עשיתי סדר ב"מועדפים", ופתאום צץ לו הסרט הנפלא והמטריד הזה כמו זיכרון מודחק. נדמה לי שראיתי אותו לראשונה אצל רוני גלבפיש. לא מצאתי את הפוסט. ייתכן שהבטחתי לכתוב עליו. ובכל מקרה, הגיע הזמן (אבל קודם לחצו על פליי.)
*
1. שתי הערות להתמצאות:
א. הטראומה המכוננת של הסרט מגיחה לקראת סוף הדקה הראשונה ( 0:49-0:56). הגבר שאורב בפינה מצטרף לילדה הקופצת בחבל מאחור. הוא קופץ איתה בין החדרים הריקים וגוזז את צמותיה. כלומר את תומתה. הדימוי עדין ומורחק אבל ברור.
והספקנים וכל האחרים מוזמנים לעבור ל1:48. כאן, בדיוק באמצע הסרט, מבליחה הזוועה בדמות מרחב של גברים שרועים באמבטיות ומשתעשעים בצמות כרותות; אחד מלטף את גופו בצמה דקיקה (בין רגליו יש ערימה כהה של צמות), אחר מצמיד צמותיים לאוזניו, שלישי בוהה בצמה שהוא מחזיק מול עיניו, ורביעי המרוחק מכולם, נח כרגע, בצד שתי הצמות המונחות על שולי האמבטיה שלו. צמות נוספות מתגוללות על הרצפה. הסצנה כולה היא מעין וריאציה "נקייה" על חדר הרעיות הנרצחות של כחול זקן.
זה הדימוי היחיד בסרט שמופיע רק פעם אחת. ומיד מודחק.
ב. אחרי מספר צפיות מתברר סופית שכל הסרט מתרחש בחדרי הקרוסלה הקטנה שהילדה מסחררת, בית בובות מסתובב של דמיונות וזכרונות טורדניים. ים, שפת ים, מטבח, קליניקה… התפאורות מתחלפות בקרוסלת-תודעה אבל הכל מתרחש בחדריה דמויי הפלחים. הכל, כלומר: גם הילדה שמסובבת את הקרוסלה נמצאת בתוכה.
[ולאותם ספקנים שזקוקים לראיות: ברוב הדימויים אפשר לראות את הארכיטקטורה המעגלית של חדר מוביל לחדר. באחרים אפשר לזהות את רצפת "הפרקט" המפוספּסת, המסגירה בסופו של דבר גם את הסצנות החורגות לכאורה: ב 2:57 אפשר לראות שהפיקניק על שפת הים הוא בעצם על שפת ים הפרקט, וב 2:08 אפשר לראות את קווי הפרקט משתרעים באופק המטבח. הרצפה המשובצת כמסתבר, היא בסך הכל חלק מהתפאורה.]

אליס בארץ הפלאות, סלבדור דאלי. נזכרתי באליס שלו, לא רק בגלל הקפיצה בחבל, אלא גם בגלל הגודל המשתנה של אליס ושל הדמויות בסרט. ב1:47 בערך, למשל, מבליחה היד הענקית של הילדה שמסובבת את הקרוסלה, שבה מקפצת בת דמותה הקטנטנה.
2. הפסקול:
בעיקר חריקות עולות ויורדות. זו התשתית המוסיקלית של הסרט. החריקות קצת מתכתיות וקולניות לקרוסלת הצעצוע של הילדה. הן נשמעות כמו חריקות הקרוסלות והנדנדות בגני המשחקים של ילדותי. אלה מן הסתם צלילים ששרדו מן הגן האמיתי שבו התרחשה התקיפה.
בנוסף לחריקות יש לחשושים ומלמולים, תו חדגוני קצת נוגה ובודד, כמה רעשים מכניים נוספים וכמה צלילים של חפצים: כדור מקפץ. רחש של קילוף. קול השיער הנגזז במספריים. הקול הזה המוגבר נשמע קרוב-קרוב לאוזן.
*
3. מי הגיבור?
לכאורה התשובה מובנת מאליה: הילדה היא הגיבורה. היא מסובבת את הקרוסלה. זו הטראומה שלה, התודעה שלה.
האומנם? הסרט נפתח ומסתיים בגבר (האב?). הוא משובט לקבוצה שלמה ומופיע שוב ושוב במהלכו, הרבה יותר מכל הדמויות ביחד כולל הקשרים נטולי זיקה מובהקת לילדה. מעבר לסצנות המשפחה וההתעללות, הוא מופיע בשורה של דימויים מיוסרים-טיפוליים, של גברים שאוטמים את אוזניהם וזועקים ללא קול, או יושבים במעגל כסאות של טיפול קבוצתי, כשכל אחד מהם בתורו, עולה על כסא וקופץ ראש לקרשי הרצפה. ואם הדימוי הזה אינו אובדני דיו – ראשו של הקופץ תמיד פוגע בנורה שמתנדנדת כמו לולאה בקצה חבל תליה. ולבסוף (וגם בהתחלה) הוא אמנם טובע בים.
בסדרה אחרת של דימויים הגבר ממוזער, מושפל ומעונה: הוא מוטל בין אצבעותיה של אישה גדולה (אישתו? אמו?) שמסירה חלקים ממנו בקולפן ירקות, או משוכפל להמון גברים זעירים שמטפסים בסולם מן הביוב או מגיחים מסדקי המטבח (כמו הנמלים שמתרוצצות על העוגה) ונאבקים על פיסת חברם הנושרת לרצפה.
והוא מופיע גם בהקשר פרנסתי, כסוכן מכירות אנונימי בחליפה ומזוודת ג'יימס בונד, אחד מסרט נע של כפילים העומדים-בתוֹר-צועדים-בטוּר לעבודה, נדרשים להתפשט (כמו בכניסה למחנה השמדה) ולדלג על פחמים אל שני ענקים נעלמים (רק רגליהם נראות), שמציידים כל אחד במסכה חסרת פנים ובשואב אבק. בהמשך הגברים ייאבקו על שואבי האבק, כמו שנאבקו קודם על "קליפת" חברם.
אז מי כאן הגיבור, בסופו של דבר: הגבר או הילדה? וזאת לא התהייה היחידה:
האם ההשפלות הן פנטזיות נקם של הילדה, או שהן טראומות עבר של הגבר, עוד קורבן שהפך למתעלל במעגל הכאב? (כשעברתי טיפול בדמיון מודרך, נדהמתי מכמות זכרונות הילדות של הורי האצורים בתוכי. הם חלחלו איכשהו מעצמם, במסלול עוקף מודע).
האם מדובר בגבר מסויים שמשוכפל מטעמים מטפוריים, או שזה משהו חברתי, מצטבר, חבורה של מתעללים כמו החבורה של פינה באוש שעליה כתבתי כאן.
קשה להכריע וגם מיותר. התת מודע לא מחוייב לעקביות. כל התשובות יכולות להתקיים בו זמנית, ברבדים שונים.
ובכל מקרה – העמימויות האלה מקררות את הסרט, הן מטעות ומפצלות ומנכרות את הצופה. וזו רק ההתחלה.
*
4. עוגות ושואבי אבק
פופ ארט. זו התשתית להבנת הסרט. גם בגלל השכפול – לא רק של דוממים כמו אמבטיות וחדרים, אלא גם של גברים וצמות; כלומר של בני אדם ואברי גוף (הצמות המשוכפלות כאביזרי סקס). וגם התודעה כחפץ. כחפצים. ולא במובן המאגי והרומנטי אלא האנונימי והתעשייתי (למטה, מבחר עוגות של קלאס אולדנבורג, הלירי בין אמני הפופ).
המטבח של הסרט לגמרי קליני, לא חם ולא אישי. העוגה היא לא עוגה אמיתית, אלא דימוי של עוגה, כמו עוגות הקרם של אולדנבורג. הנמלים המסכנות יכולות להתרוצץ עליה עד מחר. לא ייצא להן כלום. זה לא דימוי חם של רקב ודקדנס (כמו התינוק הנטרף על ידי נמלים בסוף "מאה שנים של בדידות"). העוגה היא לגמרי סינטטית, בלתי חדירה כמו הארנב של ג'ף קונס שמחזיר את תמונת הסביבה. ושימו לב כמה קונס עצמו דומה לגיבור הסרט.
אם אולדנבורג מייצג את העוגה ואת הצד הלירי של הסרט (והסרת החיץ בין העולם החיצוני לפנימי זוהי תמצית הליריות), קונס מייצג את שואבי האבק; שואב האבק הוא חפץ יסוד של פופ ארט. הוא מופיע כבר בקולאז' המכונן של המילטון Just what is it that makes today's home so different and so appealing אבל קונס העלה אותו בדרגה כשהציג סדרה שלמה של שואבי אבק חדשים כמו בַּסרט שלנו.
לשואב האבק של הסרט יש נופך פאלי – ככה זה כשהגברים מקבלים אותו בעירום, בסרט על ניצול מיני – ובו בזמן הוא גם סמל של "קדמה" טכנולוגית ותיעוש היומיום, של תשוקה לחדָש-נצחי, מלחמה בזמן ובאותותיו, כלומר בזיכרון.
*
5. ליריקה ותחליפי רגש
הדיאלוג של הסרט עם הפופ ארט הולך אפילו יותר רחוק. בספרה "מקוביזם למדונה" מתארת טניה רינהרט את הטיפול שמעניק אנדי וורהול לנושא טעון כמו מוות:
וורהול הוא מתעד כפייתי של חפצים ואירועים הקשורים במוות ובאסונות: כסא חשמלי, תאונות מכוניות, רעידות אדמה, אלימות, פצצת אטום.
… הוא בוחר תצלומים מהדיווח בתקשורת על אסון שנסתיים במוות … ומטפל בהם בטכניקה הרגילה שלו: הדפס משי של צילום מוגדל, לעיתים על בד שצבוע כבר, ולעיתים עם מריחת צבע אחרי ההדפסה. כמו בשאר עבודותיו, חידושו של וורהול היה בשכפול – שימוש חוזר באותה מטריצה, כלומר חזרה על אותו הדימוי.
צילומי המקור הם בדרך כלל קשים וטעונים. כמו למשל במקרה של תאונת אמבולנס (ראו תמונה למטה) שבה האמבולנס עצמו נמחץ בתאונת דרכים. דווקא הסמל של שימור החיים וההצלה הופך כאן לנַשָׂאו של המוות. אך וורהול מטפל בכל התמונות באותו ריחוק טכני של האמן המתעד. ניתן ללמוד על כך גם משמות העבודות … למשל, "אסון ירוק 10 פעמים" (הדימוי מודפס 10 פעמים על בד ירוק) …"כסא חשמלי גדול" (הדפס על בד גדול יחסית ברוחב 185 ס"מ, בצבעי אדום זוהר), "כסא חשמלי קטן" (אותו הדפס על בד שחור קטן יותר).
הקולט המתעד את האירוע הוא מדיום נטול 'אני' ורגש. עולמו הרגשי הוא סך כל הדימויים שהוא קולט.
העיקרון הזה, של ויתור על רגש לטובת דימויים, הוא סוד הניכור של הסרט. כך, בהתאמות קלות פועלת התודעה הפרטית של הילדה: הדימויים הליריים הטעונים נקרשים כמעט בלי משים לרדי-מיידס, תחליפי רגש. זה בולט למשל באמצע הסרט (התחלת הדקה השנייה, אחרי סצנת האמבטיה), כשהילדה פונה לאחור. בהתחלה נדמה שהיא מסתכלת על משהו, אבל קצת אחר כך (2:09) התנועה מצוירת מזווית אחרת, ומתברר שהיא לא מסתכלת על כלום. רק התנועה נותרה, טיק מנותק מרגש והקשר. ובסוף הסרט כבר נעלמה גם הנוכחות האנושית. נשארו רק כמה חפצים של פיקניק על רקע של נוף מצויר.
ולסיום (למעלה), פתיחת "טובעים במספרים" של פיטר גרינוואי. הילדה הקופצת בחבל של גרינוואי היא מעין תיקון לילדה של הסרט ולילדה חסרת הפנים של דאלי, שמצויירת מהגב ומשדרת פגיעות וחוסר מודעות. הילדה של גרינוואי היא חזיתית ודעתנית, היא מכירה את כל הכוכבים וסופרת אותם. היא ילדה ארצית ושמיימית. גם שמלת האינפנטה שלה (היא לבושה ומסורקת לגמרי כמו האינפנטה מרגריטה של ולסקז), זרועה כוכבים.
***
עוד על צמות:
כמו שלחם אינו רק מזון (צמה אינה רק שיער)
גן עדן מושחת, או שלוש הערות על רפונזל
*
עד שפתחתי בלוג לא ידעתי כמה אני מחוברת לפופ ארט. עוד על פופ ארט:
על העולם העצוב והבלוי והמתעתע והמשובש והמצולק והמגובב והעתידני והמואר והמלא יופי של יורם קופרמינץ
לב פראי וראש מוזר, מציאות ופנטזיה בלב פראי לדיוויד לינץ'
אמבט החלב (1) – אנדי וורהול, אנני ליבוביץ', דיאן ארבוס
*
קשור מאד: עקרת בית נואשת
*
*****************************************************************
ובלי שום קשר – מבצע יום במתנה נמשך!
****************************************************************
*
עדכון: מצאתי את הבלוג של מוניקה גאלאב יוצרת הסרט!
*
ועוד תוספת, בהמשך להערה של דודו פלמה בתגובות –
הפיקניק של גאלאב לעומת "ארוחת בוקר על הדשא" של מאנה:
מרית היקרה,
אינני יודע איך אוכל לתרום עוד לדיון, אז אסתפק בכך שאומר כי הפוסט הזה הוא הסיבה לכך שהבלוג שלך הוא האהוב עלי ביותר. היצירות בהן את עוסקת תמיד עשירות, מקוריות, מפתיעות, מזעזעות ומרגשות, והניתוח שלך אותן הוא בעל אותם אפיונים. את לא רק חושפת בפני עולם עשיר ומגוון, אלא מבארת אותו (או מעלה שאלות ותהיות) בצורה יוצאת-דופן ומעוררת קנאה. המבט שלך הוא אחד הדברים הכי משמעותיים עבורי כיום.
בברכת סופ"ש חורפי ולא מטריד.
יותם כתב מדוייק ואני מזדהה עם כל מה שהביע ומחזק עוד יותר.
פוסט מרתק, בלוג מרתק, הקשר נפלא לפופ ארט, ניתוח חכם ושוב, מרתק.
הניתוח, המבט והרגישות שלך. יופי. ותודה.
מאד מאד מעניין ומעורר מחשבות. תודה.
צורנית, אפשר לחלק את הדימויים המופיעים בסרט לשתי קבוצות – מעגליים ולינאריים. השאלה היא האם המפגש בין המעגלי ללינארי הוא מפגש טראומטי או מפגש הרמוני, בתוך הטראומה הגדולה שהסרט מציג.
בדרך כלל הדימוי הלינארי משוייך לגבר – התור לגחלים, התור לקילוף, ההיסחפות בתוך זרם המים
והדימוי המעגלי משוייך לילדה: הקרוסלה, הדילוג בחבל מחדר לחדר שמצייר מסלול מעגלי
כשהגברים נעים במעגל הכסאות הם שוברים את המעגליות באמצעות זינוק לינארי פנימה, וגם ההתקדמות המעגלית שלהם היא מכיסא לכיסא, כלומר כשהולכים לאורך מקטע מעגלי קטן הוא נדמה כישר.
דווקא מערך סידור האמבטיות – אנחנו רואים רק חלק ממנו, גברים סטטיים מתנחמים בצמות – גם הוא מרמז למעגל.
וישנו גם עניין הכסאות. המפלט של הטובע הוא הכסא הצף. האם זה אותו כסא עליו ישב קודם, או אחר כך, במעגל התנועה? אולי ראוי להזכיר כאן את המחזה של יונסקו, משהו באווירה של נעדרים-נוכחים. אולי העיצוב הדומיננטי של הפרקט נועד בדיוק לכוון למקום הזה – מחזה מנוכר, לתת תחושה של תפאורה, זה לא 'באמת'.
וגם עניין הזמן מעניין כאן. השעון במטבח נטול מחוגים (פניו מחוקים כמו פני חלק מהדמויות) אבל המטוטלת עובדת. לזמן אין משמעות כל עוד הוא הזמן המלאכותי שבני האדם קצבו. אבל ברגע בו הטבע מבליח – באמצעות הנמלים, פתאום הזמן האמיתי משתלט על הזמן המלאכותי של הסיפור, והנמלים מתרבות להן מול עינינו. הטבע חזק יותר מכל פס ייצור, יהיה לפנינו וגם אחרינו. ובהקשר של הנמלים הנטושות על העוגה בסוף, כשהפריים מתרוקן מאנשים – זה מזכיר לי את האמירה אודות החרקים שישרדו שואה אטומית. הפוסט הזה מצמרר כפליים לאור התמונות מהאסון היפני הגדול.
יותם, שרון, תודה מעומק הלב. אני מאד מאד שמחה שאתם באים לכאן.
מירי, תודה! ואת יותר גרועה ממני עם גלאי הגיאומטריה שלך. מסכימה שיש כאן משחק בקווים ועיגולים ("כשגן עגול מרגיש גן דק" כמו שיונה אומרת), אבל אני לא בטוחה שיש לו משמעות ספציפית, למעט הגרפיות הכללית התעשייתית.
לגבי הכסא – זה לא אותו כסא, כי הוא צבוע, כמו הדמויות, בעוד שהכסאות הקודמים כמו כל "התפאורה" הם רק קווי מתאר, כמעט כמו בחוברת צביעה.
באמת כל הזמן התלבטתי בין תיאטרון לבית בובות. את מכירה את הסרט "ז'אן דלמן" של שנטל אקרמן? (אם לא – את חייבת!) גם שם לדירה יש לוק של בית בובות.
ובאמת יש תחושה של שואה בסרט, למרות הקנה מידה המשפחתי.
לא מכירה את הסרט. הכרתי שנטל אחרת, שמצלמת נשים לבושות בשמלות נשף בתוך מטבחים הרוסים או מטונפים, אבל אני לא מצליחה למצוא את העבודות שלה כרגע.
עוד מחשבה – האישה הבוגרת, המקלפת, היא חתוכת צמות.
בפיקניק – הילדה נעדרת. היא אינה חלק מהמשפחה.
אלא אם כן האם הבוגרת, המקלפת, חתוכת הצמות היא היא הילדה שגדלה, חלק ממעגל החיים?
החיים זה לא פיקניק
שנטל אקרמן היא בלגית (כמו מוניקה גאלאב האנימטורית של יום נחמד לפיקניק). בדרך כלל היא במאית תיעודית. היא עשתה בין השאר את הסרט התיעודי הכי טוב על פינה באוש "יום אחד פינה שאלה…" (לפחות עד שנראה את וים ונדרס, אולי הראי המדבר ישנה את דעתו), אבל ז'אן דלמן הוא סרט עלילתי ארוך על עקרת בית בלגית מרובעת עם בן מתבגר שמקבלת גם לקוחות כזונה להשלמת הכנסה. זה סרט נפלא ויוצא דופן הכי ריאליסטי והכי מופשט שלא מתאים לכל אחד. אבל את ממש חייבת לראות אותו. אולי יש באוזן השלישית.
ובאשר לסרט – אני חשבתי שהילדה היא התינוקת בפיקניק. היא קמה ופונה לאחור מופרך כמו הילדה שאליה היא נחתכת. אבל מניין צץ האח? והאמא בפיקניק היא גם המקלפת מהמטבח… אין סוף לפירכות ולהשערות שלא יוצא מהן כלום כי התת מודע מכופף את החוקים ומפיל מחיצות ומלביש ומסיר מסכות. החיים זה לא פיקניק. אכן. (פעם כתבתי ספר נוער, שיום אחד, כשיהיה לי זמן, אתקין אותו לפרסום. קראתי לו "פיקניק עם שהרזאד" (שחרזדה) והתעצבנתי מראש כשדמיינתי על כותרת הביקורת "החיים זה לא פיקניק עם שחרזדה"…)
פוסט נפלא, תודה. גם על ההיכרות עם הסרט. הקישורים לפופ ארט מוסיפים המון.
אני חושבת שיש כאן תיאור, ולא פנטזיית נקם. תיאור של פס הייצור, שלוקח מהילד את הילדותיות שלו, והופך אותו ל"גבר" במובן הפטריארכלי שלו – לבוש חליפה חסרת ייחוד, צרכני-יצרני (כדי להאכיל בגופו את המשפחה), מנותק מעצמו וצורך תום של ילדות בחדרי חדרים.
אותי מעסיק עניין המסכות שמולבשות על הגברים אחרי שלב הגחלים – המסכות האלו הן למעשה ראשים מוגדלים. הגברים מקבלים את הראש והופכים לילד, ולא לגבר. אבל לא נראה לי שזה הילד שמופיע בסוף הפיקניק (זה שמשחק בכדור). יש שם סוג של תהליך חניכה הפוך – מבוגר ערום הולך על גחלים והופך לילד.
אני לא מצליחה להבין את הסרט הזה, אבל הוא מצליח לדלג על שלב ההבנה אצלי ופשוט מהפנט ועוכר שלווה.
גלויה, תודה רבה וברוכה הבאה! בפירוש היפה שלך (באמת יפה) יש לחלוחית של קינה וחמלה שרחוקה מן היובש המכאיב של הסרט.
מעין, גם אותי המסכות הטרידו וגם זוג האלים הנסתרים שמנהלים את הטקס (למה שניים?). טקס חניכה הפוך, כן. ומעוות, כי המסכות חסרות פנים. אינפנטיליוּת במקום ילדות.
חלק מן ההבנה של הסרט הזה פשוט עוקף מילים. לפני הרבה שנים ראיתי הצגת בובות של "העלמה יוליה" של סטרינדברג בגרמנית. זה היה לפני שקראתי את המחזה. לא יכולתי לספר מה ראיתי, כלומר, לא יכולתי לשחזר את העלילה והמילים בצורה מסודרת, אבל הבנתי הכל, ישר לווריד. ואפילו ביתר חריפות בלי הקביים של המילים. שום דבר לא נשחק בצינורות המובנים מאליהם. כך הרגשתי בסרט הזה, רק בלי הכיסוי של "לא הבנתי את המילים".
לכולם – מצאתי את הבלוג של מוניקה גאלאב יוצרת הסרט! כדאי http://monica-gallab.blogspot.com/ (ומירי, צדקת, יש לה קטע עם כסאות…)
מה אומר ומה אוסיף?

אני עוד מעבד נתונים…אבל בינתיים, אולי זה?:
עבודה של אמנית בשם אפרת פלג.
נהדר, מעניין, מבהיר ומעשיר. תודה
אמיר, מקסים, תודה. זה הצל או הילדה? מעניין שאצל גרינאווי וגם אצל דאלי הצל מאד דומיננטי (אצל דאלי הוא מתחרז עם הסנונית), ואצל גאלאב אין בכלל צל. לגמרי סטרילי.
וזה בכלל קוביות שבץ נא, הפספס.
שוויק, תודה גדולה. אני תמיד שמחה כשאתה מציץ מהחלון.
..לא שבץ נא, מקשי מקלדת.
http://efratpeleg.carbonmade.com/projects/2450282#1
אופס, ידעתי שמשהו לא בסדר… והמקשים הם הרבה יותר אבנים בגלל הנפח. השבץ נא מדי מגוהצים. ותודה על הלינק!
וואאאוו פוסט נהדר. אני מאוד מזדהה עם פרשנות הפופ ארט. וגם עזר לי להבין שקוונטין טרנטינו בונה בחלק מהסרטים שלו (כלבי אשמורת וספרות זולה למשל) את הנרטיב באופן מקוצץ, מעורבב וערוך, לא לפי סדר כרונולוגי אלא לפי סדר פנימי, ממש כמו בסרט מוניקה גאלאב.
מרית יקרה, תודה על הפוסט המבריק הזה ותודה על הקישור לבלוג המרתק של מוניקה גלאב. צפיתי בסרטון כמה פעמים. בפעם הראשונה המוסיקה לכדה את כל תשומת ליבי שנוסר בעקבותיה עם כל חריקה. הרפיטטיביות של המוסיקה במקביל לרפיטטיביות של הדימויים בתנועה הפנטו אותי ומשכו לשתי תחושות בו זמנית: הבנה והתכחשות למובן, כמו לרצות להפסיק את הסרט ולהמשיך לראות אותו שוב ושוב.
בלי ספק כתיבתך האירה וסידרה את ההצפה הרגשית שבאה עם הצפיה. הסתקנתי מהחשיפה האישית שלך לגבי טפול בדמיון מודרך עם זכרונות הוריך האצורים בתוכך, דבר המדהים אותי מחדש בכל חדירה לעומק פנימי,
וכמובן ההדהוד של אליס ביחד עם העוגות המהדימות של ג'ף קונס הצלילו בבת אחת את השבת העכורה. תודה
הי מירית
כמה עניין! הרשי לי להציע נקודת מבט גברית – זו משפחה שמנוהלת על ידי הנשים (האמא משתמשת בבעל כמו בתפוחי אדמה והילדה מסובבת את כל ההצגה). האבא נמצא בביוב בהתחלה ונכנס/עולה משם אל הבית דרך חור במטבח, ישר לידיה האכזריות של אשתו 'התמימה'. אחרי שהיא מקלפת אותו, מסירה את שיכבת הגבריות האחרונה, הוא עוד רץ לאסוף את החתיכות, הסמרטוט. הילדה, מרגישה (כמובן) במסורסות של האבא ובפנטזיות שלו על נשיות אחרת, תמימה ועדינה, שמושלכת עליה. היא מדמה אותו מתענג על צמותיה.. יודעת שיותר מזה הוא לא יעז לבקש.
אחרי שהם הולכים על גחלים האבות מולבשים בראשים גדולים שמעניקים להם פורפוציות של ילד, עכשיו הם נראים כמו הילד בפיקניק, בעצם הוא הם.. (לפני הגחלים הם התפשטו – אולי הגחלים זה סקס מאולץ שמביא את הילד לעולם?)
גם בפיקניק הגבר, שהוא ילד עכשיו, קורבן של המשפחה המתועשת – התינוק מכשיל אותו והוא נופל ומפריע להורים בטקסים שלהם. האבא נוזף בו כמו שאישתו הסמכותית (שימי לב למחוות הגוף שלה) מצפה ממנו. את תנועת הנפילה הזו, והנזיפה הלא מוצדקת הילד ישחזר אחרי זה בקבוצת תמיכה כמבוגר.
עכשיו אפשר להתפנות ולהביט שוב בנשים 🙂 הם לא נראות שמחות בכלל, הטרגדיה של הגבר זו הטרגדיה שלהם.. נסחפתי?
דודו, חן חן. וטרנטינו אמנם מפליא לשבש את הנרטיב, אבל ממש לא כמו מוניקה גאלאב, אלא בדרך אחרת לגמרי, מודעת ומשחקית וריטורית וניתנת לשחזור (בלי להשתמש ב"התת מודע לא מחוייב לעקביות" ו"כל התשובות נכונות, אולי").
איריס, איזה קוראת קשובה ומשמחת את. תודה! מה שמעניין במוסיקה, שעם כל המונוטוניות והקונספטואליות והצורמנות שלה, היא לא נמאסת ולא שכלתנית, היא לגמרי מדויקת נפשית. (והעוגות הן של אולדנבורג, קונס הוא מהשואבי אבק :))
אור, אתה דגול. ואני לא זוכרת את שמו של הרב החכם שלא פסקו הלכה על פיו כי הוא "יכול לטהר את השרץ בק"ן טעמים" (כלומר 150 סיבות ונימוקים) 🙂
ולא קוראים לי מירית (מ' קמוצה, זוכר?) ותודה!
מרית , לא הבנתי את ה"בדרך אחרת לגמרי, מודעת ומשחקית וריטורית וניתנת לשחזור (בלי להשתמש ב"התת מודע לא מחוייב לעקביות" ו"כל התשובות נכונות, אולי")". זאת אומרת הבנתי את המילים אך לא את הכוונה.
הרי גם מוניקה גאלאב מודעת לדברים שהיא עושה (ונדמה לי שבסרט שלה היא מתייחסת גם לשלושת המישורים של ארווין פנובסקי. בעיקר בכך שהיא מנהלת דיאלוג עם תרבות הפופ. היכולת שלי להבין את הסרט של מוניקה גאלאב גברה לאחר שקראתי בפוסט שלך על הדיאלוג שהיא מקיימת בסרט שלה עם קלאס אולדנבורג וג'ף קונס).
ודרך אגב, אם לא ראית אז עניתי על שאלתך בקשר לאימי. שאלה שהופיעה בפוסט על דון פרנץ קישונט.
מרית, נכון, המוסיקה לא נמאסת, אולי בגלל החזרתיות וההפסקות, כמו בג'ון קייג' מצד אחד או פיליפ גלאס מצד שני ואלי יש גם צד שלישי והוא סוג של מוסיקה הבנויה על קשב וקליטה, זה יכול להיות קשב לתדרים אישיים פנימיים עמוקים, או קשב לתדרים אוניברסאלים (כמובן שהאישי והאוניברסאלים נפגשים באינסוף) עם התערבות מינימאלית, מודעת, של היוצר.
נכון, התבלבלתי עם אולדנבורג וקונס. כמובן שהתכוונתי לאולדנבורג. אולי קונס שאב אותי מאולדנבורג 🙂
זהירות תמונה מרגשת:
היי מרית, בשבת פגשתי את א. ב. יהושע בפסטיבל ימי שירה במדבר שסיפר את סיפור התמונה המפתיעה המופיעה בשער ספרו החדש "חסד ספרדי". ובכן התמונה היא "תמונת נושא" ובסצנה המתרחשת המתרחשת בה אנחנו רואים בת המניקה את אביה שהיה כלוא וגזר דינו היה למות ברעב (מן סוג של הוצאה להורג שכזו) מי שהצילה אותו הייתה ביתו המסורה שבאה לבקרו והניקה אותו. יהושע עצמו נחשף לתמונה בביקור שערך בספרד לפני כמה שנים. מסתבר שהנושא צרב את מוחם של הרבה ציירים ספרדים והם הירבו לצייר את הסצנה. מיד כשהתוודעתי לתמונה ולסיפור הנחבא מאחוריה הרגשתי שהמחסה הראוי לכל החבילה הזאת ימצא בעיר האושר.
דודו (א), התשובה לתהייתך/טענתך גדולה על חלון של תגובה, אבל בראשי פרקים – ראשית, כשאני מפגישה בין יוצרים זה לא אומר שהם באמת נפגשו ובטח שלא במודע ונעזוב כרגע את מוניקה וקוונטין, הרי גם את אקונצ'י ודויד גרוסמן הפגשתי בלי ידיעתם. אני לא בטוחה שגאלאב מכירה את אולדנבורג או את קונס ושהיא מנהלת איתם דיאלוג מודע ואין ספק שלא וורהול הוא שלימד אותה להתנתק רגשית. שניהם ניזונו מאותה סביבה תרבותית ומשקפים אותה, וגם אם יש השפעה ישירה וגלויה, זה כאין וכאפס לעומת מי התהום.
ושנית, אין לי מושג עד כמה גאלאב מודעת, אבל אי אפשר ליצור כזה סרט רק או בעיקר דרך המודע, כי יש כאן דברים שהמודע לא מכיר. כלומר הוא יודע איך קוראים להם, אבל אין לו מושג איך לנווט ביניהם או לתזמר אותם, בהנחה שאפשר (לאחרונה שמעתי שאפשר לאלף חתולים, אבל התת מודע הוא חתול צ'שייר).
כלבי אשמורת לעומת זאת (כמו כל מה שטרנטינו יוצר) הוא סרט שכלתני ומשחקי (בנפרד וביחד). וגם עליו כתבתי: http://wp.me/pSKif-fSk
וראיתי את ההסבר על אמך והתעצבתי, ולא הגבתי כי התגובה שלי היתה אישית מדי ולפעמים אני דיסקרטית. ובכל מקרה, נראה לי שההפרדה בין דרך טרנטינו לדרך גאלאב תועיל גם כאן.
*
איריס, השלישי, השלישי…
*
דודו (ב), קשה לתאר את רמת האמביוולנטיות שהתמונה הזאת מעוררת בי (ועוד בהקשר הנוכחי). אבל אתה צודק, זו סיבה מעולה לעסוק בה.
ואגב, בדיון על "הנערה שקפצה ליורה רותחת", הבאת שיר (מרתיח) שבו בת יפתח חושפת את שדיה לפני אביה. זה מעניין השיחה שלך עם התמונות האלה.
ואגב נוסף, בסיום הקליפ לשיר של מאנגר, הבן הגדול מערסל את אמו הקטנטנה, במין גירסה אפלטונית ומוצלבת של התמונה (ראה "שיחות עם אמא" http://wp.me/pSKif-hJ5)
סרטון מרתק ומרגש והניתוח שלך נפלאכתמיד..
ראיתי את טובעים במספרים של גרינאוויי בביאנלה של ונציה (לא זוכרת שנה) וזה היה בניין שלם, 2 או 3 קומות שלסרטים, אקווריומים ענקיים וציורים ומיצבים עשירים…
יצאתי בתחושה של שובע עד מחנק ועם זה – שהבנתי אולי מאית מהסיפור…
הסרטון של גאלאב ממשיך להטריד אותי. בינתיים גיליתי שם גם מחווה לציורו של אדוארד מאנה הפיקניק. ניראה לי שהדיאלוג של גאלאב עם האמנות רק הולך ומעמיק. יש לי כבר דמעות כמו לאחר קילוף של בצל (-:
מירה, כש"טובעים במספרים" יצא כבר לימדתי בחזותי. התלמידים דרשו ממני ללכת כדי להסביר להם את הסרט, ולא יצא :). בעצם לא ראיתי אותו עד היום, למעט הפתיחה העוצרת נשימה. ואת הראשונה שמתייחסת אליה. תודה!
דודו, אני חושבת שאתה צודק. תודה! מה שמעניין זה שלציור של מאנה יש תילי תילים של פרשנויות מיניות. אני זוכרת למשל שאפילו על הצפרדע הקטנה בפינה משמאל, נאמר שצפרדע היה (או עדיין) כינוי לזונה. לנוחות האורחים העליתי את שתי התמונות למעלה, זו בצד זו.
(ואגב, מתוך פיזור הדעת או השד יודע, נדמה היה לי שטענת גם שהגברים הצועקים ואוטמים את אוזניהם הם מחווה למונק, וכבר התחלתי להתווכח איתך שזה אקספרסיוניסטי ובכלל לא דומה, ואז גיליתי שהכל בראש שלי :))
מרית, זה יפה בעיני שאת מתווכחת עם טענות שלי עוד לפני שאני מעלה אותן בדעתי. אבל את יודעת מה, יש משהו במה שחשבת שאמרתי (-:
מרית יקרה
זאת פעם ראשונה שאני מגיבה לפוסט, אני מתרגשת.
מעגל הגברים סביב המנורה הזכירו לי באופן מוזר את הבדיחות קרש האלה שכולם מכירים: כמה כורדים (למשל, זה יכול להיות על כל עדה) נדרשים כדי לבצע משימה פשוטה כמו להחליף נורה? אז כמה גברים נדרשים?
וכמוך גם אני הוטרדתי מהראשים המוגדלים נכון שמצד אחד הם נהפכים לילדים מבחינה שינוי היחס גוף-ראש-חלל, אני ראיתי בזה גם מעין פרס שהם מקבלים על הביצועים שלהם. מי שעובר את המכשול מקבל ראש גדול.
אז קראתי קצת על ראש גדול במקומות שונים ומצאתי את הניסוחים הבאים :
"להגדיל ראש – לחשוב מחוץ לקופסא (הקרוסלה שהילדה משחקת בה כבית בובות היא גם סוג של קופסא) … להסתכל מבחוץ על התמונה המלאה ולא רק דרך מבט צר מבפנים…כשהפרספקטיבה רחבה יותר מסוגל האדם להגיע להנאה שלמה…
לסיכום- כדי לשפר ביצועים יש להגדיל ראש"…
המילה ביצועים תפסה אותי מכיון שיש בה משהו מאוד גברי , השוואת ביצועים בין גברים (ביצועים מיניים כמובן)
אבל הם במקום לצאת "גברים" מקבלים שואב אבק.
ממש אפשר לשמוע את השיחה שהתנהלה בבית שבעקבותיה דמינה הילדה את ההתרחשות שהיו לה יותר ממקור אחד והיא משלבת שם כל מני דברים מעולמה.
אבל אולי אחד מהם (ואני מרשה לעצמי להתפרע) הוא שהאם ביקשה מהאב שיעשה משהו בבית. רק להחליף נורות הוא יודע? ומה עם לשאוב אבק? והאב המתוסכל מהיחס שהוא מקבל מהאם לא שונה מהיחס שלה לתפוחי האדמה שהיא מקלפת במטבח מרגיש כיצד היא חותכת בבשרו ומדכאת אותו …. וכן הלאה אני יכולה להמשיך ולהמשיך…
ובנוסף בניגוד לנמלים שאוהובות עוגה הגברים יוצאים מהחריצים ואוספים את חתיכת הבשר ואחר כך לועסים אותה .
מה שקרה לי ואולי זה קרה גם לך שעוד לפני שהופיעו הנמלים להקת הגברים הזכירה לי בהתנהגותה להקת נמלים שאורבות לסוכר. מציקות ומהפנטות בו זמנית.
שילוב כזה שמצד אחד אני רוצה לרחם עליהם משני לכעוס ומשלישי לאהוב.
וגם נזכרתי שלפני שהצמה נהיתה שטיח ולא ידעתי מה יעודה הייתי מקפצת עליה כמו חבל כשהיא מחוברת אלי כי זה פשוט היה מתבקש ושכחתי מזה לגמרי אז תודה שהזכרת לי.
כינרת, ברוכה המגיבה (אני מרגישה קצת כאילו דגתי אותי בחכה עם פיתיון בצורת צמה :)) מרתק לראות איך הסרט מציף ומשקף לכל אחד משהו קצת אחר. דווקא דרכך פתאום שמתי לב עד כמה הגבר בחליפה לא מעורר עוינות, די מדהים בהתחשב בהקשר, האם ניכור=חמלה?
ונזכרתי גם בפסל של פיקאסו "ילדה קופצת בחבל" שבו הילדה לגמרי מנותקת מהקרקע, החבל הוא "הבסיס" של הפסל. http://www.flickr.com/photos/the_first_rays/5355621008/
סתם עוד שתי נקודות שוליות.
הנמלים הם מין בבואה של הגברים בשורות.
הנמלים על העוגה הם מראה מהטבע שלא אמור לקרות על הפרקט בבית.
אנימציה טעונה וחידתית והפירוק שלך אותה נפלא. קראתי בחטף ללא התגובות ואשוב לקרוא
בתשומת לב רבה יותר בהמשך. רק אומר שחשבתי שאלו פדים מוכתמים בדם הנושרים על הרצפה. הקילוף מפתיע וההקשרים מרתקים (באנימציה אני יכולה להכיל הרבה מאוד:)
פדים לגבר תפקידם לספוג שתן
אני חושבת שאת צודקת בקשר לפדים. ותודה תודה.
[…] מרחב של גברים שרועים באמבטיות ומשתעשעים בצמות כרותות […]