בעצם, מעולם לא הרגשתי בחדות כזאת את פיצול האישיות של הבלוג; על השולחן ממתינה לי ערימת איורים יפהפיים של אורה איתן לשמלת השבת של חנה'לה ואני כאן עם הפוסט השלישי של הכאב הגדול. הכי גדול עבורי. יותר מן השניים הקודמים.
ונדה יוקנייטה, מחברת הספר הנפלא נהגה בחשיכה שאלה את לורטה, ילדה עוורת ומוכת גורל מכל בחינה (וגם מחוננת ומרעישה ומוארת, איפה היא ואיפה אני) מה היא יודעת על שמחה, ונענתה: "שמחה… זה מגוון… איך אני אסביר? זה גם עצב, וגם נועם, גם פחד, גם צחוק, הכל כמו בדיפוזיה. אם תתעצב טיפונת יותר מדי, זה כבר יהיה עצב, אבל אם טיפונת מהכל בחלקים שווים, אז זו כבר שמחה. בשבילי החיים עצמם מלאים בשמחה."
זו בעצם גם התשובה, לפחות אחת התשובות, ללמה קוראים למקום הזה "עיר האושר". אלא שהפעם זה באמת הצד הקשה האפל.
אז ראשית, התראת כאב ופורנוגרפיה וקצה. מי שקשה לו, שיפרוש עכשיו. כדאי.
*
בקיצור גדול
אנבל צ'ונג היה שם הבמה של גרייס קוויק, סטודנטית ממוצא סינגפורי-סיני שעבדה בתעשיית הפורנו האמריקאית. ב1995 היא החליטה לשכב עם 300 גברים ברציפות. World's Biggest Gang Bang הסרט שתיעד את האירוע הפך לסרט הפורנו הרווחי ביותר לזמנו. ב-1999 יצא Sex: The Annabel Chong Story סרט תיעודי על הלפני והאחרי של האירוע. ראיתי אותו מזמן. הוא לא יצא לי מהראש. אני רוצה לחשוב קצת על אנבל צ'ונג (ובעצם עלי) בקול רם, לשוטט סביב הסרט בזהירות ובלי לקפוץ למסקנות.
*
מתמטיקה
לאמריקאים יש קטע עם מספרים (זה עלה בעוצמה כבר כאן) זה קשור לתחרותיות ולקפיטליזם מן הסתם, ונושא לפוסט בפני עצמו. בסרט הזה זה בולט במיוחד. אני מחבבת את קרירותן של הסְפרות. את הניטרליות שלהן. בסיפור כל כך טעון המספרים הם מעין עוגן, או אולי כמו בחידות המצוירות של ילדותי – הם הצמתים של הסיפור. כשמותחים קו ביניהם מתקבלת תמונה.
*
300
בראשית היה 300. אנבל צ'ונג בקשה מג'ון בוון מפיק ובמאי של סרטי פורנו שאיתו עבדה, להמציא לה את הפרוייקט הכי מטורף שאפשר. הוא הציע שתשכב עם 300 גברים ברציפות.
זה נראה לה "מאד משעשע".
כשהוא העלה את הרעיון פשוט צחקתי. ואז חשבתי על זה קצת וכאילו, אתה יודע: הי, בוא נלך על זה. באותה תקופה ידיד שלי סיפר לי במקרה על הקיסרית הרומית מסלינה שהזמינה את כל רומא לשכב איתה. היא התחרתה בזונה המובילה ברומא והיא נצחה. כך שהרעיון כבר היה בראש שלי. זו הסיבה לעיצוב הרומי המשונה של הסט.
בתמונה למעלה, גיבוב של עמודים וכדים ופסלים ומזרקות ועצי פלסטיק. גם על הפער בין המקור למחווה אפשר לכתוב פוסט. פעם, בעיר האמריקאית רינו (מין לאס-וגאס לעניים), שמתי לב שיש יחס הפוך בין שם המוטל למציאות. ככל שהמוטל עלוב יותר השם מפואר יותר. אני למשל התגוררתי ב"ארמון ויזינדור".
*
אז מה ההבדל בין אנבל צ'ונג שמאתגרת את הבמאי שלה להמציא לה פרוייקט מטורף, לבין מרינה אברמוביץ' שמאתגרת את הצופים שלה לעשות לה מה שהם רוצים בעזרת החפצים שבחרה, לבין סופי קאל שמקציבה לפול אוסטר שנה מחייה שבה תנהג בדיוק לפי מה שיכתוב?
גם על זה אפשר לכתוב פוסט. על הרפתקנות, תעוזה, הרס עצמי. ועל רגל אחת: למי את נותנת רשות למה, ובאיזה נסיבות? פול אוסטר הוא אדם חביב ומהוגן. הצופים של מרינה הם בבחינת נעלם, זה מעין מבחן בשבילם, כמו בשבילה. אבל ג'ון בוון?! על מה לעזאזל היא חשבה? ולא בגלל שהוא מתפרנס מתעשיית המין. אם למדתי משהו משיטוט בעולם, זה שאֵיפֹה שיש אנשים יש הפתעות, אבל הבוון הזה הוא פשוט חלאה. מניפולטיבי, מתחסד, רודף בצע, שקרן. הוא אומר שהדרדרה לסמים אחרי הסרט (היא טענה מאוחר יותר שהכל שקר והשמצה) ומסביר בכובד ראש שהיא לא עשתה את זה בשביל כסף. היא עשתה את זה בשביל עצמה, ואמנם נשארו לה הזכרונות והתואר; מה שלא יקרה היא תישאר הראשונה, זאת שפרצה את הדרך. אבל כסף היא לא ראתה, הוא מודה. אנשים התעלקו עליה אחרי הסרט, הם ניצלו את הצורך שלה בתשומת לב. (כמה נורא מצדם. הוא רק שוכח להזכיר שגם הוא עצמו לא שילם את שכרה).
בתמונה שלמטה הוא יושב לשמאלה. הם מתראיינים לאיזו תכנית טלויזיה למבוגרים, בניסיון לגייס את מכסת הגברים. בתחילת הראיון היא דווקא היתה לבושה. היא התפשטה בדירבון הגברים, כדי להראות את הסחורה למי שמעוניין להשתתף.
אני, כל דבר מזכיר לי כל דבר. מין שריטה כזאת. והסיטואציה אכן מוּכּרת במעומעם. מאנה, "ארוחת בוקר על העשב" כמובן. כאן וכאן יש רביעייה: שני גברים ושתי נשים שאחת מהן עירומה. מאנה חולל שערורייה בשעתו בגלל העירום העכשווי ובגלל המבט הישיר והמתריס של האשה. [הו, כמה מפתה להמשיך בשיטוט האסוציאטיבי בעקבות הציור, וגם לא ממש רחוק מהנושא, ובכל זאת אני חוששת לאבד את אנבל ודוחה את זה לפעם אחרת]. אז נגיד רק שבין חברים מאנה כינה את הציור La Partie carrée שפירושו לפי המילון האירוטי של התקופה: מסיבת חשק ברביעייה.
ובחזרה לענייננו – הדומה בין שתי התמונות רק מבליט את השונה. אצל מאנה יש חידה ומסתורין. משהו יומיומי מאד וגם חלומי. היחסים בין האנשים לא לגמרי מפוענחים, אולי בגלל שצוירו בסטודיו של מאנה, כל אחד בנפרד (כל אחד בנפרד, כן). הקסם הוליד אינספור פרפרזות, אפילו פנחס שדה כתב מחווה רומנטית משלו בספרו "על מצבו של האדם", אבל בגרסה של אנבל צ'ונג וג'ון בוון אין שום מתח או מקום לדמיון. הכל גס וצפוף, מכוּר מראש, מובן מאליו. לעליזות כמו לממתיק מלאכותי, יש טעם לוואי של השפלה.
מאוחר יותר, בזמן הגאנג באנג, הגברים יחכו בתור עירומים. זה היה אמצעי בטחון, מסבירה צ'ונג, כדי שלא יוכלו להסתיר נשק. היא פחדה שאיזה מתנגד לפורנוגרפיה יפוצץ לה את הראש. וגם בשביל השיוויון, היא נזכרת, "כמו שהבחורה עירומה".
זה היה לגמרי סוריאליסטי," היא תגיד אחר כך בראיון, "לצפות בכל כך הרבה גברים עירומים, כל כך הרבה גברים עצבניים עירומים באותו מקום באותו זמן. באופן מאד חולני זה היה קצת אירוטי, מאד חולני," היא תדגיש (מה היה אירוטי, ההיפוך בין כוח לחולשה? אני אישית – יהודיה וכל זה – חשבתי על התור לתא גזים).
ממש הופתעתי מהנימוס של הגברים," מציינת צ'ונג במקום אחר, "איך הם שמרו על התור. הם לא נאבקו על הבמה, הם לא התעצבנו או דחפו. זה היה אחד מהחששות העיקריים שלי, שתפרוץ תגרה וכל העסק יהיה ממש מכוער."
וככה הוא היה יפה? זאת הבעיה, נימוסים והליכות? ובהמשך לכך טוען כוכב פורנו ש"זה מוציא לפורנו שם רע. זה כמו לומר שהוא באמת סליזי. כמעט סטירה בפרצוף." מישהו אחר מסביר שהיא שברה את האשליה והקסם כשהראתה גברים רגילים עם כרס ופגמים במקום דמויות לא מציאותיות.
הסרט כולו הוא ערבוביה של קלישאות והיפוכן.
*
251, 10
הסרט התיעודי נפתח בג'רי ספרינגר: "אני רוצה להציג לכם את אנבל צ'ונג. אשה שקבעה שיא עולמי, כששכבה עם 251 גברים ב10- שעות." (תרועות, צהלות, פרצופים המומים, אנבל עצמה פורשת זרועתיה, מנופפת באגרופה, מתחנחנת וצוחקת במין העוויה שדומה לבכי. קשה להבחין אצלה).
לאן נעלמו עוד 49?
ב-250 מופיע בוון עם רמקול של במאים ומודיע שצ'ונג נפצעה מציפורן של אחד הגברים ולכן היא לא תשלים את המִכסָה. יש האשמה מסוימת בקולו. הלא ביקש מהם במפורש להיזהר! היא תשכב רק עם גבר אחד נוסף, רון ג'רמי, מנחה האירוע ("אגדת פורנו" הוא מכונה בכתוביות).
*
5, 10, 30
המספרים מככבים לא רק מצד השיא. העתונאים שמראיינים אותה מתעניינים בלוגיסטיקה. בפרטים הקטנים: האם הגברים חויבו לגמור כדי להיספר? לא, לכל קבוצה של 5 גברים הוקצו 10 דקות. בפועל, זה נמשך קצת יותר. כמה גמרו לפי דעתה? בערך % 30 אחוז, היא מעריכה. "מִחזרנו אותם בגלל שכמה מהם היו עצבניים בפעם הראשונה ולא הצליחו לגמור. נתָנו להם עוד הזדמנות."
אני, שכל דבר מזכיר לי אגדות, חושבת מצד אחד על החייט האמיץ של האחים גרים שכתב על החגורה שלו: 7 במכה אחת, ומצד שני על כל אותן גיבורות שהיו צריכות לעמוד במשימות אינסופיות. רק שבמציאות זו צ'ונג שבחרה במשימה ועמדה בה לגמרי לבד. שום בעל חיים לא נחלץ לעזרתה.
*
70
אחרי שהסרט מסתיים המציאות ממשיכה לכרסם במספרים: בסופו של דבר "מודה" צ'ונג שהיו פחות מ-70 גברים וש-10 השעות כללו גם הפסקות מים ואוכל. העדכון מתקבל באכזבה מסוימת, כמו נפגמה שלמות המספר.
*
6
ועוד מספר אחרון שצץ לקראת סוף הסרט, כשאנבל (או שאולי זו כבר גרייס קוויק? הגבול לא תמיד ברור) חוזרת ללונדון, לחדר האשפה שבו נאנסה. היא הלכה לשם מרצונה, עם בחור שפגשה, והוא הביא עוד חמישה חברים וכולם שדדו ואנסו אותה.
במהלך הסרט היא נשאלת שוב ושוב על ידי אנשים שונים, "למה לשכב עם כל כך הרבה גברים?" היא נותנת תשובות רבות: מתריסות, מלאות להט, מתוחכמות, מיתממות, מתגוננות, מדוקלמות, משכנעות לרגע, או חצי משכנעות או בכלל לא. ופתאום צץ לו סיפור האונס, כבדרך אגב, כמו הארה, פתרון של תעלומה בלשית. אחרי כל השקרים של הרוצח, נחשף המניע האמיתי. האומנם? לא, כמובן שלא.
הפוסט הזה הוא רק ההקדמה. העיקר – כאן.
*
הפוסט הראשון של הכאב הגדול – על Rhythm 0 של מרינה אברמוביץ'
הפוסט השני של הכאב הגדול – על חייו ומותו של בוב פלנגן, מזוכיסט-על
וגם רבים רבים מפרקי כשדויד גרוסמן פגש את ויטו אקונצ'י
*
איך לא ראיתי את גרון עמוק, חמש פעמים
*
שמלות של כאב (1) – סטרפטיזים משונים
שמלות של כאב (4) הקולקציה של נלי אגסי
*
מפחיד לקרוא את הפוסטים האלה שלך. כל הגוף מתכווץ בבהלה ממה שיבוא עכשיו. ותמיד בא משהו.
ואני חששתי: להמשיך לקרוא? לא להמשיך לקרוא? היתה אזהרה מפורשת, אולי לא אעמוד בזה? אולי זה ייכנס לחלומותיי? בסוף המשכתי לקרוא, ומה שעבר לי בראש, אוי איזו הקלה, זה "רק" על אישה שרצתה לשכב מרצונה עם 300 גברים. זה בכלל לא ה-כאב, זה עיבוד מתוחכם של ה-כאב, חיטוט בפצע שמזין אותו שוב ושוב, עד שגם 300 לא היו מספיקים.
אין לי מה להגיד, גם אם אחזור לנשום, שמישהו ירחם.
קופצת רגע. אין לך עוד סופי קאל קצת?:)
רוני, את צודקת. אבל זה יותר גרוע לפני ששמים את זה במילים.
אביבה, לא היית כל כך קלת דעת לו ראית את הסרט 🙂
חלי, אני לא ממש מתכננת. מה שנדחף זוכה. הגעתי לאיזו רוויה עם סופי קאל. היא תחזור כשהרעב יתחדש.
מרית קרובתי,
יש משהו מחריד בכל הסיטואציה. גם במכאניות, גם בתוֹר. גם בניכור, גם בדקדנס הרומי שברקע. עברה בי המחשבה (ברצינות), מי לעזאזל הגברים שהסכימו להשתתף בכזה פרוייקט? מדוע המייצגנית/שחקנית הסכימה לנטול חלק בדבר כזה? המין כאן זוכה להתייחסות של דפיקת שעון-העבודה במפעל שעובדים בו רק גברים. אפשר להעיר גם על הדרת נשים מהתור (אבל לא בטוח אם זה המקום).
כך או כך זה נחזה לי כמו סוג של אונס, גם אם לכתחילה מדובר בסיטואציה שבה המין בהסכמה. אני מקווה כי תכניות הריאליטי לא יירדו בעתיד לסף כזה, כלומר הדרך ל"לשכב עד המיליון" מעולם לא נראתה כל-כך ברורה.
וה-300 הזכירו לי את 300 הספרטנים שנלחמו עד מוות כנגד הפרסים בתרמופיליי (הספרטנים גם היו נוהגים להשליך את הילדים החלשים והחולים למוות מצוק גבוה) או אולי את שבט בנימין ומעשה פילגש בגבעה.
שועי, עניין הגברים הוא תעלומה גמורה. אין לי פירור של מושג. אבל לשאלה למה היא הסכימה (ובמידה מסוימת יזמה, כי היא ידעה למי היא זורקת את המשאלה שלה) מוקדש הפוסט הבא.
אם זה היה מתרחש היום, בעידן הריאליטי, זה לא היה כל כך מחריד. לפני 17 שנה היה צריך הרבה יותר כאב להגיע לזה.
מרית,
זה מקרה שמביא עד קצה הגבול וכמעט Ad Absurdum את זכות האדם (במקרה זה: אישה)
על גופו. כלומר, אני מניח כי כמעט כל אדם סביר היה רואה בהשתלשלות כאן סוג של התעללות, או סוג של עבירת-מין (ספק אם אדם מן היישוב חושב להעמיד עצמו במבחן מדיד רב-משתתפים כזה של פעילות סקסואלית). ועל-כן, השאלה היא האם ניתן לראות בסרט סוג של סטייה לגיטימית (שהריי הדברים נעשו על ידי בגירים ובהסכמה) היכולה להיות מוגדרת כמיצג או כפורנו. בכל מקרה, מה שמעניין פה הוא באמת חקירת הגבולות (גם שלנו, הקוראים/ות), וההליכה אל מקום שבו ההגדרות המקובלות שלנו של ליברליזם (בבחינת חירויות אדם), יחס למיניות (שמרנות, פתיחות) מאותגרים היטב.
זה מרגיש לי מאוד לא-טוב, בין היתר, מפאת הקירבה שאני חש בין הפרשה המתוארת למעלה
ובין אותן פרשות של אונס קבוצתי בה צעירה חלשה הסכימה לשכב עם חברים של החבר שלה
כדי שלא יעזוב אותה, והדברים מתפתחים לכדי התעללות קשה, כאשר מעגלי המעורבים בתקיפתה המינית הולכים וגדלים. כלומר, מציקה לי בקרקעית הראש, האפשרות לפיה עורכי דין אמריקאים עשו שימוש בסרט כדי להראות כי ייתכנו מצבים בהם אישה תרצה לשכב עם עשרות גברים בזה אחר זה, וזה מטריד.
אין ספק שזה מאתגר. ובעצם הכי פחדתי שיתחבו אותה לאיזו הכללה שמוחקת. ובאשר לקרקעית ראשך – תנוח דעתך. אני בטוחה שאחד המשפטים שהיא שמעה הכי הרבה בחייה זה "את לא דוגמא," ואני בטוחה שגם עורכי הדין מבינים את זה.
היי מרית, האמת כאב פחות ממרינה אברמוביץ'.
(או כדברי השיר "כואב אבל פחות"). אני לא כותב
את הדברים בלשון של אכזבה, כי אם ממקום של
הבנה שכנראה חושלתי בחגיגות הכאב הקודמות
עד שהיום אני יכול כבר להגיד שזה בעיקר מסקרן(?!).
אז מה ההבדל בין אנבל צ'ונג שמאתגרת את הבמאי
שלה להמציא לה פרוייקט מטורף, לבין מרינה
אברמוביץ'? ראשית הייתי אומר שבנקודת היציאה
ל"פרויקט" מרינה הגיעה כשהיא מחושלת מנטלית
מאימונים שעברה אצל שאמאנים ועוד סדרות עינויים
בהן חישלה את גופה ורוחה לקראת המבחנים שתעמיד
אותם בהם במיצגים השונים שתכננה. אנבל צ'אנג
הייתה נתונה למניפולציות של תעשייה שהיא בעצם חלק
ממנה וזו חותרת ללא לאות למען מטרה אחת רווח/כסף.
עם כל האמפתיה שיש לי אליה היא בסופו של דבר קורבן
מתחפש למשהו אחר שעדיין לא ברור מהו. כאשר מרינה
אברמוביץ ירדה מהשולחן עליו החפיצה את עצמה למען
האספסוף הם נמלטו משום שלפתע הבינו שהמניפולציה
הייתה שלה ושלה בלבד. אנבל צ'אנג אולי אמיצה מאוד
אך אין הדבר מצליח לכסות על העובדה שהיא אומללה
מאוד. אני ממתין בסבלנות להמשך…
דודו, או שחישלתי אתכם, או שפשוט חסכתי מכם הרבה מהכאב שיש בסרט, בהנחה שהוא מובן מאליו וכדי לשמור על צלילות.
אני לא חושבת שאתה צודק בקשר למרינה. Rhythm 0 הוא עבודה מוקדמת מאד. אני לא יודעת כמה שאמנים, אם בכלל, היא הספיקה לפקוד. אולי בעקבותיה היא הבינה את הצורך בחישול.
אני אגיד מהמותן מה ההבדל. אצל מרינה זו הפנטזיה שלה. היא המציאה אותה. היא בחרה את החפצים. בתעוזה שלה יש הרבה מקום להפתעות מכל הסוגים, ולכן יש לעבודה שלה בצד הטירוף והמזוכיזם גם ריח של הרפתקה.
אצל סופי קאל יש מידה כנגד מידה, תקבולת הפוכה עם פול אוסטר. כלומר: אתה לקחת ממני, עכשיו תחזיר. ולכן זו הצעה שיוויונית, ואני לא מזלזלת גם בחביבותו של אוסטר. יש אנשים שפחות מסוכן להפקיד בידיהם את החיים.
אנבל צ'ונג הפכה את עצמה לכלי בפנטזיה של מישהו אחר. ולא סתם מישהו אחר, חלאה שהיא הכירה מראש. וגם אם שיקרה לעצמה וייפתה אותו, התת מודע שלה בוודאי ידע בדיוק במי מדובר. ומהבחינה הזאת היא האמיצה והיהירה מבין השלוש, היא לא שמרה לעצמה שום אמצעי הגנה מלבד משענת קנה רצוץ של מילים, ועל כך בפוסט הבא.
את היהירות הזאת אני מכירה מילדות. לכן לבי יוצא אליה. לכן לעולם לא אסכים שיקראו לה קורבן. לא רק.
מרית, נדמה לי שעצם העובדה שויקטור פרנקל שמר על צלם אנוש במחנה, ועשה בו גם דברים מתוך בחירה, איננה שוללת את העובדה שהוא היה קורבן של מערכת שרירותית ששמה לה למטרה לכלות את חייו בתנור גז.
מרית, דודו,
א. כאב מקשה את הדיבור וגם את ההבנה. כאב פיסי, כל שכן כאב נפשי. מי שחושב/ת שכאב
עוזר לו להבהיר את רגשותיו/מחשבותיו, כנראה חווה כאב עמום בלבד.
ב. אחד הדברים הקשים ביותר לא/נשים שחוו טראומה הוא הדיבור על מה שהיה. כעדים בבתי משפט הם נחשבים כעדים שנוחים מאוד למתקפה-רבתי ולהזמה. משום נטייתם ליצור וריאנטים
של התרחשות. כלומר כמה גרסות דומות, אך לא זהות. לדבר מסביב לנקודה מבלי לנגוע בנקודה. הם גם נתונים במצב של stress וחרדה עוד בטרם החלה החקירה הנגדית. ולכן, נוטים לגמגום, לאסוציאטיביות יתר, או לשדר שפת גוף פגיעה הנחווית דווקא כבלתי אמינה, משום שהם חשים במאבק על חווייתם המערערת, כנגד אותם מי שרוצים לטעון כי לא אירעה מעולם. נכתבה על כך ספרות מדעית לא מעוטה.
ג. קרבנות של תקיפה ואלימות, נוטים גם לאיזו הזרה כאשר הם מספרים את שחוו. כאילו לא הם היו שם ולא הם חוו את אשר חוו. המרחק הוא שמעניק את המוצא.את היכולת לדבר על כך, בסופו של דבר זה אמצעי קיומי להוסיף ולחיות.
ד. אני חושב שיש איזה קשר בין חוויות טראומטיות ובין נסיינות גבולות. קרל יאספרס הגדיר בתחילת המאה העשרים בספרו פסיכולוגיה, טיפוסים התרים מצבי גבול נפשיים, כלומר: לוקחים
את עצמם הרחק ביודעין מן הנומוס החברתי המקובל,. פעמים רבות הם פורצים בשדות שונים
אפשרויות חדשות, דרכים שלא נוסו. זוהי התנהלות המאפיינת את מקצת האמנים. אבל המחיר הוא הליכה אל מה שהחברה הכללית מגדירה כ"סטיה חברתית" או חריגות-נפשית. אני חושב כי הגיוני מאוד לראות את הנהיה אחר "מצבי גבול" סוג של התנהלות ששורשהּ באישיות שנתנסתה באי-אילו מצבי גבול, או במציאות כאוטית, כבר בחייה הצעירים.
שועי, אני מבין את הניסיון לתאר את הרוב לפי הקומץ. אבל היו אולי כמה בודקי גבולות שאפשר להגדיר אותם בדוחק ככאלה כמו יעקב פרנק (אני עדיין מחפש את המכתב של היהודי ששרת בצבא נפוליון והצטרף לכת של יעקב פרנק ובמכתב הוא מתאר איך יעקב פרנק שכב איתו עם אישתו ועם ילדיו, בנים ובנות, לפי הסדר). אבל הרוב המכריע של בודקי הגבולות הם צעירים וצעירות שנפגעו מינית בילדותם, בעיקר ע"י קרוביהם, ואלה היו הדברים שזרקו אותם אל הגבולות, לא הכרעה של חיפוש דרך ונסיינות אלא אונס ברוטלי ע"י מבוגרים שהיו המבוגר האחראי עליהם (ראה המאמר למטה):
http://www.haaretz.co.il/news/education/1.1633762
דודו יקר, כאן אנו חלוקים, אני חושב כי ישנן התעללויות נוספות המותירות רישום על נפשו של הילד, כגון: התעללות רגשית והכאה תדירה, הדברים לא חייבים לחרוג לספקטרום התקיפות המיניות כדי לגרום לילד תחושה כאוטית בעולם.
ויעקב פרנק (קראתי את "דברי האדון" וגם את הכרוניקה הפולנית המפורסמת אודותיו) היה עתים בריון משולח רסן, עתים בעל נפש פיוטית למדיי. דווקא סיפורי הילדות שלו המובאים בין
הפרגמנטים מהם מורכב "דברי האדון" הם בפשטות מצחיקים ואפילו קסומים (חוקר יהדות פולין
חנא שמרוק, הקדיש לכך בשעתו מאמר). קשה להניח מתוכם כי לפרנק היתה ילדות טראומטית.
לפעמים הוא דומה קצת למלך-הגן/הכיתה. ילד אכזרי מאוד,שתלטן, כריזמטי, לא פוחד להעז פניו כנגד המבוגרים (החוק), וגם מבריק שלא עוצר באדום. פרנק הוא גורו-כיתתי מובהק. אני חושש כי לו רק היה מורה לחסידיו להתאבד ולא להתנצר היתה הטרגדיה הזאת מצויינת בבכי ובקינות בדברי ימיה של היהדות הרבנית האשכנזית.
ואמנם הבעש"ט למשל הביע מפורשות את אבלו על אבידת פרנק וסיעתו מקהל ישראל לאחר הויכוח של 1757.
אגב, אני חושב כי לו יעקב פרנק היה כעת בסביבה הוא לא היה אנרכיסט-רוחני אלא מיצגן-קיצון מסוגה של אברמוביץ ואקונצ'י. אלו אפשרויות שלא עמדו בפניו בגבולות זמנו ומקומו.
עוד לדודו, החייל בצבא נפוליאון היה כנראה בן לאחת הכתות שהמשיכו את דרכו של פרנק. פרנק נפטר בשלהי שנות השמונים של המאה השמונה עשרה או בראשית שנות התשעים.
ביתו אווה (חוה) שיועדה להיות המשיחה-הגואלת, לא הצליחה לרכז סביבה של חסידיו, ונתדרדרה לחיי עוני (נשתמר ממנה אגרת שפרסם שז"ר בו היא מבקשת מן החנווני להוסיף ולמכור לה מצרכים בהקפה בשל המצב אליו התדרדרה). היו כתות של חסידי פרנק שהמשיכו את דרכו. למשל, אחד מהם: משה דוברובשקה הועלה לגיליוטינה על ידי היעקובינים באותו יום
בו נערף גם דאנטון. הוא נערף כסוכן-כפול שנחשד כאילו הוא עובד גם עם המהפכנים וגם עם המלוכנים, ובמיוחד כסוכן אוסטרי סמוי. בכלל, היתה כת פרנקיסטית בפראג בערך סביב אירועי
המלחמות הנפוליאוניות. אבל יעקב פרנק עצמו כבר לא היה אז כאמור בין החיים.
שועי יקר, לא התכוונתי כלל וכלל ליעקב פרנק, התכוונתי לילדים שבהם הוא התעלל מינית, רק כדי להגשים אידיאולוגיה הבודקת את גבולות המוסר של "עת לעשות להשם הפרו תורתך"…
הו דודו, אצל פרנק התמונה קיצונית יותר, הדתות בכלל, והתורה בפרט, הן סם המוות– והוא עצמו 'השוער' העומד לפני שער החיים- הוא לבדו מתווה את הדרך שמעבר לדת ומעבר לחוק.
האנונימי הוא אני (שלחתי את התגובה ממחשב אוניברסיטאי, שכחתי למלא פרטים)