מאמר רביעי בסדרה של עשרים ושבעה מאמרים על הזיקה בין "ספר הדקדוק הפנימי" של דוד גרוסמן לאמנות הגוף של ויטו אקונצ'י. המאמרים מתפרסמים אחת לשבוע, כל יום שלישי ב-20:00 (בשביל הטקס).
פרק זה המציג את ויטו אקונצ'י הוא הפרק האחרון של המבוא.
ובינתיים הסדרה הפכה לספר: כשדויד גרוסמן פגש את ויטו אקונצ'י, על אמנות הגוף בספר הדקדוק הפנימי
"באמת התגעגעתי לראש שלך בוטן, כשהייתי בכלא. גם לכל השאר, כמובן, אבל האופן שבו פועל הראש שלך הוא התעלומה הפרטית של אלוהים."
סיילור ללולה, בלב פראי לדיוויד לינץ'

ויטו אקונצ'י. נולד ב-1940, משורר, אמן וידאו וגוף, פסל, ארכיטקט, אמן של אמנים.
ב-1993 נכחתי בהרצאה שבה תיאר את מסעו האמנותי. וכך זה התחיל פחות או יותר: הוא היה משורר. יום אחד הוא גילה שהדף הוא מרחב והמילים הם אמצעי תחבורה. הן מובילות את הכותב ואת הקורא על פני הדף, משמאל לימין ומלמעלה למטה. הגילוי הניע אותו לרדת מן הדף אל המרחב הממשי של הרצפה ושל הרחוב, ושם הוא חיפש קודם כל סיבות חדשות לתנועה: מה יגרום לו עכשיו לזוז ממקום למקום. הוא החליט להיות "טַפִּיל" על שיטה קיימת.
הוא עשה עבודה בשם (Following Piece (1969 שבה עקב אחרי אנשים. כל יום במשך חודש הוא עקב אחרי מישהו ברחוב עד שאותו אדם נעלם בכניסה פרטית. האפיזודות נעו בין 2-3 דקות במקרה שמישהו נכנס למכוניתו ונסע, ל7-8 שעות כשהנעקב בחר לצאת לסרט ולמסעדה. Following Piece היתה דרכו של אקונצ'י לשוטט בעיר. האנשים שאחריהם עקב קבעו את הקצב ואת המסלול.
ל"טַפּילות" שעליה מדבר אקונצ'י אין נופך שיפוטי. זהו כינוי ניטראלי-פונקציונאלי, טיפוסי להתבוננות חסרת הפניות ולהומור המטאפורי של אקונצ'י.
בכל אמנות מושגית יש מימד טַפּילי שנגזר מן המקום המרכזי של המרכיב התיעודי: אקונצ'י תופס טרמפ על תנועתם של עוברי אורח, וסופי קאל, אם נחזור לרגע לפרק הראשון – על מנהגם לרכז בפנקס את מספרי הטלפונים של מכריהם.
ואוסטר? הוא מעלה בחזקה את הטַפּילות, כשהוא מגַדל את לוויתן על הפרוייקט של קאל. (ואגב, כשקראתי בשעתו את מישהו לרוץ איתו שלגרוסמן, מיד נזכרתי ב- Following Piece של אקונצ'י. הגיבור הפסיבי של מישהו לרוץ איתו הוא טפיל על מסלול של כלבה; כמו אוסטר קלט גם גרוסמן את הפוטנציאל הסיפורי והבלשי של הטַפּילות, את היכולת שלה להסתבך ולהפוך לעלילה. הוא סיפק לגיבור "סיבות לתנועה" והתניע תוך כדי כך עלילה שלמה.)
לעולם איני רושמת סיכומים בהרצאות. אני סומכת על זיכרוני. מה שנחוץ יחרת מעצמו ועל השאר אני מוותרת. אבל בהרצאה ההיא של ויטו אקונצ'י חרגתי ממנהגי. כבר אחרי כמה משפטים קלטתי שמדובר בשרשרת שבה כל חוליה נגזרת מזו שלפניה ומובילה לזו שאחריה, והיופי אינו רק בכל חוליה לכשעצמה אלא באופן ההתקדמות מאחת לשניה, בהגיון המושלם והמופרך של התנועה. אם אני צריכה לפשט את העקרון המוביל של ההרצאה, הוא היה כזה:
החלטתי לעשות א' כדי להשיג ב',
ואז גיליתי שהשגתי בדיוק ההפך ממה שהתכוונתי:
הבעייה היא בכלל ג',
לכן החלטתי לעשות ד',
ואז גיליתי שהשגתי בדיוק ההפך ממה שהתכוונתי…
וכן הלאה.
למשל: ב- Following Piece כמעט לא היה לו קשר עם הצופים. הוא תקשר איתם בעקיפין, דרך האנשים שאחריהם עקב.
הוא החליט לקצר את המרחק בינו לבין הצופים ולפעול באופן מעגלי, להתייחס אל עצמו כאל מטרה, כלומר להפעיל על עצמו לחץ פיסי, לתקוף את עצמו.
ואז הוא גילה שהשיג את ההפך ממה שרצה: הפעולה המעגלית הרחיקה אותו מן הצופים. היא בודדה אותו והפכה אותם למציצנים.
כדי להתקרב לצופים הוא עשה את (Pier 17 (1971: במשך 29 יום הוא ישב בקצה רציף נטוש בניו יורק, ובמשך שעה בכל לילה, מאחת עד שתיים לפנות בוקר, הוא סיפר לכל מי שהגיע אליו סוד נורא על עצמו. משהו מביש בתכלית, חומר לסחיטה.
ואז הוא גילה שהשיג בדיוק את ההפך ממה שרצה: הוא רומם את עצמו לעמדה הכי שנואה עליו באמנות. הוא הפך את עצמו למעין אפיפיור ואת הצופים לעולי רגל המשחרים לפתחו.
הוא החליט שאסור לו להיות הפוקוס של העבודה. הוא צריך להעלם.
ואז הוא עשה את (1972) Seedbed, עבודה שבה זחל מתחת לרצפה של גלריה (הוא בנה מעין רמפה אלכסונית שהתמזגה עם הרצפה) ופעמיים בשבוע, מעשר בבוקר עד שש אחר הצהריים, הוא אונן כשהוא מפנטז על המבקרים הצועדים מעל לראשו.
ואז הוא גילה ש…
קשה לקטוע את הרצף בגלל ההתמכרות שמעוררת שיטת ההתקדמות הזאת, המתח בין התבנית הקבועה להפתעות שהיא צופנת. הקריירה של אקונצ'י, על כל פנים, המשיכה להתפתח; אחרי תקופת המיצג והווידאו הוא הפך לפסל, ובעשרים השנה האחרונות יש לו סטודיו לארכיטקטורה. הוא מגלם לטעמי את רוב הדברים שעושים את האמנות הכרחית כמו אוויר לנשימה: תנועה מתמדת, מורכבות, יכולת הפשטה, הומור, חתרנות וטוטאליות בלי שמץ דוגמטיות. (בדרכו שלו, הוא מקיים את הכלל שקבע לעצמו מרסל דושאן: "אני מכריח את עצמי לסתור את עצמי כדי לא להגרר אחרי טעמי".)

שני איים שנוצרו בסטודיו לארכיטקטורה של אקונצ'י. למעלה "אי פרטי", הולנד, 1992. למטה גשר ואי על נהר המור באוסטריה, 2003. האי כולל תיאטרון פתוח, קפה ופרק שעשועים לילדים.

הדקדוק הפנימי
בסדרה זו אני רוצה להתמקד בעבודות הגוף שיצר אקונצ'י בשנים 1969-1973. את "אמנות הגוף" ככלל הצגתי בפרק שעבר. כאן אני רוצה להתמקד במאפיין ייחודי לאקונצ'י – ההערות שהוא רושם בצד תיאור הפרוייקט, הארות חופשיות ושיטתיות כאחת הממפות את "הדקדוק הפנימי" של העבודה ומגדירות אותה מחדש כאמצעי חשיבה, צומת רעיוני, גן של שבילים מתפצלים.
ניקח לדוגמא את (Blinks (1969, עבודה שבה שוטט אקונצ'י ברחובות ניו יורק כשמצלמה צמודה לעיניו; בכל פעם שנאלץ לעפעף הוא לחץ על הכפתור וצילם תמונה.
לתיאור העבודה מצורפים שני סטים של הערות:
בסט הראשון שנרשם ב-1969 הוא מדבר על המצלמה ככלי המאפשר רצף של ראייה: "כשאני מעפעף אני לא יכול לראות – כשאני מצלם בזמן העפעוף, יש לי תיעוד של מה שלא יכולתי לראות."
וגם על הזמנים הכפולים של המיצג: "אני רואה מה שנמצא לפני בהווה – עכשיו ואז, אני יודע שאראה, בעתיד, את מה שהיה לפני בעבר.
ולבסוף על אמנות כתוצאה של תהליכים גופניים: "העפעוף שלי 'גורם', מפיק, תמונה."
את הסט השני מ-1970 אני מביאה בשלמותו:
המצלמה כאמצעי איחסון (היא תאפשר לי לראות אחר כך).
המצלמה כאיבר תותב (היא מאפשרת לי לראות את מה שאני לא יכול)
המצלמה כסימולציה (היא תאפשר לי לזכור אחר כך מה שאני לא יכול לראות עכשיו).
כילד קתולי התחנך אקונצ'י בשורה של מוסדות ישועיים, ושם, כפי שסיפר בראיון, הכל מתחיל בדקדוק. זו התשתית; רק אחר כך מגיעים לרטוריקה הנחשבת נחותה מעט בגלל שהיא עוסקת בשכנוע. המורשת הישועית הזאת, אשר התלכדה מן הסתם עם נטייתו הטבעית של אקונצ'י, מבצבצת מן ההערות המבליטות את המהות המופשטת והמשחקית של העבודות.
Blinks יכלה להשתלב בקלות בספר הדקדוק הפנימי כאחד "הרעיונות של אהרון", כניסיון להערים על הביולוגיה באמצעות "המצלמה (של דוד שימק?) כאיבר תותב".
בשבוע שעבר כתבתי ש- Diary of a Body (שמו של הספר המכנס את עבודות הגוף של אקונצ'י) היה יכול לשמש ככותרת חלופית לספר הדקדוק הפנימי; זה נכון גם בכוון הפוך: ספר הדקדוק הפנימי הוא שם קולע לאוסף עבודות הגוף של אקונצ'י.
ועוד משהו: איני יודעת אם גרוסמן מכיר את אקונצ'י, וזה גם לא באמת משנה. גם אם פול אוסטר לא היה מכיר את סופי קאל, עדיין יש במאפיינים של עבודתה – בצירוף של תיעוד ומשחק, באובייטיפיקציה של מצבים פנימיים, בפעולות שהן בעצם סיפורים, אמיתיים ובדויים כאחת – כדי לשפוך אור על יצירתו.
בורחס כתב בשעתו מסה על מבשריו של קפקא, שבה הוא מצביע על איכויות קפקאיות בטקסטים מתקופות שונות וממקומות שונים בעולם, טקסטים שקפקא לא היה מודע כלל לקיומם, אבל יצירתו בכל זאת "שינתה" אותם וחשפה בם יסוד קפקאי. והוא מסיים במסקנה יפיפייה, שכל סופר (וגם כל אמן, מן הסתם) יוצר לעצמו את מבשריו.
אקונצ'י חזר וטען במשך השנים, שהוא אינו מעוניין בצופים אלא ב"משתמשים", שעבודתו אינה שלמה עד שמתחילים להשתמש בה. והוא אף החצין את כוונתו כשעבר משירה ומיצגים לפסלים המופעלים על ידי הצופים, ולארכיטקטורה שהיא כבר לגמרי שימושית. אני מתארת לי שהוא לא היה מתנגד לשימוש החדש שמצאתי ליצירתו כצילום רנטגן של ספר הדקדוק הפנימי.
*
*
*
לקט עבודות גוף וּוידאו של אקונצ'י (ותודה למיטל שרון מהסיפור האמיתי והמזעזע של, שחיפשה ומצאה)
הפוסט התפרסם גם כאן
*
"המשורר שירד מן הדף" הוא הפרק האחרון של המבוא. בשבוע הבא נצלול לתוך ספר הדקדוק הפנימי.
בשבוע הבא: – נקודת הג'י של המנעול
מרית, כמו שאת שמה לב הקריאה עוררה בי אסוציאציות מגוונות
ראשית האם מה שאנו מקיימים פה בין האתרים אינו סוג של מעקב, מעקב המתקיים מתוך הערכה, סקרנות, דאגה אחריות וכיו"ב אבל יש בו הרבה מן החידתי ומן הבלתי מפוענח
כמו קפקא המתבונן בחולפים על פנינו, האנשים הרצים זה אחר זה, ומנסה להבין מה הם עושים, מי הם, מה הניעם לידי כך
וכמו המעקבים של פיליפ מארלו ה- privet eye שכתב ריימונד צ'נדלר, שתחילתם תמיד במניע כלכלי ובחשד, וסופם מי ישורנו
(דומני כי אלאן רודולף בסרטו Love at Large כמה שניסה לברוח ממתכונת הפילם נואר הקלאסית
העביר משהו נכון מאוד מהרוח הצ'נדלרית שלא עבר בעיבודים קולנועיים רשמיים של סרטיו)
גם את ז'ורז' פרק בהחיים הוראות שימוש העוקב אחר דייריו של בית דירות ענק ההולך ומתרוקן ומתאר את פרטי חייהם עד לפרטים הקטנים והנקדניים ביותר
אקונצ'י הוא הד לבת קול ההולכת ועוברת בנו והתובעת אותנו להרהר במקומם של בני האדם האחרים בעולמינו
ועוד יותר באי האפשרות להשיב על השאלה מה אנו עושים בזה העולם כל אחד לבדו וכולנו יחד
אט-אט מתחוור לנו עולם אומנותי שלם ומרתק, תודות לסקירותיך הנפלאות.
מעניין, לאורך כל הרשימה דהיום, ממיצג למשנהו התחזקה בליבי ההרגשה שכל מיצגיו של אקונצ'י מעמידים במבחן את תפיסותינו את ה"אני" החמקמק ואת נפתולי יחסיו עם הסובב.
וגם: עד כמה שברירי ודק הוא אותו "אני"; ניזון יותר משהינו מזין, עטוף יותר מאשר עוטף; וגם: על תעתועי המחשבה והתחושות, ותחושה כבדה אופפת אותך אודות טיבה שח אינטימיות במובנה הטהור.
ואכן, מרית היקרה, לאחר שכתבתי את אווליי דלעיל, שבתי וקראתי, וכמצוות אקונצ'י – "גיליתי" המילים היתוו מחשבה שלו נדרשתי, הייתי הופך בהן וככל הנראה הופכן, ושב לחשוב, מחדש, ממקום נקי אחר.
נהדר. תודה.
בתגובתי הקודמת, כמובן
אייכשהו העין הפרטית השתלב אצלי עם האין הפרטי
ובאמת חשבתי האם למישהו/הי ידוע היכן ניתן לשכור אין פרטי בימים טרופים אלה?
מתנצל
המקלדת אשמה
תודה שועי, תודה צבי
באשר לאין הפרטי – אהוב ליבי היה פעם חבר "בחברה הבינלאומית לוואקום". היינו מקבלים מהם דואר רשמי וזה היה לגמרי הזוי.
יש לי כאב ראש בגלל תלאות החיים, אז איתכם הסליחה. התשובות היותר משמעותיות יחכו למחר
כמה קוראים התלוננו לפני על הקיצור הנמרץ שבו אני מרפרפת על דברים שרחוקים להיות מובנים מאליהם. אז תנוח דעתכם. ארבעת הפרקים הראשונים הם פרקי מבוא שנועדו לשרטט את הגבולות לשם התמצאות כללית. מן הפרק הבא ואילך אנחנו נכנסים לפרטים ולעומק הספר
?איך מצטרפים לחברת הואקום הבין לאומית
נראה לי שזה הדבר הבא שמתחשק לי לעשות אחרי האקדמיה
או שאהיה לוכד תלאות
זה נראה לי מקצוע מפרנס
וגם עשוי להקל במעט על ראשם הדואב של א/נשים יקרים/ות
הבעיה היא שהתלאות משאירות את הזנבות שלהן בכל מקום
מה שאקונצ'י עשה, איך שהוא עקב אחרי אנשים. נדמה לי שזה היה בסרט "עישון" של פול אוסטר, שאיש אחד צילם מידי יום באותה שעה את מה שהוא ראה מפתח החנות שלו.
ומעניין שבזמן האחרון צץ גם בראשי רעיון כזה של עיקוב אמנותי אחרי אנשים במקום מסויים, ועכשיו הפוסט הזה שלך, מרית, מחזק אותו. תודה 🙂
אקונצ'י לטעמי הוא באמת אמן המיצג והמושג – האולטימטיבי, הרעיונות והפעולות שלו הם הכי נטו שאפשר, ללא נופך סיפורי / קישוטי / בידורי / לירי וכן הלאה.
הם מדיפים נדיבות וחירות. זה מה שעושה אותם פתוחים ושימושיים, לו עצמו וגם לאחרים.
וכך יכול לבוא שועי להטעין אותם בדאגה ואחריות לבני אדם, וסופי קאל יכולה לשכור בלש שיעקוב אחריה, או לעקוב אחרי גבר זר במשך כמה ימים ולהתמקד בדרמה ובפנטזיות של הצופה והנצפה, וחני – מי יודע מה חני תעשה 🙂
(ואת צודקת כמובן בקשר ל"עישון". אם את זוכרת, יש קטע שבו הסופר האלמן מתבונן באלבומים של התצלומים של הצומת, ופתאום הוא מגלה את אישתו חוצה את הכביש ובוכה. והרגע הזה חושף משהו משמעותי על המושג והמיצג, על התנועה שלהם בין משהו שהוא הכי שרירותי ומופשט ומרוחק מהחיים וגם הכי קרוב אליהם ובתוכם.)
וצבי – האפשרות לחשוב מחדש היא כביכול מובנת מאליה, עד שבא מישהו כמו אקונצ'י וממחיש כמה רחוק אפשר להגיע עם זה.
ושועי – תודה כפולה ומכופלת. עמיחי כתב פעם שיר על ידידו דניס סילק, משורר ואיש תיאטרון חפצים. בסוף השיר דניס מעשן סיגריה רועדת קצת, "וכיאה למשורר אמיתי / הוא מכניס את הגפרורים השרופים / לתוך הקופסא".
נזכרתי בזה, גם כי לכידת תלאות כמו שירה, אינה מפרנסת את בעליה, וגם כי כיאה ללוכד תלאות אמיתי / אתה מכניס את הזנבות / לתוך רשומה.
בירושליים לפני הרבה שנים: מופע יחיד שבו הוא דיבר אל כלמיני חפצים כמו גרביים וקומקום.יצא לי גם לפגוש אותו ולשוחח איתו. איש מדהים וגם המופע שלו היה מדהים.
זכרתי את המופע הזה הרבה זמן עד ששכחתי, ועכשיו הזכרת לי אותו שוב, מרית. אם אני לא טועה הגרביים היו צהובות.
וברשותך, מרית מורתנו, אני מתחילה את תגובתי דוקא בתגובה לשועי לוכד התלאות- הנה, נמצאה לך פרנסה מכובדת ומרתקת, ותלאות שצריך ללכוד אני חוששת שלא יחסרו לך במקומותנו…
וברשותך, שועי, אני לוקחת את החלק הראשון של דבריך באופן לגמרי אישי. (-:
מרית- טוב, זה לא שלא הזהרתי מראש, גם כאן מתחדדות אצלי הנקודות שממש מרתיעות, מטרידות ומדליקות לי נורות אדומות בסוג האמנות הזה.
את עניין המעקבים, בניגוד לחני, אני ממש ממש לא אוהבת, זו נראית לי פלישה לפרטיותם של אנשים אפילו יותר מתרגיל ספרי הטלפונים, וכמעט חוצה את גבול הפלילי.
תוך כדי קריאה העמדתי את עצמי מול הראי הפנימי וניסיתי לדייק את ההבדל בין חציית הגבולות שאני כל כך לא אוהבת (ושאת, נדמה לי, דוקא נמשכת בדיוק אליה…) לבין מה שאני עשיתי בעצמי במחקר שלי לתואר השני כשעשיתי אתנוגראפיה עם ילדים.
חשבתי על רגע מסויים במחקר (שלא עשיתי בו שימוש, בסופו של דבר…), שמכונה shedowing ועיקרו דומה למה שתיארת- להיצמד למישהו באשר ילך, אני עשיתי את זה עם ילדה קטנה שניסיתי להתחקות במשך כמה שעות אחרי הדרך שבה היא בוחרת את פעולותיה.
ובכל זאת מבחינה אתית, ובעצם מוסרית, יש הבדל עצום- כי אני בקשתי רשות מראש מההורים ומהצוות ובזמן אמת הילדה היתה איתי בקשר עין והיתה לגמרי מודעת לנוכחות שלי במקום ולעובדה שאני מסתכלת עליה. ולכן, בניגוד למה שעשה אקונצ'י, זה נראה לי כן שייך לתחום המוסרי וה"בסדר".
אחד מהאלמנטים המשמעותיים בליווי שעשיתי לילדה הזאת היתה במת עץ גדולה שהיא טיפסה עליה וזחלה מתחתיה, ועכשיו, כשקראתי, הבמה הזאת עברה לי בראש והעבירה בי צמרמורת כשהגעתי לקריאת המקרה בו הוא ישב מתחת לבמה דומה ואונן תוך כדי פנטזיות על המבקרים שהלכו מעל ראשו.
ברור שהחלחלה שלי יותר חריפה כי היתה לי בראש מחשבה על ילדה קטנה, אבל עדיין, בעיניי, מגם בהנחה שכל המבקרים בתערוכה מבוגרים לגמרי, זה ממש אביוז בעיניי, ממש מקרה של סוטה/מציצן ששואב סיפוק מיני להציץ לחיים של אחרים- לא אמנות לגיטימית.
ואחרי התגובה החריפה הזאת, עדיין, אני שוב מתפעלת מהקשר הבאמת מדוייק שאת עושה לספר הדקדוק הפנימי ומחכה מאוד לפרקים הבאים שיתעמקו יותר בקשר הזה.
ואני יודעת שאני חוזרת על עצמי, אבל לו הייתי יודעת שמחר אני עומדת לפגוש אותך, הייתי רצה לקנות לך במתנה את "קרוב להפליא ורועש להחריד" של ג'ונתן ספרן פוייר.
חני – כן, דניס היה יחיד ומיוחד. שגריר מעולם הבובות והחפצים. הוא גר בבקתה מכושפת באבו-טור בשכנות לעמיחי. אני מצטטת מתוך "חפץ לב" (ספר תיאטרון הבובות שייצא בקרוב) את מה שאמר עליו מייקל שוסטר: "דניס היה מכסה את בובת הבונרקו שלו בבד בטענה שהיא מעבירה עליו בקורת. בזמן אחר, במקום אחר הוא היה יכול להיות שאמאן; הוא זיהה את הנשמה של החפץ בלי צורך להאניש אותו. אפילו בספר שכתב על ירושלים, העיר היא מין חפץ חי."
הו טלי. כמה טוב שאת באה. מתנגדת מעומק הלב אבל פתוחה. זה צירוף נדיר.
בעניין המעקבים ופנקסי הטלפון – זה ממש לא הדבר שמושך אותי. (ודרך אגב – סופה העגום של פרשת פנקס הטלפונים שכבר רמזתי עליו כאן, היה שהבעלים חזר מחוץ לארץ ורתח מזעם, ופרסם תמונות עירום שלה, אם אני זוכרת נכון, ועל כל פנים תבע אותה, והשיג איסור על פרסום המאמרים). אני נוטה להסכים איתך. אל תבלבלי ביני לבין סופי קאל. ומצד שני אני חושבת שהאנשים האלה הם ילדים גדולים, שיכולים להגן על עצמם, ואם סופי קאל מוכנה לשלם את המחיר זה לא תפקידי לשפוט אותה. יש עוולות הרבה יותר דחופות בעולם.
אבל כל זה לא חל על אקונצ'י. המילה מעקבים במקרה שלו היא מטעה בדיוק כמו המילה טפיל. היה צריך לכתוב "הולך בעקבות" לא "עוקב". אין שמץ מציצנות או חדירה לפרטיות אצלו. הוא לא מתעניין באנשים שאחריהם הוא עוקב או בחייהם, וברגע שהם נכנסים למקום פרטי הוא מסתלק. הוא מתעניין באופן מופשט במסלולים, בסיבות לתנועה.
על סידבד (עבודת האוננות) תרשי לי לא לענות כרגע, כיוון שהקדשתי לה את הפרק ה-21 בסדרה… תשמרי את התרעומת שלך עד אז.
ובאשר ל"קרוב להפליא ורועש להחריד" – כיוון שאת מזכירה אותו שוב ושוב – אז יש לי אותו וקראתי. זה ספר לא רע שבאמת קשור מאד מאד לכל מה שנאמר פה, אבל בתור מי שמסתובב בעולם הזה הרבה זמן – הוא קצת מובן מאליו בשבילי (וסליחה עם זה פוגע בך). משהו כזה קרה לי כשרציתי לכתוב כאן על סרטה של המיצגנית מירנדה ג'ולי "אני אתה וכל השאר". מצד אחד זו קומדיה רומנטית ידידותית שמאפשרת להסביר ולקרב דברים קשים ומסובכים, ומצד שני – זה קצת לייט מדי לטעמי. לא שיש לי התנגדות ללייט, אבל מיצג לייט זה כמו טרגדיה לייט. לא נוח לי עם זה.
ואחרון אחרון חביב – תדעי לך שהפכת לקול בתוכי. בהתחלה כתבתי שאקונצ'י מגלם את כל הדברים שעושים אמנות הכרחית כמו אוויר לנשימה, ורק בגללך, הבחנתי שאין ברשימה "חמלה", ושיניתי ל"רוב הדברים"… אז שלא תחשבי שאת לא משפיעה.
סתם חזרתי וראיתי את התכתובת הנהדרת שלך עם חני וטלי
ורציתי להעיר (הייתי גם מאיר אבל הגפרורים בקופסא שחורים הם כולם) כי במידה רבה שני גיבורי הסדרה שלך כאן מתכתבים לא מעט עם גיבורות הספרים שלך, ולמעשה אני הולך ומגיע להכרה כי ספרייך הם האש היסודית שממנה הוארה הסדרה כולה
(האם הקדמתי את המאוחר? אחרתי את המוקדם? או שהצלחתי לשים את העולם בסוגריים ולהשמיע סוג של הערה שאיננה נמצאת על רצף הזמן?)
עוד דבר, אודות הסיפור אודות עמיחי ודניס, יש לשים לב לעובדת חיים מסויימת: ישנם גפרורים שחורים, הנראים כבויים, אבל לדקי העיון והעין, אינם כבים הם עד-עולם
תודה תודה- בטח שאני חוזרת,בנאמנות ודבקות ובהנאה גדולה, למרות שחלק מהדברים קשים לי…
אני לא מבלבלת בינך לבין סופי קאל, אל חשש, אבל כפי שבטח שמת לב, אני כן שמחה כשאת מחדדת את ההבדלים וכותבת מה את אוהבת ומה לא, זה חשוב בעיניי כי הכל מובא ומובע כאן מבעד לפילטר הייחודי שלך.
אין ספק שיש עוולות יותר דחופות בעולם, ועדיין, התנהגות כזאת חוצה גבול מסויים מבחינתי והחצייה הזאת מאפילה על ההיבטים האחרים של המעשה, גם אם הוא לא מתעניין בפרטיות של האנשים, בעיניי, הוא פולש אליה.
אל חשש- אשמור את התרעומת שלי על אש קטנה עד הפרק הרלבנטי- מתחייבת חגיגית!
לגבי קרוב להפליא ורועש להחריד אני ממש לא נעלבת- לא אני כתבתי אותו וזה גם לא שהוא מושלם בעיניי ("הכל מואר"- הספר הראשון של ספרן פוייר, הרבה יותר איכותי, מלא, עמוק וטוב בעיניי), אבל אני שמחה לשמוע שקראת אותו, הזכרתי אותו שוב ושוב כי הרגשתי שיש פה שרשרת שהוא אחת החוליות שלה ולכן היה לי חשוב שהחוליה הזאת תהיה נוכחת. עכשיו כשנודע לי שהיא נוכחת- נחה דעתי, ואני בהחלט יכולה להבין למה את משווה אותו ל"טרגדיה לייט".
לגבי ההתכתבות שלך עם חני- גם אני שמעתי דברים יפים ומעוררי התפעלות על דניס סילק ואת מה שכתבת פה על הנשמה של החפץ אני ממש ממש אוהבת, ומזדהה (-:
רק אתמול, למשל, נהייתי "חברה בפייסבוק" של בובה. זו בובות תיאטרון, שמה ג'ורדיס וחברה שלי יצרה אותה ופתחה לה פרופיל פייסבוק עצמאי ונפרד. עם זה, למשל, אין לי שום בעיה- להיפך!
ואחרון אחרון חביב- וואו! לכבוד גדול הוא לי, מאוד מאוד, ואחריות גדולה, להיות קול בתוכך.
שויטו אקונצ'י דומה לדניס סילק!
שועי אתה אדם מאיר (גם כשאתה נראה כבוי), וגם כשאתה מבלבל קצת את רצף הזמן או הופך את הכוונים. כי המקור לספרים ולסדרה הוא אני. ומצד שני קלעת בול, כי השם הפנימי של הסדרה הזאת הוא "האוטוביוגרפיה השניה שלי".
וחני – הם לא ממש דומים. ההבעה לגמרי שונה. לאקונצ'י יש מבט חושב ונוקב, ודניס נראה תמיד חולמני וקצת (או הרבה) אבוד. די מדהים שראית מופע שלו. לא רבים זכו.
"ציטוט: הבעיה עם הזכרונות, היא שלא תמיד מה שזוכרים מתקבל על הדעת. ואז צריך להחליט אם לספר את מה שזוכרים או את מה שמתקבל על הדעת"
אני חושב מרית, שאצלך (אם אתייחס לדברי טלי למעלה) מה שמתקבל על הדעת הוא נרחב מאוד כמו הזכרונות (עולמך האישי לגמרי), ואין צורך בפשרה ובבחירה בין שתי האפשרויות
דבריי על הגפרורים קודם יכולים להתפס מתוך אותו הקריטריון לא ייתכן שגפרורים שחורים יאירו- זה בלתי מתקבל על הדעת
אבל מי שזוכר את השלהבת ורואה את האש חיה לנגד עיניו- הדבר מתקבל על דעתו ללא תמיהה
על כן, לתימהון יש לסגוד
הוא השער לכל הנסתרות
ולחיי ההכרה
המשפט המצוטט בפתח תגובתי הקודמת הוא משל מרית עצמה
לא מכאן, מאחד מספריה
ותודה לך מרית על שבאופן עקבי את מזכירה לי
כי ביסודה של היצירתיות האנושית ושל האמנות עצמה עומדים תמיד דברים שעדיין אינם מתקבלים על הדעת
ומשיתקבלו על הדעת, יצטרכו יוצרים אחרים לבוא ולעוררם ברעיונות חדשים בלתי מתקבלים על הדעת
http://www.vbs.tv/video.php?id=10379975001
תודה שועי, באיחור מה 🙂
באמת לא יכולה לחשוב על משהו שאינו מתקבל על הדעת. ברגע שנדמה לי שמצאתי אחד, מיד המנגנונים אצלי מתחילים לעבוד על דרך לקבל אותו על הדעת.
וליבי – ברוכה הבאה ותודה,
אבל מה צריך לעשות כדי לראות את זה?
פשוט לוחצים וממתינים עד שהסרט מתחיל. יש איזו פרסומת כזו או פתיח קודם. צריך סבלנות.
יכול להיות שיש לך תוכנה במחשב, שמבטלת משפטים שיש בהם "אני", אז באמת לא תראי כלום מהסרט…
מגיב באיחור ניכר לפוסט הזה… אבל לא נורא, העיקר שנהניתי לקרוא אותו, תודה, מרתק