מי שמגיע לכאן מדי פעם, אולי שם לב עד כמה אני מאמינה ב"צורה". אני תמיד מופתעת כשאנשים מתייחסים רק לתוכן, ומתייקים את הצורה במקרה הטוב, באגף "קישוט ומשחקים". כי מעבר לכל מה שאפשר לומר בזכותה, הצורה היא התוכן.
חשבתי על כך בעקבות חוק הפליטים. איך זה יכול להיות שאנשים לא רואים עד כמה החוק האוסר על הגשת עזרה לפליטים הוא נורא ומביש – לא רק באופן כללי, אלא דווקא כאן במדינה שחיה בצל ובדגל השואה?
והגעתי למסקנה שזה נובע מן החסך במטפורה. (ואם מישהו חושב שאני צינית או אירונית – אני לא. אני רק מנסה להתרחק מעט כדי לא לטבוע, ובד בבד גם להתחקות אחרי מקור השיבוש, אולי תימצא לו ארוכה).
אבל קודם כדאי אולי לחזור ולהסביר בקיצור את ההבדל בין מטפורה למטונימיה:
מטונימיה היא דימוי שמבוסס על סמיכות, על קירבה.
מטפורה היא דימוי שמבוסס על דימיון צורני.
שקלובסקי (הפורמליסט הרוסי) מסביר את ההבדל באמצעות דוגמא: אם אני יושבת ליד ילד קטן שמנסה למרוח חמאה על לחם ומורח אותה תוך כדי כך על אצבעותיו, ואני אומרת לו: "הי אתה, אצבעות חמאה!" זו מטונימיה. במקום להגיד שהאצבעות מרוחות בחמאה, אני מקצרת את הדרך וקוראת להן אצבעות חמאה.
לעומת זאת: אם אני יושבת ליד ילד קטן שהכל נופל לו מהידיים, ואני אומרת לו "הי אתה, אצבעות חמאה!" – זו מטאפורה. כי היא מבוססת על הדמיון: האצבעות חסרות כוח אחיזה כאילו נעשו מחמאה.
[ואגב – לאבחנה בין מטאפורה ומטונימיה יש השלכות גם על חיי היומיום. לפני שנים עשיתי תיאטרון בובות במסגרת "מדינת הילדים". כשהאירוע נגמר הגעתי אל משרדו של המנכ"ל לקבל את שכרי. ישבתי בחדר ההמתנה בצד בחורה חמודה ומטופחת ומקושטת למשעי (לעומת הופעתי הזרוקה). לבסוף יצא המנהל ממשרדו ואמר: "קודם הבובה." שתינו קמנו: אני בגלל המטונימיה (כי הבנתי את "הבובה" כ"זאת שעושה תיאטרון בובות"), והבחורה בגלל המטאפורה (בהיותה "הבובה'לה" החמודה). המנהל התכוון אגב למטונימיה. עד היום אני זוכרת את אי ההבנה שהתפשטה על פרצופה כשהמנהל הצביע עלי.]
המטונימיה היא הרבה יותר פרוזאית וצרת אופק ומסתכלת רק על מה שקרוב. המטאפורה הקרובה יותר לשירה ודורשת קפיצה מחשבתית; כדי לראות את הדימיון בין שני דברים שונים לכאורה, מוכרחים להתרחק מעט.
ובאשר לנמשל – אני מרגישה שאלה שיזמו את החוק המביש הזה, קוראים את השואה בצורה מטונימית. כיוון שאירעה ליהודים, היא קושרת מאז ולתמיד בינם לבין סבל וסכנה. אבל מי שחושב מטאפורית, לא יכול שלא לראות את הדימיון בין האיסור על עזרה לפליטים לבין האיסור על עזרה ליהודים (ומסתבר שהמובן מאליו הזה, אינו מובן לכולם).
התבנית המטונימית היא בדלנית ולאומנית. החמלה נמצאת במטאפורה, ביכולת לראות את הדמיון בין בני אדם, לראות את השווה בין מצוקתך למצוקתם. לא פלא שכל כך הרבה אנשים שכואבים את המצב מצטטים שירים. זה לא רק הנסיון לברוח מהקלישאות. השירה, כמו סוג של התעמלות תודעתית, מפתחת את החשיבה המטפורית ואת ההזדהות עם הזולת.
כשאמצא את השיר של אלתרמן על הלשון השבדית (שקרעים ממנו מבליחים כל הזמן בראשי) אוסיף אותו לכאן.
והנהו באדיבות איריס המגיבה והסורקת (תודה!)
הלשון השוודית / נתן אלתרמן
מעטים הם יודעי הלשון השוודית,
מי דובר בה, אולי רק השוודים עצמם.
כי ארצם בהרים ובפיורדים אובדת
וקטן ומוצנע העם.
ועת שוודיה אמרה: "הנני מקבלת
מגבול דניה את כל היהודים הגולים",
נוכחו וראו כל עמי החלד
כמה דל הוא בשוודית אוצר המילים.
כי רבות מדינות כבר כהנה הכריזו,
אך הללו הראו את גינזי לשונן,
במילות "אינפליטרציה", ו"קווטה", ו"ויזה"…
רק בשוודית
מילים שכאלה אינן.
ועת נער נמלט אל גבול שוודיה מציד,-
היא איננה פונה לעיין במפות.
היא פשוט מוליכה אותה פנימה לבית,
בלי לדעת כי זו שאלה של טרנספורט.
מדינות בעולם יש גדולות שבעתיים
ומקום בהן רב למחסה ומלון,
אך לפני הצילן איש טובע ממים
אוהבות הן תמיד להביט במילון.
יען שפת מילונן ססגונית כפרפר היא –
יש "קצה גבול של יכולת" או "כושר קליטה".
רק בשוודיה עוד חי המנהג הברברי,
להציע להלך כוס תה ומיטה.
ולכן הגדרות היא איננה בוררת
ואיננה מרבה דקדוקי מנגנון,
היא כותבת פשוט: "הכניסה מותרת",
ויסלח לה האל על דלות הסגנון.
ויאמר לה האל בדמעה: שוודיה, שוודיה, –
שתי מילים נשכחות את כתבת על פתחים
אך שוות הן טרקטטים ואנציקלופדיה,
כן… אפילו בריטניקה… כל הכרכים.
ואזי מלאכים בשירה ימללו
ואמרו זה לזה: מה רבה התהום,
אם שתי המילים הפשוטות האלו
הולידו דמעה בעיני מרום.
(הו, מה רבה התהום, וכמה תמים השיר הזה נשמע)
*
עוד באותו עניין
שאת מעלה את הפוסט הזה בעודי מתמללת את הראיון שעשיתי עם פיליפ קלודל הסופר של "הדו"ח של ברודק", בו בין השאר הוא מדבר על כך שרצה לכתוב ספר שיעבוד ברובד של המטאפורה ולא להגיד את הדברים בדיוקם ולא להשתמש במילים הרלוונטיות (הספר מדבר על השואה אבל לא משתמש באף מילה שאנחנו מכירים לצורך העניין. לא שואה. לא נאצים. לא ליל הבדולח אפילו לא יהודים)
לצורך הספר הוא ברא מילים משל עצמו.
אגב, ממליצה בחום רב.
אין לי את הטור השביעי בביתי
אבל דומני כי השיר הבא 'אנטומיה של הגשם' ליאיר הורביץ, ממנו אביא בכמה דילוגים מפאת אורכו (וממש לא כסדרו, בעריכה לא מורשית, מקווה שייסלח לי), יש בו בכדי להמחיש את שנעלם או נסתר מהבנתם של הפרטיקולריסטיים או בלשונך: אנשי המטונימיה
הגשם הוא עמוד השדרה של היקום
היינו אדמתו והבית המפיק מצערו גשם
הגשם היורד בישראל, בברכת האל
הוא יהודי
הגשם היורד בקשמיר, המחמיר
עם עצמו ועם מאמיניו
הוא בודיסטי
הגשם היורד בארצות ערב, בהסתירו פניו
הוא מוסלמי
הגשם האירופי, אביבי או חורפי
הוא נוצרי
בין השמים והאדמה
הגשם מחשבה ממריאה, או צפור
לכודה בקסדה
הגשם יורד,
על חלקת אדמתו האדם אינו
אלא פסת מקדש
המסמיכה פנים לגדרי השכן
אשר לבדו, מתוך עיניו, רואה
את הגשם יורד
הגשם יורד על
שכני ועלי
שנינו גופים לא מבוארים במחזור
הגשם יורד,
הגשם עודנו יורד
שלום מרית,
הנושא חשוב, כואב, ודורש התייחסות כבדת ראש.
הניתוח המצוין שהעלית במאמר קצר זה, הוא רק מקרה פרטי של המצב בכללותו. שורש הפורענות הוא עמוק, ונמצא כבר בהתייחסות החברה הישראלית כהמשך של החברה היהודית, למושג הטוב והרע.
מתוך צמצום המושגים, מגדירים אותם אלמני שכל את הטוב והרע לא כמעשים לאורך ציר זמן, אלא כמהותיות של עצמים, כמו גם אנשים. הם מגדירים את עצמם, היהודים, כטובים ואת הטוב כעצמם, ומכאן נובע ישירות שמעשיהם אינם חשובים לשיפוטם כלל, הם הרי הטובים. וזאת אפילו מתוך ציווי אלוהי.
בין השאר זה בא לידי ביטוי בחינוך בישראל ובהתייחסות לשואה. אין ולא היה בישראל ניסיון לתאר את התהליכים, להבין מה בדיוק בהם ובתורות שהובילו אליהם היה חולני ורע במהותו, אלא ההתמודדות פנתה אל הקלישאה: הגרמנים רעים, היהודים מסכנים. זה גבול היכולת של החברה היהודית להתמודד עם הרוע.
כבר הרעיון שרשעי הנאצים היו בני אדם נחשב בישראל לחילול הקודש , ומונע ניסיון להבין מהו באמת הרוע.
ברגע שמגדירים את היהודי כמסכן האולטימטיבי וכטוב הבלתי מעורער, אין כבר משמעות למוסר ולשיפוטיות…
את זה רואים בכל השתלשלות המאורעות בכל פינה בישראל.
היחס שמעלים מסורסי התבונה בין "יהודי" ל"טוב" הוא לא מטפורי, וגם לא רק ממטונימיה, אלא הוא של זהות.
זה הוא שורש כל רע…
מעניין לכשעצמו, אבל אני לא חושבת שהוא יכול להסביר את התופעה.
אנחנו מסוגלים להדחיק סבל של מישהו אחר, את האנושיות שלו, אם אנחנו עוברים תהליך הדרגתי שמבסס בתודעה שלנו את היותו נחות ושונה מאתנו. למה קל להתעלל בפלסטינים? כי חינכו אותנו שהם מחבלים (וגם מלוכלכים, גסים, בורים וכו'). אנחנו כבר לא רואים אותם כבני אדם שחלקם טובים וחלקם טובים פחות, הם בשבילנו פשוט פלסטינאים. זה כמו שאנשים אומרים: "אני מחזיק בבית פיליפיני" (ראיון עם מעצב האופנה דני מזרחי במעריב), כמו לומר, "יש לי שואב אבק" ולא, "אני מעסיק עוזר בית שבא מהפיליפינים."
תודה על ההמלצה, אסתי, נשמע מאד מעניין.
זה מזכיר לי את הוויכוח שהתעורר בשעתו סביב הסרט "החיים יפים" של רוברטו בניני.
גווידו, גיבור הסרט, אם את זוכרת, מציג לבנו בן הארבע את החיים באושוויץ כמשחק. מי שמתגבר על קושי זוכה בנקודות. הראשון שיגיע לאלף נקודות יזכה בטנק אמיתי. בניני ננזף בשעתו על קלות דעתו. השואה אינה משחק ילדים. ואז התערב בפולמוס הסופר ההונגרי וניצוֹל השואה אימרה קרטס והגן על הסרט. במאמר שפורסם בהארץ הוא כתב: "גווידו משקר לבנו הקטן, ג'ושוע, שאושוויץ היא רק משחק," כתב, "…אבל האם איננו מזהים בשקר אלמנט חשוב מאד של מה שנחווה במציאות? היתה לנו בחילה מסירחון הבשר הבוער, ובכל זאת לא האמנו שכל זה קורה באמת. האדם העדיף להתמסר למחשבות מעודדות יותר, כאלה שיכלו לדרבן אותו להמשיך לחיות, ואשר לילד, ההבטחה ל'טנק אמיתי' יכלה להיות בדיוק רעיון מפתה כזה."
ואחר כך הוא מגן גם על הסצנה שבה מתנדב גווידו שאינו דובר גרמנית לתרגם את נאומו של קצין האס אס ואומר: "בסצנה זו יש תכנים שלא היה אפשר כלל לכתוב בשפה רציונלית. היא מספרת הכל על האבסורדיות של עולם נורא זה."
שועי – תודה על השיר (סתם נטפלתי לאלתרמן, כי בטור השביעי הוא לגמרי דובר הלאום), ועל הטרמפ מהפוליטיקה אל הליריקה הטהורה – נזכרתי בשורה של צ'נדלר, לא זוכרת מאיזה ספר, כשפיליפ מרלו העצוב מתבונן בחלון ו-
"בחוץ ירד גשם של מישהו אחר"
תודה, פלוני, מסכימה בצער עם הרבה ממה שכתבת
אבל זיהוי היהודים עם מסכנות והגרמנים עם רוע, הוא בדיוק המטונימיה שעליה דיברתי.
שחר – מסכימה איתך. הפוסט שלי לא יכול להסביר תופעה כל כך רחבה ומורכבת. אבל כך גם ה"חינכו אותנו" שלך. עובדה שהחינוך לא פועל על כולנו במידה שווה או דומה. וחשיבה מטאפורית בכל זאת מקנה קצת גמישות מחשבתית שמאפשרת להשתחרר מיציקות חינוכיות.
המשפט שהבאת הוא תמצית הצ'נדלריות, כגון: 'אתה לא אנושי הלילה, מרלו'. או (בהקשר למין האנושי): 'עוד לא נמצאה הדרך להיפרד מהם לשלום ארוך'
ותודה על שהזכרת את צ'נדלר כי לטעמי יש בכתביו משום מלאכת אמן שזורה, יצירה מחוכמה של מטפורה ארוכה על הקיוּם האנושי וחידתו
מנקודת מבטו של גיבור-שוליים תמידי, אשר למד להתרחק מאור.
http://img241.imageshack.us/i/22scan0019.jpg/
http://img241.imageshack.us/i/22scan0018.jpg/
אני אמנם שייכת, כנראה, לאלה שנשארים בזעזוע מהתוכן ומייחסים פחות חשיבות לצורה, אבל אני מאוד ולגמרי מזדהה עם ההסבר שלך על ההבדל בין מיטונימיה למטאפורה ובין, אם יותר לי להוסיף, "צדק" או אפילו חוק לבין אנושיות.
ורוצה לכתוב בעצמי על זה ועל כל כך הרבה עוולות שמציפות הכל פה בזמן האחרון, עדיין מחפשת את המילים.
כן, אבל אני מתכוון לצעד אחד משמעותי הלאה. בו יש זהות מוחלטת, של אחד לאחד, בין "אני" ו"טוב" מנותק לחלוטין מהמעשים, וזו לדעתי כבר לא מטונימיה…
כאשר באים לבחון את כתבי הקודש השונים
בודאי בדתות המונותאיסטיות ואת החיבורים הקנוניים הנלווים אליהם
יימצאו תמיד שני אפיונים מרכזיים
הקהלה הקדושה בה מדובר לעולם תהיה
הסגולה שבאנושות מחד גיסא
והמגלמת את הסבל האולטימטיבי מאידך גיסא
חלק ניכר מהפולמוס היהודי-נוצרי בימי הביניים היה למשל על הסוגייה מיהו עבד ה' הסובל (למשל ישעיה נ"ג), ההצלחה יוצאת הדופן והסבל המוחלט שמשו שניהם כראייה לבחירה האלהית כביכול.
פנים דומים מצויים גם בתיאולוגיה השיעית וגם בתיאולוגיה הסונית בעולם המוסלמי.
לתחרות מי סובל יותר- יש פנין לא רק בדעת הקהל הבינלאומית אלא שיש לה גם שורשים תיאולוגיים נכבדים בכל אחת מן הדתות.
שועי – מילא שרבים על מי סגולה ונבחר
אבל מי סובל יותר?
זה נורא
לא מזמן חשבתי על הקשר הזה שיש בעברית בין מִסְכֵּן ומסוכן
לכאורה הפכים אבל בעצם שני צדדים של אותו דבר
בחינה לא מדוקדקת מדי של טענות ישראליות-ציוניות מחד גיסא, ושל טענות פלסטיניות בכל נושא שהוא כמעט, תעלה את העובדה המדהימה, כי שני העמים עוסקים באופן תת הכרתי (כנראה) בשאלה מי סובל יותר, ומה אפשר עוד לעשות בכדי להוכיח קבל עם ועולם את הסבל האיום שהצד השני ממיט עליו בכל שעה ושעה
העמים כמובן ממיטים זה על זה סבל. אך כל זה אינו מונע מאוכלוסיות גדולות ומגוונות בכל אחד מהעמים להתעלם לחלוטין מסבלו של האחר בטענה המדהימה 'הסבל הוא שלנו'
ורגע קטן משיר של יונה וולך שחולף כעת בדעתי:
אינך סובל יותר-
עבוֹר!
(הולחן יפה בבציר טוב)
הבעיה שהסבל הופך להצדקה לגרום סבל לאחרים… מוזר כזה…
הישראלים והפלסטינים היא מראה מעוותת… אנחנו מחקים אחד את השני ורוצים להידמות אחד לשני וכן, עושים תחרות סבל הזויה.
אנחנו גם יותר מדי דומים, בעיקר באינטרס העליון "לא לצאת פראיירים" ובבכך שלשני הצדדים לא אכפת לדפוק את עצמם (ואת הצד השני) רק כדי לא לצאת פראיירים…
אבל נסחפנו קצת מנושא הפוסט. זה כמובן בסדר גמור, אבל אני מרגישה צורך להזכיר שוב את אלה שהם אולי אפילו יותר שקופים מהפלסטינים, כנראה מפני שהם לא פוגעים בנו בכלל (בינתיים…).
שלום מירית!
שמי טלי, אני במקרה נכנסתי לאתר הזה ומשום מה
המאמר שלך משך אותי והחלטתי לקרוא אותו
ונדהמתי מכול מילה ומילה שכתבת
את פשוט אדם מיוחד שבאמת לא הצלחתי עד היום
לשמוע ממשהו שחושב כמוך,בעייני הדברים
שציינת הם הכי נכונים(גם אני חושבת כך).
להתראות.
טלי, תודה רבה וברוכה הבאה!
(רק שקוראים לי מָרית, בקמץ ולא בחיריק)
להתראות 🙂