בילדותו להיחלץ מן הנחשלות. מניחה שראית, אבל אם לא- מאוד מאוד מומלץ. גם אני שמחה לשמוע שהשניים עדיין יוצרים סרטים בגילם המופלג, ומלאת השתאות על הילדון שלך שזלל הארי פוטרים בגיל כה צעיר.:)
ארנה, חשבתי עלייך בזמן שכתבתי, איך את תמיד מביאה מילים הפוכות שנגזרות מאותן אותיות. משהו כזה התכוונתי להגיד על המיצגים שלה. הן כמו שורשים שאפשר לגזור מהם משמעויות הפוכות.
(עוץ) לי (גוץ) לי, התמונה שלך רודפת אחרי בתך עם פנקס לא במהרה תימחה 🙂
מרית ,להיות בראש שלך בתור תמונה זה מכובד מאוד!
שועי, אחת השאלות העולות בסרט היא על כוחה/חולשתה של האמנות. הזירות המלאכותיות – במה, מוזיאון וכולי – מאפשרות יציאה מגדר הרגיל וההרגל, אבל אני מרגיש שלא די ברִגשת הקהל ובקתרזיס שלו, אם הוא קיים.. הייתי רוצה שכולם יוכלו להשתמש בזירות האלה: לצייר, לכתוב, לשחק, לעבור מנקודת מבט אחת לאחרת. ואולי זה קורה ממילא, למשל באמצעות העלאה לרשת של תכנים. זו האוטופיה שלי – בני אדם הם שחקנים הנודדים ממחזה למחזה, ומי שהיה יוליוס קיסר היום, יהיה ברוטוס או אנטיגונה או פועלת במה מחר, או שחקן המגלם אסיר המגלם שחקן / או אסירה המגלמת שחקן המגלם אסירה -בהפקה של האחים טביאני….. (או ואשובסקי, גרים, כהן.. או של האחיות ברונטה 🙂 )
אהמ, כן, ואני לוקח בחשבון שהאוטופיה שלי עלולה להיות הגיהנום של זולתי..
כן, טוב להיות מתחלף ומרובה, אבל מפחיד כשהאחרים הם כאלה 🙂
ואולי אתה קצת עושה את זה כאן, לא?
מרית, שמחתי לשמוע, מעורר בי מחשבות על הקשר בין אומנות לשפה. אבל אני חייבת לציין שבלי תרגומייך למיצגיה, הייתי חולפת על פניהם בלי להתעכב ומפספסת את כל האמירות.
ורד, לי, קוף אני עונה כאן כי לא נמצאה לי אפשרות להגיב דרך הגב לשירשור התגובות.
לי, זו לא כמיהה לאישור, זה סוג של מצע חווייתי משותף כלשהו-אייכשהו– אני כל כך רגיל להיות אלטרנטיבה, (בית ההורים, ילדותי, נערותי, בחברה דתית, בחברה חילונית, באקדמיה וכיו"ב) שלא ממש מפריע לי להיות אלטרנטיבה לילדיי.
ורד, לא ראיתי את הסרט האמור. שמעתי עליו רבות. הבן שלי לימד את עצמו לקרוא ממגנטים של אותיות שהיו על המקרר. אין לי או לאשתי מושג עד היום איך זה קרה. הייתי קורא לכל ילדיי הרבה מאוד בשנותיהם הראשונות, לפעמים ספרים שלימים (למשל לבתי הגדולה הקראתי את פוליאנה, צ'רלי והשוקולד וההמשך שלו ועוד כמה וכמה 'ספרי מרגנית' עוד בשלהי שנות הגן שלה). אני גם חושב שאיזו אווירה פלורליסטית בבית מאוד מסייעת לזה. למשל היא ביקשה כאשר היתה בת 10-9 שאשאיל לה קוראן וברית חדשה כדי להשוות ביניהם ובין הסיפורים במקרא. הרעיון לא בא ממני. נתתי לה את הספרים ולא שאלתי אותה מה היא עושה, ולאילו תובנות היא מגיעה.
קוף, מה שתמיד הרתיע אותה מן "הגהנם הוא הזולת" של סארטר (בדלתיים סגורות) הוא שיש משהו שיפוטי מראש בתפישה כזאת. אני לא הייתי גם טוען כי "העדן הוא הזולת". "אני הוא אני"
"הזולת הוא הזולת". אני מנסה כמה שפחות להשליך מעצמי על אחרים. אני יודע מה אני אוהב ובמה אני בוחר, איני בטוח האם זה כל כך יהיה מוצלח בשביל מישהו אחר. אנחנו יודעים מעט מדיי
על עצמנו ועל זולתנו מכדי לנקוט כאלו אמירות מפליגות או עמדות מפליגות.
למשל, אני וחבר קרוב משנים אוהבים מאוד לשמוע את אלבומיהם של טום ווייטס ושל מומוס, ובכל זאת, כל אחד מאיתנו הגיע אליהם ממקום שונה לחלוטין, ואם נצטרך לבחור את רשימת שיריהם האהובים ביותר, ספק אם נגיע אי פעם להסכמה. הטעם שלו לא מאיים על טעמי ולא מציב אותו בסימן שאלה. יש לי את טעמי ולא יש את טעמו. השיחה על הפערים, ההבדלים, השוני מרתקת הרבה יותר מהתלהבות משותפת על אותם הדברים שבהסכמה.
האינטרנט– כוחו הגדול הוא הפלורליזם שלו, והיכולת שלו להביא לכדי שונות ומגוון. זה לא תמיד קורה. ובכל זאת, השונות והמגוון מרתקים הרבה יותר מן הדברים המשותפים, שנהנים מהסכמה רחבה.
שנה טובה מאוד לכולכן/ם, וכמובן למרית שהאתר הזה שלה גורם לי לקפץ, עד שלפעמים אני שובר את התיקרה (השכנים מלמעלה כבר התלוננו, ואח"כ הודיעו שייקנו שטיח פרסי גדול במיוחד שיכסה את ריצפת הסלון; פשוט נשבר להם לראות את הראש שלי מגיח פתאום מן הרצפה).
שנה טובה מאוד לך שועי. מצע משותף מצד אחד והתלהבות משוני מצד אחר – הרבה אוויר רענן וטוב יש בדברים שלך.
שנה טובה למרית ולכל המקפצים בעיר האושר, שהפכה לרגע לטרמפולינה! 🙂
אני מודה באשמה של לי, אבל לא של שועי 🙂
ואני מצטרף בכל לבי לברכות, שנה טובה ומאירה. תודה מרית, על שפע של טוב שהוא אף פעם לא מובן מאליו.
שנה טובה ומבורכת ידידים יקרים.
מרית שנה טובה, את רואה הנחתי לרגע את העולם על כתפיו של אטלס וסרתי לשוח בעיר האושר. איזה אושר. רבקה הורן. בלט בהעדרו יהושע הפרוע שטרובלפטר שללא ספק רובץ לו שם בתשתית המיצג. לא יודע אם סיזיפוס באמת מאושר אבל שטרובלפטר מאושר ללא צל של ספק http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%95%D7%91%D7%A5:H_Hoffmann_Struwwel_03.jpg
מרית יקרה, מאוד אהבתי את מה שכתבת על הציפורניים. כשראיתי את התמונה, עוד לפני שקראתי את מה שכתבת, ישר עלה בי: לגעת בהכל בבת אחת! אבל אחרי שקראתי את מה שכתבת, אהבתי את הקישורים שלך לגבולות,שתלטות, סריקת השטח כדי לאתר פולשים – במיוחד בימים אלה שאני מגוננת על רוי כל כך ולא מסוגלת שמתקרבים אליו או נוגעים בו. פתאום רציתי את הציפורניים האלה לעצמי. רק אתמול בלילה חלמתי שפלשו אליי לדירה וניסו לתקוף אותי כשרוי ישן בחדר הסמוך וזה לא החלום הראשון מהסוג הזה:((
מאחלת לך שנה טובה ומאושרת ועשירה בפוסטים נפלאים.
דודו, כבר התביישתי והעמדתי את עצמי בפינה ששכחתי את יהושוע שטרובלפטר (בטח לא היתה לך סבלנות לכל השרשור, אבל אתה כבר השלישי שדורך על היבלת). מקווה שעוד לא חזרת לסבלותיך ושאתה עדיין חופשי לשוטט ולרקוד.
קרן, אמנות זה ראי, את הוכחה חיה 🙂 זו שמחה גדולה שאת באה לפה. ושנה נהדרת, כמובן!
ובאשר לילדים – אני אספר לך משהו על עצמי. כשבני הגדול נולד כל הזמן גוננתי עליו מהכעס של אביו. וזה היה מוזר, כי לא היה שם כעס. היתה שמחה ואהבה גדולה אבל כל הזמן הייתי דרוכה כי זה בדרך. ואז נסעתי לכמה זמן לבד, לכרתים. ושם הבנתי שזה בכלל לא קשור לבני. אני מגנה על עצמי מהכעס של אבא שלי (באיחור של שנים רבות). וכדאי מאד להפריד.
מרית, נהניתי מאד להתוודע אל המיצג של רבקה הורן ולכל הקישורים הנלווים והמרתקים שלך אליו. השריטות ע"ג הקירות עם הצפורניים הזכירו לי שלפני שנים שמעתי שאחד מהרעיונות ביצירתו של שקספיר "רומאו ויוליה" נבט בו מתופעה שקרתה מדי פעם באותה תקופה בה לעיתים נמצאו שריטות צפורניים בתוככי אחוזות קבר משפחתיות כשבאו לקבור את המת החדש…מצמרר…ולהבדיל, מאחלת לך שנה טובה עם שלל תכנים מעניינים נוספים!
בלהה, תודה רבה ושנה נהדרת גם לך.
מרית, תודה. זה ברור לי לגמרי. במקרה שלי, העבר שלי מחייב אותי להיות עירנית פי כמה.
את נהדרת מרית. זה מומלץ. תענוג.
הי אסתי, לונג טיים… תודה רבה!
הרבה הרבה מילים גדולות העמיסו פטפטנים על עבודה שמלבד שם קולע אינה נדרשת למילים.
כשהיא אוספת הציפורנים בקצה שקרוב אלינו, היא נראית קצת כאילו היא הולכת לתקוף או לחלופין כאילו היא חייה שמציצה מסבך. כשהיא עוצרת לפעמים בקצה השני עם הציפורנים למעלה, זה נראה כאילו הציפורניים משתקות אותה. כאילו כל פעם מחדש היא מופתעת מחדש על הקיום שלהם. תוהה מה לעשות איתן.
בלי קשר רציתי לשאול אותך, יש לך עותקים של כשדויד פגש את וויטו שאני יכולה לקנות ממך? אם לא, איפה אפשר להשיג אותם?
בקצה הקרוב – לגמרי, אבל ברחוק היא נראית לי כמו ציפור פצועה שמנסה לקפל את הכנפיים.
ובקשר לדויד את ויטו, נראה לי שהכי פשוט לקנות מהאתר של ההוצאה. זה אפילו בהנחה.
http://www.kibutz-poalim.co.il/%D7%9B%D7%A9%D7%93%D7%95%D7%99%D7%93_%D7%92%D7%A8%D7%95%D7%A1%D7%9E%D7%9F_%D7%A4%D7%92%D7%A9_%D7%90%D7%AA
[…] הציפורניים של נשות הקלאסה מביאה אותי הן למיצג הציפורניים של רבקה הורן והן לשטרובלפטר (הלוא הוא יהושע הפרוע, שכבר עלה בשעתו, […]