והנה הגענו סוף סוף ל"סיפור הנסיך המשותק" מתוך אלף לילה ולילה. בפעם הקודמת כתבתי על סיפור המסגרת: איך דייג עני פתח קומקום שהעלה ברשתו, ויצא ממנו שד נורא שאיים להרוג אותו, ואיך הצליח להערים על השד ולהחזיר אותו לקומקום, ואיך השד התחנן שישוב וישחרר אותו והבטיח להעשיר אותו עושר רב, והוביל אותו לאגם נידח בין הרים. והתנצל שמצא דרך כה מוזרה להעשיר אותו, אבל אחרי אלף ושמונה מאות שנים בקומקום הוא כבר לא מעודכן. עצרתי ברגע שבו העלה הדייג ברשתו ארבעה דגים מוזרים: לבן וצהוב ואדום ותכלת והביא אותם למלך. זהו התקציר של ההמשך המסעיר והפתלתול:
הדגים נמסרים למבשלת החדשה שמטגנת אותם במחבת, ולפני שהיא מספיקה להפוך את הדגים נבקע הקיר ועלמה יפהפייה והדורה יוצאת מתוכו, נועצת קנה סוף במחבת ושואלת את הדגים: האם אתם עומדים בדיבורכם? שלוש פעמים, עד שהדגים נושאים את ראשם ועונים: הן, הן. ומדקלמים: אם תשובי נשוב, ואם תקימי הברית נקים,/ אך אם מסתלקת את אנחנו נקיים. ואז הופכת העלמה את המחבת על האש וחוזרת לתוך הקיר. כשהטבחית מקיצה מעלפונה היא אומרת לעצמה: "בריקוד כידוניו הראשון נשבר בידו הכידון," ושוב מתעלפת עד שהמשנה למלך "מנדנד אותה ברגלו". ושוב קוראים לדייג שמביא עוד ארבעה דגים והכל חוזר על עצמו בדיוק. בפעם השלישית המשנה ממלא את תפקיד המבשלת והמלך צופה, ומתוך הקיר יוצא גבר כושי שפונה לדגים ב"קול חרדות", והשאר חוזר על עצמו כמו בפעמים הקודמות. המלך המסוקרן חוקר את הדייג ומגלה שהאגם, שמעולם לא שמע על קיומו, נמצא מהלך מחצית השעה מארמונו. הוא יוצא לשם בראש חילותיו וחומק באישון לילה כדי לפתור את התעלומה. אחרי צעידה ארוכה הוא מגיע לארמון שחור. הוא משוטט בחדרים המפוארים והנטושים ומציץ לחצר המלאה ציפורים שרק רשת זהב דקה מונעת מהן לפרוח. קול בכי מוביל אותו לעלם יפהפה ואומלל. "איך לא אבכה בשעה שזה מצבי?" עונה העלם לשאלת המלך, ותוך כדי כך הוא מפשיל את בגדיו ומתברר שממותניו ומטה הוא עשוי אבן. "אמנם לדגים אלו ולי סיפור נפלא," הוא מכריז, "שאילו נכתב בחודי מחטים בזוויות העין, היה למשל ומוסר לכל לוקח מוסר."
העלם היה פעם נסיך מאושר. לאחר מות אביו נשא את בת דודו וחי איתה באהבה. ערב אחד, כששכב בעיניים עצומות שמע את השפחות משוחחות על בוגדנותה של אישתו. בלילה ההוא שפך את סם ההרדמה שהכינה לו, העמיד פני ישן ושמע אותה מקללת אותו ומייחלת למותו, ואחר כך מתייפה ומתבשמת, נוטלת את חרבו ויוצאת מן הארמון. הנסיך עקב אחריה לחושה בין ערימות אשפה ובה "עבד כושי, שפתו האחת ככיסוי קדרה מעל לשפתו השנייה הדומה לסוליה של נעל". העבד מלקק חול, מצורע ולבוש סמרטוטים, מחרף את המלכה ומכנה אותה "כלבה סרוחה ושפלה שבלבנים" שמשתמשת בו לסיפוק תאוותה. והמלכה מתרפסת לפניו ואוכלת מידיו עצמות עכברים מבושלים, וכשהם מתחילים להזדיין (או אולי רק כשהם נרדמים, זה לא לגמרי ברור) הנסיך מתפרץ ומכה את העבד בחרבו. למחרת בבוקר הוא מגלה שאשתו גזזה את שערה ולבשה בגדי אבל, בטענה שאִמהּ נפטרה, אביה נפל במלחמת מצווה, אחיה האחד מת מנשיכת נחש, ואחיה האחר נקבר במפולת. היא מקימה אחוזת קבר ומשכנת בה את אהובה. הוא לא מת לגמרי, רק הפך לצמח. כל יום היא מאכילה אותו ומתחננת לפניו שיתעורר. אחרי ארבע שנות אבל הנסיך המעוצבן חושף את חלקו באסונה, והמכשפה (עכשיו מתברר שהיא מכשפה) נוקמת בו והופכת את חציו לאבן. את הממלכה היא הופכת לאגם ואת האנשים לדגים צבעוניים: המוסלמים לבנים, הנוצרים תכולים, היהודים צהובים והאמגושים אדומים. וכל יום היא מלקה את הנסיך עד שדמו שותת וכשהוא מתחנן שתחוס עליו היא אומרת: ואתה חסת עלי והשארת לי את אהובי?
המלך נחלץ לעזרתו של הנסיך. ראשית, הוא הורג את העבד ותופס את מקומו. כשהאישה מגיעה הוא מתלונן שהבכי של בעלה וקללות הדגים המכושפים מפריעים לו להחלים. בן רגע היא מסירה את הכישוף ומיד הוא מבתר אותה לשניים בחרבו. סוף טוב הכל טוב: המלך מאמץ את הנסיך. הם חוזרים ביחד לארצו הרחוקה (ברגע שמוסר הכישוף היא מתרחקת). שניהם נושאים את בנות הדייג ומרעיפים כל טובה אפשרית על ראשו. "ואולם אין זה נפלא יותר," רומזת שהרזד, "ממה שארע לסבל…"
כשהריתי את בני הבכור פחדתי שהאימהות תמחק לי את היצירה ותתפוס את מקומה. לכן הקדמתי תרופה למכה; ברגע שנכנסתי להריון התחלתי לעבוד על הצגה חדשה, בהשראת "סיפור הנסיך המשותק". עוד בילדות הרגשתי שהדימויים העזים והצבעוניים שלו לא מגיעים אלי ממקור חיצוני אלא כאילו נִכְרו מתוכי, וכשגדלתי הבנתי גם למה: הסיפור המפותל והמותח הזה שעונה כביכול על כל דרישות המעשייה (טובים נגד רעים, סוף טוב וכולי) הוא בעצם דיוקן קבוצתי של אנשים הסובלים מאותה מצוקה: "תקיעוּת", זה היה השם שנתתי לה. זה היה הפחד הגדול שלי בילדותי, בנעורי, להיות תקועה, לא חיה ולא מתה כמו כל גיבורי הסיפור: כמו הנסיך שחציו אבן וחציו בשר, וכמו השד שכלוא בצינוק הקומקומי, וכמו העבד ששוכב כמו צמח באחוזת הקבר שלו, וכמו המלכה שמתרוצצת בין הכעס על הנסיך לאבל על המאהב (כל יום אותו דבר, בלוּפּ), וכמו הציפורים החסומות על ידי רשת הזהב וכמו דגי המחבת המדברים. אפילו לארמון בסיפור יש שתי דלתות, אחת פתוחה ואחת נעולה; אנשים, נשים, שדים, בעלי חיים ודוממים, כולם משקפים זה את זה ואת התקיעות שבה הם לא חיים ולא מתים. הסיפור אמנם נפתר במין דאוס-אקס-מכינה, אבל במציאות נראה לי בלתי אפשרי להיגאל לנצח מן התקיעוּת. "אין לזה סופ" כתבתי בתוכנייה, בפרץ פוטוריזם ספונטני.

תוכניית ההצגה (שעצבתי בעצמי). הכריכה היתה עשויה משתי שכבות, התחתונה מנייר והעליונה מנייר פרגמנט. על כל שכבה היה מצויר חצי נסיך. החלק התחתון הגיאומטרי הוא מחווה לאוסקר שלמר ולבלט הטריאדי שלו. רציתי להדגיש את האנדרוגניות. את הכפילות המגדרית. אני הייתי הנסיך אבל לא התחפשתי לגבר בשום פנים.

תוכניית ההצגה, פרט, תקריב. כאן אפשר אולי להבחין קצת בשכבות וברישום העיפרון. גם הציפורים בהצגה עוצבו בגיאומטריות כמו הציפורים על התוכנייה.
.
ההצגה שלי היתה אפילו יותר חזותית מהמקור. ויתרתי על האליבי העלילתי וחתכתי ישר לדימויי תקיעוּת. "פסל תיאטרלי" קראתי לזה, כלומר רצף של תמונות חיות עם מעברים אסוציאטיביים. עכשיו זה נשמע מובן מאליו אבל אז לא הכרתי שום מודל כזה. ניחשתי וגם המצאתי אותו תוך כדי הליכה. בכל פעם שהגעתי לשד למשל, כיביתי את כל האורות. רציתי שהקהל יחווה את החושך שלו מבפנים.
הרעיון הבסיסי שלי היה פשוט: להציב רגלי אבן במרכז הבמה ולעמוד בתוכן, מתחת לרשת עם ציפורים. גופי יהיה החלק החי של הנסיך. אבל ממה להכין את רגלי האבן? שַׁיִשׁ לא בא בחשבון; גם כבד מדי וגם אחד לאחד. לא רציתי חומר שמתחזה לאבן. ניסיתי לפצח את מהות הכישוף. מה זה בעצם רגלי אבן? זה לא אבר אלא מבנה; מבנים לא יכולים לזוז. הגיאומטריות הקפואה שלהם הפוכה מהצורות האורגניות החיות של הגוף.
עיצבתי את הרגליים בצורת מדרגות שלא מובילות לשום מקום, ועליהן רשמתי את גופו של הנסיך. בעירום, כי תקיעוּת זה גם סירוס. כי אישתו חגרה את "חרבו" והפכה אותו לאבן ממותניו ומטה. יש יותר מפורש מזה?
ובכלל – מי שיפתור את תעלומת איך השתרבב סיפור עם תוכן מיני בוטה כל כך לספר ילדים, כלומר יצביע על העיבוד שקראתי בילדותי, יקבל ארבע מאות דינר זהב מהשולטן. (התעלומה נפתרה בינתיים. הפתרון כאן).

רגלי אבן, מתוך "נסיך ב-3 חלקים, פסל תיאטרלי", פוליאסטר עם סיבי זכוכית, מראות, שקפים, חלוקי נחל. עיצוב מרית בן ישראל
.
בחודש התשיעי להריוני (אז עוד ספרו בחודשים) הודעתי שאני לא יולדת עד שאני לא גומרת את הרגליים. אהוב לבי, שיודע כמה אני רצינית בנושאים כאלה, היה מברר כל יום: גמרת כבר את הרגליים? (בתשובה לשאלתכם – כן, גמרתי אותן וילדתי). עיצבתי אותן מפוליאסטר צהבהב עם סיבי זכוכית. לפוליאסטר היה ברק קריר פלסטיקי-שֵׁישי. והיה לו עוד יתרון: כשהדליקו אור מאחוריו הוא נהיה שקוף. ברגע מסוים בהצגה נדלק אור קטן מאחורי הזין וראו את צל היד שלי מטייל על קווי המתאר שלו. בהצגת הבכורה נקלע לאולם זבוב שנמשך אל הזין המואר. הצללית שלו פלשה לתוך ההזיות של הנסיך. הפוגה קומית.
על רגלי הפוליאסטר הנחתי כמה חלוקי נחל בשביל החומריות. בצרפת ניגש אלי איש אחרי ההצגה: זה כמו אבנים קטנות שמניחים על קבר, הוא אמר. זה לא עלה בדעתי אבל כמו שכתבה נורית זרחי "לא בכוונה זה פשוט בכוונה אחרת".
כל זה קרה הרבה אחר כך. אני חוזרת לאחור; כמה חודשים אחרי הלידה צללתי שוב לעבודה. מריו קוטליאר שניהל את תיאטרון הקרון ואהב למלא את תפקיד הפיה הסנדקית, הזמין את עודד קוטלר לראות חזרה. עודד היה אז המנהל האמנותי של פסטיבל ישראל. מלבד העיצוב (שרק חלקו מופיע בתמונה) היו לי חמש דקות של הצגה. הוחתמתי על חוזה מאיים. אם לא אעמוד בלוח הזמנים אצטרך לשפות את פסטיבל ישראל (לשַׁפּות זה לפַצות בז'רגון המשונה של החוזים) בסכום אגדי. גרנו אז ברח' צפת בנחלאות, בדירה עם חדר-קבר-שינה בלי חלונות. התינוק היה מתעורר בין חמש לעשרים פעם בלילה, גם כשישן בזרועותי. אהוב לבי למד בטכניון ולן בחיפה פעמיים בשבוע. הלכתי לישון וקמתי עם הציפורים. לא היה לי מחזה או תסריט, רק מושג עקשני עמום וברור כאחת על התוצאה. לפעמים נתקעתי. לשבוע. לחודש. מעבר לכביש גרה אישה צעירה. הייתי רואה אותה מהמרפסת מוציאה את כריות הריפוד וחובטת בהן לפי הסדר. אחר כך היתה תולה כביסה; מנערת כל בגד ומותחת אותו על החבל. יום אחרי יום, בשיא הנחת והשליטה. קנאתי בה כמו שמקנאים במשהו לגמרי דמיוני. עד היום אני מקנאה.
הופעתי קצת בארץ ובחו"ל; איטליה, גרמניה, הולנד, פולין. יום אחד בפסטיבל שרלוויל בצרפת, הצביע עלי מישהו ברחוב והתחיל להסביר לחבריו בצרפתית חפוזה ונלהבת על ההצגה. ופתאום הוא פנה אלי וציווה: קוֹנְטִינוּ, קוֹנְטִינוּ, קוֹנְטִינוּ! (המשיכי, המשיכי, המשיכי!) כך, שלוש פעמים, כמו השבעה. צחקתי וקצת התפלאתי. לא עלה בדעתי להפסיק באמצע המשחק.
כמה שנים אחר כך יצרתי את הוי, אילו… על פי שלוש אחיות של עגנון. זו היתה תקופה אפלה, מייאשת. הצגתי בזירה הבינתחומית שקראו לה אז "הבמה". התיאטרון היה מוזנח ומטונף. הייתי שוטפת את הבמה כמו סינדרלה לפני כל הצגה. מוכר הכרטיסים איחר באופן קבוע, בטענה שממילא לא בא קהל. בזה לפחות הוא צדק. לפעמים היה אפשר לספור את הצופים על אצבעות יד אחת. יום אחד טילפן מישהו לתיאטרון ודרש לדבר איתי בטענה שההצגה שינתה את חייו. קצת אחר כך חלמתי חלום: אני יושבת על שפת המדרכה ברח' יפו בירושלים עם בני הבכור ומספרת לו בלשון עכשווית ומעט עילגת את הסיפור התנ"כי על חורבן סדום. אני מתעלמת מהמכוניות והאוטובוסים החולפים על פנינו בשאגה ואומרת: "ואז אברהם התחנן ואמר, אבל מה איכפת לך אלוהים, גם אם יש עשרה צדיקים…" דמעות זולגות מעיני ואני חושבת לעצמי, עדיין בתוך החלום, שמעולם לא שמתי לב כמה הסיפור מרגש.
וקצת אחר כך אמנם החרבתי את סדום. עזבתי את התיאטרון. ערקתי לכתיבה.
*
לחלק הראשון של הסיפור – הדייג והשד ואני
חמסין באושוויץ או הנסיך המשותק בפולין
על מוכרת הגפרורים (ההצגה הראשונה שעשיתי)
*
מרית קרובתי,אחת הרשימות שאקח איתי הלאה [א]. בשל שפע הסיפורים שלא שמעתי אף פעם על ההורות בירושלים וחיי התיאטרון אז [ב]. שפע הדימויים התמונתי החל בשכנה הירושלמית התולה את כבסיה המשך בתחפושת הנסיך שלך (נכנסת לדמותו של יוסוף נסיך תבי של אלזה לסקר שילר, שגם היא, אני מניח היתה אומרת שהיא לא התחפשה לגבר), עבור בזבוב המתיישב על זין הפסל התיאטרלי, דרך הצרפתי החושב שאת קוונטין קונטינוֹ ("מרית ללא מעצורים"), וכלה בחלום האקספרסיוניסטי. [ג]. הכי הרבה: אתמול בדיוק דיברתי על כך שיש בתוכי איזה ילד ונער כלוא שרק עכשיו אחרי יותר מעשרים שנה מתחיל להתנער מן האיבון ומן התקיעות (חלק בי לא המשיך הלאה ונותר תמיד שם), שבניתי הרבה דרכים עוקפות מסביבן (בין היתר, הומור). הסיפור הזה של האחים גרים תפס אותי בדיוק שם.
מרית, כן, זה חתיכת עונש לא למות.. (אריק שרון למשל, וזה ב"מציאות", ובסיפורים, היפה והחיה,)
בכל אופן את הרי יודעת את הניגודיות שב"מציאות" אז זה נכון מה שנראה לך בלתי אפשרי "להיגאל לנצח מן התקיעות" ובכלל, זה גם טוב שערקת:)
שועיקי, ההצגה הזאת מושכת סיפורים כמו שפרוסת לחם בריבה מושכת זבובים. לא סיפרתי אפילו חצי פה, וגם בפרשנויות קצצתי באכזריות כדי לא להאריך… והאיזכור של אלזה הוא בדיוק. והילד והנער עוד יפשירו מהכישוף. אמן.
איריסיה, תודה.
טוב, פעם עוד נצטרך לדבר על החויה הזאת שהגדרת כתקיעות, של משהו שאינו מת ואינו חי… אני לא בטוח אם זה איבון, זה יותר הליכה בחושך מוחלט ללא נקודת אור או קו אופק. מה שהוא פחד או אימה משתקת אצל אנשים מסויימים, הוא התמודדות יום-יומית אצל אחרים– לצאת משם.
עוד, שמעתי שאחרי שהנסיך המשותק נפקח, הוא פתח את דוכן הסביח המשובח, שבו גם העשירים וגם העניים יכולים לאכול סביח גורמה במחירים עממיים. הוא די מהר הפך למלך הסביח, וזה היה קידום שהוא לא ציפה לו מימיו. לבסוף נקנתה מנת סביח שלו על ידי Moma כ-Readymade, וגם מרסל דישאן יצר על זה יצירה סודית משלו אליה הוסיף כיד ההומור הדק שלו גם מלפפון חמוץ ובצל אדום וקצת טחינה ירוקה. אומרים שאנדי וורהול רצה ליצור מזה Pop Art אבל היתקשה נורא בשלב שבו ביקש לצייר את מבעו של החציל. לצייר חציל מחייך זה לא פשוט בכלל.
…בעיניי לא מדובר בגבריות שלו דווקא, זה לא אין אונות אלא חוסר אונים (טוב, נו…), מן מצב חלומי כמעט שבו משהו איום קורה אבל הרגליים מסרבות לזוז. ויש בזה גם מטקטיקה של חרק – לקפוא ולהעמיד פני מת. מי שמכיר את המצב הזה יודע שבפנים הנפש משתוללת, אבל הגוף לא מסוגל לבטא שמץ מזה… וזה מסוג הדבקות של ילד מבית מתעלל בבית שלו ובמצבי התעללות – התעללות שהופכת בעצמה לסוג של בית.
זה מזכיר לי נורא את הסיפור הידוע שגם בו יש מהסיוט – אני מקווה שאני זוכר נכונה את הפרטים – על איש שירד מנכסיו ו"מכר" את אשתו לעבדו, וסופו שנאלץ לשרת בביתם, וכשמזג להם כוס ירדה לתוכה דמעתו (כן…)
יואו, מרית, רציתי להגיב על עוצמתו של הסיפור, ועל ההצגה שנראית מדהים דרך התמונות ומה שאת מספרת, ועל הקשר בין יצירה ומיניות ואימהות ועל ה"דווקא" (כשהבת שלי הייתה בת שנה החלטתי שאני כותבת שיר ביום ויהי מה. גם אם הם יהיו גרועים. כי היה לי פחד של ממש לאבד את החלק הזה שלי). על האמביוולנטיות שכרוכה בפחד מתשוקה ובכמיהה אליה ובהירדמות והשתעבדות (שוב הסיפור). אבל סחפת אותי כל כך אחר כך, שבא לי רק לשבת ברחוב יפו ולבכות. (ושלוש אחיות של עגנון סיפור קשה כל כך…)
יפה,
מאוד
שועי וכיסים עם חורים, תקיעות יכולה לבוא בשלל צורות וגלגולים (כפי שמפליא להראות הסיפור הזה עצמו). גם שהריאר המלך הרוצח מסיפור המסגרת של אלף לילה ולילה, תקוע בהגיון של הכעס שלו, שדוחף אותו להתחתן כל ערב ולרצוח את אישתו לפני שתספיק לבגוד בו. ואני חושבת ששהרזד מבינה את זה בחוכמתה. המשותף לכל התקיעויות זה שהאדם לא מניח לעצמו לחיות את חייו במלואם, שהנפש לא מורשה להתמתח למלוא אורכה. כמובן שזה לא קורה מעצמו. מישהו הכאיב, הפחיד, עיקם, צילק, חסם את האיש התקוע, והתקוע מנציח את זה בהתנהגותו. וזה מה שהפחיד אותי בילדותי ובנערותי. לא רציתי להנציח. רציתי לשחרר את עצמי. אני כבר לא פוחדת אבל אני עדיין עובדת על זה.
לי, לא, אל תבכי. תכתבי שירים. ותודה.
אנונימי, תודה.
ע, רבה.
אבל הנפש תמיד זורמת, כשערוץ אחד חסום היא זורמת במעקפים. זה לא נוח ואז היא לא יכולה "להתמתח למלוא אורכה" – איזה דימוי נפלא! – אבל קשה לי עם ההגדרה "תקיעות". אנחנו יותר מדמים לעצמנו שאנחנו קפואים או מאובנים מכפי שאנחנו באמת… לפחות זו החוויה שלי.
ויש לי קואורדינציה מעולה גם לבכות וגם לכתוב שירים 🙂
ע' רבה, ע' רבה אין קץ,
עין הבוקרים תרה:
לא ערער, לא דרדר, לא עץ,
רוח בא המידברה.
(יעקב אורלנד, 'שיר בוקרים').. בכמה מודיפיקציות
סליחה, אבל הכריות שהאישה הצעירה חבטה בהן היו פעם שלוש נשים שמכשף שחור קילל בחמתו, משום שהאחת שפכה על ראשו יין מכוֹסה, השנייה שפכה עליו את כעסה והשלישית רוקנה עליו את תכולת כיסה.
אוי, אילו יצאה השלישית בבגד בלי כיסים, והשנייה היתה עוסקת בניהול כעסים –
היתה הראשונה נענשת לבדה, ניסי ניסים.
ואילו האישה הצעירה היתה מרביצה בפוך –
היה הכל הפוך.
העניין הזה של התאבנותו של מי שמגלה את האמת
הוא מרתק. מזכיר קצת את אשת לוט ואורפיאוס שיצא
מהשאול והביט לאחור והפסיד את אורידיקה.
כנראה שבאמת יש משהו משתק
לי, את בת מזל (וגם הקורדינציה מרשימה אותי עם דמעותי היבשות). אבל אני רואה סביבי כל כך הרבה אנשים חסומים וסחרחרים מרוב מעקפים ובלי זרימות.
סוגריים עם חורים, גם מדויק וגם מצחיק.
דודו, היופי של ההערה שלך בלבל אותי לרגע. אבל האמת מנסיוני, דווקא משחררת ומזרימה. ובאשר לאשת לוט ואורפאוס – אני תמיד חשבתי שהם הפסידו בגלל שהביטו לאחור, כלומר לעבר, וקלקלו את המאגיה שמתעלמת ממנו. לא?
תודה. כבר על הבוקר התייפחתי קשות בגלל שיר של עמיחי בלחן של מורין נהדר…
אולי באמת אי אפשר להכליל בעניין התקיעות, רק בחוויה שלי נדמה לי שהבהלה "אני תקועה, אני תקועה" בדרך כלל מפריעה לזרימה, שמעצמה כן מתקיימת, גם אם לא באשד גדול כפי שהייתי רוצה.
היה מאוד מעניין הדיון בינך לבין דודו על האמת והעבר. אני תוהה, אולי יש כל מיני סוגים של אמת? אף על פי שכביכול אין דבר יותר פוזיטיביסטי מ"אמת".
כן, העבר זאת הגירסה הרשמית. אבל איכשהו דרך
הסיפור על הנסיך שהתאבן פתאום היתחוור לי שמה
שאיבן אותם באמת הייתה האמת. במיתולוגיה בכלל
האמת שייכת לאלים ונסתרת מעיניו של האדם.
כנראה שגם הגורגונה קשורה איכשהו
לאמת ולכך שהיא צריכה להיות עלומה.
דודו, הייתי שואלת איזו אמת שיתקה אותך אם לא היינו בכיכר העיר. אבל אני פשוט לא מאמינה שאמת יכולה לאבן. אלה דווקא הסודות שמאבנים. הכספות שבונים סביבם. ואולי גם פחד, השפלה, כישופים כאלה. אבל הכישוף של האמת גואל. גם כשהוא מכאיב (והוא יכול, מאד), בסופו של דבר הוא מרפא.
היי מרית קודם כל היה לי שיתוק ילדים כך שבמידה
רבה זה סטודנט ידע אישי. אבל הסיפור שאת מספרת כאן
כאן למעלה מגלה שבעצם הנסיך התאבן משום שגילה
את האמת לאישתו המכשפה שהענישה אותו בשיתוק.
אז אני לא חושב שהאמת משתקת, אבל אני כן חושב
שהפחד מגילוי האמת משתק. פרסאוס הורג את הגורגונה
מדוזה כאשר הוא מתבונן בה באמצעות המגן המלוטש
כמראה, הוא רואה את רק השתקפותה ולא את דמותה
האמיתית. אילו היה רואה אותה באמת היה מתאבן.
הריון הוא תופעה כל כך מוזרה, אף שחוויתי אותו אני לא מצליחה לחלוטין להבין אותו. בניגוד אלייך ואל לי, לא הצלחתי כמעט ליצור. כל הווקטורים היו מכוונים פנימה. אני זוכרת חלומות אינטנסיביים ביותר, אינטנסיביים יותר מכל מציאות.
יפה בעיניי הקרבה שבין 'הרה' ו'הגה', כמו ב"הרו והגו" אצל ישעיה, צמיחה פתאומית של רעיון. מהבחינה הזו, ההתאבנות נראית לי כמו הריון מדומה, מחשבת שווא שמשתלטת על כל החיים, כמו הקנאה המינית של הנסיך בעבד. הנסיך הוא אדם רדום שהקיץ אל הזיה. רק כוח פנימי חזק ביותר, שמגולם כאן על ידי המלך וחרבו, יכול לחדור את פקעת המחשבות שאופפת אותו.
יפה מה שאת אומרת. ובעיני גם, ההיריון הוא דבר בלתי נתפס, אני יכולה להמשיל תהליכי יצירה אליו אבל אני לא יכולה להמשיל אותו לתהליכי יצירה 🙂
בלי קשר לרשומה, אבל ראיתי את זה וחשבתי שתאהבי:
יש שם חלק בסוף, כשהיא נותנת למעריצים שלה לכתוב על כל הגוף שלה, שהזכיר לי עבודה של מרינה אברמוביץ', אבל בגרסה הרבה יותר אופטימית.
לי, לא חושבת שיש סוגים של אמת, אולי מינונים או שכבות.
דודו, בטח לא תאמין אבל הרגשתי שהיה לך שיתוק ילדים. ופחד משתק אין ספק, ואשמה מסרסת, זה מה שאני חושבת על אפקט מדוזה. ונדמה לי שכבר התווכחנו על זה פה http://wp.me/sSKif-medusa
קוהקו, אוהבת את המסלולים ההיפוכיים שלך. את כמו פארק שעשועים לראש.
לי, מסכימה על הריון. זה כמו לחם שהוא שונה מכל מזון, או צמה ששונה מכל תסרוקת.
רחל, ברוכה הבאה ותודה רבה! בא לי בדיוק בזמן הטד הזה.
אולי סוגים. תמיד אני אוהבת כשאת מדברת על צמות (זה הספר הראשון שלך שקראתי).
פליטת קולמוס, התכוונתי: אולי לא סוגים. אני לא סגורה על זה.
מספר פעמים חלמתי חלום שבהם אני מאובן מהצוואר ומטה. מאובן אבל לגמרי בלא כל יכולת לזוז.

כאשר הייתי בן שלוש לקיתי בשיתוק ילדים ושהיתי בריאת ברזל שלושה חודשים.
עד שהצצתי פעם לראות איך נראית ריאת ברזל והבנתי מאין באו החלומות:
שובר לב, דודו.
מאיזו אמת פחדת?
אני לא ממש בטוח, חלמתי את אותו החלום במשך
חודש אחד לפני שעזבתי את הקיבוץ שבו נולדתי.
אני מניח שהרגשתי שאני מתאבן במקום והגוף אמר
לי ללכת. והלכתי…
סליחה על הנודניקיות, ובכל זאת: הסיפור הזה עצמו הוא מסלול היפוכי. בעוד שהדייג בתחילת הסיפור מצליח להתמודד עם השד ששיחרר (שד הוא דמות צל של אל, ו'אל' הוא הרי 'כוח' בעברית) , אצל הנסיך זה הפוך – שדי הקנאה שלו שמים אותו עצמו בתוך כד (או סד, או קומקום, או פסל…)
העובדה שרק חציו התחתון נתון בתוך הכלי המאבן הזה מזכירה את התקווה שנותרה אחרונה בתיבת פנדורה, אחרי שכל שאר המזיקים כבר פרחו לחלל העולם. הסיפור לא התייאש מן הגיבור שלו, ושלח מקצהו האחד לאחר את המלך, שיקשר בין הדייג והנסיך…
מרית, מרתקת כתיבתך וכן המשכה בדו השיח עם המגיבים שהתייחסו לכתיבתך, דבר שהוסיף ענין לרשומה. תודה!
קוהקו, את לא נודניקית. סתם אין לי מה להוסיף.
תודה לך בלהה. בשביל זה פתחתי בלוג, בשביל השיחה!
[…] והעיף אותו לים, הדייג הרטיב את מכנסיו מרוב פחד. אבל בסופו של דבר הוא זכה באושר […]
[…] יתמות תזכה אותי בהרפתקה של ממש. עד שזה יקרה ברחתי לאלף לילה ולילה, ליערות גרים, לאגדות אנדרסן ואוסקר ויילד, והבן ישראל […]